revista presei pe energie 15 iulie

2010/07/15

Cu toate ca ieri a aparut pe agentia de presa azera articolul “RWE: Nabucco is priority” romanesca si sud-est europeana nu trateaza corespunzator subiectul RWE – Gazprom – South Stream

Mediafax: Kommersant: South Stream înghite Nabucco prin atragerea RWE

Gazprom intenţionează să facă din Nabucco un concurent mai slab, prin atragerea grupului de utilităţi RWE,partener strategic al acestui gazoduct, în proiectul concurent South Stream, potrivit publicaţiei ruseşti Kommersant, transmite Novinite.

“Cu cât numărul de participanţi la South Stream va fi mai mare, cu atât mai slab va fi rivalul său (Nabucco n.r.)” , se arată în articolul Kommersant intitulat “South Stream înghite Nabucco din interior”.

Articolul a fost publicat după ce publicaţia germană Handelsblatt a relatat că Gazprom a propus RWE să se alăture proiectului de construcţie a gazoductului South Stream.

Kommersant comentează că Uniunea Europeană este încă oarbă la riscul prăbuşirii Nabucco, dar că iniţiativa Gazprom ar putea fi primul pas spre unificarea celor două proiecte.

RWE este un jucător important în proiectul Nabucco, având în vedere că va fi unul dintre consumatorii importanţi de gaze care vor fi livrate prin această conductă. mai mult

Hotnews: Kommersant: South Stream inghite Nabucco din interior

Anuntul-surpriza prin care Gazprom a invitat concernul german RWE sa adere la proiectul South Stream a tulburat piata gazelor naturale, scrie Kommersant. Daca partea germana va accepta propunerea Gazprom, proiectul concurent Nabucco va fi puternic slabit iar acest pas ar putea conduce, in final, la unificarea celor doua proiecte concurente.

“South Stream este un proiect international si, cu cat devine mai multinational, cu atat devine mai interesant pentru consumatori in comparatie cu Nabucco”, a explicat gestul Gazprom un inalt responsabil al guvernului rus.

“Gazprom a purtat tratative cu toti participantii la Nabucco, pentru a clarifica repartitia de forte din interiorul consortiului paneuropean. RWE este ultimul membru al proiectului la care a apelat Gazprom. Participantii la proiectul Nabucco nu sustin deschis South Strem, dar cu fiecare in parte au fost obtinute anumite intelegeri de neamestec in derularea proiectului ruso-italian”, a precizat respectiva sursa.

Importanta RWE consta in faptul ca partea germana depune cele mai multe eforturi in identificarea surselor de aprovizionare pentru Nabucco, gazoduct care, pana acum, nu are contracte ferme de livrare a gazelor. mai mult

money.ro: Kommersant: South Stream înghite Nabucco prin atragerea RWE

Gazprom intenţionează să facă din Nabucco un concurent mai slab, prin atragerea grupului de utilităţi RWE, partener strategic al acestui gazoduct, în proiectul concurent South Stream, potrivit publicaţiei ruseşti Kommersant, transmite Novinite.

“Cu cât numărul de participanţi la South Stream va fi mai mare, cu atât mai slab va fi rivalul său (Nabucco n.r.)”, se arată în articolul Kommersant intitulat “South Stream înghite Nabucco din interior”.

Articolul a fost publicat după ce publicaţia germană Handelsblatt a relatat că Gazprom a propus RWE să se alăture proiectului de construcţie a gazoductului South Stream. mai mult

Vocea Rusiei: Petrol pentru cei aleşi

Joi, la Moscova vor avea loc tratativele ruso-bulgare în privinţa construcţiei conductei Burgas-Alexandrupolis . Declaraţiile contradictorii ale premierului bulgar Boiko Borisov au provocat critica din partea cercurilor politice europene şi incertitudine în rândul energeticienilor.

Din septembrie anul trecut, conducerea Rusiei aşteaptă din partea Bulgariei un răspuns clar privind soarta proiectelor energetice. Moscova a declarat de multe ori că în cazul refuzului Bulgariei de a coopera, rămân multe căi alternative şi posibilităţi pentru traducerea în viaţă a strategiei energetice a Rusiei în regiunea Balcanilor şi a Mării Negre.

