revista presei pe energie 16 noiembrie – part II

2010/11/16

revista Oxygen: FMI evita o noua criza a gazelor

Board-ul executiv al Fondului Monetar International a dat Ucrainei aprobarea de a folosi in 2010 rezervele valutare internationale ale Fondului pentru a plati livrarile de gaze naturale catre Rusia, se precizeaza intr-un comunicat citat
de Bloomberg. Astfel, FMI a permis Ucrainei sa detina valute de doar 12,9 miliarde dolari pentru asigurarea transelor catre Fond, fata de 27,3 miliarde dolari cât erau prevazute obligatoriu, pâna acum, in acord. „Decizia FMI indica faptul ca FMI nu doreste sa provoace o noua criza a gazelor in Europa, asemanatoare celei din ianuarie 2009, chiar cu pretul relaxarii cerintelor pentru guvernul fostului stat sovietic“, apreciaza comentatorii de la Dragon Capital. Ucraina, afectata serios de recesiune in sectorul financiar si cel al exporturilor de otel, depinde de banii de la FMI pentru a se mentine pe linia de plutire si pentru a acoperi la timp diferen]a intre sumele platite de NAK Naftogaz Rusiei pentru gaze si pretul redus perceput pentru combustibil pe piata interna.

Vocea Rusiei: South Stream: ultima sută de metri? România nu s-a folosit de şansa sa

Principala intrigă a vizitei lui Vladimir Putin la Sofia este dacă se va reuşi sau nu să se  lichideze ultimele obstacole din calea construirii gazoductului South Stream şi dacă va fi creată în sfârşit  întreprinderea mixtă care va elabora Studiul de fezabilitate al  porţiunii bulgare a conductei.

Specialiştii, urmaţi de mass media, prognozează şi conving că se va reuşi acest lucru. Însă totuşi rămân unele temeri. Prea mult timp, dramatic  şi instabil a decurs procesul tratativelor cu partea bulgară. O mişcare ascendentă şi reflexivă, aşa pot fi caracterizate acţiunile cabinetului Boiko Borisov. Însă astăzi de la Sofia răsună o altă muzică. De ce este legată această schimbare a stării de spirit? L-am întrebat pe Serghei Pravosudov, directorul Institutului energeticii naţionale.

„În realitate de ceea ce a fost clar de la bun început: South Stream este avantajos pentru Bulgaria! Pur şi simplu noul guvern dorea să obţină anumite concesii, a avut loc o târguială obişnuită, în principal pentru reduceri la gazul primit din Rusia(s-a cerut o reducere de 5%). De asemenea bulgarii au dorit să aibă un acces preferenţial al antreprenorilor lor la construcţii, să menţină volumul tranzitului prin alte conducte de pe teritoriul bulgar, prin care noi livrăm combustibil în Turcia, Grecia şi Macedonia”.

Însă un acord analog a fost semnat recent şi cu România. Reiese că ea  joacă rolul unui „aerodrom de rezervă” în caz că bulgarii totuşi vor refuza? Aşa ceva este totuşi jignitor. „Nu e deloc jignitor” consideră Konstantin Simonov, conducătorul fondului securităţii energetice naţionale.

„La vremea sa s-a planificat amplasarea gazoductului tocmai în România. Însă au început să fie lansate tot felul de condiţii, între altele şi politice. Deci este firesc că ne-am adresat bulgarilor. Românii s-au răzgândit repede, pentru a nu pierde banii reali de pe urma sursei suplimentare de livrare a gazului. Însă în acel moment, cu Bulgaria a fost deja încheiat Acordul de participare la proiectul South Stream. Am fost nevoiţi să revenim la schema românească veche, exclusiv din cauza  poziţiei neclare a noului guvern bulgar, care în esenţă bloca proiectul. Da, noi dorim să ne asigurăm! Avem nevoie de un traseu alternativ pe această porţiune a gazoductului. În ceea ce priveşte faptul dacă este sau nu jignitor, România a avut toate şansele să amplaseze conducta pe teritoriul său.  Însă ea nu s-a folosit de acel moment. Acum probabil că va trebui să se rezume doar cu o ramificaţie de la magistrala principală cu un volum de 1-2 miliarde metrii cubi de gaz”.

Descarcă audio

Vocea Rusiei: „Dacă va fi nevoie, vom construi şi alte conducte!”

Vice-preşedintele Dumei de Stat Valeri Iazev, preşedintele „Societăţii ruse a gazului” a numit competentă lista participanţilor la Forumul internaţional „Gazul Rusiei 2010” care se deschide mâine. La forum vor participa conducătorii companiilor ruseşti şi străine de frunte şi experţi. Evident printre ei se numără şi academicianul Valeri Iazev.

În preajma forumului el a  specificat poziţiile sale într-un şir de probleme energetice actuale. Se apropie Anul nou şi se înţelege că pe toţi îi interesează relaţiile Rusiei şi Ucrainei în sfera gazului.

