revista presei pe energie 14 februarie

2011/02/14

Hotnews: Scrisoarea de intentie FMI: Guvernul va privatiza unele societati energetice daca va esua infiintarea companiilor Electra si Hidroenergetica

Guvernul va vinde pachete minoritare sau strategice la societatile energetice care ar trebui sa faca parte din colosii Electra si Hidroenergetica. Insa, acest lucru nu va fi facut decat daca strategia infiintarii celor doi campioni nationali nu va avea succes pana la sfarsitul anului 2011, se arata in scrisoarea de intentie convenita de Guvern cu FMI la finalul evaluarii din ianuarie-februarie, obtinuta de MEDIAFAX. Aceasta mai arata ca Listarea la bursa a unui pachet de 15% din actiunile detinute de Ministerul Economiei la producatorul de gaze naturale Romgaz Medias va fi derulata pana in primavara anului 2012, cu o intarziere de cateva luni fata de termenul prevazut initial. Tot in scrisoare se mai arata ca preturile energiei din contractele bilaterale vor fi aduse la nivelul pietei.

“Daca strategia infiintarii celor doi campioni nationali nu va avea succes pana la sfarsitul anului 2011, vom cauta o solutie alternativa, care sa includa vanzarea pachetelor majoritare de actiuni la cateva companii energetice. Intre timp, pentru a aduce investitii in sector, vom merge inainte cu pregatirea vanzarii pachetelor minoritare sau strategice in companiile care ar trebui sa faca parte din cei doi campioni nationali (care mai tarziu ar putea fi convertite in actiuni in firme mixte)”, se arata in scrisoarea de intentie convenita de Guvern cu FMI, document obtinut de MEDIAFAX.

* Procesul de constituire a celor doi giganti energetici este blocat de cateva luni din cauza contestatiilor depuse de catre creditori, sindicate si, in special, de Fondul Proprietatea. In acest moment, exista vreo 20 de astfel de contestatii depuse in justitie. Initial, reprezentantii Ministerului Economiei spuneau ca reorganizarea va avea loc pana in vara lui 2010, mai ales in conditiile in care actul normativ privind infiinterea companiilor a fost aprobat inca de la inceputul anului trecut. Au aparut, insa, contestatiile si atunci, reprezentantii statului au avansat un alt termen: finalul lui 2010. A fost modificata pana si Legea 31 privind societatile comerciale in asa fel incat procesul de reorganizare sa nu poata fi afectat de procese. Insa, nici macar modificarea Legii 31 nu a eliminat obstacolele din justitie.
* Din Electra vor face parte Complexurile energetice Turceni, Craiova si Rovinari, Nuclearelectrica, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, sucursalele Hidroelectrica de la Ramnicu Valcea, Sibiu, Targu Jiu si Hidroserv Ramnicu Valcea.
* Hidroenergetica va cuprinde Electrocentrale Deva, Electrocentrale Bucuresti, sucursalele Termoelectrica Paroseni si Termoserv Paroseni, sucursalele Hidroelectrica de la Bistrita, Buzau, Cluj, Curtea de Arges, Hateg, Portile de Fier, Oradea, Sebes si Slatina, filialele Hidroelectrica Hidroserv Bistrita, Hidroserv Slatina, Hidroserv Portile de Fier, Hidroserv Curtea de Arges, Hidroserv Sebes.

Secretarul de stat in Ministerul Economiei Claudiu Stafie a declarat marti ca autoritatile iau in calcul esecul reorganizarii sistemului energetic prin crearea a doua societati nationale, din cauza blocarii proiectului in instantele de judecata, si incep sa se gandeasca la un plan de rezerva, care ar putea include reluarea privatizarii unor producatori de electricitate, precum termocentralele din Oltenia.

  • Listarea Romgaz mai intarzie

Listarea la bursa a unui pachet de 15% din actiunile detinute de Ministerul Economiei la producatorul de gaze naturale Romgaz Medias va fi derulata pana in primavara anului 2012, cu o intarziere de cateva luni fata de termenul prevazut initial, se arata in scrisoarea de intentie.

“Atat de necesarul capital si know-how vor fi aduse in sectorul energetic prin investitori privati minoritari (prin intermediul ofertelor publice initiale sau vanzarea de actiuni catre parteneri strategici) in urmatoarele companii: OMV Petrom (vanzarea a 10% din capital este in desfasurare), Transelectrica (15% pana la finele anului 2011), Transgaz (15% pana la sfartitul acestui an) si Romgaz (15% pana in primavara anului 2012)”, se arata in scrisoarea de intentie convenita de Guvern cu Fondul Monetar International.

Ministerul Economiei programase intrarea la bursa a Romgaz pentru luna decembrie a acestui an.

De asemenea, 15% din titlurile detinute de Ministerul Economiei la transportatorul de energie Transelectrica vor fi plasate pe piata de capital mai tarziu decat era estimat initial, respectiv in luna iunie.

  • Guvernul va vinde toate actiunile pe care le are la Oltchim

Guvernul va angaja pana in luna august un cosultant recunoscut international pentru a pregati privatizarea Oltchim Ramnicu-Valcea, iar licitatiile pentru vanzarea acestor societati vor avea loc la mijlocul anului 2012.

“Pentru privatizarile cheie, care includ si vanzarea participatiei pe care statul o mai detine la Oltchim, un intermediar recunoscut international va fi numit pana la finele lunii august 2011. Propunerile vor fi trimise pana la sfarsitul anului, iar ofertele pana la jumatatea anului 2012”, se mai arata in scrisoare.

