revista presei pe energie 16 iunie

2010/06/16

ziare.com: Consumul de gaze naturale s-a ridicat la 64,5 milioane MWh

Consumul de gaze naturale in Romania a totalizat, in primele patru luni ale acestui an, 64,547 milioane MWh, fiind mai mare cu 10,2 la suta fata de cel din perioada similara a anului trecut, care s-a cifrat la 58,548 milioane MWh, conform datelor centralizate de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei.

Productia interna de gaze naturale ce intra in consum a reprezentat, in aprilie, 82,31 la suta din totalul surselor, primii doi producatori (Romgaz siPetrom) acoperind 96,84 la suta din aceasta sursa. Importul ce a intrat in consum in aprilie, import curent si extras din inmagazinare, a reprezentat diferenta, respectiv 17,69 la suta.

Primii trei importatori – furnizori interni – cu o cota de piata a importului de peste 20 la suta fiecare, au realizat impreuna 76,72 la suta. Pretul gazelor naturale din import a fost cuprins intre 329 si 364 dolari/1.000 mc.

Bursa: “Complexul Turceni” vinde energie pe PCCB

“Complexul Energetic Turceni” a anunţat, pentru 21 iunie, patru licitaţii pentru vânzarea de energie pe Piaţa Centralizată a Contractelor Bilaterale (PCCB), administrată de OPCOM. Două pachete de câte 14.730 MWh sunt cu livrare în gol de sarcină şi un preţ minim de pornire a licitaţiilor de 140 de lei/MWh.

Adevarul: Carmen Neagu, GE Energy: “Sectorul energetic românesc are nevoie de o strategie”

Odată cu implementarea noii legi în domeniu, investitorii se vor orienta și spre alte tipuri de energie regenerabilă

Odată cu implementarea noii legi în domeniu, investitorii se vor orienta și spre alte tipuri de energie regenerabilă

Carmen Neagu, manager regional al GE Energy, recomandă celor doi manageri ai noilor companii energetice-gigant de stat să îşi facă planuri pe termen mediu şi lung. Oficialul GE se aşteaptă la un nou val de proiecte eoliene în România, după implementarea noii legislaţii din domeniu.

Sistemul energetic românesc este considerat unul dintre sectoarele cu cel mai mare potenţial din regiune, având o capacitate mare de producţie şi resurse proprii pentru securizarea aprovizionării cu energie.

Însă, în ultimii ani, nu au fost construite noi centrale, astfel că marea majoritate a capacităţilor de producţie sunt mai vechi de 30 de ani şi au eficienţă redusă.

„Sistemului energetic românesc îi lipseşte capacitatea de generare eficientă şi flexibilă. Numai privind toate aceste date realizăm că nevoia de investiţii în capacităţi competitive cu eficienţă ridicată este absolut critică”, a declarat Carmen Neagu, manager pentru România, Bulgaria şi Republica Moldova al GE Energy, divizia energetică a gigantului american General Electric.

Este necesară o ţintă clară

Soluţia este în mâinile autorităţilor, care trebuie să creeze un cadru legislativ transparent şi predictibil.

„Dacă va exista acest cadru, vor veni atât investiţiile private, cât şi cele publice, pentru că şi acestea vor avea predictibilitate în faţa băncilor. Dar pentru acest lucru este nevoie de o strategie coerentă şi credibilă pe termen mediu şi lung, bazată pe o evaluare a cererii în perspectivă. Fără o ţintă clară, este greu de definit un cadru de dezvoltare”, a adăugat Neagu, într-un interviu acordat ziarului „Adevărul”.

Întrebată ce sfaturi ar da celor doi manageri ai noilor companii-gigant, care se vor înfiinţa la 1 iulie prin reorganizarea sectorului energetic de stat, oficialul GE a arătat că această schimbare a peisajului nu poate fi făcută fără o nouă strategie energetică.

