revista presei pe energie 16 noiembrie

2010/11/16

ziare.com: Gazele s-au scumpit cu 20 la suta in 2010

Gazele naturale livrate consumatorilor casnici de GDF SUEZ Energy Romania (fosta Distrigaz Sud) a crescut cu 20% in ultimul an, dupa ce a fost necesara cresterea cu 20% a importurilor de gaze ca urmare a deprecierii leului in raport cu dolarul.

Cresterea importurilor a fost cauzata de Legea 332/2009, prin care autoritatile au alocat consumatorilor industriali doar gaze din productia interna, din iunie 2009 pana la 31 octombrie 2010, scrie Evenimentul Zilei.

Mai mult, costul gazului rusesc a crescut, intre octombrie 2009 si octombrie 2010, de la 79 lei/MWh la 115 lei/MWh, ca urmare a cresterii constante a pretului petrolului in ultimele 12 luni si a deprecierii cursului valutar leu/dolar in aceeasi perioada.

Potrivit reprezentantilor GDF SUEZ Energy Romania, “impactul acestor evolutii asupra costului moleculei de gaz pentru un client casnic reprezinta o crestere de la 63 lei/MWh la 76 lei/MWh”.

Din cauza scumpirii gazelor, omul de afaceri Ioan Niculae a anuntat deja ca nu mai poate sustine activitatea celor sase combinate chimice ale sale si ca le va inchide pe rand pana la sfarsitul lunii.

Oficialii de la Economie sustin ca “daca ar continua livrarea catre unii agenti economici de gaze naturale doar din productia interna, ar trebui ca pretul la gaze naturale sa creasca semnificativ atat pentru populatie, cat si pentru orice alt consumator eligibil (care si-a schimbat furnizorul – n.r.)”.

Hotnews: Bulgarii si rusii au semnat acordul privind South Stream. Seful Gazprom: Bulgaria e la adapost fata de concurenta Romaniei in acest proiect

Bulgaria nu mai poate fi inlocuita de Romania in calitate de centru european al conductei de transport South Stream, a declarat directorul executiv al Gazprom, Alexei Miller, citat de Novinite. Declaratia a fost facuta in contextul in care Miller si Maya Hristova, director al companiei Bulgarian Energy Holding (BEH), au semnat sambata seara, la Sofia, acordul de infiintare a intreprinderii comune care va proiecta, construi si coordona segmentul bulgar al conductei.

Seful Gazprom a tinut sa inlature si temerile potrivit carora, din cauza ca Executivul lui Boiko Borisov a cerut participarea Rusiei la cateva proiecte energetice comune, Moscova ar putea sa aleaga Romania ca locul din care conducta South Stream va ajunge atat in sudul, cat si in centrul Europei.

“Nu avem niciun fel de contract semnat cu Romania”, a mentionat seful Gazprom, adaugand ca gigantul rus poarta discutii cu oficiali romani pentru a explora posibilitatea ca Romania sa se alature mai tarziu proiectului South Stream in calitate de tara consumatoare, nu de stat de tranzit.

Novinite reaminteste ca, dupa ce Guvenul de la Sofia a parut ca nu e de acord cu cererile Rusiei legate de South Stream, Moscova a initiat contacte cu Romania legate de acest proiect. Aderarea Serbiei si chiar a Macedoniei la conducta de transport a creat insa posibilitatea ca South Stream sa ocoleasca Bulgaria.

Unii analisti sunt de parere ca, speriat de perspectiva ca Bulgaria sa nu fie inclusa in proiectul rusesc, Guvernul Borisov a devenit mai cooperant si a decis sa se alature South Stream. In plus, comentatorii sustin ca Rusia va lucra mai usor cu Bulgaria, in conditiile in care Moscova si Bucurestiul au neintelegeri legate de Republica Moldova.

Acord cu trecut zbuciumat si viitor incert

Vremia novostei a scris recent ca semnarea documentului intervine la trei ani dupa ce Rusia si Bulgaria si-au depus semnaturile pe acordul interguvernamental. In ambele tari s-a schimbat, intre timp, guvernul, dar la Sofia a venit la putere liderul partidului de centru-dreapta, Boiko Borisov, care a inghetat imediat toate proiectele energetice cu Moscova, lansate de socialisti (South Stream, centrala nucleara Belene, oleoductul Burgas-Alexandropolis).

