revista presei pe energie 15 aprilie

2011/04/15

e-nergia.ro: Se vor modifica taxele pe carburanți, electricitate și gaz

Sistemele de taxare a produselor energetice din toate ţările membre ale Uniunii Europene vor trebui modificate peste doi ani. Comisia Europeană va introduce un sistem unic de taxare, obligatoriu pentru toate statele membre, iar directiva ce îl va impune va intra în vigoare în 2013.

Noile norme de taxare, propuse de Comisia Europeană, își propun să restructureze modul de impozitare a produselor energetice, pentru a elimina dezechilibrele actuale și pentru a ține cont atât de emisiile de CO2 ale acestora, cât și de conținutul lor energetic. Noul sistem de impozitare va intra în vigoare peste doi ani

“Comisia dorește să promoveze eficiența energetică și consumul de produse mai ecologice, evitând în același timp denaturarea concurenței pe piața unică. Propunerea va ajuta statele membre să își redefinească structura generală de impozitare într-un mod care să contribuie la creștere și la ocuparea forței de muncă, prin deplasarea sarcinii fiscale de la salarii către consum. Directiva revizuită va intra în vigoare în 2013” se arată într-un comunicat al Comisiei.

Directiva revizuită privind impozitarea energiei va permite statelor membre să utilizeze impozitele într-un mod optim și, în final, să sprijine „creșterea durabilă”. Pentru aceasta, directiva propune defalcarea ratei minime de impozitare în două părți. O parte va avea la bază emisiile de CO2 ale produsului energetic și va fi fixată la 20 EUR pe tonă de CO2. Cealaltă parte va avea la bază conținutul energetic, adică energia efectivă pe care o generează produsul, măsurată în gigajouli (GJ). Rata minimă de impozitare va fi fixată la 9,6 EUR/GJ pentru carburanți și la 0,15 EUR/GJ pentru combustibilii destinați încălzirii. Aceasta se aplică tuturor combustibililor utilizați în transporturi și pentru încălzire.

Se iau în considerare aspectele sociale, statele membre având posibilitatea de a scuti în totalitate de impozit energia consumată pentru încălzirea gospodăriilor, fără a ține cont de produsul energetic utilizat.

Iată avantajele noului sistem de impozitare, aşa cum le prezintă Comisia Europeană:

-Prezenta propunere favorizează sursele regenerabile de energie și încurajează consumul de energie din surse care produc mai puțin CO2. În prezent, sursele de energie care poluează cel mai mult sunt, în mod paradoxal, cel mai puțin impozitate. Pe de altă parte, biocarburanții fac parte dintre cele mai impozitate surse de energie, în pofida angajamentelor luate de UE în favoarea creșterii ponderii energiilor regenerabile în transporturi. Noua propunere va elimina aceste incoerențe.

-De asemenea, noul text va pune la dispoziție o abordare mai coerentă a impozitării energiei în întreaga UE, evitând mozaicul de politici naționale și contribuind la crearea unor condiții de concurență echitabile pentru industria din întreaga UE. În plus, acesta reprezintă o oportunitate pentru statele membre de a-și redefini politicile de impozitare într-un mod care să promoveze crearea de locuri de muncă.

-În ceea ce privește reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, directiva revizuită își propune să completeze sistemul UE de comercializare a cotelor de emisie de gaze cu efect de seră (ETS) existent, prin perceperea unui impozit pe CO2 în sectoarele care nu fac parte din domeniul de aplicare al acestuia (transporturi, sectorul casnic, agricultură și mica industrie). Acestea sunt responsabile pentru jumătate din emisiile de CO2 din UE și, prin urmare, este important să li se adreseze, de asemenea, un semnal privind prețul CO2.

-Prezenta inițiativă va contribui la atingerea obiectivelor UE privind energia și schimbările climatice, după cum s-a cerut în concluziile Consiliului European din martie 2008. Mai mult, aceasta se constituie într-un ecou al rezultatelor conferinței ONU privind schimbările climatice, desfășurată la Cancun (Mexic) în decembrie 2010.

e-nergia.ro: Gazprom Neft este interesată de piața românească

Gazprom Neft, divizia petrolieră a gigatului rus al gazelor Gazprom, care deţine compania sârbă NIS este interesată de piaţa românească, potrivit unei declaraţii a unui oficial Gazprom Neft.