„Cei doi directori să solicite Ministerului Economiei şi să sprijine găsirea de resurse pentru relizarea strategiei energetice, pentru că, fără acest lucru, mi-e greu să mă gândesc ce soluţii manageriale îşi pot creiona pe termen mediu şi lung”, a subliniat Neagu.

În ceea ce priveşte domeniul regenerabilelor, în opinia sa, legislaţia din domeniu pe care a pregătit-o România este una dintre cele mai avansate şi atractive din Europa, însă, din păcate, faptul că nu e încă implementată a dus la îngheţarea multor proiecte, care nu şi-au putut garanta investiţia în faţa băncilor.

Urmează biogazul

Întrebată dacă va fi un boom de proiecte eoliene după intrarea efectivă în vigoare a legii, Neagu a admis că este posibil. „Mai mult, odată cu implementarea noii legi, este de aşteptat şi o reorientare spre alte tipuri de energii regenerabile, insuficient promovate până acum, precum biogazul. Utilizarea acestei resurse are un potenţial deosebit pentru România, în corelare cu dezvoltarea agriculturii”, a arătat managerul.

Neagu a fost surprinsă de anunţul reprezentanţilor Autorităţii de Reglementare în Energie, potrivit cărora schema de sprijin pentru noile centrale în cogenerare de înaltă eficienţă (energie electrică şi termică simultan) se va amâna pentru 2011.

„Am fost surprinsă şi nu este o veste îmbucurătoare. Era o metodă foarte bună de a îmbunătăţi un domeniu foarte important: asigurarea energiei în marile oraşe. Aceste investiţii se fac, de regulă, de către autorităţile locale, iar bugetul acestora este redus şi are nevoie de sprijin”, a punctat Neagu.

money.ro: Termocentrală nouă de 1,1 miliarde de dolari în Oltenia

Complexul Energetic Rovinari a publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice anunţul de intenţie pentru realizarea a unui grup energetic nou, cu o capacitate de 500 MW.

Valoarea iniţială a proiectului este de 3,85 miliarde de lei, fără TVA (916 milioane de euro, 1,1 miliarde de dolari), rezultată în urma studiului defezabilitate realizat de ISPE (Institutul de Studii şi Proiectări Energetice) Bucureşti. Grupul se varealiza într-un partenereiat public-privat, 51% fiind contribuţia Complexului Energetic Rovinari, adică a statului, iar restul a investitorului care doreşte să se asocieze cu statul pentriu realizarea investiţiei.

Procedurile de adjudecare a acestui contract vor fi demarate la 15 septembrie, iar data prevăzută pentru începerea lucrărilor este 1 noiembrie. Grupul ar trebui să fie gata la sfârşitul lui 2014.

Suma este mult mai mare decât cea estimată la începutul lunii trecute de oficialiiComplexului Energetic. “Proiectul ar fi avantajos şi pentru că acolo există deja toate utilităţile. Grupul de 500 MW va fi construit în locul unor grupuri care au fost casate, astfel că nu se mai fac deloc cheltuieli cu transportul cărbunelui. Oricum, acest proiect va costa în jur de 530 milioane euro, adică un milion euro pe fiecare MW, la care se adaugă circa 30 milioane euro”, declara directorul companiei Tiberiu Trotea, pentru cotidianul regional Gazeta de Sud.

Deja un investitor şi-a maifestat interesul de a construi grupul. Este vorba despre compania China National Electric Equipment Corporation. O delegaţie chineză a fost deja la Târgu Jiu în luna martie pentru a discuta cu autorităţile locale acest proiect.

Complexul Energetic Rovinari cuprinde termocentrala pe cărbune (lignit) cu o putere instalată de 1.320 MW (patru grupuri de 330 MW) şi Exploatarea Minieră aferentă, care extrage lignitul necesar funcţionării termocentralei din trei cariere aflate în zonă. După ultima reorganizare a sistemului energetic, CE Rovinari a fost inclus într-unul din cei doi giganţi energetici, compania Electra.

