revista presei pe energie 16 iunie

2011/06/16

Hotnews: Studiu BP: Cererea de gaze din tarile implicate in proiectele Nabucco, ITGI si TAP, este tot mai mare

Valoarea cererii de gaze in tarile implicate in proiectele de pe coridorul sudic a crescut cu 10,1 miliarde de euro in 2010, comparativ cu 2009, consumul majorandu-se la 198 miliarde de metri cubi (5,5%), potrivit Statistical Review of World Energy 2011 realizat BP si citat de presa azera.  Austria, Germania, Bulgaria, Ungaria si Romania (membrii proiectului Nabucco), Grecia si Italia (implicate in proiecte ITGI si TAP) se numara printre tarile care si-au anuntat interesul fata de gazele care vor traversa coridorul sudic. Conform estimarilor BP, cererea de gaze in aceste tari, s-a ridicat in 2009 la 187.9 miliarde de metri cubi, in timp ce in 2000 era de 185,6 miliarde de metri cubi.

Potrivit BP, in 2010, productia de gaze din Germania, s-a ridicat la 10,6 miliarde de metri cubi, cu 12,7% mai mica decat in 2009.

  • O reducere a productiei de gaze a fost observata si in Romania, fiind de 10,9 miliarde de metri cubi, comparativ cu 11,3 miliarde de metri cubi in 2009.

In schimb, s-a observat o crestere de 3,6% in Italia, ajungand la 7,6 miliarde de metri cubi in 2010.

Coridorul sudic este o prioritate a UE in privinta proiectelor de energie in vederea diversificarii rutelor de aprovizionare si pentru cresterea securitatii energetice. Coridorul sudic include conducta de gaz Nabucco, Trans Adriatic Pipeline (TAP), White Stream, si ITGI (Turcia-Grecia-Italia).

Statistical Review of World Energy 2011

Adevarul: Sistemul centralizat de termoficare din România este la pământ – studiu PwC

Sistemul centralizat de termoficare din România are nevoie de investiţii de cinci miliarde de euro în următorii zece ani, arată un studiu al companiei de consultanţă PricewaterhouseCoopers (PwC).

„Acest nivel de investiţii, de cinci miliarde de euro, s-ar putea să fie puţin conservator”, a declarat astăzi, într-o conferinţă de presă, Bogdan Belciu, partener PwC România şi unul dintre autorii studiului.

„Sistemul centralizat de termoficare din România este foarte ineficient şi se bazează în mare măsură pe subvenţiile de stat pentru a asigura energia termică la costuri suportabile pentru populaţie”, a adăugat Belciu, citat de Mediafax.

Pierderi uriaşe

În studiu se menţionează că aproape 30% din energia termică produsă în România se pierde în sistem înainte să ajungă la consumatori, nivel de peste trei ori mai mare comparativ cu alte state europene.

Din cauza acestor pierderi costul gigacaloriei este cu 20% mai mare, arată PwC.

Subvenţiile acordate pentru producerea energiei termice ajung la 500 milioane de euro anual, sumă ce provine din bugetul public.

„Începând cu iarna viitoare, potrivit memorandumurilor cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, criteriile de acordare a subvenţiilor pentru populaţie se vor schimba. Acest lucru ar putea genera probleme sociale importante, ţinând cont de faptul că noi estimăm că, în absenţa unor modalităţi alternative de a distribui ajutoarele de căldură către categoriile vulnerabile de populaţie, costurile cu agentul termic ar putea depăşi nivelul acceptat de suportabilitate de 10% din veniturile medii pe gospodărie, ajungând la 12% la nivel naţional, sau chiar 14-15% în unele regiuni”, a mai spus Belciu.

El a adăugat că în prezent o gospodărie alocă circa 7% din venituri pentru cheltuielile cu energia termică.

Problema datoriilor persistă

Potrivit PwC, una dintre cauzele pentru care operatorii de distribuţie a energiei termice nu investesc în reabilitarea conductelor este reprezentată de pierderile financiare ale acestora, precum şi de gradul mare de îndatorare.

Operatorii de energie termică aveau, la finele anului trecut, datorii totale de peste un miliard de euro, din care jumătate reprezintă restanţe de plată către furnizori, iar 10% către bugete de stat şi locale.

