revista presei pe energie 15 februarie

2011/02/15

money.ro: Cât gaz am ars în 2010

Consumul de gaze naturale în România a totalizat 146,774 milioane MWh, în 2010, fiind mai mare cu 4,8% faţă de cel din anul precedent, care s-a cifrat la 140,055 milioane MWh, conform datelor centralizate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Producţia internă de gaze naturale ce intră în consum a reprezentat, în decembrie, 78,27% din totalul surselor. Primii doi producători (Romgaz şi Petrom) au acoperit 97,98% din această sursă.

Importul ce a intrat în consum, import curent şi extras din înmagazinare, a reprezentat diferenţa, respectiv 21,73%. Primii trei importatori – furnizori interni – cu o cotă de piaţă a importului de peste 20,8% fiecare au realizat împreună 74,29%.

Preţul gazelor naturale din import a fost cuprins în primele 11 luni din 2010 între 329 şi 386 dolari/1.000 mc (între 93,07 şi 118,77 lei/MWh).

Bursa: “Gazprom” ar putea majora preţul gazelor exportate în Europa

Grupul rus “Gazprom” ar putea majora, în acest an, cu 14% preţul mediu al gazelor naturale exportate în Europa şi anticipează creşterea vânzărilor în regiune datorită îmbunătăţirii condiţiilor economice, transmite agenţia Reuters, citată de Mediafax.
“Gazprom” estimează majorarea exporturilor de gaze destinate Europei de la 140 miliarde de metri cubi în 2010 la 152 miliarde de metri cubi în acest an. Totodată, grupul intenţionează să crească de la 308 de dolari pe mia de metri cubi la 352 dolari pe mia de metri cubi preţul mediu al gazelor naturale destinate consumatorilor europeni.

money.ro: Cu cât vrea Gazprom să majoreze preţul gazelor exportate în Europa

Grupul rus Gazprom ar putea majora în acest an cu 14% preţul mediu al gazelor naturale exportate în Europa şi anticipează creşterea vânzărilor în regiune datorită îmbunătăţirii condiţiilor economice.

Gazprom estimează majorarea exporturilor de gaze destinate Europei de la 140 de miliarde de metri cubi în 2010 la 152 de miliarde de metri cubi în acest an, au declarat pentru Reuters surse apropiate situaţiei. Totodată, grupul intenţionează să crească de la 308 de dolari pe mia de metri cubi la 352 dolari pe mia de metri cubi preţul mediu al gazelor naturale destinate consumatorilor europeni, au menţionat sursele.

Preţurile gazelor naturale prevăzute în contractele pe termen lung încheiate de Gazprom cu clienţii din Europa sunt ancorate de cotaţiile petrolului, care recent au urcat peste nivelul de 100 de dolari pe baril, la maximul ultimilor doi ani.

Exporturile de gaze reprezintă principala sursă de venituri a grupului rus, care asigură un sfert din necesarul de combustibil al statelor europene.

În 2009, producţia Gazprom a atins un nivel scăzut record, în condiţiile în care problemele economice globale au erodat cererea, iar piaţa a fost alimentată din exploatări neconvenţionale de gaze naturale din SUA.

money.ro: Profitul Gazprom a crescut cu 40% în primele 9 luni din 2010

Grupul rus OAO Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, a anunţat joi că, în primele nouă luni ale lui 2010, profitul său net a crescut cu 39,5% în ritm anual, până la 668,75 miliarde ruble (22,82 miliarde dolari sau 16,7 miliarde euro), transmite AFP.

Cifra de vânzări a Gazprom s-a majorat cu 16,3%, până la 2.500 miliarde ruble.

Într-un comunicat de presă, Gazprom a precizat că profiturile înregistrate de pe urma vânzărilor sale în Europa şi alte state din afara fostei URSS au scăzut cu şase procente, ca urmare a reducerii preţurilor stabilite în ruble, chiar dacă volumul vânzărilor a crescut cu patru procente. În schimb, profiturile nete înregistrate de pe urma vânzărilor pe piaţa din Rusia au crescut cu 34%, iar în cazul vânzărilor înregistrate în fostele republici sovietice profitul net a înregistrat o creştere de 28%.

În schimb, în trimestrul al treilea al anului trecut, profitul Gazprom a scăzut cu nouă procente, până la 159,04 miliarde ruble (5,43 miliarde dolari), afectat de nivelul redus al producţiei şi cererea slabă din partea clienţilor europeni. Gazprom a informat că vânzările de gaze naturale spre Europa, principala sa piaţă, s-au diminuat la 291 miliarde ruble, de la 312 miliarde ruble în perioada similară a lui 2009, în timp ce costurile operaţionale au crescut cu 12%, până la 591,99 miliarde ruble. Veniturile trimestriale au crescut cu 14,5%, până la 786,45 miliared ruble, de la 684,21 miliarde ruble în trimestrul al treilea 2009.

La finele lunii septembrie 2010, datoria netă a Gazprom se situa la 971,78 miliarde ruble, comparativ cu 1.370 miliarde ruble la data de 31 decembrie 2009.

