revista presei pe energie 16 septembrie

2010/09/16

Hotnews: Proiectul AGRI: Primele gaze din Azerbaidjan ar putea ajunge in Romania in trei ani

Primele gaze din Azerbaidjan catre Europa ar putea ajunge in terminalul din Constanta in trei ani, a declarat marti Traian Basescu, care a semnat la Baku impreuna cu presedintii Azerbaidjanului si Georgiei si premierul Ungariei documentele oficiale privind proiectul AGRI de interconectare a rezervelor azere la piata europeana.

El a precizat ca Romania are deja un studiu de fezabilitate in executie, finantat de Guvernul SUA, care vizeaza terminalul de gaze lichefiate de la Constanta si exista disponibilitatea partii americane de a extinde studiul si pentru terminalul din Georgia.

Seful statului a mai spus in conferinta de presa comuna ca proiectul se va derula in trei etape. Prima etapa presupune crearea unei capacitati la terminalul din Constanta de zece miliarde metri cubi de gaze naturale, urmind ca in etapele doi si trei sa poata fi extins cu inca cite zece miliarde metri cubi.

“Este un proiect flexibil, ale carui costuri vor fi reglate in functie de nevoile de pe piata UE. Faza intai poate fi asigurata cu gazele furnizate de Azerbaidjan”.

Basescu a declarat ca AGRI e cel mai ieftin proiect la alternativele de transport al gazelor naturale catre Europa din Marea Caspica si Asia Cerntrala: “Fie ca vorbim de South Stream, fie ca vorbim de Nabucco, AGRI e cel mai competitiv proiect”, a spus el, adaugind ca Romania sustine si coridorul sudic de transport al gazelor (proiectul Nabucco). Aceeasi idee a fost sustinuta si de presedintele georgian, Mihail Saakasvili: “Daca va uitati la harta, acesta e cel mai scurt drum, cel mai logic pentru transporturile energetice din zona caspica spre UE”.

Basescu a precizat ca tarile implicate isi asuma “sa duca lucrurile pina la stadiul de proiect, dupa care vom chema firmele private sa-l execute”.

A urmat un schimb de glume intre Traian Basescu si premierul ungar, Viktor Orban: Basescu a precizat ca terminalele vor fi detinute de companii private si ca acestea nu vor purta numele sau ori ale celorlalti presedinti implicati in proiect, moment in care premierul Orban a intervenit, comentind ca, avind in vedere ca fara Basescu acest proiect n-ar fi existat, terminalul de la Constanta ar trebui sa-i poarte numele.​

Hotnews: Kommersant: Datorita proiectului AGRI, Romania ar putea scapa de necesitatea de a cumpara gaze rusesti

Cu ajutorul proiectului AGRI, Romania ar putea scapa de necesitatea de a cumpara gaze rusesti – tara consuma anual aproximativ 17,5 mld. mc, din care 14 provin din productie proprie, scrie publicatia Kommersant. In plus, in cadrul realizarii Pachetului energetic al UE, proiectul i-ar putea permite Bucurestiului sa obina bani de la Bruxelles pentru constructia unui terminal de prelucrare a gazelor lichefiate.

Baku a gazduit marti un summit energetic, in cadrul caruia presedintii Azerbaidjanului, Georgiei si Romaniei, Ilham Aliev, Mihail Saakasvili si Traian Basescu, au consfintit intelegerile privind transportul in Europa a gazelor extrase din zacamintele azere prin Marea Neagra, cu ocolirea Rusiei (AGRI). Dupa aceasta schema se preconizeaza livrarea pana la 8 mld. mc de gaze pe an, dar proiectul nu are, deocamdata, surse de finantare.

Kommersant scrie ca Rusia nu se opune AGRI, pentru ca el preia resursele care, in principiu, ar putea fi atrase spre Nabucco. Expertii avertizeaza insa ca, daca la AGRI va adera si Ungaria, Gazprom ar putea pierde, pe viitor, o parte din pietele din Estul si Sudul Europei.

„Aici se scrie istorie”, a declarat Aliev la ceremonia de semnare a memorandumului de fondare de catre cele trei state a companiei comune pentru realizarea proiectului Azerbaidjan-Georgia-Rumania Interconnection. Conform proiectului, de la zacamintele Shah Deniz, gazul va fi transportat pe traseul Baku – Tbilisi pana la Marea Neagra, unde va fi lichefiat la terminalul georgian Kulevi, dupa care va fi incaracat in tanchere si dus in portul romanesc Constanta. Cum va fi finantat acest proiect, nu este inca foarte clar. Acordul mentioneaza numai ca statele participante nu ofera garantii.

