revista presei pe energie 14 octombrie – part IV

2010/10/14

Adevarul: Ruşii plimbă South Stream ca pe moaşte

Alexei Miller, şeful gigantului rusesc Gazprom, a semnat ieri la Bucureşti un memorandum cu Guvernul român. După discuţiile pe care Alexei Miller le-a avut ieri la Bucureşti cu ministrul Economiei şi cu premierul Emil Boc, acesta merge la Sofia unde va discuta şi cu partea bulgară.

Pe unde va trece South Stream? Prin România sau prin Bulgaria? Nici de această dată, oficialii Gazprom nu au putut răspunde la această întrebare. Negocierile se poartă de câţiva ani atât cu partea română, cât şi cu cea bulgară, iar declaraţiile celor implicaţi sunt cel puţin contradictorii. Totuşi, vizita de ieri a şefului Gazprom, Alexei Miller, la Bucureşti a fost un semnal pozitiv în ceea ce priveşte participarea României la proiectul iniţiat de Gazprom şi compania italiană ENI.

Alexei Miller a vorbit ieri despre ţara noastră ca despre un potenţial partener. Întrebat însă de jurnaliştii „Adevărul” de ce şeful ENI, Paolo Scaroni, nu a menţionat România printre ţările de tranzit ale South Stream, Miller a spus că numai Gazprom hotărăşte cine face parte din proiect, adică ce ţări va tranzita această conductă, şi că ENI este doar un partener şi nu decide traseul conductei. Întrebat despre vizita pe care o efectuează la Sofia în aceste zile, Miller a răspuns că este o vizită normală în condiţiile în care Bulgaria este partener al South Stream.

Memorandum semnat la Bucureşti

În cadrul întâlnirii de ieri a lui Alexei Miller cu ministrul Economiei, Ion Ariton, şi cu premierul Emil Boc s-a semnat un memorandum de intenţie privind analiza tehnico-economică a posibilităţii ca gazoductul South Stream să tranziteze teritoriul României. Pasul următor ar fi ca în urma acestei analize să se stabilească dacă România este eligibilă pentru proiect sau nu. Dacă rezultatul va fi pozitiv, ţara noastră va semna un acord interguvernamental cu Guvernul rus. Miller a mai spus ieri că, în cel mai scurt timp, o delegaţie a Guvernului român este aşteptată să facă o vizită la Moscova. Dar, între timp, Bulgaria şi Serbia au stabilit deja pe unde va trece gazoductul South Stream pe teritoriul lor. În ceea ce priveşte celelalte proiecte energetice în care România este angrenată, precum Nabucco şi AGRI, Miller consideră că nu concurează cu niciunul dintre acestea.

Contract Romgaz-Gazprom

În cadrul întrevederilor dintre delegaţia Gazprom şi reprezentanţii Guvernului român s-a discutat despre dezvoltarea unor facilităţi de înmagazinare subterană a gazelor, construirea de centrale electrice cu cogenerare, cum este cea de la Iernut, şi despre colaborarea în furnizarea de resurse petroliere pe piaţa regională. Miller s-a arătat interesat de încheierea într-un timp scurt a unui contract Romgaz-Gazprom pentru livrarea gazelor naturale.

“Aşteptăm în cel mai scurt timp o vizită a reprezentanţilor Guvernului român la Moscova.”
Alexei Miller preşedinte Gazprom

Adevarul: Băsescu a discutat cu şeful OMV la Cotroceni

9,8% Capital. Este pachetul de acţiuni Petrom pe care statul român vrea să-l vândă pe bursa de la Bucureşti pentru a participa la majorarea de capital pregătită de acţionarul majoritar OMV.

Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit ieri la Cotroceni cu Wolfgang Ruttenstorfer, directorul general executiv al OMV, unul dintre subiectele discutate fiind stadiul şi evoluţia proiectului Nabucco. Ambele părţi şi-au exprimat susţinerea gazoductului dezvoltat de consorţiul de companii Transgaz Mediaş, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), BOTAS (Turcia) şi RWE (Germania).

Băsescu şi Ruttenstorfer au discutat şi despre majorarea capitalului social al Petrom şi despre protecţia mediului, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale. Statul intenţionează să selecteze până la sfârşitul anului casa de brokeraj care va asista vânzarea pe bursa de la Bucureşti a 9,8% din acţiunile Petrom. Statul, care deţine 20,6% din acţiunile Petrom, vrea să folosească, parţial sau în totalitate, fondurile obţinute prin vânzarea participaţiei de 9,8% pentru a lua parte la o majorare de capital la Petrom, pregătită de acţionarul majoritar OMV.

Ruttenstorfer a afirmat la începutul lui august că grupul austriac va aştepta decizia Guvernului privind vânzarea unei părţi a pachetului de 20,6%, înainte de a lua în calcul majorarea de capital de la Petrom.

EVZ: Şefii Gazprom şi OMV, în aceeaşi zi la Bucureşti

CEO-ul grupului rus s-a văzut ieri cu premierul Emil Boc, iar al celui austriac, cu preşedintele Traian Băsescu

După şase ani de când nu a mai venit în România, şeful grupului rus Gazprom, Alexei Miller, a venit ieri la Bucureşti, pentru a-şi susţine proiectul South Stream.