„Ne declarăm în favoarea  colaborării cu Ucraina şi trecerea ei pe o bază de lungă durată, fundamentală şi reciproc avantajoasă. Relaţiile actuale sunt amicale. Formula preţului la gaz pentru Ucraina este de piaţă. În ceea ce priveşte modernizarea sistemului de transport al gazului al Ucrainei, tratativele referitoare la crearea unei întreprinderi mixte „Gazprom-Naftogaz” au intrat în impas. Noi am putea propune drept aport, un zăcământ de la Marea Caspică sau din peninsula Yamal. Se aşteaptă că problema va face obiectul discuţiei de la Bruxelles de pe 22 noiembrie în formatul: Rusia-UE-Ucraina. Tratativele se vor desfăşura în cadrul conferinţei, consacrată împlinii a 10 ani de la începerea dialogului energetic ruso-european. Trebuie să înlăturăm definitiv ispita Ucrainei de a-i şantaja permanent pe toţi cu capacităţile sale de tranzit, care i-au rămas de la URSS.  Şi încă ceva.  Colaborarea strategică cu Ucraina în sfera gazului, nu ne împiedică să realizăm proiectele Nord Stream şi South Stream.  Dacă va fi nevoie vom construi şi alte gazoducte. În pofida politicii de  economisire a  energiei, economia europeană creşte şi consumă tot mai mult gaz. Piaţa europeană  este piaţa concurenţei. Astăzi pe această piaţă  este livrat tot mai mult gaz lichefiat din Algeria, Indonezia. Peste 20 de ani o pătrime din tot gazul consumat în lume va reveni gazului lichefiat. În aceste procente este inclusă şi Rusia. Rezervele de gaze din Rusia sunt enorme”.

În acest caz, are oare viitor energetica alternativă solară, eoliană, a apei? În legătură cu aceasta Valeri Iazev a reamintit: energia produsă din sursele care se înnoiesc este de 2-3 ori mai scumpă. Bineînţeles ea are drept la viaţă. Însă numai dacă preţurile la petrol, vor fi să zicem în jurul a 150 de dolari barilul. Atunci va fi folosit şi biocombustibilul. În caz contrar există doar o singură cale – subvenţiile de stat, ceea ce este foarte scump.  „În Strategia energetică a UE acest aspect este prost oglindit, fapt confirmat de recenta discuţie cu Comisarul european pentru energie Gunter Oettinger. Iată încă o temă pentru discuţii în cadrul forumului de la Moscova”, a adăugat Valeri Iazev în încheierea interviului pentru „Vocea Rusiei”.

inforusia.ro: Indepartarea de Rusia

Indepartarea de Rusia

Comisia Europeana cere guvernelor tarilor- membre sa renunte la combustibilul din import. Strategia energetica a UE ameninta Rusia prin pierderea unei parti din pietele de desfacere , insa, sustin expertii, sunt putine sanse pentru realizarea in practica a acestui deziderat, noteaza ziarul rus Vedomosti.

Comisarul European Gunter Ettinger considera ca modernizarea energeticii nu mai poate fi amanata, deoarece sectorul energetic european nu este compatibil, tehnologiile sunt invechite si infrastructura este subdezvoltata.

Eficienta energetica se preconizeaza sa creasca pana in anul 2020 prin sporirea surselor regenerabile, scaderea cotei-parti din hidrocarburile traditionale cu 20%, cu acelasi procent urmand sa creasca eficienta energetica.

Reducerea dependentei de piata ruseasca nu este o idée noua, insa expertii considera ca aceasta dorinta nu se poate realiza in perioada propusa. Insusi comisarul european a declarat ca nu se intentioneaza indepartarea de Rusia, Gazprom intentionand sa sporeasca cota-parte acordata UE de la 25-26% la 32% in anul 2020. Conform altor prognoze, consumul va scadea in anul 2030 pana la 12%, ceea ce se va reflecta asupra volumului importului. Se pune, de asemenea, la indoiala si cuantumul sumei prevazute sa se aloce pentru acest scop – de 3 trilioane de euro. Exista un conflict de interese si in interiorul UE, deoarece nu toate tarile vor sa contribuie la aceasta suma uriasa.

Expertii sustin, ca declaratiile pompoase al UE nu s-au putut realiza intotdeauna, un exemplu fiind strategia de la Lisabona adoptata in anul 2000, care trebuia sa transforme economia UE in cea mai competitiva economie din lume.

inforusia.ro: Bulgaria a oprit constructia oleoductului

Bulgaria a oprit oficial lucrarile la constructia oleoductului Burgas Alexandroupolis, la doua zile dupa convorbirile prim-ministrilor bulgar si rus, Boiko Borisov si Vladimir Putin. Sofia invoca, pentru oprirea lucrarilor, lipsa garantiilor pentru potectia mediului.

Pentru constructia oleoductului care ocoleste Marea Neagra s-a semnat un acord trilateral, ruso-bulgaro-elen, in 2007, pe cand la Sofia era la putere guvernul condus de Serghei Stanisev. Intr-un interviu pentru cotidianul “24 ceasa”, Borisov afirma recent ca oleoductul prezinta pericolul unei pelicule de petrol, care va distruge speciile unice protejate in cadrul rezervatiei naturale “Natura 2000”, monitorizata de Uniunea Europeana.

In timp ce a semnat cu premierul Vladimir Putin un acord pentru construirea partii bulgare a gazoductului South Stream, pentru conducta petroliera Borisov i-a cerut omologului rus ca proiectul sa ia in considerare riscurile pentru mediu.

Tags: , , , ,

Comments are closed.

September 2017
M T W T F S S
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Site Metter