revista presei pe energie 15 octombrie

2010/10/15

Bursa: Ariton: Stocurile de gaze, suficiente pentru la iarnă

“Stocurile de gaze naturale înmagazinate în subteran de România sunt suficiente pentru iarna care va urma”, a declarat, ieri, ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Ion Ariton.
În caz de situaţii deosebite, care impun declararea situaţiei de urgenţă, a fost întocmit planul de acţiune pentru 2010-2011.
Potrivit planului, în cazul unor situaţii de urgenţă, se vor lua, în ordine, următoarele măsuri: folosirea gazelor înmagazinate destinate echilibrării fizice, existente la dis-poziţia SNTGN Transgaz SA, dis-ponibilizarea de gaze naturale de la consumatorii întreruptibili, dis-ponibilizarea de gaze naturale de la consumatorii întreruptibili care pot trece pe combustibil lichid sau solid, preluarea din import a surplusului de gaze naturale, cu excepţia cazurilor când situaţia de urgenţă a fost generată de reducerea cantităţilor importate din cauze independente de piaţa internă de gaze naturale, potrivit unui comunicat de presă.

ziare.com: Romania are combustibil pentru 50 de ani: De ce importam de la rusi?

Zacamantul de hidrogen sulfurat poate fi folosit drept combustibil, asigurand oprirea importului masiv de gaze naturale din Federatia Rusa. Pentru cel putin 50 de ani, conductele venite de la rusi pot fi vandute la fier vechi.

Adancul Marii Negre a fost cercetat decenii la rand cu scopul de a se descoperi cat mai multe informatii privitoare la cantitatile uriase de hidrogen sulfurat, un gaz solubil in apa, care se aprinde la contactul cu aerul.

Din studiile efectuate a reisit ca acest compus chimic este foarte valoros, putand fi folosit in industria energetica sau farmaceutica. Dincolo de pericolul existent, rezervorul de hidrogen sulfurat din Marea Neagra ar putea reprezenta o “comoara energetica” in contextul discutiilor aprinse pe tema resurselor naturale ale Terrei.

In conditiile in care episodul Gazprom din 2009 se poate repeta oricand, folosirea acestui gaz ar fi o solutie optima in vederea inlocuirii gazului metan.

Pe la sfarsitul anilor ’60, rusii vorbeau despre o concentratie mare a hidrogenului sulfurat, aflata la adancimi mai mari de 150-200 de metri si care atingea o valoare de 42 de centimetri cubi la litru.

La scurt timp, Romania a apelat la cativa specialisti din Japonia in ideea de a valorifica zacamantul si, nu in ultimul rand, de a afla care sunt sansele ca echilibrul natural dintre apa sarata, acel strat de 200 de metri, si apa deosebit de toxica de la fundul marii sa se rupa. Aparitia unor eventuali curenti ascendenti ar directiona hidrogenul sulfurat catre suprafata, provocand aprinderea acestuia.

Prima incercare a Romaniei de a extrage gazul din mare a avut loc in anul 1981, odata cu inventarea unei instalatii destinate acestei operatiuni. Rusii au negat existenta gazului sub mare, desi in 1967 publicasera o carte in care dadeau informatii stufoase despre acest gaz. Oficialii de la Moscova spuneau la acea vreme ca seria cercetarilor efectuate de partea romana nu este buna si ca cifrele sunt total eronate.

Silviu Dragomirescu, fizicianul care a solicitat autoritatilor eliberarea unui brevet pentru instalatia de extragere, afirma despre evenimentul din 1981 ca Federatia Rusa a dovedit prin acest gest ca nu are interes ca noi sa valorificam acel zacamant, in acest fel eliminand sansa Romaniei de a deveni independenta, din punct de vedere energetic, fata de URSS.

Am putea spune ca piedica pusa de Rusia nu reflecta doar interese economice, ci si militare, dupa cum consemnam in articolul precedent – Marea Neagra, arma Rusiei intr-un eventual conflict cu NATO.