Bursa: “Windex” va investi 25 milioane euro într-o fabrică de turbine eoliene

Compania elveţiană “Windex” vrea să înceapă, în două luni, construcţia unei fabrici de turbine eoliene în judeţul Constanţa, investiţie de 20-25 milioane de euro, a declarat, ieri, directorul pentru România, Nicolae Simion. Potrivit Mediafax, construcţia fabricii va dura aproximativ 12 luni. “Windex” este o companie din Elveţia specializată în producţia de turbine eoliene de mărime mică şi medie. Mai multe companii energetice importante au anunţat investiţii în proiecte de energie eoliană în zona Dobrogei.

Hotnews: Rusia da un ultimatum de 5 zile Belarus-ului pentru a-si plati datoriile la gaz

Presedintele rus Dmitri Medvedev a dat marti Belarusului un termen de cinci zile pentru a-si plati datoria la gazele rusesti.
“Le dam colegilor nostri belarusi cinci zile pentru ca ei sa decida cum vor merge mai departe”, a declarat presedintele rus in cadrul unei intalniri cu seful Gazprom, Aleksei Miller, potrivit Interfax, citat de Agerpres.

“Daca acest lucru nu va fi facut, atunci vom trece la luarea unor masuri severe”, a insistat presedintele rus, Dmitri Medvedev.

Potrivit Gazprom, Minskul trebuie sa achite Moscovei 200 de milioane de dolari pentru gazele livrate de la inceputul anului. Gigantul rus se confrunta adesea cu problema intarzierilor la plata gazelor din partea Belarusului, tara pe care a amenintat-o de mai multe ori in ultimii ani cu reducerea livrarilor sale in caz de neplata.

Relatiile in domeniul energetic dintre Moscova si Minsk, dar si dintre Moscova si Kievul vecin, sunt urmarite cu atentie de clientii europeni ai Gazprom, care se tem de intreruperi ale livrarilor, in conditiile in care 20% din importurile de gaz rusesc ale UE tranziteaza Belarus, iar restul trece prin Ucraina.

Hotnews: Ucraina vrea sa coopteze Chevron, Exxon Mobil si Texaco pentru exploatarea platoului continental din Marea Neagra

Ucraina intentioneaza sa coopteze companiile Chevron Corporation, Exxon Mobil Corporation si Texaco Inc pentru exploatarea platoului continental din Marea Neagra, a anuntat ministrul energiei, Iuri Boiko, citat de un.ua. Potrivit spuselor sale, rezervele de gaze adapostite de platoul continental din Marea Neagra se ridica la 3,3 mld mc. ​
“Exista deja un program corespunzator, am contract grupurile americane Exxon, Chevron si Texaco, pentru ca dispun de experienta necesara in privinta forarilor la mare adancime. Vom folosi, de asemenea, experienta Azerbaidjanului si Turciei si am convenit cu americanii ca vom crea o intreprindere mixta, un consortiu international. In prezent, sunt in curs de desfasurare negocierile de rigoare. Nu exista inca o decizie finala, dar propuneri de colaborare am fost deja primite”, a spus oficialul de la Kiev.

inforusia.ro: Ucraina va accelera procesul de modernizare a sistemului de transport al gazelor

Ucraina va indeplini conditiile Declaratiei de la Bruxelles din 2009, privind modernizarea sistemului ucrainean de trasport al gazelor naturale, a declarat prim-ministrul Ucrainei,  Nikolai Azarov, la un briefing de presa, marti, la Luxemburg, transmite RIA Novosti.

Azarov a reamintit ca UE a prezentat o serie de conditii pentru Ucraina, dar guvernul anterior, care a semnat Declaratia de la Bruxelles, nu a facut niciun pas spre realizarea acestora.

