revista presei pe energie 16 octombrie

2010/10/17

EVZ: România, cu un pas mai departe de gazul rusesc

România poate sta puţin mai liniştită în această iarnă. Dacă ruşii vor întrerupe, ca până acum, livrarea gazelor naturale prin Ucraina, consumatorii români vor putea fi aprovizionaţi printr-o rută alternativă.
“Poarta” spre sistemul vestic de conducte

“Ungaria este interconectată cu Austria, iar la mijlocul lui 2011 vom pune în funcţiune interconectarea cu Croaţia. Dacă ai depozite de gaze, interconectări, creşte securitatea energetică pentru toate ţările din regiune”, spune Sandor Fasimon, senior vicepresident în cadrul grupului MOL, prezent, vineri, la inaugurarea conductei. Potrivit acestuia, Ungaria are capacităţi de înmagazinare a gazelor de 6 miliarde metri cubi (cam de două ori mai mult decât în România – n.r.), astfel încât, în cazul în care Rusia va întrerupe livrările de gaz prin Ucraina, anumite cantităţi pot fi exportate şi în România.

Punerea în funcţiune a conductei Arad-Szeged este extrem de importantă pentru România, care pentru prima dată are acces la mixul de resurse din vestul Europei (Rusia, Norvegia, Olanda, nordul Africii etc.). Până acum, România a fost o “insulă”, alimentată cu gaze doar din Rusia, prin conductele care traversează Ucraina. Situaţia, valabilă încă în multe alte state central şi est europene, convine de minune grupului rus Gazprom, care poate dicta, în lipsa unui competitor, condiţiile şi preţul de livrare.

De altfel, unul dintre scopurile cele mai mari ale Comisiei Europene este realizarea de interconectări între reţelele de gaz ale statelor din această regiune.

Liber şi la exporturi

În acest fel, preţul gazelor se va forma la nivel regional, şi nu prin negocieri bilaterale cu un singur mare furnizor – Rusia. Mai mult, potrivit unui regulament aprobat recent de Parlamentul European, până în 2014 toate aceste conducte de interconectare din UE trebuie să permită transportul gazelor în ambele sensuri. Astfel, statele se vor putea susţine reciproc în cazul unei noi crize a gazelor în plină iarnă.

Pentru România acest lucru înseamnă că nu va mai putea împiedica exporturile de gaze, iar transportul pe Arad-Szeged se face şi spre Ungaria. Atunci, piaţa românească se va deschide total, iar gazele din producţia internă se vor vinde la acelaşi preţ cu cel al importurilor, deşi acum sunt de două ori mai ieftine.

RĂZBOIUL DECLARAŢIILOR ŞI AL GAZODUCTELOR VIRTUALE

Conducta Arad-Szeged este doar un prim pas, destul de mărunt, pe drumul care să asigure României un preţ competitiv al gazelor naturale.

Problema reală a Europei, reducerea dependenţei de gazul rusesc, nu se va rezolva fără accesul la resursele din zona Mării Caspice. Dar marile proiecte în care suntem implicaţi încă sunt departe de a fi realizate. Gazoductul Nabucco, cel mai important dintre ele, are încă o problemă cu asigurarea resurselor de gaz pe care să le transporte. Din acest motiv, termenul de începere a construcţiei, care trebuia să fie 2011, a fost amânat pentru 2012.

Aşadar, visul Europei de a scăpa de frica “frigului rusesc” la căldura gazelor aduse din zona caspică rămâne deocamdată nerealizat. În plus, o problemă o constituie şi aducerea la un numitor comun a tututor ţărilor implicate, atât de tranzit, cât şi furnizoare. Speculând aceste indecizii, Rusia a ieşit la atac cu propriul său proiect: South Stream, în care a reuşit să coopteze deja toate ţările implicate în Nabucco, cu excepţia României.

Mai nou, Gazprom a încercat să ne atragă şi pe noi în acest proiect, în care mulţi analişti nu văd decât un joc al Rusiei de a împiedica realizarea Nabucco şi de a obţine avantaje concrete, oferind în schimb o iluzie. Cel mai elocvent exemplu este cel al Serbiei, inclusă pe traseul gazoductului virtual South Stream, dar care a cedat ruşilor, la un preţ derizoriu, compania petrolieră NIS. Potrivit multor opinii, South Stream este prea scump pentru a se realiza vreodată.