Hotnews: Presedintele Gazprom: Am semnat un memorandum prin care vom stabili daca este oportun ca South Stream sa treaca prin Romania / South Stream nu este un concurent pentru alte proiecte

Autoritatile de la Bucuresti si conducerea Gazprom au semnat un memorandum de intentie, document care prevede realizarea unei analize tehnico-economice privind oportunitatea ca South Stream sa traverseze teritoriul Romaniei. Anuntul a fost facut chiar de presedintele Gazprom, Alexei Miller, dupa o vizita-fulger in Romania. Conducerea Gazprom s-a intalnit miercuri cu ministrul Economiei, Ion Ariton, dar si cu premierul Emil Boc, ocazie cu care a fost discutata o eventuala participare a Romaniei la constructia gazoductului South Stream.

Alexei Miller a mai spus ca in curand va face o vizita si la Sofia, pentru a discuta realizarea proiectului. Intrebat daca foloseste Romania pentru a face presiuni la adresa Sofiei, Miller a spus ca nu doreste decat optimizarea proiectului.

Memorandum cu Gazprom

O serie de analisti economici, in special rusi, sustin ca Bulgaria isi negociaza foarte dur participarea la South Stream. In aceste conditii, Romania ar putea fi doar un instrument de santaj folosit de Rusia la adresa Bulgariei.

“Am trecut la optimizarea traseului South Stream”, acesta este raspunsul presedintelui Gazprom la intrebarea legata de o posibil joc al Rusiei facut cu scopul de a forta Bulgaria sa renunte la pretentii.

  • Legat de autoritatile de la Sofia, Miller spune ca sunt dese intalnirile cu acestea. “E o vizita intr-o tara participanta la aceasta conducta. Noi avem destul de des asemenea intalniri in care discutam problemele si stadiul realizarii proiectului si cred ca in curand va avea loc o vizita la Sofia”.

“Acum ne aflam in stadiul cand ne putem gandi asupra optimizarii proiectului, lucru discutat cu colegii romani. Avem o anumita ferastra in timp pentru a putea analiza si trage concluziile, avand in vedere ca realizarea acestei conducte va incepe in 2013, iar prima cantitate va fi livrata in 2015”, a precizat presedintele Gazprom.

Acesta sustine ca este convins de faptul ca proiectul va fi realizat in termenul stabilit. De asemenea, nu exista nici probleme legate de finantare. “Noi dispunem de toate resursele financiare necesare”, a mai spus Miller. Acesta a precizat ca pietele tinta sunt tarile din Europa de est, Europa de Sud si Centrala.

“Vreau sa va spun ca South Stream nu este concurentul altor proiecte, deoarece scopul este diversificarea traseelor conductelor de gaze care merg catre Europa”, a tinut sa precizeze presedintel Gazprom adaugand ca deja gazele au fost vândute în baza unor contracte pe termen lung.

Ce inseamna memorandumul semnat cu autoritatile romane? Nimic sigur

“In urma activitatii la nivel corporativ, in cazul in care vom obtine o concluzie pozitiva, informatia va fi prezentata Guvernului Romaniei si cel al Rusiei, iar in cazul unei decizii pozitive la nivel gurvernamental, va fi semnat un acord interguvernamenal intre Romania si Rusia”, a spus Alexei Miller. Potrivit acestuia, urmatoarea intalnire va avea in “cel mai scurt timp, la Moscova”.

“Am discutat şi alte direcţii ale colaborării cu România. Am convenit ca în viitorul apropiat să fie semnat un document privind electricitatea şi am convenit să lucrăm la nivel de experţi în domeniul petrolului şi al produselor petroliere. Am atins şi tema importului direct de gaze, dar nu a fost tema discuţiilor noastre”, a mai spus Miller.

Infiintarea companiei Romgaz-Gazprom, cu semnul intrebarii

Presedintele Miller a venit la Bucuresti insa nu a discutat si despre infiintarea societatii mixte Gazprom-Romgaz, despre care tot vorbesc autoritatile romane.

“Nu am analizat astăzi crearea unei firme mixte, dar am convenit ca experţi ruşi să vină în România, să vadă dacă există interes reciproc în acest domeniu. Noi vedem potenţialul de colaborare şi suntem interesaţi”, a spus presedintele Gazprom.

Fostul ministru al economiei, Adriean Videanu, a dat, in mai multe randuri, ca fiind sigura infiintarea acestei companii in vederea construirii depozitului de gaze de la Margineni.