In opinia Kommersant, cu ajutorul acestui proiect Romania ar putea scapa de necesitatea de a cumpara gaze rusesti.

Marti, imediat odupa semnarea documentelor oficiale privind proiectul AGRI de interconectare a rezervelor azere la piata europeana, presedintele Traian Basescu a afirmat ca primele gaze din Azerbaidjan catre Europa ar putea ajunge in terminalul din Constanta in trei ani.

El a precizat ca Romania are deja un studiu de fezabilitate in executie, finantat de Guvernul SUA, care vizeaza terminalul de gaze lichefiate de la Constanta si exista disponibilitatea partii americane de a extinde studiul si pentru terminalul din Georgia.

Bursa: Nabucco începe goana după furnizorii de gaze

Decizia finală de investiţie va fi luată după asigurarea aprovizionării
Decizia finală de investiţie pentru proiectul gazoductului Nabucco va fi luată de către cei şase acţionari după ce aceştia vor contracta gaze naturale pentru aprovizionarea conductei şi vor fi negociate contractele de trans-port cu traderii.
Reinhard Mitschek, directorul general al “Nabucco Gas Pipeline International” GmbH (compania de proiect), ne-a declarat: “Procesul de open season (n.r. licitaţii) pentru rezervarea de capacităţi poate fi organizat oricând de către compania de proiect dar, mai întâi, acţionarii Nabucco trebuie să contracteze gazul natural. Negocierile dintre acţionari şi furnizorii de gaze încep în a doua jumătate a acestui an, acesta fiind un pas pozitiv pentru demararea proiectului”.
Domnia sa ne-a explicat că Nabucco în sine este o companie de infrastructură care oferă servicii de transport gaze naturale. Nabucco nu va face trading şi nici nu va vinde gaze naturale. Aceste operaţiuni vor fi realizate de către furnizori.
Prima fază a primului proces de rezervare a capacităţilor va fi destinată acţionarilor Nabucco, ne-a precizat Reinhard Mitschek. Jumătate din capacitatea de transport a conductei le va fi oferită acţionarilor, aşa cum este agreat şi în Acordul Interguvernamental. În faza a doua a licitaţiilor, restul de 50% din capacitatea de transport a Nabucco va fi oferită terţilor. Acest demers va creşte competiţia şi va face ca multe companii să beneficieze de proiect, mai spune oficialul companiei de proiect pentru Nabucco.
“Nabucco Gas Pipeline International” GmbH a lansat, în aprilie, procesul de calificare pentru componentele speciale necesare construcţiei. Acest proces a marcat începutul achiziţiei componentelor menţionate, necesare realizării conductei. Răs-punsurile primite au fost foarte numeroase, iar furnizorii potenţiali sunt încă evaluaţi, ne-a mai declarat Reinhard Mitschek. Prima licitaţie pentru componente va fi lansată în lunile următoare, a completat domnia sa.
Recenta semnare a scrisorii de mandat cu trei instituţii financiare (BEI, BERD şi IFC) marchează începutul procesului de evaluare. Implicarea financiară a BERD, BEI şi IFC va fi de până la 4 miliarde euro.
De asemenea, agenţii importante de asigurare a creditelor de export precum Euler Hermes, Coface etc, sunt foarte interesate de finanţarea acestui proiect, ne-a mai spus oficialul Nabucco. Compania de proiect este deja în discuţii cu ele dar este prea devreme pentru a oferi informaţii referitoare la sume, a subliniat Reinhard Mitschek. “Aşteptăm, de asemenea, băncile comerciale să ofere finanţare într-o fază mai avansată a procesului de evaluare realizat de către cele trei instituţii financiare internaţionale”, a conchis domnia sa.
Gazoductul Nabucco va conecta, în mod direct, regiunile cele mai bogate în gaze naturale – regiunea Cas-pică şi Orientul Mijlociu, cu pieţele de consum din Europa. Gazoductul va face legătura între graniţa estică a Turciei şi Baumgarten în Austria – unul dintre cele mai importante terminale din Europa Centrală – trecând prin Bulgaria, România şi Ungaria. Acţionarii Nabucco sunt Botas (Turcia), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), MOL (Ungaria), OMV (Austria), RWE (Germania),Transgaz (România). Fiecare asociat deţine o participaţie egală de 16,67% din “Nabucco Gas Pipeline International” GmbH. Valoarea investiţiei în Nabucco totalizează 7,9 miliarde euro.

ziare.com: Livrarile de gaz prin Nabucco vor incepe in 2015

Livrarile de gaz prin gazoductul Nabucco vor incepe in 2015, a declarat Reinhard Mitschek, directorul proiectului, miercuri, la conferinta internationala din Baku, relateaza RIA Novosti.