El a declarat că, în baza unui memorandum semnat ieri, va fi realizată o analiză tehnico-economică privind posibilitatea ca South Stream să traverseze România. Astfel, ruşii ne lansează din nou indirect invitaţia de a participa în proiect.
Tot ieri, directorul executiv al OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, a fost primit, la Cotroceni, de preşedintele Traian Băsescu, printre temele de discuţie fiind şi proiectul concurent, Nabucco.

Implicare în South Stream

Ultima vizită a şefului Gazprom la Bucureşti a avut loc în 2004, când s-a întâlnit cu preşedintele de atunci, Ion Iliescu, şi cu ministrul economiei, Dan Ioan Popescu. Acum, şeful Gazprom Alexei Miller s-a văzut cu premierul Emil Boc şi cu ministrul economiei, Ion Ariton. La întâlnire au mai participat şi ministrul de externe, Teodor Baconschi, dar şi fostul ministru al economiei, Adriean Videanu, cel care a fost, în ultimul timp, cea mai puternică “voce” din partea autorităţilor române în noile negocieri în domeniul energetic cu Rusia.

Miza discuţiilor pentru Gazprom pare să fi fost conducta South Stream. “Obiectul principal al discuţiilor a fost South Stream”, a afirmat Miller, într-o conferinţă de presă la aeroportul Băneasa, înainte de a se îmbarca în avionul companiei.

Totuşi, el a menţionat că s-a discutat şi despre înmagazinarea gazelor, colaborarea în domeniul energiei electrice sau al petrolului, în treacăt “fiind atinsă” şi tema importurilor directe de gaze. 

Importuri directe de gaze

Pe de altă parte, guvernul a menţionat într-un comunicat că “un subiect important abordat în cadrul discuţiilor l-a reprezentat preocuparea pentru identificarea modalităţilor de încheiere în cel mai scurt timp a unui contract direct Romgaz-Gazprom pentru livrarea gazelor”.

Despre South Stream, guvernul a afirmat că “s-a convenit ca, după ce partea rusă va elabora studiul de fezabilitate, părţile să analizeze aceste rezultate”. De altfel, în septembrie, Boc a reafirmat sprijinul României pentru Nabucco, proiect considerat prioritar.

Deşi studiul de fezabilitate pentru South Stream nu e realizat, Miller a declarat că la acest proiect se lucrează deja în avans faţă de graficul iniţial, iar în 2015 vor fi livrate primele cantităţi de gaz. “Nu există şi nici nu vor fi probleme legate de realizarea proiectului, dispunem de toate resursele financiare”, a spus Miller. Potrivit presei din Bulgaria, şeful Gazprom va fi prezent astăzi şi la vecini. 

Despre conducta Nabucco s-a discutat la Cotroceni, unde preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit cu CEO-ul OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, ambele părţi exprimând susţinerea acestui proiect energetic european. Ultima întâlnire dintre cei doi a avut loc în iulie 2006. În cadrul discuţiilor, a fost abordat subiectul majorării capitalului social al Petrom, precum şi cel al protecţiei mediului.

“În prezent, am trecut la optimizarea traseului South Stream. Va fi efectuată o analiză tehnico-economică a unei conducte care să treacă prin România.“,
ALEXEI MILLER, preşedinte Gazprom

DIVERSIFICARE

Gazoductul Arad-Szeged, inaugurat astăzi

Vizita delegaţiei ruse în ţara noastră vine cu o zi înaintea unui eveniment important pentru România: inaugurarea conductei Arad-Szeged. Conducta, care leagă sistemul românesc de transport al gazelor cu cel al Ungariei, reprezintă prima alternativă a României la gazele ruseşti, dar şi la transportul acestor gaze prin Ucraina, pentru că această interconexiune ne leagă practic de vestul Europei.

Inaugurarea va avea loc în Ungaria, aproape de graniţa cu România, iar la eveniment vor participa comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, premierul român Emil Boc, cel ungar Viktor Orban, dar şi ministrul economiei, Ion Ariton. Conducta este însă funcţională de luna trecută şi deja au venit primele cantităţi de gaze din Ungaria.

EVZ: Alexei Miller, şeful Gazprom: “Vom analiza trecerea South Stream prin România”

Președintele grupului rus Gazprom, Alexei Miller, a declarat, miercuri, că a semnat un memorandum de intenție cu autoritățile române care prevede realizarea unei analize tehnico-economice privind posibilitatea ca South Stream să traverseze teritoriul României.

Un nou acord de colaborare, în viitorul apropiat

Potrivit lui Miller, în cadrul întâlnirilor cu premierul Emil Boc şi cu ministrul economiei, Ion Ariton, s-au mai discutat şi despre aspecte ale relaţiei energetice cu România.

Astfel, cele două părţi au convenit ca în viitor să fie semnat un document privind energia electrică şi să lucreze la nivel de experţi pentru colaborarea în domeniul petrolului şi produselor petroliere.