Cat de dur negociaza Bulgaria

Aceasta vizita a fost anuntata inca din luna iunie dupa o intalnire a presedintelui Gazprom cu fostul ministru Adriean Videanu. Acesta a afirmat dupa o vizita la Moscova ca Romania va pune la dispozitia partii ruse toate datele relevante pentru studiul de fezabilitate, urmand ca discutiile sa fie continuate in toamna acestui an, cu ocazia unei vizitei la Bucuresti a presedintelui companiei ruse Gazprom.

Pana acum, traseul conductei South Stream a fost stabilit prin Bulgaria. Insa aceasat isi negociaza foarte dur participarea la proiect. Rusia si Bulgaria au semnat un acord cu privire la proiectul South Stream in ianuarie 2008. Ulterior, intre cele doua parti au aparut neintelegeri, Bulgaria anuntand ca s-ar putea retrage din proiectul South Stream.

In luna iulie, Bulgaria s-a decis sa ramana angajata in proiectul gazoductului South Stream, care prevede transportul gazelor rusesti pe sub Marea Neagra in Europa de Sud-Est. De altfel, Rusia si Bulgaria au semnat in iulie foaia de parcurs pentru proiectul constructiei tronsonului bulgar al gazoductului South Stream.  Imediat dupa aceasta decizie, au aparut analisti care spun ca sunt doar tactici ale Rusiei de schimbare permanenta a traseului South Stream urmarind blocarea gazoductului Nabucco.

  • Guvernul bulgar venit la putere in iulie 2009 ameninta sa rezilieze toate contractele de energie incheiate de predecesorii sai cu Moscova, spun analistii rusi citati de Nezavisimaia Gazetta.
  • In scopul de a obtine unda verde pentru South Stream de la prim-ministrul bulgar Boiko Borisov, in iulie 2010, Moscova a trebuit sa faca anumite concesii, printre care reducerea preturilor gazelor naturale pentru consumatorii bulgari si modificarea taxelor pentru tranzitul de gaze catre Turcia si Grecia, mai relateaza publicatia rusa. Cititi aici si aici despre tachinarile dintre Rusia si Bulgaria.

EVZ: Oficial bulgar: Sunt zero şanse ca România să înlocuiască Bulgaria în South Stream

Şansele că România să înlocuiască Bulgaria în proiectul South Stream sunt nule, a declarat Traicio Traikov, ministrul bulgar al economiei şi energiei. Afirmaţiile au fost făcute într-un interviu în cotidianul sofiot Trud, citat de Agerpres.

În opinia lui Traicio Traikov, România ar putea participa la proiectul pentru gazoduct, dar nu pe seama Bulgariei.

Directorul Gazprom, Aleksei Miller, se află astăzi în Bulgaria, după ce a vizitat România. La Bucureşti, Miller a semnat un memorandum privind intenţiile de a pregăti studiul de fezabilitate pentru trecerea Sotuh Stream pe teritoriul României.

Acord cu România în 2011

“În condiţiile unor rezultate pozitive indicate de studiul de fezabilitate, Gazprom şi Transgaz vor veni cu propunerea de semnare, în primul trimestru al anului 2011, a unui acord interguvernamental româno-rus privind cooperarea în cadrul proiectului South Stream. Acordul respectiv va deveni baza juridică pentru realizarea proiectului în România”, se arată într-un comunicat al Gazprom.

EVZ: Boc: Conducta Arad-Szeged, fereastră de oportunitate pentru AGRI

Prin realizarea conductei Arad-Szeged de interconectare între sistemul românesc de trasport al gazelor naturale şi cel al Ungariei se deschide o fereastră de oportunitate pentru proiectul AGRI, a declarat, astăzi premierul Emil Boc.
”Realizarea conductei Arad-Szeged este un prim pas dintr-o rețea europeană integrată care va contribui la creșterea flexibilității sistemului național de transport al gazelor și va asigura  competitivitatea prețului intern al gazelor naturale”, a declarat Boc.

La rândul său premierul ungar Viktor Orban a afirmat că „fără România și Ungaria nu ar exista stabilitate în Europa Centală și de Est”. El a explicat că atunci când ”în două țări aprovizionarea funcționeză segmentat ea este vulnerabilă. Jucătorii mici pot deveni mai mari și pot să stea pe mai multe picioare dacă ei colaborează.

Președintele grupului Mol, Zsolt Hernadi a afirmat că prin interconectatrea sistemelor de transport al gazelor aprovizionarea și poziția în tratative la achiziția gazelor or să se îmbunătățească.