“Primele livrari de gaz azer si irakian ar trebui sa inceapa la finalul lui 2015”, a spus el.

Potrivit responsabilului, cererea de gaz din Europa va creste cu 20% in urmatorii zece ani, ajungand la 600 miliarde metri cubi. In acelasi timp, productia de gaz de pe continent se va diminua, ajungand la 100 miliarde metri cubi.

Proiectul Nabucco, ce va aduce gaz de la Marea Caspica spre Europa prin Azerbaidjan, Georgia, Turcia, Bulgaria, Ungaria si Romania, este sustinut de UE si SUA. Capacitatea sa va fi de 31 miliarde metri cubi pe an, iar costul este evaluat la 7,9 miliarde de euro.

In proiect participa germanul RWE, austriacul OMV, Transgaz, Bulgargaz si MOL.

Bursa: “Rompetrol” negociază programul “petrol contra datorie”

Livrarea de combustibil către stat este o variantă pe care kazahii de la “Rompetrol” o negociază deja cu autorităţile ca să-şi achite datoria rămasă, de peste 500 de milioane de euro.
Tentativa lor s-ar putea lovi însă de o ordonanţă a Guvernului care a limitat recent costurile cu carburanţii, în încercarea de a reduce cheltuielile bugetare.
Opţiunea petrol contra datorie este menţionată chiar de către reprezentanţii “Rompetrol Rafinare” în contestaţia la ordonanţa Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare de la finele lunii iulie, prin care a fost suspendat dreptul societăţii de a se delista de la Bursa de Valori Bucureşti, deşi Grupul Rompetrol, acţionarul majoritar, ajunsese să deţină peste 97% din companie. CNVM a invocat atunci o notă a Ministerului de Finanţe în care se menţiona că “retragerea acţiunilor de la tranzacţionare ar conduce la prejudicierea interesului statului român şi că (….) veniturile realizate dintr-o eventuală valorificare a titlurilor companiei, care urmează a fi deţinute de stat, alimentează bugetul public naţional…”.
Conducerea “Rompetrol Rafinare” a catalogat drept “prematură” afirmaţia privind veniturile pe care le-ar putea încasa statul din vânzarea acţiunilor pe care ar urma să le dobândească în companie, precizând că această operaţiune este puţin probabilă: “O eventuală vânzare a acţiunilor în urma conversiei obligaţiunilor este foarte probabil să nu aibă loc întrucât există posibilitatea ca aces-tea să nu fie alocate întrucât există posibilitatea ca acestea să fie răs-cumpărate la scadenţă conform prevederilor Ordonanţei de Urgenţă nr.118/2003 şi a Convenţiei de Emisiune sau, pe de altă parte, datorită agreării cu Ministerul Finanţelor Publice a unei modalităţi de plată prin echivalent, mai precis prin livrarea de combustibil pentru o anumită perioadă de timp”, se arată în contestaţia la Ordonanţa CNVM.
Arbitrul pieţei de capital a respins, ieri, argumentele Rompetrol, precizând că există posibilitatea ca acţionarul majoritar al companiei, Grupul Rompetrol, să-şi diminueze participaţia ca urmare a unei eventuale conversii a obligaţiunilor în acţiuni, situaţie în care nu ar mai avea dreptul să delisteze “Rompetrol Rafinare”.
“Rompetrol Rafinare” a achitat, deocamdată, doar 54 de milioane de euro din cele 570 cât datorează în contul obligaţiunilor emise în septembrie 2003.
Acţionarii “Rompetrol Rafinare” au aprobat, marţi, de principiu, conversia în acţiuni a obligaţiunilor nerăscumpărate de la stat până la scadenţă, dar şi gajarea anumitor active ale companiei, deşi acestea se află sub sechestrul asigurator al ANAF.

Vocea Rusiei: Proiectul Azerbaidjan-Georgia-România Interconnector, un nou monument al ambiţiilor politice

A fost întreprinsă o nouă încercare de a livra gaz caspic în Europa, ocolind Rusia. O astfel de înţelegere a fost discutată, marţi, la Baku de preşedinţii Azerbaidjanului, Georgiei şi României. De fapt, la summit-ul de la Baku s-a născut sosia lui Nabucco.