“Având în vedere sfera problemelor şi înţelegerile realizate astăzi sunt convins că în scurt timp va urma o nouă întâlnire şi ea va avea loc la Moscova”, a spus Miller.

Contradicții pe tema gazelor naturale mai ieftine

Întrebat de presă dacă s-a discutat şi despre importuri directe de gaze, Miller a răspuns că această temă a fost atinsă, “dar nu a constituit subiectul discuţiilor”.

Totuşi, guvernul a anunţat, printr-un comunicar de presă, remis EVZ, că “un subiect important abordat în cadrul discuţiilor l-a reprezentat preocuparea pentru identificarea modalităţilor de încheiere în cel mai scurt timp a unui contract direct Romgaz- Gazprom pentru livrarea gazelor naturale”.

Conform sursei citate, la iniţiativa companiei ruse s-au purtat discuţii privind schimbul de informaţii necesare elaborarii studiului de fezabilitate al proiectului South Stream, în ipoteza unei eventuale tranzitări a României, ceea ce a anunţat deja şeful Gazprom, Alexei Miller.

“S-a convenit ca, după ce partea rusă va elabora studiul de fezabilitate, părţile să analizeze aceste rezultate”, se mai arată în comunicat.

Totodată, guvernul a precizat că, în cadrul întrevederilor, a fost afirmată deschiderea reciprocă pentru cooperarea în sectorul gazelor, dar şi în alte sectoare din domeniul energetic, precum dezvoltarea unor facilităţi de înmagazinare subterană a gazelor naturale, construirea de centrale electrice cu cogenerare, cum este cea de la Iernut, colaborarea în furnizarea de resurse petroliere pe piaţa regională, precum şi posibila participare la piaţa certificatelor privind emisiile de CO2.

La întrevederea de la Palatul Victoria cu premierul Emil Boc au mai participat şi ministrul Ion Ariton şi fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu.

Miller merge în vizită și la bulgari

Șeful Gazprom a mai spus că în acest moment dorește optimizarea traseului South Stream și astăzi “am ridicat problema într-un plan concret privind tranzitarea României și a fost semnat un prim document important”.

Alexei Miller urmează să efectueze în curând o vizită la Sofia, unde va discuta din nou despre acest proiect. EVZ a arătat în vara acestui an că Rusia se foloseşte de România pentru a pune presiune în negocierile purtate cu Bulgaria. Șeful Gazprom a răspuns presei de la București că el nu dorește decât optimizarea proiectului.

South Stream nu este concurent al Nabucco

Preşedintele Gazprom, Alexei Miller, a mai declarat astăzi că lucrările de construcţie a conductei South Stream vor începe în 2013, iar primele cantităţile de gaze vor fi livrate din 2015.

“Nu există şi nici nu vor fi probleme legate de realizarea proiectului, dispunem de toate resursele financiare. Pieţele ţintă sunt din Europa de Est, de Sud şi Europa Centrală”, a spus Miller.

Totodată, el a ţinut să precizeze că “South Stream nu este concurentul unor alte proiecte, deoarece scopul lui este diversificarea traselelor către Europa. Scopul altor proiecte (Nabucco – n.r.) îl reprezintă diversificarea bazei de resurse”.

South Stream, dezvoltat de Gazprom şi grupul italian Eni, vizează transportul de gaze spre Europa pe sub Marea Neagră şi prin intermediul Bulgariei. Gazoductul, care urmează să fie finalizat în 2015, va avea o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi de gaze pe an.

Gazoductul rusesc concurează proiectul european Nabucco, investiţie evaluată la 7,9 miliarde euro, care va alimenta pieţele din Europa cu gaze naturale din regiunea Caspică şi Orientul Mijlociu. Proiectul, cu o capacitate de aproximativ 30 de miliarde de metri cubi, este derulat de un consorţiu format din companiile Botas (Turcia), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), MOL (Ungaria), OMV (Austria), RWE (Germania), Transgaz (România).

Membrii delegației Gazprom, condusă de președintele grupului rus Alexei Miller, au avut astăzi mai multe întâlniri cu oficialii români. Prima vizită a avut loc la ora 11:30 cu ministrul economiei, Ion Ariton, și reprezentanți ai Romgaz, la sediul ministerului. La ora 13:00, Miller a avut o discuție cu premierul Emil Boc, la Palatul Victoria.

Pe agenda discuțiilor la Ministerul Economiei se numără proiectele comune ale Gazprom și Romgaz privind înmagazinarea subterană a gazelor la Roman-Mărgineni (județul Neamț) și posibilitatea construirii unor centrale termice pe gaze.

De asemenea, un subiect important ar putea fi și gazoductul South Stream.

Vizita lui Miller la Bucureşti a fost anunţată în această vară de fostul ministru al economiei, Adriean Videanu. El afirma atunci că în această toamnă vor continua discuţiile cu Gazprom privitoare la South Stream, dar şi analiza unor posibile proiecte comune privind înmagazinarea gazelor şi producţia de energie electrică.

Tags: , ,

Comments are closed.

November 2017
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Site Metter