”Conduca Arad-Szeged este doar un prim pas în direcția formării unei piețe eficiente în Europa Centrală și de Est. Noi toți muncim să anulăm segmentările și să formăm o piață regionala”, a mai spus acesta.

Interconectarea Arad-Szeged este prima conductă care asigură legatura sistemului românesc de transport al gazelor cu sistemul vest european. În caz de criză, în alimentarea cu gaz rusesc cum s-a întamplat în iarna lui 2009, România putea fi aprovizionată cu gaze via Ungaria.

La inaugurarea conductei Arad-Szeged, în Ungaria a fost prezent și comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger. Despre acest proiect se vorbește de 10 ani. Conduca are 109 km, din care 62 km sunt în România, capacitatea operațională a acesteia fiind de 1,7 miliarde metri cubi/pe an.

money.ro: România s-a legat la gazul din vest

Cel mai avansat proiect de interconectare la conductele de gaze din alte state, conducta de transport de gaze naturale Arad – Szeged a fost inaugurată, joi, în prezenţa premierilor României şi Ungariei, Emil Boc şi, respectiv, Viktor Orban, şi a comisarului european pentru Energie, Gunther Oettinger.

Premierul Emil Boc consideră că prin operaţionalizarea interconectorului de gaz Arad – Szeged se deschide o oportunitate pentru dezvoltarea proiectului AGRI, interconectorul Azerbaidjan – Georgia – România – Ungaria.

“Prin operaţionalizarea acestei interconectări se deschide în principal o fereastră de oportunitate pentru dezvoltarea proiectului AGRI. În acest sens, aş dori să salut încă o dată participarea Ungariei la acest proiect şi să îmi exprim încrederea că participarea sa la această iniţiativă va întări şansele de concretizare a proiectului, inclusiv prin creşterea relevanţei AGRI la nivel european”, a afirmat prim-ministrul Boc, joi, la inaugurarea interconectorului de gaz de la Csanádpalota.

Şeful Guvernului a subliniat că în plan european interconectarea sistemelor naţionale de transport al gazelor naturale este complementară angajamentelor României pentru materializarea unor proiecte esenţiale pentru Europa, precum Nabucco, AGRI sau PEOP (conducta paneuropeană de petrol), faţă de care România îşi reafirmă susţinerea.

Pe 14 septembrie, preşedintele Traian Băsescu, preşedinţii Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, Georgiei, Mihail Saakashvili, şi prim-ministrul ungar, Viktor Orban, au semnat la Baku declaraţia comună de susţinere a proiectului AGRI.

Premierul Emil Boc, omologul său ungar, Viktor Orban, şi comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, au inaugurat, joi, interconectorul de gaz româno-ungar de la Csanádpalota, Ungaria.

Inaugurarea este urmată de scurte întrevederi ale premierului Boc cu omologul său ungar şi cu comisarul european pentru energie.

Hotnews: Conducta de interconectare Arad-Szeged a fost pusa in functiune

Romania a reusit sa-si faca o deschidere catre piata europeana de gaze, mai precis catre bursa de la Viena. Autoritatile din Romania si cele din Ungaria au inaugurat, cu o intarziere de 10 luni, conducta de gaze Arad-Szeged, aparand astfel premisele unei piete concurentiale. Inaugurarea a avut loc la statia interconectorului de gaz de la Csanadpalota, Ungaria Pana acum, singura sursa de aprovizionare cu gaze naturale din import a fost Rusia. Deocamdata, prin noua conducta de interconectare, Romania va putea doar sa importe gaze naturale, deoarece din punct de vedere tehnic, nu se pot face, deocamdata, exporturi.

La inaugurare au participat premierul Emil Boc, prim-ministru Ungariei, Viktor Orban, si comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger.

Conducta Arad-Szeged, o oportunitate pentru AGRI

  • Premierul Emil Boc a vorbit in acest context si despre proiectul AGRI: “Trebuie sa ne conjugam eforturile pentru a include acest proiect pe lista proiectelor ce vor fi finantate in 2011 (n.r. de UE)”. Potrivit premierului, conducta Arad-Szeged reprezinta o oportunitate pentru AGRI. “Si cu aceasta ocazie salutam faptul ca Ungaria este implicata in AGRI, implicare care ii va intari sansele, inclusiv la nivelul UE”, a afirmat Boc.
  • Premierul ungar, Viktor Orban, considera ca Romania si Ungaria sunt tari cheie in Europa Centrala. “Cand aprovizionarea cu gaze este fragmentata, toti sunt vulnerabili. Daca in aceasta regiune nu avem dezvoltare, in toata Europa nu va fi dezvoltare”, a declarat Orban.

