revista presei pe energie 14 septembrie

2010/09/14

ziare.com: Romania ar putea importa opt miliarde de metri cubi de gaze din Azerbaidjan

Proiectul AGRI (Interconectorul Azerbaidjan-Georgia-Romania-Ungaria) ar putea avea o capacitate de doua, cinci sau opt miliarde de metri cubi, a declarat ministrul azer al Industriei si Energiei, Natig Aliyev, la summitul energetic care se desfasoara luni si marti la Baku.

Conform Adevarul, opt miliarde de metri cubi inseamna 60% din consumul de gaze de anul trecut al Romaniei.

Potrivit ministrului azer, aflat si el la sumit, alaturi de presedintele Romaniei, al Azerbaidjanului si Georgiei, noua ruta de transport al gazelor nu va alimenta doar Romania, ci si alte tari europene, precum Ungaria si Bulgaria, dar si Turcia si Ucraina, care sunt interesate de proiect.

Gata inainte de Nabucco

El a adaugat ca proiectul ar putea fi finalizat in 20 de luni, insa termenul final si investitia necesara vor fi stabilite in urma studiului de fezabilitate.

Proiectul AGRI presupune o ruta de transport al gazelor azere in Europa, prin Romania. Practic, gazele vor ajunge din Azerbaidjan la tarmul georgian al Marii Negre, unde sunt lichefiate si incarcate pe vase speciale. La Constanta va fi construit un terminal de regazeificare, de unde resursele vor fi transportate spre restul Europei prin conductele Arad-Szeged si Giurgiu-Ruse.

Aceasta ruta ar putea fi gata inaintea conductei Nabucco, estimata a fi operationala in 2014.

money.ro: ANAF: Plata anticipată a obligaţiunilor Rompetrol presupune achitarea integrală a datoriei

Ministerul Finanţelor a transmis Rompetrol Rafinare că răscumpărarea înainte de scadenţă a obligaţiunilor emise în contul datoriei faţă de stat nu se poate face decât prin plata integrală a datoriilor, în condiţiile în care compania deja şi-a exprimat opţiunea de răscumpărare, potrivit ANAF.

Rompetrol Rafinare şi-a manifestat intenţia de răscumpărare a obligaţiunilor în data de 9 septembrie, când a efectuat o primă plată în sumă de 229,32 milioane de lei, echivalentul a 54 milioane euro.

Totodată, compania a strâns de la acţionari în perioada iulie-august 329,49 milioane lei printr-o majorare de capital, banii fiind destinaţi rambursării unei părţi din obligaţiuni. Majorarea de capital a fost, însă, contestată de Ministerul Finanţelor Publice, care a pierdut în luna august primul proces, la Tribunalul Constanţa, potrivit Rompetrol.

“Ministerul Finanţelor Publice, luând act de intenţia societăţii de răscumpărare a obligaţiunilor prin efectuarea unei plăţi parţiale, în data de 09.08.2010, a comunicat SC Rompetrol Rafinare SA Constanţa, că plata realizată reprezintă doar prima tranşă efectuată în scopul răscumpărării totale a obligaţiunilor ce trebuie îndeplinită până la data de 30.09.2010. Totodată, ministerul a comunicat societăţii faptul că odată manifestată opţiunea de răscumpărare înainte de scadenţă, aceasta nu poate fi decât integrală conform prevederilor convenţiei mai sus referite (convenţia de emisiune, din 2003 – n.r.)”, se arată într-un comunicat al ANAF.

ANAF precizează că, ulterior plăţii unei prime tranşe din datoria totală a Rompetrol către stat în valoare de circa 570 milioane de euro şi a intenţiei Rompetrol Rafinare de apropa în Adunarea Generală a Acţionarilor gajarea şi ipotecarea unor bunuri mobile şi imobile, a decis instituirea unor măsuri asiguratorii, conform Coduluide procedură fiscală.

“Facem menţiunea că, prin măsurile asigurătorii instituite asupra bunurilor mobile şi imobile nu este afectată activitatea societăţii, întrucât măsurile asigurătorii dispuse au ca efect doar indisponibilizarea bunurilor şi reprezintă o posibilitate de a asigura, la scadenţă, recuperarea integrală a contravalorii obligaţiunilor rămase nerăscumpărate, prevăzute în OUG 118/2003, precum şi în Convenţia de emisiune din data de 05.12. 2003, încheiată în aplicarea legii, respectiv plata diferenţei de 516 milioane euro”, se spune în comunicatul ANAF.

Preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, a declarat, în comunicat, că, prin acţiunile întreprinse, ANAF urmăreşte protejarea interesului statului şi realizarea veniturilor bugetare, pornind de la faptul că datoria de 2,4 miliarde lei a Rompetrol Rafinare reprezintă circa 2,4% din bugetul de stat previzionat a se încasa în acest an.

Statul, prin Ministerul Finanţelor Publice, a subscris în 2003 obligaţiuni emise de Rompetrol Rafinare în valoare totală de 2,17 miliarde de lei, prin anularea obligaţiilor bugetare reprezentând taxa pe valoarea adăugată, accize, contribuţia la Fondul special al drumurilor publice, precum şi majorările de întârziere, dobânzile, penalităţile şi penalităţile de întârziere.

Consiliul de Administraţie al Rompetrol Rafinare a convocat acţionarii la 30 septembrie pentru a decide conversia în acţiuni a obligaţiunilor nerăscumpărate de la stat şi majorarea capitalului social al companiei cu valoarea acestora. Suma maximă cu care capitalul ar urma să fie majorat este echivalentul în lei al sumei de 517 milioane euro, adică valoarea tuturor obligaţiunilor emise de Rompetrol Rafinare în 2003.

Pe ordinea de zi a convocatorului AGA sunt supuse aprobării, printre altele, gajarea de către companie, ca parte a unui pachet de garanţii pentru prelungirea unui împrumut de la The Rompetrol Group NV, a tuturor acţiunilor şi părţilor sociale deţinute de Rompetrol Rafinare la Rompetrol Downstream SRL, Rom Oil SA, Rompetrol Petrochemicals SRL şi Rompetrol Logistics SRL.

ANAF a instituit, vineri, sechestru asigurator asupra unor terenuri şi instalaţii ale Rompetrol Rafinare, precum şi asupra participaţiilor în filialele sale, potrivit unui comuniact transmis duminică de Rompetrol Rafinare.

“Sechestrul este o interdicţie de a înstrăina activele vizate. Rompetrol nu intenţionează bineînţeles să înstrăineze aceste active: în perioada 2007-2010, programul de investiţii în Grupul Rompetrol se ridică la peste un miliard dolari, pe baza finanţării a nu mai puţin de 1,8 miliarde dolari acordate în aceeaşi perioadă de acţionarul majoritar KazMunayGas. Acţiunea ANAF nu afectează operaţiunile Rompetrol Rafinare, dar creează un important prejudiciu de imagine pentru Rompetrol Rafinare şi Grupul Rompetrol”, se spune în comunicatul companiei.

În opinia Rompetrol, decizia ANAF ignoră prevederi legale şi contractuale ai căror termeni sunt extrem de clari, fiind cea mai recentă dintr-o serie de acţiuni ale unor autorităţi publice având ca subiect obligaţiunile emise de Rompetrol Rafinare.

Compania arată că, potrivit OUG 118/2003 şi convenţiei de emisiune, la opţiunea Rompetrol Rafinare, obligaţiunile rămase nerăscumpărate sunt convertibile în acţiuni la data de 30 septembrie 2010. Această operaţiune a fost aprobată de Parlament prin Legea 89/2005 şi validată de Consiliul Concurenţei, fiind ulterior promulgată de preşedintele României.

“Prin urmare, acţiunea ANAF, exercitată pentru o datorie comercială nescadentă şi pentru stingerea căreia la scadenţă Ministerul Finantelor va primi în mod cert acţiuni, astfel cum a fost aprobat prin lege de către Parlamentul Romaniei, reprezintă o măsură în afara competenţelor legale conferite ANAF, nejustificată şi abuzivă, contrară atât principiilor de transparenţă şi bună credinţă cât şi obligaţiilor asumate de statul român la nivel internaţional pentru asigurarea unui tratament just şi echitabil investiţiilor străine în România”, se mai spune în comunicatul Rompetrol.

Grupul Rompetrol deţine aproape 99% din acţiunile Rompetrol Rafinare.

Adevarul: Blejnar: Vom executa Rompetrol dacă nu plăteşte întreaga datorie. Patriciu: Sechestrul pus pe Petromidia este o glumă proastă

Măsura ANAF de a pune sechestru pe activele Petromidia nu are nicio bază legală, întrucât obligaţiunile în care a fost transformată datoria acumulată înainte de privatizare pot fi convertite în acţiuni ale statului, a declarat în această seară omul de afaceri Dinu Patriciu, fostul proprietar al Rompetrol, la Realitatea TV. În aceeaşi emisiune, şeful ANAF, Sorin Blejnar, a anunţat că va executa silit compania petrolieră dacă aceasta nu răscumpără toate obligaţiunile până la data scadentă.