Partea rusa s-a straduit sa determine Bulgaria sa se razgandeasca, a amenintat ca va da Bulgaria in judecata (in contractul Belene) si ca va modifica traseul gazoductului South Stream (cu plasarea conductei principale pe teritoriul Romaniei), iar in vara a acceptat o mica reducere de pret pentru Bulgaria (aproape 10-15 dolari pentru fiecare 1000 mc), dar fara ca vreun progres major sa fie constatat.

Mai mult, la intalnirea neoficiala de ziua sa de nastere, Putin s-a plans premierului italian, Silvio Berlusconi, care a promis ca „va lucra pe cai diplomatice cu Boiko Borisov, pentru ca acesta sa inceteze a mai pune bete in roate proiectului South Stream”. Nu se stie daca Berlusconi s-a tinut de cuvant, dar ulterioara vizita la Sofia a sefului Ggazprom, Aleksei Miller, a fost cat se poate de fructuoasa. El a declarat ca Bulgaria este de acord sa grabeasca lucrurile, infiintand intreprinderea comuna in noiembrie, adica mai devreme cu trei luni fata de graficul initial.

Cu toate acestea, alianta aceasta fortata nu va avea o viata usoara. Riscul ca totul sa se incheie cu un divort rasunator sau ca lucrurile vor fi taraganate de tot felul de elemente de sabotaj, asa cum se intampla, de altfel, intre Gazprom si ENI, este foarte mare. Prea puternica este dorinta Bruxellesului de a construi Nabucco, unde Sofia participa in egala masura.

In plus, fara binecuvantarea autoritatilor europene, noua conducta va avea probleme de ordin legislativ. Astfel, daca proiectul nu va obtine statut privilegiat (TEN) sau de proiect „care reprezinta interes pentru Europa”, el va intra sub incidenta pachetului trei de reglementare energetica. Ceea ce inseamna ca Gazprom si partea bulgara vor pierde dreptul de gestionare a conductei, iar un operator independent va trebui sa asigure accesul liber la capacitatile de transport. In aceste conditii, scrie VN, nu va exista nici un South Stream. Asemenea riscuri nu-si poate asuma nici macar Gazprom.

money.ro: South Stream: Bulgaria şi Rusia au semnat acordul pentru tronsonul bulgar al gazoductului

Bulgaria şi Rusia au semnat acordul interguvernamental pentru construirea tronsonului bulgar al South Stream, în prezenţa premierilor Boiko Borisov şi Vladimir Putin, relatează Sofia News Agency.

Cele două delegaţii oficiale au semnat acordul ce constă în două documente, pregătite în ultimele săptămâni.

Acordul stipulează formarea unui joint venture, South Stream AD, care se va ocupa de construirea şi operarea tronsonului bulgar al gazoductului, partea terestră crucială a conductei. BEH şi Gazprom vor avea fiecare câte 50%.

“Aş dori să-i mulţumesc premierului Borisov pentru invitaţie, dialogul nostru este unul prietenesc”, a declarat Putin, după semnare. “Cooperarea comercială şi economică ruso-bulgară merge bine. Relaţiile noastre sunt în diverse sfere, dar, cel mai important, în sectorul energetic”, a subliniat el.

South Stream va fi gata în 2015 şi va transporta 63 miliarde metri cubi de gaz anual, adică 35% din exportul de gaz rusesc către Europa. Conducta va porni de lângă Novorosisk şi va ajunge în Varna. Sectorul subacvatic va avea 900 kilometri lungime.

În Bulgaria. conducta va avea două ramificaţii – una se va duce spre Grecia şi sudul Italiei, cealalată spre Austria şi nordul Italiei, prin Serbia, Croaţia şi Slovenia.

Hotnews: Premierul Boiko Borisov: Bulgaria va cumpara gaz rusesc la preturi mai mici

Premierul bulgar Boiko Borisov a declarat ca tara sa va cumpara gaz rusesc la preturi mai mici, transmite Novinite. Declaratia sa a venit la doar o zi dupa discutiile pe care Borisov le-a avut cu premierul Vladimir Putin si dupa ce Gazprom si Bulgarian Energy Holding (BEH), au semnat sambata seara, la Sofia, acordul de infiintare a intreprinderii comune care va proiecta, construi si coordona segmentul bulgar al conductei South Stream.