“Vom accelera solutionarea acestor probleme, iar maine, la reuniunea cabinetului de ministri, va fi revazuta legea privind functionarea pietei de gaze naturale. Acest lucru va deschide calea spre punerea in aplicare a prevederilor memorandumului de la Bruxelles si, astfel, va deschide calea pentru participarea Uniunii Europene in modernizarea sistemului ucrainean de transport al gazelor. Eu sper ca aceasta problema sa fie rezolvata in viitorul apropiat. Si apoi vom vorbi in detaliu despre planul modernizarii”, a declarat Azarov, citat de agentia ucraineana UNIAN.

Problema ajutorului financiar din partea UE, in modernizarea sistemului ucrainean de transport al gazelor naturale, va fi discutata pe 25 iunie, la Bruxelles, in cadrul intalnirii intre comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger si ministrul energiei al Ucrainei, Nikolai Azarov, anunta ITAR-TASS.

RIA Novosti: Russia gives Belarus 5 days to pay off $200 mln gas debt

Russia is giving Belarus five days to pay off its $200 million gas debt, President Dmitry Medvedev said on Tuesday.

“If this is not done, tough measures will have to be taken,” he stressed.

He directed Gazprom CEO Alexei Miller to get in touch with the Belarusian authorities and urge them to pay off the debt as soon as possible.

Miller said under the current contract, the Russian state-run gas monopoly “has grounds to cut gas supplies to Belarus in proportion to its debt.”

“Belarus continues to pay for gas deliveries at 2009 prices,” he said.

Medvedev said he had discussed the gas debt with Belarusian President Alexander Lukashenko at a recent meeting and that the Belarusian debt was around $200 million.

Miller said Gazprom had sent two official letters to the Belarusian authorities.

“We have received no clear answer as to when the debt will be paid off,” he said.

Medvedev said Lukashenko had attributed the debt to his country’s “difficult financial situation.”

“Frankly speaking, everyone is in a difficult situation today, and Gazprom also has plenty of problems,” Medvedev said.

Belarus refuses to pay the Russian gas price, set at $169 per 1,000 cubic meters in the first quarter of the year and $185 in the second quarter, and has been paying $150 since January 1 instead. A Russian official said it “plucked this price out of thin air.”

The Belarusian debt could reach $500-600 million by year-end if the situation is not resolved.

Lukashenko said in late May his country was ready to hand over its Beltransgaz pipeline operator and Mozyr oil refinery in exchange for domestic Russian prices for oil and gas.

Moscow and Minsk faced off at the start of the year over tariffs on imports of Russian oil, which Belarus said should be completely duty-free in the mooted Customs Union, which also included Kazakhstan.

ITAR TASS: EU, Ukraine to discuss gas network modernization June 25

he issue of the European Union’s support in upgrading Ukraine’s gas pipeline network will be discussed at the meeting between the EU energy commission and Ukrainian energy minister in Brussels on June 25, Ukrainian Prime Minister Nikolai Azarov said on Tuesday.

“On June 25, Brussels will host a very important meeting of the EU energy commissioner and Ukraine’s energy minister. They will discuss this issue. I believe that during the summer we will be able to find decisions on modernization of Ukraine’s gas pipeline network,” he said after the meeting of the EU-Ukraine Cooperation Council.

EU foreign affairs chief Catherine Ashton said in turn modernization of Ukraine’s gas pipeline system is important for the European Union from political and economic points of view, as this would allow to ensure guaranteed and stable gas transit in the future.

ITAR TASS: Bulgaria energy min: no decision to withdraw from oil project passed

Bulgaria’s authorities have passed no official decisions on withdrawal from the Burgas-Alexandroupolis oil pipeline project or the Belene nuclear power plant construction project, Bulgarian Energy Minister Traicho Traikov said on Friday, commenting on Prime Minister Boiko Borisov’s statement.

According to Bulgarian media reports, the prime minister said that Sofia withdraws from the Burgas-Alexandroupolis oil pipeline project, since it was “unprofitable and harmful for the country.” He was also quoted as saying the decision on the construction of the Belene nuclear power plant would be taken after its cost is completely calculated and an investor is chosen.