Asul din mânecă pentru accesul la gazul caspic

Săptămâna trecută, preşedintele Gazprom a venit la Bucureşti pentru a discuta cu autorităţile române despre acest proiect. “Vorbim despre optimizarea traseului şi azi am ridicat problema privind tranzitarea României”, a spus Alexei Miller, la finalul vizitei.

România, deşi “cochetează” cu South Stream, oficial susţine Nabucco. Mai mult, un nou proiect important a apărut în peisaj: AGRI (Azerbaidjan-Georgia-Romania Interconector). Acesta presupune transportul gazelor din Azerbaidjan către Georgia, unde vor fi lichefiate şi transportate apoi prin tancuri speciale către portul Constanţa. Proiectul deranjează Rusia şi Turcia, care îşi văd ameninţate poziţiile la nivel regional, comentează unii analişti. Dacă se va realiza sau nu, rămâne însă de văzut.

Adevarul: Presiunea Gazprom a dat roade: Bulgaria acceptă contruirea unei companii mixte pentru construirea South Stream şi renunţă la pretenţii

Rusia a obţinut ce a vrut. A presat Sofia să renunţe la pretenţiile privind preţul gazelor prin semnarea cu românii de la Transgaz a unui memorandul care nu promitea nimic. Ulterior, Bulgaria anunţa că acceptă şi construirea unei societăţi mixte cu Rusia pentru construirea gazoductului South Stream.

Principalul stat de tranzit în regiunea Balcanilor pentru gazoductul South Stream este Bulgaria, iar înlocuirea cu România ar fi imposibilă, a declarat ministrul bulgar al Economiei, Traicho Traikov, informează Novinite.

Semnarea unui la Bucureşti, de Gazprom şi Transgaz, pentru un studiu de fezabilitate care să analizeze trecerea South Stream prin România, a alimentat temerile privind un astfel de scenariu.

Presa şi experţii bulgari au subliniat că de fapt scopul discuţiilor purtate de ruşi cu România a fost de a presa Bulgaria să-şi îndeplinească promisiunile în proiectul South Stream, transmite Mediafax.

Rezultatul este cel dorit de Rusia. Directorul general al Gazprom, Alexei Miller, şi guvernul bulgar au decis astăzi să înfiinţeze o compania mixtă, pentru construcţia secţiunii din Bulgaria a South Stream.

Cele două state vor fi implicate în mod egal în acestă societate, potrivit Novinite.com.

Presedintele Gazprom, Alexei Miller, s-a aflat miercuri la Bucureşti unde a discutat cu reprezentanţii Transgaz. În urma întâlnirii a fost semnat un memorandum de intentie, document care prevede realizarea unei analize tehnico-economice privind oportunitatea ca South Stream să traverseze teritoriul României.

Potrivit analiştilor ruşi, scopul acestui memorandum era de a determina Bulgaria să renunţe la pretenţii, ceea ce s-a şi întâmplat. Potrivit presei din Bulgaria, discuţiile cu oficialul de la Gazprom nu au vizat reducerea preţurilor la gazele importate din Rusia.

“Preşedintele Gazprom, Alexei Miller a avut discuţii şi cu ministrul economiei şi energiei, Traicho Traikov, în cadrul cărora, sera de aşteptat ca ministrul să facă o noua încercare de a reduce preţurile la gaz şi să semneze un contract direct cu Gazprom pentru aprovizionarea cu gaze. Cu toate acestea, ministrul a declarat ca subiectul nu a fost pe ordinea de zi a reuniunii”, informează Novinite.com.

“România ar putea, de asemenea, să beneficieze de pe urma South Stream. Cât despre temerile că România va înlocui Bulgaria în proiect, cred că şansele să se întâmple aşa ceva sunt insignifiante”, a spus ministrul bulgar al Economiei.

Analiştii bulgari consideră că oficialii de la Sofia ar trebui să poarte noi negocieri cu ruşii în care să fie aduse în discuţie şi noile depozite de gaze descoperite la Kavarna şi acordurile de construire a unor conducte de interconectare cu Turcia şi Grecia.