Noul proiect presupune transportarea gazelor azere via Georgia spre Europa. În plus, la fel ca şi Nabucco, el nu are resurse. Întreg gazul pe care Azerbaidjanul este în stare să-l exporte este deja vândut Turciei, Iranului şi Rusiei. Aşa că într-o perspectivă medie Baku nu poate să ofere cantităţile necesare de gaze.

Deocamdată nu au fost numite sursele financiare ale proiectului. Chiar şi în declaraţia semnată, marţi, la Baku se menţionează că ţările participante nu oferă niciun fel de garanţii. În acest sens, vă prezentăm în continuare opinia lui Igor Tomberg, expert la Institutul de Economie Mondială şi Relaţii Economice.

„Deocamdată proiectul nu este viabil. Acolo nu sunt nici resurse, nici bani. De aceea declaraţia este pur politică. Poate că vor putea să construiască ceva, însă se vor împiedica de concurenţa preţurilor, care e puţin probabil că va rezista. Este vorba de un proces complex, care prevede cheltuieli destul de mari”.

Cea mai problematică şi nerentabilă parte a proiectului este construirea uzinei de lichefiere a gazelor pe ţărmul georgian al Mării Negre, transportarea lor cu tanc petrolier până la terminalul din oraşul românesc Constanţa, unde vor fi din nou transformate în gaze naturale. În plus, niciunul din participanţii la acest proiect nu are niciun fel de experienţă în acest domeniu. Vor vrea, să spunem Norvegia sau Algeria, care sunt lideri pe piaţa gazelor lichefiate, să cedeze o parte din tehnologiile sale? Mai ales dacă ţinem cont de cererea crescândă în Europa pentru această resursă energetică.

Nu este de mirare că marţi la Baku au răsunat declaraţii pur politice. De exemplu, preşedintele Georgiei nu a pierdut ocazia să declare că noul traseu va ocoli Rusia. Însă, potrivit lui Igor Tomberg, nu există argumente să se afirme că acest proiect este îndreptat împotriva Rusiei.

„De ce împotriva Rusiei? Ce avem de pierdut de pe urma a 2 până la 8 miliarde de metri cubi de gaz, care se vor livra anual pe o nouă rută? South Stream prevede livrarea a 63 miliarde de metri cubi. Oare pot fi comparate? Proiectul nu este împotriva Rusiei. El reprezintă pur şi simplu o încercare de a ieşi în evidenţă. De fapt, cred că este un lucru lipsit de sens”.

Proiectul Azerbaidjan – Georgia – România Interconnector seamănă mai mult cu o campanie PR. Iniţiatorii săi, ca şi fondatorii proiectului Nabucco, se pare că eu început să înalţe un monument în cinstea ambiţiilor lor politice.

inforusia.ro: Gazprom in vizita la Bucuresti

In aceasta saptamana in Romania s-a aflat in vizita de lucru o delegatie din partea companiei ruse “Gazprom”.

Delegatia rusa a avut intalniri cu reprezentanti ai ministerului de externe, Ministerului economiei, comertului si mediului si cu factori de decizie din companiile Romgaz, Transgaz si Conpet,  se spune intr-un comunicat de presa al Companiei “Gazprom”, primit la redactia Agentiei inforusia.ro.

“Partile au examinat colaborarea bilaterala in sfera energiei, in special vizand perspectivele colaborarii privind construirea depozitului subteran de gaze si producerea de energie electrica in Romania. In context, partea romana a confirmat interesul privind participarea in proectul energetic South Stream”, mentioneaza serviciul de presa al companiei ruse.

Partile au convennit ca vor continua in timpul apropiat discutiile in cadrul unei noi intalniri pentru a examina posibilitatile dezvolarii complexe a relatiilor ruso-romane in domeniul energetic.

Rusia livreaza gaze naturale in Romania din anul 1979. In anul 2009 au fost  livrate circa 2,5 miliarde metri cubi. Exportul gazelor naturale rusesti in Romania se efectuiaza in baza a doua contracte pe termen lung valabile pana in 2030. Prin teritoriul romanesc este efectuata tranzitarea gazelor catre Bulgaria, Macedonia, Turcia si Grecia. In anul 2009 volumul gazelor tranzitate catre tarile enumarate mai sus a constituit circa 12,5 miliarde metri cubi.

inforusia.ro: Calul Troian al titeiului kazah “Kasagan”

Construirea sistemului kazah de transport al petrolului prin Marea Caspica se amana pentru anul 2018, titreaza “Vremia Novostei”.Amanarea este legata de incetinirea lucrarilor de la giganticul zacamant “Kasagan”, a carui exploatare este numita proiectul secolului, fiind considerat cel mai mare zacamant din lume descoperit in ultimii 30 de ani.