“Sechestrul pentru această pretinsă datorie este o glumă proastă, pentru că nu are nicio bază legală”, a spus Patriciu.

Acesta a amintit că şi în urmă cu patru ani a fost pus sechestru asupra bunurilor Petromidia, însă statul a pierdut în instanţă.

La rândul său, preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, a declarat că Rompetrol are doar posibilitatea de a plăti integral datoria sau de a converti în totalitate obligaţiunile în acţiuni ale statului român.

Însă, potrivit lui Patriciu, actualii proprietari ai Petromidia (kazahii de la KazMunaiGaz – n.r.) au posibilitatea să convertească integral datoria sau să plătească doar o parte a acesteia. “Orice combinaţie este posibilă. Preşedintele ANAF nu are dreptate când spune că nu este posibilă plata doar a unei părţi din datorie”, a adăugat Patriciu.

“După 30 septembrie, dacă nu încasăm restul datoriei, vom executa silit compania”, a subliniat Blejnar.

“Atunci veţi pune rafinăria pe butuci şi veţi da găuri mai mari în bugetul statului “, i-a replicat Patriciu.

Nu există rafinărie în lume care să nu înregistreze pierderi în această perioadă, a mai spus fostul proprietar al Rompetrol. Referindu-se la Kazahstan, Patriciu a arătat că este una dintre cele mai mari ţări producătoare de ţiţei din lume.

Rompetrol a contestat în instanţă decizia ANAF

Grupul Rompetrol, controlat integral de kazahii de la KazMunaiGaz, a plătit deja 54 de milioane de euro din datoria de 570 de milioane de euro transformată în obligaţiuni în anul 2003, urmând ca res tul titlurilor să fie convertite în acţiuni în beneficiul statului.

De cealaltă parte, Ministerul Finanţelor, care ar urma să devină acţionar minoritar în compania petrolieră, susţine că Grupul Rompetrol trebuie să răscumpere toate obligaţiunile până la data scadentă.

Vineri, ANAF a pus sechestru asigurător pe unele active ale rafinăriei, pe motiv că, din moment ce au plătit o parte din datorie, kazahii trebuie să o achite în totalitate până la data scadentă, adică până la 30 septembrie 2010.

Rompetrol a contestat astăzi în instanţă decizia ANAF de a pune sub sechestru terenurile şi instalaţiile rafinăriei.

“Nu este o creanţă bugetară, ci una comercială. ANAF nu avea nicio competenţă să facă ce a făcut”, a declarat, pentru “Adevărul”, Ana Diculescu Şova, avocat în cadrul Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP).

“Vrem să disciplinăm aceată agresivitate pe care nu o înţelegem. Măsura ANAF este în totală ilegalitate, este un exces total”, a adăugat ea.

Statul riscă amenzi mari

„Statul nu are instrumente legale prin care să refuze plata parţială a obligaţiunilor. Ceea ce face statul acum este o neînţelegere a convenţiei pe care a semnat-o. În acea ordonanţă s-a prevăzut dreptul Rompetrol – nu al titularului creanţei – de a opta fie pentru conversie, fie pentru răscumpărare”, a declarat Ana Diculescu Şova, la finele lunii trecute, într-o conferinţă de presă.

La rândul său, avocatul Ştefan Damian de la Ţucă, Zbârcea&Asociaţii spusese că România riscă procese la Curtea de Arbitraj Internaţional de la Washington pentru încălcarea unor tratate internaţionale de protecţie a investiţiilor, procese care, de regulă, se soldează cu amenzi uriaşe.

apa.az: Volume of Caspian Oil exported from Ceyhan port hits 1 bln barrel

1 bln barrel of Caspian oil has been exported via Baku-Tbilisi-Ceyhan pipeline to date.

Note that the daily transportation volume of BTC is 1.2 bln barrel. The crude oil transporting via BTC comes from Azeri-Chirag-Guneshli and Shah Deniz fields. After new contract Turkmenistan oil is transported via BTC. BTc has also contract with Kazakhstan’s Tengiz field. Presently, daily transportation volume is 850 000 barrel.

The shareholders of BTC are: BP (30,1%), AzBTC (25%), «Chevron» (8,90%), «Statoil» (8,71%), TPAO (6,53%), ENI (5%), «Total» (5%), «Itochu» (3,40%); «Inpex» (2,50%), «ConocoPhillips» (2,50%) və «Hess» (2,36%).

Tags: ,

Comments are closed.

February 2018
M T W T F S S
« Jan    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728