“I can’t believe he said it,” Traikov said. “We have passed no decision not to participate in either of the projects.”

Traikov admitted that residents of districts that would be traversed by the would-be pipeline oppose its construction, but the country’s authorities seek to take their opinion into account. “The project is being delayed not through our fault but because its ecological impact is being studied,” Traikov told journalists.

ITAR TASS: Miller says Gazprom has not changed its gas production plans

Russia’s gas utility Gazprom has not changed its gas production plans despite growing demand on the European market, the Prime-Tass economic news agency said on Friday, quoting Gazprom head Alexei Miller as saying.

“Despite a good reserve accumulated in the first four months (of 2010), we have not revised our plans. We shall see,” he said.

According to Miller, the first four months of 2010 showed good dynamics in gas demand on the European market. “But, regrettably, in May and early June there was a slight decrease,” he said and attributed it to the general economic situation in the European Union.

“Market tendencies are beginning to change in respect of certain EU countries,” Miller said and added that Gazprom would watch the market situation closely.

Novinite: Ambassador: Plenty Other States Vie for Russia’s Energy Projects in Bulgaria

Bulgaria: Ambassador: Plenty Other States Vie for Russia's Energy Projects in Bulgaria
Russian Ambassador to Bulgaria Yuriy Isakov is confiderent that the Russian energy projects in Bulgaria will be realized despite the delays and uncertainties. Photo by BGNES

There are plenty of other partners interested in realizing joint energy projects with Russia if Bulgaria pulls out of the existing deals, according to Russian Ambassador in Sofia, Yury Isakov.

“I would like to underscore that it should be clear that the energy projects are in the great interest of Bulgaria. Their realization will give Bulgaria new geopolitical advantages, will boost its image and significance as an economic, energy, and political player. This is axiomatic,” His Excellency stated Tuesday in the northeastern city of Shuman referring to the recently raised uncertainty about the fate of the two Russian-sponsored large-scale energy projects in Bulgaria: the Burgas-Alexandroupolis oil pipeline, the South Stream gas transit pipeline, and the Belene Nuclear Power Plant.

Isakov’s statement comes several days after last Friday Bulgarian Prime Minister Boyko Borisov suggested that Bulgaria was freezing the Belene NPP construction till it finds a strategic foreign investor, and was giving up on the Burgas-Alexandroupolis oil pipeline because of its unprofitable and environmental risk. Borisov subsequently clarified that the Cabinet will make a final decision on the fate of the pipeline project only after an international environmental assessment is available.

“Who is going to lose if the energy projects are not implemented? I will give you a small example. Not so long ago, Bulgaria was offered to participate in the Blue Stream gas transit pipeline. For about 1.5-2 years, Bulgaria did not provide understandable answers and did not show interest, and so we realized the project with our Turkish partners. I am leaving to you the answer to the question about who benefited and who lost from that,” explained Isakov, while also saying that he had not met any representatives of the Bulgarian government after the recent statements about the fate of the Belene NPP, which is to be constructed by the Russian state company Atomstroyexport, and the Burgas-Alexandroupolis oil pipeline, a joint Bulgarian-Greek-Russian venture.

He did point out, however, that he had good working relations with Bulgarian PM Borisov and Economy and Energy Minister Traicho Traikov.

His statement had a similar message to that of critics of the cautious policy of the Borisov government who fear that Russia might seek other regional partners for its energy initiatives in the Balkans; many have pointed to the start of Russian-Turkish negotiations over the construction of the Samsun-Ceyhan oil pipeline as an alternative to Burgas-Alexandroupolis.

“We are living in a competitive world, and there is a proverb in Russia and here in Bulgaria, “No holy place will remain empty.” Do you understand? We will always find partners to realize our projects. Trust me, there are quite a few applicants,” the Russian Ambassador declared.