Primul acord privind exploatarea zacamantului amintit impreuna cu cele mai mari companii petroliere apusene a fost semnat inca in anul 1997, cu ocazia vizitei in SUA a presedintelui Kazahstanului.

Ulterior proiectul s-a tot amanat, ultima data fiind stabilita pentru anul 2013.

Al doilea acord suplimentar a fost semnat in anul 2008, oficialitatile considerandu-l ca foarte avantajos pentru Kazahstan, avand in vedere calculele initiale. Cu toate acestea, au fost lansate zvonuri ca noul acord a inclinat balanta de interese in acest proiect nu in folosul Kazahstanului. Aceasta se explica printr-o legatura cu istoria aproape de detectiv a persoanei principale care a purtat tratative din partea guvernului kazah, Maksat Idenov, absolvent al Universitatii Harvard, care lucra ca prim-vicepresedinte al campaniei nationale “Kazmunaigaz”. Pe neasteptate, acesta a declarat ca pleaca de la compania  respectiva din proprie dorinta, ceea ce a provocat nedumeriri in tara. Ulterior s-a aflat ca acesta a fost angajat nu oriunde, ci la compania italiana ENI. La acea vreme compania italiana a declarat ca inceperea proiectului va fi amanata pentru anul 2013, iar devizul de cheltuieli va creste de la 57 la 136 miliarde dolari. Declaratia a provocat nelinistea conducerii Kazahstanului, care a pretins sa se refaca balanta intereselor economice, trecandu-se la noi tratative. In negocieri a jucat un rol important fostul angajat al companiei nationale, care cu un deosebit talent si ca un bun psiholog, a reusit sa convinga partile de avantajele noilor conditii propuse. Pentru persoanele neinitiate minusurile noii propuneri nu se intrevad, insa pentru specialisti acestea sunt clare.

Conform noului scenariu, cheltuielile totale la acest proiect au crescut de doua ori si jumatate, pret ce nu poate fi recuperat decat printr-o crestere foarte mare a pretului mondial al petrolului, ceea ce nu se poate realiza in practica.

Riscurile Kazahstanului au crescut si prin scutirea consortiului international de obligatia de a prezenta bugetul pe intreaga perioada de realizare a proiectului. In al treilea rand, noul acord a scutit consortiul de obligatia de a atinge nivelul maxim de extractie in decurs de noua ani de la inceperea exploatarii comerciale. In al patrulea rand, s-a dezintegrat conducerea proiectului din partea kazaha. Concluzia generala este ca termenul de amortizare a cheltuielilor a ajuns la anul 2024 in loc de 2014, iar la sfarsitul proiectului in anul 2040 Kazahstanul va pierde aproape 390 miliarde dolari, cota parte a acestuia la venituri reducandu-se de la 77 la 53%. In aceste conditii consortiul international va inregistra o crestere a cotei-parti de la 23 la 47%, adica o crestere de la 240 la 377 miliarde dolari. Atunci apare clar de ce compania italiana i-a oferit un asemenea post inalt fostului angajat al companiei kazahe, care a jucat rolul calului troian prin activitatea de lobby in folosul membrilor apuseni ai consortiului “Kasagan”.

Facand o analiza a situatiei, specialistii au ajuns la concluzia ca fostul angajat a adus prejudicii intereselor tarii, plecarea acestuia fiind calificata ca o fuga de raspundere pentru ceea ce  ar putea urma.

Kazahstanul nu poate decat sa se impace cu noua situatie creata sau sa initieze o revizuire a acordurilor semnate, ceea ce va insemna o noua pagina de scandal in istoria petrolului kazah, conchide publicatia rusa.

inforusia.ro: Livrarile gazelor rusesti in Turcia sunt limitate

Livrarile de gaze rusesti in Turcia au fost limitate datorita unei explozii pe conducta de tranzit de pe teritoriul Bulgariei. Incidentul s-a produs, marti seara, in zona orasului Iambol, fara a cauza victime.