„Din cauza acestor datorii, unii operatori ar putea intra în insolvenţă şi astfel să fie în incapacitatea de a furniza energia termică”, a continuat Belciu.

Potrivit PwC, cele mai datorii le are Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice Bucureşti (RADET), respectiv 123,2 milioane de euro.

„Datoriile RADET trebuie rezolvate înainte de liberalizarea preţului la energie sau înainte de o eventuală privatizare. Singura soluţie este să fie preluate la buget. Acum trebuie văzut dacă este posibil”, a precizat Belciu.

El a mai afirmat că „direct sau indirect”, studiul PwC va fi înaintat Guvernului.

Numărul de localităţi branşate la sistemele centralizate de încălzire a scăzut de trei ori în intervalul 1996-2011. În 1996-1997 erau branşate la sistem 308 localităţi, iar în 2010-2011 numărul acestora a scăzut la 100, dintre care 83 în mediul urban şi 17 în mediul rural.

Bucureştiul este cel mai mare consumator de energie termică din ţară, cu o pondere de 37% din total. Regiunea de Sud-Est utilizează aproape 15%, iar zona cu cel mai mic consum de energie termică este cea centrală, respectiv judeţele Mureş, Alba, Harghita, Braşov şi Covasna, acoperind doar 4% din total.

Regiunile Nord-Est, Nord-Vest, Sud-Vest şi Sud consumă fiecare câte 9% din total, iar în Vest consumul reprezintă 10%.

Hotnews: PwC: Sistemul centralizat de furnizare a energiei termice necesita investitii de cinci miliarde euro in zece ani

Sistemul centralizat de furnizare a energiei termice din Romania necesita investitii de cinci miliarde de euro in urmatorii zece ani pentru a-si imbunatati eficienta, a-si reduce pierderile si a se conforma standardelor de mediu ale Uniunii Europene, potrivit unui raport al PricewaterhouseCoopers (PwC). Reprezentantii companiei arata ca singura optiune viabila pentru a intreprinde asemenea investitii in acest interval de timp este prin intermediul unei implicari mai puternice a sectorului privat in acest domeniu si prin parteneriate public-privat.

PwC reamintesc ca in actualul sistem, controlat in principal de autoritatile locale, valoarea investitiilor anuale intreprinse se ridica la doar 30 de milioane de euro, suma total insuficienta.

“Se estimeaza ca aproape 30% din energia termica produsa in Romania se pierde inainte de a ajunge la consumatori, pierderi de trei ori mai mari decat cele inregistrate in alte state europene. Drept consecinta a ineficientei sistemului, costul giga-caloriei in Romania este cu 20% mai mare decat in alte state membre ale Uniunii Europene”, potrivit raportului Provocari si oportunitati pentru sistemul de furnizare centralizata a energiei termice din Romania.

“Sistemul centralizat de termoficare din Romania este foarte ineficient si se bazeaza in mare masura pe subventiile de stat pentru a asigura energie termica la costuri suportabile pentru populatie”, a declarat Bogdan Belciu, partener servicii de consultanta pentru management PwC Romania, unul dintre autorii raportului.

Valoarea medie a subventiilor acordate la nivel national se ridica la 40% din pretul aprobat de distributie pentru operatori per Gcal., ceea ce costa bugetul public pana la 500 milioane de euro anual. In ciuda nivelului ridicat al subventiei, cei mai multi operatori din domeniu raporteaza pierderi si au un grad ridicat de indatorare, ceea ce impiedica finantarea investitiilor necesare in reabilitarea si optimizarea sistemului.

“Incepand cu iarna viitoare, potrivit memorandumurilor cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, criteriile de acordare a subventiilor pentru populatie se vor schimba. Acest lucru ar putea genera probleme sociale importante, tinand cont de faptul ca noi estimam ca, in absenta unor modalitati alternative de a distribui ajutoarele de caldura catre categoriile vulnerabile de populatie, costurile cu agentul termic ar putea depasi nivelul acceptat de suportabilitate de 10% din veniturile medii pe gospodarie, ajungand la 12% la nivel national, sau chiar 14-15% in unele regiuni”, a adaugat Bogdan Belciu.