Yet, he displayed confidence that the joint Bulgarian-Russian energy projects will be realized despite the delays.

“We understand very well with that such large-scale energy projects as the ones planned in Bulgaria – and I am confident that they will happen – not everything can be immediately decided, there are always changes,” said Isakov.

In his words, Russia understood Bulgaria’s position about seeking a strategic foreign investor for the Belene NPP, and was trying to help it in that respect. It was also understanding about the Bulgarian government’s position that a positive environmental assessment was needed to start the Burgas-Alexandroupolis project.

He did argue, however, that the energy projects must be processed more quickly. “We have told our Bulgarian partners more than once that there are all kinds of reasons to accelerate our cooperation,” declared the Russian Ambassador.

The contracts for the three Russian energy projects in Bulgaria were signed during then Russian President Vladimir Putin’s visit to Bulgaria in January 2008 but not a single one of them has seen the start of its construction yet.

Novinite: Ex PM: Foreign Powers Dictate Energy Decisions to Bulgaria Govt

Bulgaria: Ex PM: Foreign Powers Dictate Energy Decisions to Bulgaria Govt
Bulgarian Socialist Party leader Sergey Stanishev believes foreign influence is making the government give up it on Russian-sponsored energy projects. Photo by BGNES

The potential decision of the Bulgaria’s Borisov government to back out of the large-scale energy projects is the result of foreign influence, according to former PM and Socialist Party head Sergey Stanishev.

“Prime Minister Borisov’s decision about the energy projects is objectively in favor of the interests of other countries such as Turkey, for example,” declared the Socialist leader after Tuesday’s weekly meeting of the executive bureau of his party.

Stanishev’s comment is in response to Borisov’s statements last Friday, which led everybody to believe that Bulgaria was formally quitting the Russian sponsored Burgas-Alexandroupolis oil pipeline. Subsequently, the Prime Minister clarified that there had been no formal decision of the Cabinet to withdraw, and that a final decision on the fate of the project will be made only after the completion of an internationally sanctioned environmental assessment.

Yet, he did criticize the planned Burgas-Alexandroupolis oil pipeline for its potentially destructive environmental effect likening it to the Gulf of Mexico oil spill, and for its lack of economic feasibility and profitability.

With respect to another of the three big Russian-sponsored energy projects in Bulgaria, the Belene Nuclear Power Plant, Borisov said that its construction is effectively frozen until Bulgaria finds a strategic foreign investor that would be willing to pour billions of euro into the project.

“The Prime Minister’s position with respect to these two projects is clearly in the interest of other nations. It is detrimental to the country,” Stanishev said pointing out that Turkey had recently made a deal with Russia for the construction of a nuclear power plant, and is considering building the Samsun-Ceyhan oil pipeline, which is seen as a direct alternative to the Burgas-Alexandroupolis oil pipeline.

“The Borisov government has not presented any environmental arguments against the Burgas-Alexandroupolis project. I get the impression that if there are no arguments, the Cabinet’s position is formed outside Bulgaria,” declared the former PM, whose government in January 2008 locked with the Russians the contracts for the construction of the oil pipeline, the NPP and the South Stream gas transit pipeline.

He pointed out that the Belene power plant has been approved by the European Commission, met all EU standards, and was going to help the EU reduce greenhouse gas emissions. “So it is hardly an European factor that is influencing the government’s position,” he stated.

“We are witnessing a complete chaos in the heads of the Cabinet members with respect to the energy projects. The Belene Nuclear Plant is a Bulgarian project that will increase Bulgaria’s energy independence and will let it produce cheaper electricity than the one provided by thermal power plants. Bulgaria traditionally exports electricity, and the construction of Belene gives us the chance to become a regional hub of electricity production and exports; it will also help Bulgaria overcome the economic crisis because it will create jobs and demand for the products of Bulgarian companies,” Stanishev said.

Tags: , , , ,

Comments are closed.

December 2017
M T W T F S S
« Nov    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Site Metter