A fost avariata una din cele doua magistrale, prin care Gazprom realizeaza tranzitul combustibilului via Bulgaria spre Turcia. Potrivit companiei Bulgartransgaz , gazoductul va fi reparat pana pe 17 septembrie, dupa care livrarile vor fi reluate in totalitate. La ora actuala la locul exploziei s-au deplasat echipe de specialisti pentru a elucida cauzele incidentului.

tr.com: Russia and Arctic energy reserves

With Russia and Norway ending a 40 year sovereignty dispute in the Barents Sea, Business RT spoke with Uralsib Chief Strategist, Chris Weafer, about the implications for Russian energy and investment.

trend.az: Azerbaijan, Georgia, Romania and Hungary sign Baku Declaration on AGRI project

Azerbaijani President Ilham Aliyev hosted a meeting with Romanian President Traian Basescu, Georgian President Mikheil Saakashvili and Hungary’s Prime Minister Viktor Orban in Baku on Tuesday, the AzerTaj state news agency reported.

Opening the meeting to discuss the AzerbaijanGeorgiaRomaniaInterconnector (AGRI) project, Aliyev greeted the guests.

Speaking about the history of oil and gas production in Azerbaijan, Aliyev said that the republic was one of the first oil producing countries in the world. After the restoration of independence, Azerbaijan began working with foreign companies to develop oil and gas fields.

Noting that Azerbaijan favors multi-directional policy in energy exports, Aliyev said the country has established a good infrastructure and laid new pipelines for the transportation of oil and gas in different directions. Aliyev said that Azerbaijan attaches great importance to regional and international cooperation in the energy sector.

Stressing that the AGRI project opens a new stage of cooperation in the energy sector, Aliyev said this project has great potential.

Saakashvili emphasized Azerbaijan’s role in regional energy cooperation. He also spoke about Georgia’s transit role in energy transportation.

Basescu spoke about the significance of the AGRI project for Romania. He highlighted Azerbaijan’s contribution in the energy security of Europe.

Orban noted the importance of Hungary joining the AGRI project. He said Hungary is ready to actively participate in the AGRI project.

Aliyev thanked the heads of states and governments visiting Baku, and noted the importance of this meeting for the project.

The leaders then signed the Baku Declaration on the AGRI project.

At a joint press conference, Aliyev congratulated the parties on the signing of the Baku Declaration. He noted that the participating states worked hard on it and had achieved positive results.

“We are on the threshold of great development, and we have a strong will,” Aliyev said. Describing the presence of large energy infrastructure in Azerbaijan, the president said that Azerbaijan has unique experiences in the energy sector and the balance of interests between the parties is an important condition in implementing the AGRI project.

“We are writing history here,” he said.

Aliyev also noted that the multi-directionalism is an important element of energy security. Azerbaijan has seven oil and gas pipelines which transport the country’s oil and gas in different directions.

Aliyev said that Azerbaijan fully ensures its energy security. Energy security, which is an integral part of national security, today is an important factor in the world. Saying that this year Azerbaijan plans to produce 28 billion cubic meters of gas, Aliyev stressed that domestic demand is 10-11 billion cubic meters. It was reported that along with the export of the remainder of the gas, it is also pumped into underground storage facilities.

The current level of Azerbaijan’s exports do not limit country’s participation in other projects.

“Azerbaijan is also interested in the energy security of Europe, and ensuring this security will open vast new opportunities for the country,” Aliyev said.

Highlighting the importance of addressing issues in technical assessment and project financing, Aliyev noted the need for the participation of international financial organizations in these matters.

Highlighting the importance of participation in the AGRI project together with the countries of the region and EU member states, Georgian President Mikhail Saakashvili said that this is an important event. Saakashvili said connecting Hungary to the project will bring new features in the energy security of the EU.

Romanian President Traian Basescu said that the implementation of the project creates opportunities for the successful implementation of the EU Eastern Partnership Program. The project will also give impetus to cooperation between the Caspian region and the European Union. «Connecting Hungary to this project is an important element for its reliability,” Basescu said.
Basescu said with its uniqueness, the project is based on effectiveness and does not depend on any political decisions. Saying that there is basic infrastructure for the implementation of the project, Basescu said that the important point is the construction of two gas terminals – on the territory of the Romanian Port of Constanta and the Georgian Port of Kulevi. This shows that the project will be economical. Financial issues will begin to be solved upon the completion of the feasibility study. Private investments will be involved in the construction of terminals, said Basescu.

Hungarian Prime Minister Viktor Orban expressed his confidence that the cooperation within the project will be effective and Hungary remains committed to this project.

today.az: Azerbaijan to export 7.4 billion cubic meters of gas in 2010

Tags: , , , , ,

Comments are closed.

September 2017
M T W T F S S
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Site Metter