Până acum guvernul Bulgariei nu a dat nici un răspuns. În sfârşit, poziţia Sofiei a fost făcută publică, chiar două poziţii, ele fiind contradictorii. Mai întâi, presa bulgară a anunţat că şeful guvernului Bulgariei a declarat deschis că ţara sa nu va participa la proiectele de construcţie a oleoductului Transbalcanic Burgas-Alexandrupolis şi centrala nucleară Belene. Peste numai câteva ore a urmat un rând de declaraţii din partea oficialilor bulgari, care au dezminţit sensul declaraţiilor anterioare ale lui Borisov.

Analiştii occidentali au amintit că este vorba de acordurile încheiate de Grecia şi fostul preşedinte al Rusiei, Vladimir Putin, considerate a fi un exemplu al politicii lui externe reuşite.

Oleoductul trebuie să unească portul Burgas de la Marea neagră cu portul grecesc Alexandrupolis şi menit să transporte petrolul ocolind strâmtoarea Bosfor, supraaglomerată de nave. La începutul lui iunie, Boiko Borisov a declarat că Bulgaria nu va construi oleoductul de la Marea Neagră, cauzele fiind influenţa lui asupra situaţiei ecologice din ţară şi că este nerentabil.

Sofia este îngrijorată de incidentul legat de deversarea petrolului în Golful Mexic după explozia pe platforma de foraj a companiei BP. Premierul bulgar a declarat că „câştigul de pe urma oleoductului va fi de circa 35 milioane euro pe an de pe urma tranzitului, însă prejudiciile aduse industriei turismului vor fi de 10 miliarde”. Iată ce a declarat în această privinţă expertul Centrului de conjunctură politică, Dmitri Abzalov:

„În ce priveşte proiectul Burgas-Alexandrupolis, bulgarii au până în momentul de faţă multe probleme. Problema de faţă poate fi rezolvată cu ajutorul factorului turcesc, pentru că în cazul în care strâmtoarea nu va putea fi ocolită prin Balcani, ea va putea fi ocolită pe linia Turciei. Bulgaria poate rămâne fără locurile de muncă, atât de necesare, fără resurse energetice ieftine, petrol şi benzină, ceea ce va însemna un început nereuşit pentru campania electorală a partidului condus de Boiko Borisov”.

La începutul lunii iulie, vice-premierul Rusiei, Viktor Zubkov, s-a întâlnit cu Boiko Borisov tocmai pentru a clarifica situaţia. După această întrevedere, Zubkov a declarat că „Bulgaria intră în proiect”.

Politologul bulgar Todor Bâkov, la întrebarea „Cât de reală este posibilitatea ca Bulgaria să iasă din proiectul Burgas-Aleksandrupolis”, a declarat:

„Cred că aceasta nu se va întâmpla, deoarece statutul energetic al Bulgariei depinde de prezenţa Rusiei. Fără resurse energetice şi surse din ţara dumneavoastră, Bulgaria se poate trezi în faţa unui fiasco economic total. Bulgaria nu are un viitor în afara proiectului Belen, gazoductului South Stream şi oleoductului Burgas-Alexandrupolis”.

Autorităţile Greciei nu renunţă la perspectivele construcţiei oleoductului Burgas-Alexandrupolis şi insistă asupra necesităţii construirii oleoductului respectând normele actuale privind protecţia ecologiei. Ieşirea ipotetică a Bulgariei din proiect nu îl suspendă. În cazul ieşirii din proiect, Bulgaria este obligată să transmită cota sa companiilor interesate. Obligaţiile ei, inclusiv cele de a oferi teritorii pentru construcţia oleoductului, vor rămâne valabile, iar în cazul neîndeplinirii lor, părţile pot apela la tribunal.

inforusia.ro: Document de cooperare energetica Rusia-Iran

La Moscova a fost semnata miercuri Declaratia comuna ce pune bazele cooperarii Rusia-Iran in domeniul exploatarii petrolului, gazelor si in industria petrochimica. Declaratia, semnata de ministrul iranian al petrolului, Massoud Mirkazemi, si ministrul rus al energiei, Serghei smatko, stabileste calendarul realizarii unor proiecte in industria petrochimica propuse de grupul de lucru ruso-iranian. Cele doua tari au convenit, de asemenea, sa puna bazele unei banci ruso-iraniene pentru finantarea proiectelor gaziere, petroliere si petrochimice si sa stabileasca un calendar pentru coordonarea activitatilor comune in domeniile energetic, nuclear si al energiilor reciclabile. in fine, la Moscova s-a vorbit despre coordonarea vâzarilor de petrol rafinat si despre posibili partneri dispusi sa se ascoeieze acestei activiati. Urmatoarea intrunire a grupului de lucru ruso-iranian se va desfasura la Teheran, la sfârsitul lui 2010.