Conducta Arad-Szeged ar fi trebuit pusa in functiune inca de la inceputul anului, pe 1 ianuarie 2010, insa lucrarile nu au fost realizate la timp, iar inaugurarea a fost amanata pentru 29 iulie 2010. Nici atunci nu a avut loc inaugurarea, avand loc o noua amanare, de data aceasta, pentru luna octombrie. Reprezinta cel mai avansat proiect de interconectare la conductele de gaze din alte state. De asemenea, Romania si Bulgaria au un acord in privinta interconectarii retelelor de gaze naturale. Astfel, conducta Giurgiu-Ruse ar putea fi finalizata la sfarsitul anului viitor.

SNTGN Transgaz SA Medias si FGSZ Natural Gas Transmission din Ungaria au semnat la 1 iulie 2008 Acordul de dezvoltare si construire a conductei de interconectare Szeged – Arad. Valoarea estimativa a proiectului este 68,2 milioane de euro, din care 48% reprezinta contributia Transgaz.

Conducta are o lungime totala de 109 km si un diametru de 700 mm. Pe teritoriul Romaniei, conducta de interconectare are o lungime de aproximativ 62 km intre punctul de conectare Horia (langa Arad) si punctul de frontiera Csanadpalota de la granita de stat dintre Romania si Ungaria. Conducta de gaze Arad – Szeged are o capacitate de 4,4 miliarde metri cubi pe an, corespunzator unui debit mediu orar de 500 mii metri cubi/ora.

Ungaria, interesata si de AGRI

Un alt proiect in care s-a implicat Romania pentru a reduce dependenta de importurile din Rusia este AGRI, prin care vor fi aduse gaze naturale catre Europa, pe ruta Azerbaijan-Georgia-Romania. De altfel, compania mixta care se va ocupa de proiectul AGRI urmeaza sa fie inregistrata, in perioada urmatoare, la Registrul Comertului, ca societate romana. Societatea se va numi AGRI LNG Project Company si va functiona in conformitate cu legislatia romana. Structura actionariatului este formata, deocamdata, din cele trei companii partenere, fiecare detinand cate 33,33% din capitalul social: ROMGAZ (Romania), SOCAR ( Republica Azerbaidjan) si GOGC (Georgia). Avand in vedere interesul Ungariei de a se alatura proiectului AGRI, cota fiecarui actionar in cadrul companiei de proiect urmeaza sa fie de 25% din actiuni.

Avand in vedere faptul ca Romania a finalizat interconexiunea cu Ungaria, iar anul viitor va fi finalizata si cea cu Bulgaria, sistemul national de transport va putea asigura astfel transportul de resurse energetice din zona Marii Caspice catre UE si piata interna.

Bursa: Grupul Mol va investi 8 milioane euro în activităţi de explorare din vestul României

Grupul MOL va investi în explorarea a trei câmpuri petroliere din ves tul ţării noastre circa 2 miliarde de forinţi (aproximativ 8 mil. euro) în activităţi de explorare, a declarat Attila Holoda, directorul general al diviziei de explorare şi producţie pentru Eurasia din cadrul MOL Group. Domnia sa a explicat ieri în conferinţa de presă privind inugurarea conductei Szeget-Arad, că cele trei concesiuni petroliere au fost câştigate de MOL în România în urma unor licitaţii organizate de agenţia naţională pentru Resurse minerale.
Contractele sunt încă în curs de negociere cu autorităţile române, pentru a se stabili planul de explorare iar fondurile de 2 miliarde de forinţi sunt necesare pentru investiţiile în prospecţiunile seismice programate să înceapă anul viitor.Oficialul grupului MOL estimează că forările pentru perioada de explorare vor începe în 2012, şi că după 3 ani de cercetări compania va putea afla care este potenţialul rezervelor de petrol şi gaye din cele trei concesiuni.

Tags: , , , , ,

Comments are closed.

October 2017
M T W T F S S
« Sep    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Site Metter