Cu toate acestea, raportul PwC arata ca printr-o implicare mai puternica a sectorului privat in acest domeniu si un nivel mai ridicat al investitiilor, sistemul de incalzire centralizata ar putea deveni viabil din punct de vedere economic, furnizand agentul termic la costuri cu 20% pana la 40% mai mici decat in sistemul individual de incalzire, cu un nivel semnificativ mai redus de emisii de gaze cu efect de sera.

In ultimii 15 ani, numarul oraselor si comunelor conectate la sistemul centralizat de termoficare a scazut de la peste 300 de municipalitati in 1996, la doar 100 in 2010, dintre care 83 sunt orase si 17 sate. Per total, doar 18,37% din populatia Romaniei are acces la energia termica furnizata in sistem centralizat. Regiunea Centru, formata din judetele Alba, Sibiu, Mures, Brasov, Harghita si Covasna, are cea mai redusa rata de penetrare pentru sistemul de incalzire centralizata.

money.ro: Şeful ENI: Nabucco nu este un proiect solid

Proiectul Nabucco, considerat de Bruxelles cheia pentru reducerea dependenţei europene de gazul rusesc, nu este un proiect solid, a declarat şeful companiei italiene ENI, Paolo Scaroni.

ENI este unul dintre aliaţii pe care Gazprom îi are în UE. Cei doi fac echipă pentru construirea gazoductului rival South Stream.

“Nu am văzut niciodată o conductă – ce are nevoie de zeci de miliarde de dolari investiţii – care să nu aibă ca partener un producător de gaz. Nabucco este un consorţiu de consumatori de gaz, deci, din punctul nostru de vedere, nu este un proiect solid”, a spus Scaroni la o audiere în PE.

La Nabucco participă Bulgaria, Turcia, Ungaria, Austria, Germania şi România. Nabucco ar urma să fie finalizat în 2017, iar South Stream în 2015. Mulţi analişti consideră aceste proiecte drept semnul luptei de putere dintre Rusia şi UE, dar Scaroni a insistat că nu există nicio concurenţă.

“Nabucco va putea fi lansat dacă gazul azer, cel puţin 10-15 miliarde metri cubi, va fi furnizat”, a subliniat Scaroni. “Nu ştiu dacă cei din proiect vor vrea să cheltuiască 10-12 miliarde de euro având un singur contract de furnizare” a explicat el.

În ianuarie, Azerbaidjanul a semnat o declaraţie comună cu lideri UE, promiţând să devină un “furnizor substanţial” de gaz pentru Europa.

Însă Scaroni a spus că, dacă Azerbaidjanul s-ar retrage, consorţiul Nabucco ar fi lăsat “doar cu consolarea” acţiunii în justiţie.

e-nergia.ro: Verbund face un parc eolian de un miliard de euro în Dobrogea

Austriecii de la Verbund dezvoltă un parc eolian de peste un miliard de euro. Primele livrări vor avea loc în toamna anului viitor.

Compania austriacă Verbund, în consorţiu cu firma autohtonă IMA Partners dezvoltă un parc eolian de 600 MW în Dobrogea, la Casimcea-Topolog, la graniţa judeţelor Tulcea şi Constanţa, potrivit lui Ionel David, reprezentant al Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană.

Altre trei companii străine sunt implicate în acest proiect. Potrivit lui David, Verbund este cel mai mare producător de energie eoliană din Europa

Proiectul este demarat de 3 ani, şi, potrivit lui David, primele livrări de energie electrică vor fi făcute cel mai probabil în toamna anului viitor. “Anul acesta fac staţia de transformare de 400 kV cu care se vor lega la reţeaua Transelectrica. Cel mai probabil producţia va începe la anul” spune David.

Verbund se alătură astfel altor nume mari care au mizat pe energia eoliană în Dobrogea, ca Enel, CEZ, Iberdrola sau GDP.

În general, investiţia într-un proiect eolian se ridică la 1,7  milioane de euro pe MW instalat, ceea ce înseamnă că, dacă se pune la socoteală şi staţia, valoarea totală a proiectului se ridică la peste un miliard de euro.

La finalul anului trecut, în România erau instalaţi 550 MW operaţionali în parcuri eoliene, estimarea pentru finalul acestui an fiind de 800-1.000 MW. Totul depinde de cum va fi modificată, în final, legea 220/2008, de sprijin a energiei obţinute din surse regenerabile.

Tags: , , ,

Comments are closed.

September 2017
M T W T F S S
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Site Metter