inforusia.ro: Rusia si Iranul au semnat un plan de cooperare in domeniul energiei

Rusia si Iranul au semnat astazi o declaratie comuna privind colaborarea in domeniul petrolier si al gazelor naturale, relateaza agentia ITAR-TASS.
Documentul a fost semnat de catre ministrul petrolului iranian, Massoud Mir-Kazemi si  omologul sau rus Sergei Shmatko, la Moscova. In declaratie se mentioneaza ca partile intentioneaza sa “studieze posibilitatea infiintarii unei banci pentru a finanta proiecte comunte in industria petroliera si petrochimica”. De asemenea, se urmareste posibilitatea de a vinde o parte din titeiul produs in ambele tari pe pietele lor de petrol. In scopul cooperarii este posibila si infiintarea unei companii comune.
Potrivit lui Shmatko, nu exista impiedimente pentru cooperarea Iranului si a Rusiei in domeniul petrolier si al gazelor naturale. El a adaugat ca, in cadrul discutiilor, a fost propus un “traseu” analogic privind colaborarea in domeniul energiei atomice si electrice.
La randul sau, Massoud Mir-Kazemi a declarat ca “sanctiunile impuse de Statele Unite n-au influentat negativ dezvoltarea economica a Iranului”. “Iranul este o tara total independenta deja de 31 de ani, iar acest lucru nu este pe placul tuturor”, a comentat oficialul iranian.

ITAR TASS: Russia, Iran to draft roadmap for energy cooperation

Russian and Iranian energy ministries have signed a joint statement expanding the two countries’ business cooperation in energy.

The document envisions the development of a roadmap for promising projects in the gas and oil sector.

Russian Energy Minister Sergei Shmatko and Iranian Petroleum Minister Masud Mir-Kazemi put their signatures to the document.

The two countries announced their intention “to study opportunities for establishing a joint bank to finance oil, gas and petrochemical projects.”

The document also stipulates crude sales at the two countries’ oil exchanges. A joint venture can be created to boost cooperation.

The parties agreed to consider an opportunity to draft a comprehensive intergovernmental agreement on energy before the end of the year in order to create favourable economic conditions for companies’ operation on the two countries’ territories.

Novinite: Bulgaria’s Bulgargaz Blames Low Usability of Gas Network for Price Hike

The gas distribution holdings in Bulgaria work with a surcharge by 6,5% to 6,7% , while the surcharge by the Bulgarian state company “Bulgargaz” is only 1,5%, the company’s executive director has announced.

The CEO of “Bulgargaz”, Dimitar Gogov, has shown the Bulgarian PM Boyko Borisov an analysis of how natural gas prices are formed in the country.

Borisov has given Gogov, the economy minister and the country’s energy watchdog one week to come up with a presentation for the gas prices formation in Bulgaria.

The demand of the PM came as a result of the visit by Russia’s First Deputy Prime Minister,Viktor Zubkov, who was astonished by the high prices of natural gas in Bulgaria.

About 95% of Bulgarian gas supplies come from Russia, but Zubkov claimed that Russia sells its gas to Bulgaria at prices considerably lower than those charged to the end consumer.

According to Zubkov, Russia sells natural gas to Bulgaria at an average price of USD 339 for 1000 cub. m, while private consumers pay around USD 576, and industrial ones USD 472-502 for the same amount.

On Wednesday, Gogov explained that about 67% of the natural gas price is formed according to the import price. According to data from “Bulgargaz”, one of the gas distribution holdings in Bulgaria has invested about USD 140 M in construction of gas distribution network.

However, according to Gogov, it was not certain that the money goes into this particular holding, which name he did not want to disclose.

Angel Semerdzhiev, chair of the Bulgarian State Commission for Energy Regulation (DKEVR), has also participated in the presentation for the formation of gas prices. He said that the reason for the increase of the prices was the low usability of the capacity of the network, which is about 12-15%.

On Tuesday, Semerdzhiev announced that no violations were present in the way prices fornatural gas are formed in the country.

The “Bulgargaz” CEO also stated that the price at which his company is buying natural gas is high, but the price for the consumers is low.

