Revista Presei Pe Energie 16 Decembrie 2011

2011/12/16

stiri.com.ro: DE CE VINDE GAZPROM SCUMP ÎN ROMÂNIA

Gigantul rus riscă să fie sancţionat pentru că foloseşte preţul gazelor ca pârghie politică.

Comisia Europeană desfăşoară o investigaţie auspra activităţilor Gazprom şi parenerii săi existând suspiciuni privind împărţirirea pieţei de gaze naturale şi practicarea unor preţuri excesive şi neconcurenţiale.

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu a afirmat joi că există „unele aspecte care  ne privesc” deşi în acest moment ancheta declanşată de UE privind activităţile Gazprom nu acoperă şi România. Oficialul a adăugat că nu poate oferi informaţii suplimentare, însă a lăsat să se înţeleagă că ar putea fi vorba de un preţ exagerat al gazelor din import.

„Pentru ca piaţa românească a gazelor sa fie concurenţiala (aşa cum solicită UE, n.r.), trebuie să rezolvăm două lucruri: n-avem suficientă interconectare iar preţul nostru este sub preţul de import. Intrebarea e care e preţul corect; CE suspectează că cel de import e mare şi neconcurenţial”, a declarat Bogdan Chiriţoiu.

România importă indirect gaze naturale de la Gazprom, prin intermediul unor firme agreate de grupul rus.

Instrument de presiune

Investigaţia demarată în septembrie de Comisia Europeană analizează unele aspecte existând suspiciuni de comportament exclusivist, precum împărţirea pieţei, împiedicarea accesului la reţele, bariere în calea diversificării ofertei, ca şi un posibil comportant exploatator, precum preţuri excesive.

Compania rusă Gazprom extrage şi distribuie aproape 90% din toată producţia de gaz a Rusiei, dominând piaţa gazelor din Europa. De aceea preţul gazelor în Europa depinde în cea mai mare măsură de preţul solicitat de Gazprom.

Gigantul Gazprom a fost şi continuă să fie un instrument de presiune, de calibrare al relaţiilor internaţionale al Rusiei în condiţiile în care statele europene sunt dependente de gazul rusesc. Şi din acest motiv Europa nu are o piaţă stabilă a gazelor, preţul acestora fiind mai mulţ decât dublu faţă de SUA.

Mediafax: Chiriţoiu: Anumite aspecte din investigaţia Comisiei Europene pe Gazprom privesc şi România

Anumite elemente din investigaţia antitrust declanşată în septembrie de Comisia Europeană (CE) în sectorul gazelor naturale din zece state UE din Europa Centrală şi de Est privesc şi România, a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

“Investigaţia declanşată de UE pe Gazprom nu acoperă acum şi România, dar sunt aspecte care ne privesc”, a afirmat Chiriţoiu joi într-o conferinţă de presă.

El a adăugat că nu poate oferi informaţii suplimentare.

Comisia Europeană a precizat în septembrie că suspectează un comportament exclusivist, precum împărţirea pieţei, împiedicarea accesului la reţele, bariere în calea diversificării ofertei, ca şi un posibil comportant exploatator, precum preţuri excesive.

Gazprom, OMV şi RWE, E.ON Ruhrgas se numără printre companiile care sunt anchetate de Comisia Europeană în cadrul unei investigaţii antitrust de amploare în sectorul gazelor din zece state UE din Europa Centrală şi de Est, transmite Reuters.

Comisia Europeană suspectează un comportament exclusivist, precum împărţirea pieţei, împiedicarea accesului la reţele, bariere în calea diversificării ofertei, ca şi un posibil comportant exploatator, precum preţuri excesive.

România importă indirect gaze de la Gazprom, prin intermediul unor firme agreate de grupul rus.

Bursa: Gazprom alege Italia ca destinaţie pentru gazoductul South Stream

Gazprom a ales Italia, în defavoarea Austriei, ca destinaţie a gazoductului South Stream, a declarat o sursă a companiei, după ce a precizat că UE a blocat planul de cumpărare a unei părţi din platforma de tranzacţionare a Austriei, informează Reuters.

epochtimes-romania.com: Gazprom vrea să deblocheze până la sfârşitul anului proiectul de gazoduct South Stream

Confruntat cu numeroase piedici, proiectul pentru livrarea de gaz rusesc în UE pe traseu sudic, prin Turcia, s-ar putea clinti din punctul mort chiar luna aceasta, afirmă reprezentanţi ai Gazprom. Potrivit vicepreşedintelui corporaţiei Aleksandr Medvedev, până la sfârşitul anului Ankara şi-ar putea da acordul pentru desfăşurarea lucrărilor de construcţie a gazoductului în zona turcă de la Marea Neagră. Cu toate acestea, experţii sunt de părere că monopolul rus prezintă ‘o simplă dorinţă drept certitudine’.