“Pretul gazului natural rusesc scade si va continua sa scada”, a spus Borisov. ITAR-TASS a scris sambata, in ajunul vizitei lui Putin la Sofia, ca Gazprom este gata sa ofere Bulgariei gaz mai ieftin. Dupa discutiile cu Borisov, Putin pare sa fi sugerat insa ca nu s-a ajuns la o solutie in ceea ce priveste acest aspect. El a spus ca semnarea contractului dintre Gazprom si BEH nu are legatura cu pretul gazului livrat bulgarilor.

Analistii sustin ca Bulgaria ar fi solicitat Rusiei livrarea de gaze la preturi mai mici, oferindu-se in schimb sa participe cat mai activ la constructia partii sale din conducta South Stream.

Confruntata cu opozitia Bulgariei la proiectul South Stream, Rusia a acceptat in aceasta vara o mica reducere de pret pentru gazul livrat bulgarilor (aproape 10-15 dolari pentru fiecare 1000 mc).

money.ro: Gazprom: România nu mai poate înlocui Bulgaria în proiectul South Stream

Bulgaria nu mai poate fi înlocuită de România ca principal hub al gazoductului South Stream, a declarat, la Sofia, directorul general al grupului Gazprom, Alexei Miller, după semnarea unui acord de înfiinţare a unei companii mixte pentru construcţia conductei pe teritoriul bulgar, potrivit Novinite.

Declaraţia lui Miller a fost făcută după semnarea, cu directorul general al Bulgarian Energy Holding, Maia Hristova, a unei înţelegeri privind înfiinţarea companiei South Stream AD, deţinută în mod egal de Gazprom şi grupul bulgar, cu scopul construcţiei South Stream în Bulgaria.

Şeful Gazprom a temperat, astfel, temerile de la Sofia că Rusia ar putea alege România pentru tranzitul South Stream spre Europa Centrală şi de Sud, din cauza pretenţiilor cabinetului bugar, condus de premierul Boiko Borisov, în legătură cu mai multe proiecte energetice.

“Cu Bulgaria pregătim studiul de fezabilitate al proiectului şi avem semnat un acord pentru construcţia South Stream; cu România nu avem semnate contracte”, a declarat Miller jurnaliştilor în timpul vizitei de la Sofia.

Rusia a iniţiat contacte cu România în privinţa South Stream în primăvara anului acesta, după ce guvernul condus de Borisov a lăsat impresia că nu acceptă o serie de cereri ruseşti legate de proiect

money.ro: CE solicită modificarea acordului ruso-bulgar privitor la South Stream

Acordul ruso-bulgar privitor la South Stream trebuie modificat, ca şi alte state din UE să aibă acces la gazoduct, a declarat reprezentantul CE, Marlene Holzner, relatează RIA Novosti.

Acordul din 2008 trebuie să respecte legislaţia UE, care include o cerinţă de a se asigura acces la facilităţile de transportare a gazului către părţi terţe şi împărţirea vânzărilor şi afacerilor de transport. Legislaţia va intra în vigoare în martie, dar este prevăzută o perioadă de adaptare de doi ani.

Sâmbătă, Gazprom şi Bulgarian Energy Holding au semnat un acord pentru înfiinţarea unui joint venture care să supervizeze construirea tronsonului bulgar al South Stream.

Gazprom spune că acest gazoduct, ce va livra până la 63 miliarde de metri cubi de gaz pe an ar putea intra în funcţiune până în august 2015, cu patru luni mai devreme decât era prevăzut.

Holzner a mai spus că Bulgaria a asigurat CE că vor fi făcute schimbările necesare.

Potrivit lui Holzner, proiectul este foarte important, dar nu asigură diversificarea surselor de gaz, comparativ cu proiectul rival Nabucco, ce ar ocoli Rusia.

Hotnews: Presa rusa: Pana la investitii reale, South Stream este inca departe

Rusia a mai facut un pas formal pe drumul spre realizarea gazoductului South Stream prin Marea Neagra, odata cu semnarea, sambata, de catre compania Gazprom si Holdingul energetic al Bulgariei (BEH) a actului de constituire a companiei mixte de proiectare South Stream Bulgaria AD. Expertii amintesc insa ca despre inceperea propriu-zisa a lucrarilor de constructie se va putea vorbi numai dupa adoptarea de catre toate tarile participante a planului final de investitii, ceea ce ar putea insemna alti cativa ani, scrie Nezavisimaia gazeta. ​

Avantajele economice pentru Sofia au fost dezvaluite de premierul rus, Vladimir Putin, prezent la eveniment. “In ceea ce priveste castigul Bulgaiei, el este evident: in prezent Bulgaria incaseaza din tranzit 600 milioane de euro, iar dupa realizarea proiectului South Stream, va primi 2,5 miliarde euro”, a spus Putin.

