revista presei pe energie 15 octombrie – part II

2010/10/15

inforusia.ro: Studiu de fezabilitate pentru construirea South Stream prin Romania

Un acord interguvernamental ruso-roman pentru cooperare in construirea conductei South Stream s-ar putea semna in 2011, au anuntat miercuri la Moscova surse ale gigantului rus Gazprom.

Miercuri, presedintele Gazprom Aleksei Miller si directorul general al Transgaz S.A. Florin Cosma au semnat, la Moscova, un acord pentru pregatirea studiului de fezabilitate la traseul South Stream prin Romania. Este vorba de formarea unui grup comun de experti, care se vor ocupa de aspectele tehnice si economice. “Daca rezultatul studiului va fi pozitiv, Gazprom si Transgaz vor solicita semnarea acordului de cooperare in primul trimestru al lui 2011 … Acordul interguvernamental va fi baza politica, internationala si legala pentru dezvoltarea proiectului South Stream in Romania”. Cele doua companii vor incerca semnarea unui acord cat mai curand posibil dupa acordul guvernelor, se mai spune in comunicatul de la Moscova.

RIA Novosti aminteste ca Guvernul rus a semnat acorduri interguvernamentale pentru construirea tronsonului terestru al gazoductului South Stream cu Bulgaria, Serbia, Ungaria, Grecia, Slovenia, Croatia si Austria. Conducta va trebui sa pompeze annual pana la 63 miliarde metri cubi de gaze naturale, spre Europa centrala si de sud.

inforusia.ro: Acordurile gaziere ruso-belaruse nu sunt in pericol

Gazprom nu are planuri de revizuire a acordurilor pentru furnizarea de gaze naturale Belarus, a afirmat presedintele companiei ruse, Aeksei Miller.

Declaratia vine in contextul tensionarii dialogului politic dintre cele doua tari, prin pozitiile exprimate in ultima saptamana de presedintii Dmitri Medvedev si Aleksandr Lukasenko. Miller a subliniat ca revizuirea contractelor semnate cu Belarus nu face obiectul negocierilor. „Nici partenerii belarusi nici noi nu am solicitat asa ceva”. Contractul pentru furnizarea de gaze naturale a fost semnat pe o perioada de cinci ani, iar Belarus a efectuat toate platile pentru furnizarea integrala a gazelor rusesti conform prevederilor din 2010, respectand decizia de crestere a pretului fata de 2009. „Anul acesta nu am avut probleme si speram ca situatia sa ramana neschimbata pana la sfarsitul lui 2010, chiar daca am auzit zvonuri ca partea belarusa ar fi inceput sa aiba dificultati in efectuarea platilor”, a spus seful Gazprom. Vicerpresedintele companiei, Andrei Kruglov, a declarat recent ca, in 2011, pretul gazelor rusesti pentru Belarus va creste de la 185 la 220 dolari pe mia de metri cubi.

La inceputul lui septembrie, ambasadorul rus de la Minsk, Aleksandr Surikov, a declarat la randul sau ca intre cele doua tari nu va exista un „razboi al gazelor” in 2010. Belarus nu a facut un secret din dorinta de a negocia un pret mai bun pentru gazele rusesti, avand in vedere avantajele obtinute de Ucraina ulterior alegerii lui Vikotr Ianukovici ca presedinte. Dar – aminteste RIA Novosti – Ianukovici a avut ceva pretios de oferit Rusiei, prelungirea stationarii Flotei in Crimeea.

Vocea Rusiei: Diplomaţia South Stream: România, „aerodrom de rezervă” pentru proiect

Mass-media ruseşti analizează vizita preşedintelui concernului Gazprom, Aleksei Miller, la Sofia, în cadrul căreia va examina cu conducerea Bulgariei problemele legate de construirea South Stream. În numărul de astăzi, cotidianul „Vremia Novostei” a publicat articolul „Diplomaţia South Stream”.

Invocând diferite pretexte, Bulgaria a frânat realizarea proiectului, fapt care a stârnit nemulţumirea vecinilor. Astfel, la întâlnirea informală cu premierul rus, Vladimir Putin, omologul său italian, Silvio Berlusconi, a declarat că „se pare că trebuie să se acţioneze diplomatic vizavi de una din ţări pentru a o convinge să nu creeze impedimente în realizarea proiectului South Stream”. Nu este un secret că domnul Berlusconi este în relaţii de prietenie cu şeful Executivului bulgar, Boiko Borisovici. Însă până acum acest fapt n-a contribuit la realizarea South Stream pentru care Gazprom şi compania italiană Eni au instituit o companie specială. La ora actuală, Bulgaria reprezintă ţara tranzitară-cheie pentru acest proiect.