Cel mai ambiţios proiect al Gazprom din ultimii ani, South Stream, costă peste 15 miliarde de euro. Proiectul prevede construcţia a patru tronsoane de gazoduct pe fundul Mării Negre, în apele teritoriale ale Turciei, şi ulterior livrarea gazului către consumatorii europeni prin Bulgaria şi Grecia. Primele cantităţi de gaz ar urma să treacă prin gazoduct în 2015. Ca potenţial, South Stream este de două ori mai puternic decât recent inauguratul Nord Stream, precizează cotidianul rus Novâie Izvestia.

Cu toate acestea, noul proiect la care Gazprom lucrează de ani de zile prinde contur extrem de greu. Europenii au început deja să ceară scăderea preţului la gaz şi să manifeste temeri în ceea ce priveşte dependenţa lor energetică faţă de Rusia. În cazul inaugurării South Stream, aproape o treime din toate necesităţile de gaz ale europenilor vor fi satisfăcute de Gazprom şi, din acest motiv, Uniunea Europeană (UE) promovează proiectul de alternativă Nabucco. În afară de aceasta, monopolului rus i se cere să-şi separe structurile de transport, de producţie şi de comerţ, ceea ce Gazprom refuză să facă.

Turcia, care-şi satisface în proporţie de 60 la sută nevoia de gaz cu ajutorul livrărilor ruseşti, insistă şi ea, asemeni UE, asupra scăderii preţurilor, mai ales că Ankara are importante pârgii de influenţă asupra Moscovei: de la promisa, dar neacordata încă permisiune pentru construcţia gazoductului prin Marea Neagră, până la demararea de negocieri cu alţi concurenţi ai Rusiei. Recent, de exemplu, turcii au încheiat un contract cu Azerbaidjanul, pentru o cantitate de 15 miliarde de metri cubi de gaz care să fie livrată consumatorilor europeni.

‘Dat fiind incertitudinea economică şi pericolul unei recesiuni în Europa, perspectivele South Stream sunt, deocamdată, incerte’, este de părere Dmitri Abzalov, expert al Centrului de conjunctură politică. Potrivit lui Abzalov, ‘UE ar putea pur şi simplu ‘să nu asimileze’ o asemenea cantitate de gaz pe care va dori să o pompeze în ea Gazprom’.

Experţii manifestă scepticism şi în ceea ce priveşte posibilitatea soluţionării până la sfârşitul anului a problemelor cu Turcia şi privind cel de-al treilea pachet energetic. ‘Probabilitatea rezolvării tuturor problemelor cu Turcia până la sfârşitul lui decembrie este redusă’, afirmă şeful departamentului analitic al unei companii de investiţii, Aleksei Matrosov. ‘Comisia Europeană a amânat soluţionarea problemei privind gazoductul South Stream, pe care Rusia doreşte să-l scoată de sub incidenţa celui de-al treilea pachet energetic. Se discută posibilitatea ca Rusia să fie nevoită să accepte participarea concernelor europene în administrarea sistemului de gazoducte al Ucrainei’, afirmă Matrosov.

Plecând de la aceste informaţii, expertul Grigori Birg prognozează: ‘Dat fiind importanţa problemei, Europa va milita în orice mod posibil în favoarea unor furnizori de alternativă pe piaţa sa de gaz, ceea ce pune South Stream într-o situaţie dezavantajoasă. Nabucco găseşte deja sprijin substanţial în UE şi, după toate probabilităţile, va fi realizat fără participarea Rusiei’.

Fin.ro: Trei banci japoneze investesc in Gazprom

Trei mari institutii bancare nipone – Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ, Sumitomo Mitsui Banking Corporation si Mizuho Bank – intentioneaza sa investeasca in compania rusa Gazprom aproximativ 800 milioane de dolari.

Informatia a fost furnizata de presa nipona. Potrivit acestora, decizia de a investi in gignatul rus al gazelor naturale este determinata de inrautatirea situatiei financiare din tarile membre ale zonei euro.

Pe fondul crizei datoriilor care afecteaza Uniunea Europeana, companiile din aceasta regiune acuza importante pierderi financiare, transformandu-le in parteneri de afaceri cu un grad ridicat de risc.

Analistii niponi sunt de parere ca investitiile in Gazprom in conditiile de crestere a consumului mondial de gaze naturale, trebuie sa ofere bancilor japoneze mai sus mentionate o garantie de succes si stabilitate.

 

Tags: , , ,

Comments are closed.

November 2017
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Site Metter