Negoicerile pentru includerea Macedoniei în proiectul South Stream şi discuţiile dintre România şi Rusia au sporit temerile că gazoductul ar putea ocoli Bulgaria. Motivul pentru care partea rusă ar fi putut lua în calcul şi o altă variantă este dat de blocarea a două proiecte comune de către guvernul bulgar, respectiv construcţia centralei nucleare de la Belene şi a oleoductului Burgas-Alexandroupolis.

ziare.com: Ministrul economiei bulgar: Atat Sofia, cat si Bucurestiul pot profita de South Stream

Atat Bulgaria, cat si Romania pot profita de South Stream, a declarat ministrul Economiei de la Sofia, care a comentat noile perspective conform carora cele doua tari sunt in concurenta in acest proiect.

Traikov a declarat intr-un interviu pentru postul public bulgar de radio ca exista numeroase oportunitati pentru ruta gazoductului South Stream, dar si posibilitatea unor ramificatii de la traseul principal care pot duce in tari vecine precum Romania, relateaza Novinite.

Directorul Gazprom Alexei Miller s-a aflat vineri in Bulgaria pentru a negocia detaliile despre South Stream, inainte vizitand Romania, unde a semnat un important memorandum care a reinnoit speculatiile despre o posibila competitie intre cele doua state vecine, noteaza Novinite.

Traikov a spus ca documentul semnat la Bucuresti este similar cu cel semnat de Sofia in 2008 si ca Bulgaria este intr-un stadiu mult mai avansat in negocierile cu partea rusa decat Romania.

Traikov a dat asigurari ca Bulgaria este angajata fata de acest proiect, investitia fiind impartita in doua intre Sofia si Moscova. El a subliniat ca proiectul South Stream avanseaza conform calendarului stabilit. Urmatorii pasi sunt crearea unui joint-venture pentru acest proiect, precum si realizarea unor analize preinvestitionale complete. Acestea vor cuprinde toate detaliile despre costurile proiectului si investitiile pe care fiecare parte trebuie sa le faca.

Ministrul Economiei de la Sofia a mai dezvaluit ca viitoarea companie va fi condusa de un cetatean bulgar. In ceea ce priveste traseul gazoductului South Stream, Traikov a precizat ca acesta nu a fost stabilit in totalitate, dar ca va ramane conform planurilor initiale.

Acest lucru inseamna ca gazoductul ar traversa granita bulgaro-sarba prin apropiere de Zajcar, si nu Dimitrovgrad, asa cum a insistat Serbia. Traikov a mai spus ca chestiunea pretului gazelor rusesti pentru Bulgaria nu are legatura cu negocierile privind South Stream.

Hotnews: Semnarea memorandumului cu Romania a avut efectul scontat: Gazprom a convins Bulgaria sa infiinteze o companie mixta pentru construirea South Stream

Autoritatile de la Sofia si reprezentantii Gazprom au convenit sa infiinteze, in noiembrie, o societate mixta, fiecare cu cate o participatie de 50%, pentru construirea conductei South Stream, pe teritoriul Bulgariei, relateaza Novinite.com. Acest lucru a fost anuntat de catre Alexei Miller, presedintele Gazprom, in urma unei intrevederi cu prim-ministrul Boiko Borisov si ambasadorul Turciei la Sofia. In aceste conditii, sansele Romaniei de a participa la proiectul South Stream scad considerabil, in ciuda acordului semnat miercuri la Bucuresti cu presedintele Gazprom, Alexei Miller. De altfel, si presa bulgara vorbeste de faptul ca gigantul rus Gazprom s-a folosit de Romania pentru a exercita presiuni asupra Bulgariei.

Gazprom va semna un acord cu Bulgaria pentru un studiu de fezabilitate in vederea construirii gazoductului pe partea bulgara, scrie RIA Novosti. Cele doua parti au convenit sa accelereze crearea unei societati mixte ruso-bulgare, in vederea construirii gazoductului.