Înainte de a merge în Bulgaria, Aleksei Miller a vizitat România, unde s-a întâlnit cu premierul Emil Boc şi a semnat cu Florin Cosma, directorul general al companiei Transgaz, un memorandum de intenţie privind analiza tehnico-economică a posibilităţii ca gazoductul South Stream să treacă pe teritoriul acestei ţări. Potrivit cotidianului „Vremia Novostei”, vizita în România are drept scop exercitarea unei influenţe asupra Bulgariei, de asemenea, pregătirea unei variante alternative la traseul gazoductului, în cazul în care Sofia continuă să se încăpăţâneze. Acest lucru este atestat indirect şi de termenul de desfăşurare a studiului de fezabilitate a traseului.

De menţionat că în prezenţa premierului Borisov ministrul rus al Economiei, Serghei Şmatko, şi omologul său bulgar, Traicio Traikov, au semnat „o foaie de parcurs” în ce priveşte realizarea South Stream. Partea bulgară au negociat atunci un compromis: crearea întreprinderii comune pentru proiectarea şi construirea gazoductului pe teritoriul ţării să fie amânată până în februarie 2011. În cazul unui nou eşec al înţelegerilor Gazprom vrea să aibă un aerodrom de rezervă în persoana României. Ce-i drept, ridică mari îndoieli faptul că gazoductul poate fi construit din Rusia spre ţărmul românesc fără a trece prin apele bulgăreşti sau ucrainene. Deocamdată se duc tratative în privinţa permisiunii amplasării conductei pe fundul Mării Negre doar cu Turcia, care încă nu a dat un răspuns. În plus, graniţele maritime în această zonă sunt până acum obiectul divergenţelor teritoriale între ţări, subliniază „Vremia Novostei”.

Vocea Rusiei: Mănuşa aruncată de Rusia şi Algeria Europei Occidentale

Rusia şi Algeria au aruncat mănuşa UE. Cei mai mari exportatori de gaze în Europa au confirmat că regula contractelor pe timp îndelungat „ia sau plăteşte” („take or pay”), pe care europenii doresc să o revizuiască, este un lucru sfânt. Această poziţie a răsunat în cadrul vizitei efectuate miercuri de preşedintele rus, Dmitri Medvedev, în Algeria.

Nu este vorba de un complot privind preţurile, lucru de care se teme cel mai mult Europa de Vest când este vorba de tratative între Rusia şi Alegeria, Qatar, Libia şi alţi importanţi producători mondiali de gaze. La tratativele dintre preşedinţii Rusiei şi Algeriei nu s-a examinat coordonarea poziţiilor exportatorilor de resurse energetice pe piaţa energetică europeană.

Însă Algeria a dat un nou semnal. Exportatorii vor cere de la partenerii din Europa plata volumului de gaze, prevăzut în acorduri, după preţul stabilit. Pentru producătorii de gaze, în acest caz este vorba de Gazprom şi compania algeriană Sonatrach, sunt importante garanţiile unor venituri stabile de pe urma exportului. Fără acest lucru nu este posibilă stabilirea unei politici investiţionale pe termen lung. Mai ales dacă avem în vedere că Rusia investeşte tot mai activ bani în proiecte petroliere şi gazifere de peste hotare.

Viitoarea colaborare cu Algeria se va baza tocmai pe seama achiziţionării de active, a declarat şeful companiei ruseşti Gazprom, Aleksei Miller.

„Planificăm să participăm la apropiatele trenduri anunţate de partea algeriană. Dorim să extindem activităţile comune de cercetare geologică şi exploatare”.

Tocmai pe seama achiziţionării unor noi active Rusia intenţionează să-şi extindă prezenţa pe piaţa energetică a Americii Latine. Miercuri, la Moscova s-a semnat acordul, potrivit căruia, compania franceză Total cedează partea sa din proiectul cu privire la cercetarea geologică a două zăcăminte din Bolivia. Acolo va începe deja să se exploateze gazele în 2013. Totodată, specialiştii ruşi îi vor ajuta pe bolivieni să creeze un sistem naţional de transportare a gazelor.

Rusia, ca şi în cazul cooperării cu partenerii vest-europeni, este interesată să aibă partea sa în infrastructura de transport al gazelor. Europenii răspund „nu”. Totodată ei afirmă că sunt adepţii liberalizării pieţei energetice. Partenerii Rusiei din Africa, Asia şi America Latină se pare că nu intenţionează să impună restricţii artificiale când este vorba de cooperarea reciproc avantajoasă.

Tags: , , , ,

Comments are closed.

January 2018
M T W T F S S
« Dec    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Site Metter