”Suntem interesaţi de toate posibilităţile pe care regiunea Balcanilor le oferă. În afară de Serbia şi Bosnia-Herţegovina, Gazprom Neft este interesată de Bulgaria, România, Muntenegru, Macedonia şi părţi din Croaţia. În aceste ţări vedem oportunităţi de cooperare în domeniul distribuţiei. În plus, România, Ungaria, Muntenegru şi Bosnia-Herţegovina au potenţial şi în domeniul extracţiei de hidrocarburi”, a declarat directorul general adjunct de la Gazprom Neft Kiril Kravchenko, într-un interviu pentru agenţia de ştiri bulgară Focus News.

Gazprom Neft a cumpărat compania petrolieră NIS din Serbia, plătind 400 de milioane de dolari pentru 51% din companie, acesta fiind primul activ al companiei ruse în Europa centrală şi de est.

Nu este prima referire pe care o face Gazprom Neft la România. Luna trecută, ITAR Tass publica o ştire potrivit căreia Gazprom Neft şi compania slovacă Petrol vor coopera pe segmentul de distribuţie a carburanţilor din România şi Bulgaria. Ştirea a apărut în contextul unei vizite a lui Vladimir Putin în Slovenia, în urma căreia fosta republică iugoslavă şi-a dat acordul pentru proiectul South Stream.

De asemenea, compania rusă şi-a manifestat anul trecut, interesul pentru un proiect regional, conducta de ţiţei Craiova-Pancevo.

Bursa: Complexul Turceni trebuie să cumpere certificate de emisii de 25 milioane de lei

Complexul Energetic Turceni vrea să micşoreze cu un an perioada în care este obligat de legislaţie să acopere deficitul de certificate de emisii, pentru achiziţia cărora are nevoie de peste 25 milioane euro. Lauranţiu Graure, directorul general al Complexului Energetic Turceni, a declarat, ieri, citat de Mediafax: “Până în 2013, trebuie să ne acoperim deficitul de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, care se ridică la 1,8 milioane de unităţi. Îmi propun ca până în 2012 să fim pe zero”.
Domnia sa a precizat că producătorul de energie a redus deja acest deficit cu 600.000 de certificate, pe care le-a cumpărat prin Bursa Română de Mărfuri şi OPCOM, iar în partea a doua a anului intenţionează să mai cumpere 500.000 de certificate. Costul unui certificat variază între 12 şi 14 euro, a adăugat oficialul Complexului Turceni.
Compania are o cotă anuală de certificate de emisii de gaze cu efect de seră de 5,6 milioane unităţi, iar dacă depăşeşte această cotă trebuie să compenseze deficitul de certificate cu achiziţia de pe piaţă.
Laurenţiu Graure a mai spus că, până în 2012, Complexul Turceni trebuie să finalizeze toate investiţiile de mediu impuse de legislaţie. După 2015, complexul va funcţiona cu patru grupuri energetice retehnologizate pentru a corespunde cerinţelor de mediu. În prezent, complexul funcţionează cu şase grupuri energetice.
Pentru acest an, Complexul Turceni are un buget de investiţii de 921 milioa-ne lei faţă de 730 milioane lei anul trecut. Pentru intervalul 2008-2013, investiţiile de mediu la Turceni însumează 350 milioane euro.
În primul trimestru, Complexul Turceni a avut un profit din exploatare de 25 milioane lei.

Vocea Rusiei: Piaţa la comandă

Realizarea proiectului Nabucco stagnează. Aceasta este concluzia prezentată de preşedintele concernului german RWE, Stefan Judisch în cadrul forumului privind construcţia gazoductului Nabucco, care s–a desfăşurat zilele acestea la Berlin.

La reuniune au participat concernul amintit mai sus şi Comisia Europeană. Gazoductul Nabucco, menit să transporte gazul din regiunea Caspică în Europa, ocolind Rusia, este proiectul prioritar al Uniunii Europene şi este considerat rivalul gazoductului rusesc South Stream.

Activitatea diplomatică intensă a şefului Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso efectuată în legătură cu ţările din regiunea Mării Caspice nu depăşeşte cadrul  principiilor relaţiilor de piaţă. Însă declaraţiile făcute la forum de unii participanţi sunt destul de ciudate.

Jochen Homman, secretarul de stat pentru economie şi tehnologii noi al Germaniei, a declarat că Moscova „trebuie să conştientizeze” că „opunerea” faţă de realizarea proiectului Nabucco este contraproductivă. Comisarul european pentru energetică, Gunther Oettinger a declarat într-un mod aproape ultimativ: „Eu voi pleda pentru extinderea cooperării cu Rusia dacă ruşii vor recunoaşte că gazul caspic va fi transportat în Europa în mod direct. Însă încrederea mea va fi subminată dacă Rusia va continua tentativele de a bloca livrările de gaze sau de a transporta gazele prin conductele ruseşti”, a subliniat el.

