Revista Presei Pe Energie 17 Ianuarie 2013

2013/01/17

Adevarul: Preţul gazelor pentru firme creşte cu 5% de la 1 februarie

Preţul gazelor naturale livrate companiilor alimentate în regim reglementat va creşte la 1 februarie cu 5%, măsură asumată prin acordul cu FMI şi adoptată cu două luni întârziere din cauza înlocuirii Guvernului, a anunţat Nicolae Havrileţ, preşedintele Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei
“Preţul gazelor pentru consumatorii non-casnici alimentaţi în regim reglementat trebuia să crească la sfârşitul anului trecut cu 5%. Nu s-a făcut pentru că trebuia aprobată prin hotărâre de guvern, care însă nu s-a mai dat din cauza schimbării guvernului, dar va fi introdusă la 1 ianuarie”, a declarat Nicolae Havrileţ, potrivit Mediafax.   El a adăugat că, din câte ştie, hotărârea trebuia adoptată miercuri de Guvern. “În privinţa calendarului de dereglementare a preţului gazelor naturale pentru populaţie suntem la zi, iar în privinţa electricităţii pentru populaţie deregelementarea este prevăzută pentru 1 iulie”, a adăugat Havrileţ.   Potrivit calendarului de liberalizare a pieţei de gaze, asumat prin acordul cu Fondul Monetar Internaţional, preţul la gaze trebuia să crească cu 5% de la 1 decembrie 2012. Următoarele etape de creştere pentru anul în curs sunt 1 aprilie (cu 5%), 1 iulie (5%) şi 1 octombrie (3%).   Pentru consumatorii casnici de gaze, calendarul prevede ca la 1 iulie preţul să crească cu 8%, respectiv cu 2% de la 1 octombrie.

Adevarul: Romgaz intră în asocierea Petrom-ExxonMobil pentru explorări în Marea Neagră într-un perimetru care a fost controlat de Sterling

Guvernul a obţinut în negocieri cu OMV şi Exxon o “participare corectă” a Romgaz la exploatarea noilor zăcăminte de gaze din Marea Neagră, în urma unor discuţii care au durat două luni, a declarat marţi seara premierul Victor Ponta. OMV Petrom şi ExxonMobil au confirmat negocierile cu autorităţile române, însă au precizat că nu este vorba despre perimetrul Neptun, acolo unde cele două companii au început explorările.

Perimetrul pe care cele trei companii – Romgaz, OMV Petrom şi ExxonMobil – se vor asocia se numeşte Midia şi a aparţinut canadienilor de la Sterling, scrie “Ziarul Financiar“.    “Oamenii în care eu am avut încredere, şi nu îmi pare rău, au negociat cu cei de la OMV şi de la Exxon intrarea Romgaz în asociere în ceea ce priveşte exploatările noilor zăcăminte din Marea Neagră două luni, în fiecare zi cei de la OMV şi Exxon spunând «gata, nu mai negociem». Sigur, întotodeauna important în acest tip de negociere este să nu rupi coarda. Până la urmă am obţinut o participare corectă pentru Romgaz, care rămâne cu capital majoritar al statului român”, a spus Ponta. El nu a prezentat detalii în acest sens.   Romgaz, cel mai mare producător de gaze din România, a intrat la finele anului trecut într-un acord similar cu ruşii de la Lukoil.    Petrom şi ExxonMobil au confirmat discuţiile cu autorităţile române referitoare la noi oportunităţi de explorare la mare adâncime în Marea Neagră, dar precizează că acestea nu vizează perimetrul Neptun. Companiile nu au oferit alte detalii.    OMV Petrom şi ExxonMobil Exploration and Production România au anunţat în februarie o descoperire semnificativă de gaze la exploatările din Marea Neagră, estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivalează cu de 3-6 ori consumul anual al României. Operaţiunile de foraj derulate de cele două companii în Marea Neagră au început la sfârşitul anului 2011.   Extracţia de gaze în Marea Neagră este preconizată pentru sfârşitul deceniului, iar exploatarea zăcământului, estimată pentru o perioadă de 10 ani, ar putea asigura independenţa energetică a României în privinţa gazelor naturale.   La finele anului trecut, directorul responsabil de explorare şi producţie din OMV, Jaap Huijskes, a declarat că Guvernul român doreşte ca gazele pe care OMV le-ar putea extrage din Marea Neagră să fie vândute în primul rând pe piaţa românească, pentru a înlocui importurile, dar totul depinde de preţ şi de sistemul de taxare.

 

 

Tags: ,

Comments are closed.

September 2017
M T W T F S S
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Site Metter