He added that companies that sell under their cost price have to either undergo a reconstruction or sell their assets.

Gogov has once again confirmed that “Bulgargaz” wants to negotiate cheaper gas prices with “Gazprom” and stated that with the current contracts with Russia, “Bulgaria” is facing bankruptcy.

Novinite: 2 American Companies Apply to Search for Shale Gas in Bulgaria

Two US companies have expressed interest in drilling for shale gas in Bulgaria, the Ministry of Economy, Energy and Tourism announced.

The Ministry has received a total of seven requests for exploration permits by two companies – Chervon Bulgaria Holding BV stationed in the Netherlands, and the Texas-based Integrity Tower Inc.

Chevron has expressed interest in exploring two sites, while Integrity Tower has asked for five permits for exploration in Northeast Bulgaria.

The possibility of Chevron Corporation searching for shale gas in Bulgaria was first formally discussed in April 2010 during the visit of the Bulgarian Minister of Economy, Energy and Tourism Traicho Traikov to Washington, DC.

On Monday, it was discussed further between Traikov and senior Chevron executives in Sofia in the presence of US Ambassador to Bulgaria James Warlick.

The following day Warlick formally presented Chevron’s interest in drilling for shale gas in Bulgaria to Prime Minister Boyko Borisov.

Bulgaria’s Ministry of Economy has announced that it has started a procedure to issue the respective permits to the American companies in cooperation with the ministries of environment, interior, and defense. The procedure is supposed to be completed within a month.

Simultaneously, the Bulgarian Cabinet is drafting decisions for starting tenders for exploration. The interest companies can receive their exploration permits within three months of the date when they submitted their application.

The Economy Ministry points out that the research and the exploration of shale gasdeposits is one of its priorities as the rising oil and natural gas prices are increasing the interest in this kind of investments, which also provides new opportunities for diversifying Bulgaria’s energy sources.

An US-registered company, Direct Petroleum Bulgaria, was the first to indicate that there might be substantial shale gas deposits in the country back in 2006.

According to the Ministry, the industrial extraction of shale gas in Bulgaria can start within 5-10 years depending on the specifics of the deposits, the technology for extraction and the respective transport and processing infrastructure.

There has been no specific exploration of shale gas deposits in Bulgaria so far, and all claims that there might be substantial deposits are based on indirect data. Rock formations in the north-center and northeastern part of the country are believed to be the most likely places to harbor shale gas deposits.

energia.gr: Russia Tries to Involve Germany in South Stream to Weaken Nabucco

The possible participation of a strong German partner in the Russian-Italian South Stream gas pipeline project could undermine the rival Nabucco pipeline, Kommersant business daily said on Wednesday.

On Tuesday, German RWE gas concern officially announced it had received a proposal from Russian gas giant Gazprom to join the South Stream project.

“RWE will consider this proposal as it would any other,” the company’s press service said.

Russian Prime Minister Vladimir Putin can sense that Nabucco is gathering pace and is trying to prevent it by any means, Mikhail Kortchemkin of the U.S. East European Gas Analysis think tank said.

The 3,300 kilometer Nabucco pipleline (capacity of 31 billion cubic meters) will transport Central Asian gas to Europe through Turkey, Bulgaria, Romania, Hungary and Austria, bypassing Russia, while the South Stream pipeline (63 billion cubic meters) will carry gas across the Black Sea to Bulgaria.

“The South Stream is an international project and the more international it is, the less interesting its rival will be for consumers,” a senior Russian official told Kommersant.

RWE is a leading partner in the Nabucco project. The project has concluded a gas contract with Turkey and is currently holding talks on gas exportation with Iran and Iraq.

The Nabucco project will be seriously weakened if RWE decides to jump ship and join South Stream since Germany is the end point of the Nabucco pipeline, Graham Freedman, a senior analyst from the London-based Wood Mackenzie gas consulting said.

Gazprom could try to lure RWE by proposing participation in Russian oil extraction projects, Korchemkin said. Putin could even make substantive price concessions, he added.

European experts believe the two projects could merge into one because they follow similar paths and aim at supplying the same consumers.

“Everything points in the direction of oversupply in the European market,” said Georg Zachmann from the Bruegel Brussels-based thing tank.

Tags: , , , ,

Comments are closed.

September 2017
M T W T F S S
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Site Metter