Reprezentantii Transgaz si cei ai Gazprom au semnat miercuri la Bucuresti un memorandum de intentie, document care prevede realizarea unei analize tehnico-economice privind oportunitatea ca South Stream sa traverseze teritoriul Romaniei. In ultima vreme au aparut o serie de speculatii potrivit carora Romania ar putea inlocui Bulgaria in proiectul South Stream. “Temerile de la Sofia cu privire la un astfel de scenariu au crescut dupa semnarea memorandumului de miercuri de la Bucuresti, intre Gazprom si compania romaneasca Transgaz. Potrivit analistilor rusi si mass-media, acest demers a avut drept scop exercitarea de presiuni asupra Bulgariei pentru a-si indeplini promisiunile legate de realizarea South Stream. S-ar putea sa se fi produs rezultatele dorite deoarece, vineri, presedintele Gazprom, Alexei Miller, si Guvernul Bulgar au convenit sa infiinteze o societate mixta pentru construirea sectiunii bulgare a conductei South Stream”, scrie Novinite.com.

Romania ar putea beneficia, de asemenea, de South Stream. In ceea ce priveste temerile ca Romania va inlocui Bulgaria in proiect, cred ca riscul de a se intampla acest lucru este nesemnificativ“, a declarat ministrul energiei din Bulgaria, Traicho Traikov, inainte de intalnirea sa cu Alexei Miller.

Bulgaria accepta conditiile Rusiei fara sa mai ridice pretentii

Dupa acordul de la Sofia, Miller a declarat ca discutiile cu autoritatile bulgare au marcat un progres considerabil si si-a exprimat increderea ca South Stream va deveni operabil in 2015 asa cum a fost programat. Potrivit presei bulgare, discutiile de la Sofia nu au vizat reducerea preturilor la gazele importate din Rusia, asa cum era de asteptat. “Miller a avut, de asemenea, discutii cu ministrul economiei si energiei, Traicho Traikov, in cadrul carora, ministrul era asteptat sa faca o noua incercare de a reduce preturile la gaz si sa semneze un contract direct cu Gazprom pentru aprovizionarea cu gaze. Cu toate acestea, ministrul a declarat ca subiectul nu a fost pe ordinea de zi a reuniunii”, relateaza Novinite.com. Potrivit publicatiei, expertii pe energie sustin ca Bulgaria ar trebui sa poarte in continuare negocieri, scotand in evidenta noile depozite de gaze descoperite la Kavarna si acordurile de construire a unor conducte de interconectare cu Turcia si Grecia.

Miller despre un posibil joc al Rusiei: Am trecut la optimizarea traseului South Stream

O serie de analisti economici, in special rusi, au afirmat ca Bulgaria isi negociaza foarte dur participarea la South Stream. In aceste conditii, Romania ar putea fi doar un instrument de santaj folosit de Rusia la adresa Bulgariei.

“Am trecut la optimizarea traseului South Stream“, acesta a fost raspunsul presedintelui Gazprom la intrebarea jurnalistilor romani despre un posibil joc al Rusiei facut cu scopul de a forta Bulgaria sa renunte la pretentii.

  • Legat de autoritatile de la Sofia, Miller a declarat ca sunt dese intalnirile cu acestea. “E o vizita intr-o tara participanta la aceasta conducta. Noi avem destul de des asemenea intalniri in care discutam problemele si stadiul realizarii proiectului si cred ca in curand va avea loc o vizita la Sofia“.

Acum ne aflam in stadiul cand ne putem gandi asupra optimizarii proiectului, lucru discutat cu colegii romani. Avem o anumita ferastra in timp pentru a putea analiza si trage concluziile, avand in vedere ca realizarea acestei conducte va incepe in 2013, iar prima cantitate va fi livrata in 2015“, a declarat miercuri la Bucuresti presedintele Gazprom.

Acesta sustine ca este convins de faptul ca proiectul va fi realizat in termenul stabilit. De asemenea, nu exista nici probleme legate de finantare. “Noi dispunem de toate resursele financiare necesare”, a mai spus Miller. Acesta a precizat ca pietele tinta sunt tarile din Europa de Est, Europa de Sud si Centrala.

  • Conducta South Stream va incepe in apropierea Novorosiysk, pe litoralul rus al Marii Negre, si va ajunge la Varna, in Bulgaria. Sectiunea subacvatica va fi lunga de 900 kilometri.
  • In Bulgaria, conducta ar trebui sa fie impartita in doua – o parte ar ajunge in Grecia si Italia de Sud, si alta care ar ajunge in Austria si Italia de Nord, prin Serbia, Croatia si Slovenia.

Tags: , , ,

Comments are closed.

September 2017
M T W T F S S
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Site Metter