Se poate presupune că este vorba de proiectul Gazpromului South Stream, rivalul proiectului Nabucco. Rusiei, practic, i se porunceşte să renunţe la proiectul său pentru a da prioritate altui proiect, mai avantajos pentru Bruxelles, în pofida tuturor legilor pieţei libere. Valeri Nesterov, analist în privinţa petrolului şi gazului al companiei Troika-Dialog, consideră că declaraţia lui Oettinger este un non-sens.

”Evident aceasta poate fi o exagerare, însă se creează impresia că este vorba despre agonia proiectului „Nabucco”. Problemele ”Nabucco” sunt aceleași – lipsa resurselor pentru asigurarea lui. Participanții la consorțiu încearcă să folosească ultimul factor pe care îl posedă – cel politic. A sosit timpul ca europenii să se debaraseze de fobiile lor din sfera gazelor în privința Rusiei și să privească cu luciditate situația care se creează”.

Iar funcționarilor de la Bruxelles, care se declară în favoarea libertății concurenței, le putem ura să urmeze ei înșiși acest principiu. După cum se știe piața nu funcționează la comandă.

inforusia.ro: Medvedev cere o intelegere rapida la pretul gazelor pentru China

Rusia si China trebuie sa faca eforturi pentru a incheia in prima parte a anului un acord prin care sa fixeze principiile de baza ale livrarilor de gaze naturale rusesti catre China, a cerut joi presedintele Dmitri Medvedev, la sfarsitul summit-ului grupului BRIC de la Sanya (China).

In prezent, suntem gata sa demaram in doua directii livrarile de gaze spre China, pe calea estica si pe calea vestica, a explicat liderul rus. El a spus ca, in China, a fost discutata necesitatea unei cooperari mai intense intre companii si departamente pentru a stabili pana la sfarsitul anului termenii pentru livrarea gazelor naturale, mai intai pe calea de Vest apoi si pe cea de Est. Daca se va ajunge la un acord asupra pretului, principala problema va fi rezolvata, a subliniat Medvedev. “Noi pornim de la ideea ca, in prezent, livrarea gazelor este cea mai importanta problema a cooperarii energetice. Aici pozitiile noastre s-au apropiat si sper ca partile vor ajunge la o intelegere”.

Gazprom si China National Petroleum Corporation au format un grup de lucru pentru a discuta aspectele tehnice si comerciale ale furnzarii de gaze rusesti pentru China. Contractul se asteapta sa fie semnat la jumatatea lui 2011, desi partile nu s-au inteles asupra pretului pe termen lung. Contractul prevede livrarea a 30 miliarde metri cubi de gaze pe an in urmatorii 30 de ani, scrie RIA Novosti.

inforusia.ro: Ucraina vrea sa privatizeze 11 companii energetice in 2011

Guvernul ucrainean a publicat miercuri pe pagina sa de Internet lista celor 11 companii energetice de stat pe care intentioneaza sa le vanda in acest an pentru a stimula economia, transmite Interfax.
Lista este compusa din noua companii regionale de distributie si doua companii de productie a energiei electrice. Potrivit documentelor oficiale, guvernul de la Kiev va scoate la vanzare un pachet de 25% din actiunile companiei de productie de energie Dniproenergo si 45,1% din Zakhidenergo. De asemenea, va fi scos la vanzare un pachet de 25% din Kyivenergo, 45% din Krymenergo, precum si participatii la alte sapte companii regionale de utilitati, inclusiv 50% din Vinnitsaoblenergo, Dniproenergo si Zakaroattyaoblenergo, 0,06% din Donetskoblenergo, 25.99% din Ternopoloblenergo si 45% din actiunile Chernovtsyoblenergo.
In prezent, compania DTEK, cel mai mare holding privat din domeniul energetic, detine participatii semnificative la cinci dintre cele 11 companii scoase la privatizare. DTEK detine 24,9% din Zakhidenergo, 47,55% din Dniproenergo, 39,98% din Kyivenergo, 30,59% din Donetskoblenergo si 12,49% din Krymenergo.
La finele lunii trecute, Fondul proprietatii de stat din Ucraina a anuntat ca grupul italian Enel este interesat sa participe la privatizarea companiilor de electricitate.

Tags: , , , ,

Comments are closed.

October 2017
M T W T F S S
« Sep    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Site Metter