Gazprom este cel mai mare producător mondial de gaze naturale, asigurând un sfert din necesarul de gaze naturale al Europei

EVZ: Cât ne costă să aducem gaze naturale din Azerbaidjan

Romania poate juca un rol important in regiune in privinta transportului de gaze naturale

Proiectul AGRI, de transport al gazelor naturale din Azerbaidjan prin Georgia către România, ar putea costa circa 4,5 miliarde euro, la o capacitate de până în opt miliarde metri cubi de gaze naturale

Statele participante la proiect s-au angajat astăzi să coopereze pentru urgentarea pregătirii studiului de fezabilitate, astfel încât să fie încheiat până cel târziu la data de 1 aprilie 2012, cu scopul de a accelera finalizarea proiectului.

“Realizarea proiectului ar putea demara într-un an, doi de la finalizarea studiului de fezabilitate. Dacă proiectul va avea o capacitate de 3 miliarde mc de gaze, ar putea costa 2,2 miliarde euro. La o capacitate cuprinsă între 4 şi 8 miliarde mc, ar putea costa 4 – 4,5 miliarde euro”, a declarat, astăzi, ministrul Industriei şi Energiei din Republica Azerbaidjan, Natig Aliyev, citat de Agerpres.

El a participat astăzi la reuniunea interministerială organizată la București, referitoare la implementarea proiectului AGRI.

La întâlnire au participat ministrul Economiei din România, Ion Ariton, ministrul Industriei şi Energiei din Azerbaidjan, Natig Aliyev, ministrul Energiei din Georgia, Alexander Khetaguri, ministrul Dezvoltării Naţionale din Republica Ungară, Tamas Fellegi, alături de reprezentanţi ai companiilor partenere de profil ale proiectului – Romgaz, SOCAR, GOGC şi MVM.

Transport de gaze naturale lichefiate

Proiectul AGRI (Azerbaidjan-Georgia-Romania Interconector) presupune transportul gazelor naturale din zona Mării Caspice pe ruta Baku-Kulevi-portul Constanţa, apoi, prin conducta existentă Arad-Szeged (Ungaria), spre vestul Europei.

Astfel, gazele azere vor fi lichefiate în Kulevi şi apoi transportate în tancuri speciale prin Marea Neagră până la Constanţa, unde va avea loc un proces de delichefiere într-un terminal LNG.

Într-o primă fază, ar putea fi livrate între trei şi opt miliarde metri cubi, urmând să crească la circa 20 de miliarde de metri cubi de gaze.

Ungaria, cooptată în proiect

Compania care se va ocupa de realizarea proiectului – AGRI LNG Project Company – a fost înfiinţată în luna ianuarie 2011. Până la finele acestei luni, compania ungară MVM va fi cooptată ca cel de-al patrulea partener.

Potrivit directorului Direcţiei Petrol şi Gaze din Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Corneliu Condrea, preşedinte al Consiliului de Administraţie al companiei de proiect care trebuie să realizeze studiul de fezabilitate, firma care va realiza acest studiu ar putea fi desemnată până în luna septembrie 2011.

Pentru realizarea studiului de fezabilitate, compania de proiect va aplica la Comisia Europeană pentru obţinerea unui grant.

Interes și din partea altor state

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a declarat, vineri, că pentru dezvoltarea proiectului există interes şi din partea altor state din regiune, lucru care reprezintă dovada faptului că AGRI este “un proiect viabil, oportun şi, mai ales, realizabil”.

“Rămâne să vedem cum rezolvăm o serie de probleme tehnice legate de constituirea terminalului de gaze naturale lichefiate de la Constanţa, dar avem deja, pe tot traseul, porţiuni de infrastructură construite, incluzând aici interconectorul Arad-Szeged. Georgia, de asemenea, mai are o parte de construcţie pe propria ei infrastructură, deci bugetul acestui proiect nu este deloc disproporţionat şi suntem hotărâţi să parcurgem cât de rapid posibil paşii spre implementarea lui”, a mai afirmat Baconschi.

În opinia unor analiști internaționali, proiectul AGRI deranjează Rusia şi Turcia, care îşi văd ameninţate poziţiile la nivel regional.

De asemenea, o problemă majoră în viziunea unor specialiști este cine va asigura securitatea transportului vapoarelor cu GNL de la vestul la estul Mării Negre.

Bursa: A început reuniunea interministerială pentru gazoductul AGRI

Ministrul economiei, Ion Ariton, a deschis în urmă cu câteva minute reuniunea interministerială pe tema proiectului de transport al gazelor naturale AGRI. Domnia sa a declarat: “Reuniunea de astăzi va arăta încă o dată sprijinul politic de care acest proiect se bucură din partea ţărilor participante, respectiv Azerbaidjan, Georgia, România, Ungaria. Un prim succes în implementarea proiectului a fost finalizarea înfiinţării companiei de proiect cu sediul la Bucureşti. Propun ca temă a reuniunii de astăzi pentru graficul de implementare stabilirea modului de sprijin al companiilor care fac parte din AGRI pentru realizarea studiului de fezabilitate”.
La reuniune participă ministrul Industriei şi Energiei din Azerbaidjan, Natig Aliyev, ministrul Energiei din Georgia, Alexander Khetaguri, ministrul Dezvoltării din Republica Ungară, Tamas Fellegi, alături de reprezentanţi ai companiilor partenere ale proiectului, respectiv SOCAR, GOGC, MVM şi Romgaz.

Tags: , , , ,

Comments are closed.

February 2018
M T W T F S S
« Jan    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728