revista presei pe energie 14 octombrie – part II

2010/10/14

ziare.com: Presedintele Gazprom se intalneste cu premierul Boc

Presedintele Gazprom, Alexei Miller, a ajuns la sediul Guvernului pentru a avea o discutie cu premierul Emil Boc despre proiectul South Stream de transport al gazelor naturale dezvoltat de compania rusa, dupa ce a avut o discutie si cu oficialii Ministerului Economiei.

La sediul Guvernului au ajuns ministrul Economiei, Ion Ariton, dar si fostul ministru de resort Adriean Videanu.

Videanu s-a intalnit, in iunie, la Moscova, cu reprezentanti ai Gazprom, pentru a discuta eventuale colaborari in domeniul energetic. Oficialul roman a declarat la momentul respectiv ca analiza subiectului South Stream ar urma sa aiba loc in toamna, reaminteste Mediafax.

In luna septembrie, o delegatie rusa, condusa de seful departamentului pentru managementul proiectului South Stream, Leonid Chugunov, s-a intalnit la Bucuresti cu reprezentanti ai Ministerului Economiei, Ministerului de Externe, dar si oficiali din conducerea companiilor Romgaz, Transgaz si Conpet. Discutiile au vizat cooperarea in sectorul energetic, in special despre perspectivele colaborarii pentru stocarea gazelor in depozite subterane si productia de energie electrica in Romania.

La finalul discutiilor, Gazprom a anuntat ca Romania si-a confirmat interesul pentru a participa la proiectul South Stream.

ziare.com: South Stream va trece prin Romania – memorandumul de intentie a fost semnat

Presedintele grupului rus Gazprom, Alexei Miller, a semnat, miercuri, la Bucuresti, un memorandum de intentie privind analiza tehnico-economica a posibilitatii ca gazoductul South Stream sa teritoriului Romaniei.

“In urma discutiilor de astazi, am semnat un memorandum de intentie care prevede o analiza tehnico-economica ca South Stream sa traverseze teritoriul Romaniei. Acest proiect se realizeaza, Gazprom a efectuat deja prospectiunile in Marea Neagra si a elaborat studiul de fezabilitate, a facut studiul tarilor de tranzit si pregateste concluziile pentru studiul tehnico-economic pentru intregul proiect.

Acum suntem in stadiul in care putem sa ne gandim la optimizarea proiectului, lucru discutat cu colegii romani. Constructia va incepe in 2013, iar primele livrari vor avea loc in 2015”, a declarat, miercuri, la Bucuresti, presedintele grupului rus, Alexei Miller, citat de Mediafax.

Alexei Miller a discutat miercuri, la Bucuresti, cu premierul Emil Boc despre proiectul South Stream, dupa ce s-a intalnit cu oficiali ai Ministerului Economiei, dar si cu fostul ministru al EconomieiAdriean Videanu.

“In prezent, chiar am depasit perioadele din grafic, lucram in devans, iar in privinta termenului de realizare nu avem nicio indoiala ca va fi realizat la timp. Nu exista si nici nu vor fi probleme de finantare. Noi dispunem de toate resursele financiare. Capacitatea proiectata este de 63 miliarde metri cubi, iar pietele tinta sunt tarile din Europa de Est, de Sud si Centrala”, a continuat Miller.

In cazul unei decizii pozitive, la nivel guvernamental va fi semnat un acord guvernamental intreRusia si Romania, a mai precizat presedintele Gazprom.

El a adaugat ca South Stream nu concureaza cu alte proiecte privind constructia de gazoducte din regiune, referindu-se la Nabucco.

Miller a mai anuntat ca este convins ca in cel mai scurt timp va avea loc urmatoarea intalnire cu oficiali romani, cel mai probabil la Moscova.

Adriean Videanu s-a intalnit, in iunie, la Moscova, cu reprezentanti ai Gazprom, pentru a discuta eventuale colaborari in domeniul energetic. In luna septembrie, o delegatie rusa, condusa de seful departamentului pentru managementul proiectului South Stream, Leonid Chugunov, s-a intalnit la Bucuresti cu reprezentanti ai Ministerului Economiei, Ministerului de Externe, dar si oficiali din conducerea companiilor Romgaz, Transgaz si Conpet.

Discutiile au vizat cooperarea in sectorul energetic, in special despre perspectivele colaborarii pentru stocarea gazelor in depozite subterane si productia de energie electrica in Romania.

South Stream, dezvoltat de Gazprom si grupul italian Eni, vizeaza in prezent transportul de gaze spre Europa pe sub Marea Neagra si prin intermediul Bulgariei. Gazoductul, care urmeaza sa fie finalizat in 2015, va avea o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi de gaze pe an.

ziare.com: Iulian Iancu: Rusii ne iau in South Stream daca suntem ieftini

Presedintele Comisiei de industrii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu, a declarat ca Gazpromar putea face o oferta Romaniei pentru ca gazoductul South Stream sa treaca pe teritoriul romanesc.

Potrivit deputatului PSD, giganta companie energetica aflata sub controlul statului rus ar dori sa ajunga la o intelegere in acest sens, dar numai daca va obtine un pret bun de la romani, anuntaMoney.ro Directorul gazprom Alexei Miller se afla la Bucuresti pentru discutii in acest sens.

Iulian Iancu e de parere ca Romania va obtine profituri de sute de milioane de euro daca South Stream va trece pe teritoriul Romaniei, la asta adaugandu-se depozite de inmagazinare a gazelor.

Sansele ca Romania sa fie parte a South Stream nu sunt totusi atat de mari pe cat s-ar putea crede, asta fiindca liderii politici de la Bucuresti au anuntat din urma cu cativa ani ca favorizeaza proiectul concurent, adica Nabucco. Acesta ar urma sa aduca gaze din Asia Centrala si zona Caucazului, ocolind Rusia.

Desi ar contribui la securitatea energetica a Romaniei, nu este inca sigur ca Nabucco se poate realiza, dat fiind ca la ora asta nu are suficiente surse de aprovizionare cu gaz. Pana recent, se considera ca Rusia prefera ca South Stream sa treaca oe teritoriul bulgar, date fiind relatiile reci dintre Moscova si Bucuresti.

Tags: , ,

Comments are closed.

October 2017
M T W T F S S
« Sep    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Site Metter