Seful Gazprom, Aleksei Miller, a declarat ca gazoductul va fi dat in exploatare cu patru luni mai devreme decat graficul initial, care indica, deocamdata, data de 31 decembrie 2015.

Expertii consultati de NG arata insa ca semnarea documentelor nu inseamna inca unda verde pentru demararea lucrarilor de constructie. “Crearea intreprinderii mixte nu inseamna, practic, nimic concludent pentru soarta conductei. Semnalul decisiv va fi adoptarea deciziei de investitii, dar perspectivele acestui plan sunt destul de incerte”, a declarat analistul revistei “Prospectare si productie”, Mihail Krutihin. Potrivit spuselor sale, nesiguranta proiectului este intarita de faptul ca multe dintre tarile participante s-au aflat recent in prag de faliment, iar rezolvarea problemei financiare nu este pentru ele foarte simpla. “Rusia a semnat cu Bulgaria o colectie intreaga de acorduri legate de alt proiect – oleoductul Burgas-Alexandropolis, dar acest lucru nu a urnit constructia din punctul mort”, aminteste Krutihin.

Kommersant noteaza, la randul sau, ca in consiliul director al intreprinderii mixte nou create de Bulgaria si Rusia, Sofia va avea trei reprezentanti, Moscova numai doi. Dar avantajul numeric al partii bulgare nu va slabi pozitiile Gazprom, pentru ca statutul companiei impune unanimitate in adoptarea hotararilor in consiliul director si egalitate  in gestionarea operativa a South Stream Bulgaria, care va fi asigurata de doi comanageri, unul rus, celalalt bulgar.

In ceea ce priveste finantarea, precizeaza Kommersant, intr-o prima faza ea va fi asigurata de Gazprom in contul platilor in avans. Costul final al proiectului va fi stabilit in primul trimestru al anului viitor.

Comentand afirmatiile lui Putin privind avantajele financiare ale Bulgariei, seful cabinetului East European Gas Analysis, Mihail Korchemkin, constata fapul ca, evocand suma de 2,5 miliarde, premierul rus a omis sa indice valuta, cu toate ca marea majoritate a presei a vorbit despre euro. “Sa admitem ca premierii au avut in vedere dolari. In acest caz, reiese ca tariful de transit pe segmental bulgar al South Stream va fi de 7,5 dolari/1000 mc la 100 km. Aproape de trei ori mai mult decat tranzitul prin Ucraina. Daca s-a calculat in euro, tariful bulgar va fi de patru ori mai mare decat cel ucrainean”, a spus expertul.

In acest an, volumul de gaze rusesti tranzitat de Ucraina spre Europa se va cifra la aproximativ 1000 mld. mc, iar costul serviciilor de tranzit – la 3,2 miliade de dolari. Distanta de transport pe teritoriul ucrainean este de 1.240 km, dublu fata de segmentul bulgar al South Stream. Dar, daca Gazprom va plati bulgarilor chirie pentru terenul afectat conductei, tariful de tranzit se va reduce considerabil.

Maksim Shein, de la Brokerkreditservice, este de parere ca odata cu semnarea documentelor cu Bulgaria, Rusia are toate sansele sa construiasca South Stream inainte de Nabucco, care nu a gasit inca sursa de alimentare cu materie prima, si sa preia toti consumatorii inca necontractati din sudul si centrul Europei. Totusi, precizeaza analistul, momentul de la Sofia ramane, deocamdata, o faza intermediara pana la rezolvarea chestiunilor legate de traversarea zonelor economice din Marea Neagra. Anul trecut, Putin s-a inteles cu autoritatile turce ca Ankara va emite o decizie in acest sens la 1 noiembrie, dar nimic nu s-a intamplat inca.

Tags: , , ,

Comments are closed.

October 2017
M T W T F S S
« Sep    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Site Metter