Ideea privatizarii Oltchim a fost lansata de Guvern inca din 1997.

Statul controleaza prin Ministerul Economiei 54,79% din capitalul combinatului chimic Oltchim.

La finalul anului 2010, Oltchim avea datorii de 2,289 miliarde lei (aproximativ 545 milioane euro), cu 22% peste obligatiile de plata de la 31 decembrie 2009, de 1,879 miliarde lei. Combinatul a inregistrat in intervalul 2007-2010 pierderi cumulate de peste 745 milioane lei.

Compania a fost inclusa pe lista celor 20 de societati de stat care vor fi monitorizate in noul acord pe doi ani care va fi incheiat de Guvern cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala.

FMI va extinde in noul acord lista societatilor de stat monitorizate prin includerea unor companii precum Tarom, Posta Romana, Oltchim, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, Electrica Transilvania Nord si va evalua atat pierderile, cat si arieratele pentru ca unele dintre ele vor fi luate in calcul la bugetul general consolidat.

Prin actualul acord cu FMI sunt monitorizate Compania Nationala a Huilei, Termoelectrica, CFR SA, CFR Calatori, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, Metrorex, CFR Marfa, Electrificare CFR, Compania Electrocentrale Bucuresti si Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare.

  • Controlul financiar la companiile de stat va fi transferat la Ministerul Finantelor

Controlul financiar la companiilor de stat va fi transferat pana la finele lunii septembrie 2011 de la ministerele in subordinea carora se afla la Ministerul Finantelor Publice, initiativa facand parte dintr-un pachet de masuri care au ca scop imbunatatirea guvernantei in acest sector, se mai arata in scrisoarea de intentie.

In document se mai arata ca regiile autonome si companiile subordonate autoritatilor locale vor transmite in fiecare trimestru Ministerului Finantelor indicatori financiari si privind operatiunile.

  • Preturile energiei din contractele bilaterale vor fi aduse la nivelul pietei

Preturile la care companiile de stat vand energie electrica si gaze prin contracte bilaterale vor fi ajustate pana la nivelul pietei cat mai curand posibil permite legislatia, iar noile acorduri bilaterale vor fi incheiate transparent si nediscriminatoriu prin intermediul OPCOM.

“Se vor lua masuri ca noile contracte bilaterale semnate de companii de stat din sectorul electricitatii si al gazelor naturale sa fie facute transparent si nediscriminatoriu prin OPCOM, iar preturile contractelor existente vor fi ajustate pana la nivelul pietei atat de repede cat este posibil din punct de vedere legal”, se spune in scrisoarea de intentie.

Hidroelectrica a fost acuzata in mai multe randuri ca vinde energie catre mai multi furnizori prin contracte confidentiale, la preturi mai mici decat cele din piata si care sunt renegociate anual.

Bursa: “Gazprom” ar putea majora preţul gazelor exportate în Europa

Grupul rus “Gazprom” ar putea majora, în acest an, cu 14% preţul mediu al gazelor naturale exportate în Europa şi anticipează creşterea vânzărilor în regiune datorită îmbunătăţirii condiţiilor economice, transmite agenţia Reuters, citată de Mediafax.
“Gazprom” estimează majorarea exporturilor de gaze destinate Europei de la 140 miliarde de metri cubi în 2010 la 152 miliarde de metri cubi în acest an. Totodată, grupul intenţionează să crească de la 308 de dolari pe mia de metri cubi la 352 dolari pe mia de metri cubi preţul mediu al gazelor naturale destinate consumatorilor europeni.

money.ro: Cu cât vrea Gazprom să majoreze preţul gazelor exportate în Europa

Grupul rus Gazprom ar putea majora în acest an cu 14% preţul mediu al gazelor naturale exportate în Europa şi anticipează creşterea vânzărilor în regiune datorită îmbunătăţirii condiţiilor economice.

Gazprom estimează majorarea exporturilor de gaze destinate Europei de la 140 de miliarde de metri cubi în 2010 la 152 de miliarde de metri cubi în acest an, au declarat pentru Reuters surse apropiate situaţiei. Totodată, grupul intenţionează să crească de la 308 de dolari pe mia de metri cubi la 352 dolari pe mia de metri cubi preţul mediu al gazelor naturale destinate consumatorilor europeni, au menţionat sursele.

Preţurile gazelor naturale prevăzute în contractele pe termen lung încheiate de Gazprom cu clienţii din Europa sunt ancorate de cotaţiile petrolului, care recent au urcat peste nivelul de 100 de dolari pe baril, la maximul ultimilor doi ani.

Exporturile de gaze reprezintă principala sursă de venituri a grupului rus, care asigură un sfert din necesarul de combustibil al statelor europene.

În 2009, producţia Gazprom a atins un nivel scăzut record, în condiţiile în care problemele economice globale au erodat cererea, iar piaţa a fost alimentată din exploatări neconvenţionale de gaze naturale din SUA.

Bursa: Miniştrii Energiei din patru state se întâlnesc pentru proiectul AGRI

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, vineri, că studiul de fezabilitate privind proiectul gazoductului AGRI este în curs de elaborare şi că miniştrii Energiei din cele patru state parte la proiect (Azerbaidjan, Georgia, România şi Ungaria) se întâlnesc, astăzi, la Bucureşti, pentru a completa calendarul de implementare a proiectului. Domnia sa a precizat, potrivit Mediafax: “Avem acordul politic semnat la cel mai înalt nivel, creăm compania de proiect, studiul de fezabilitate este în curs. AGRI este înscris în logica de dezvoltare a Coridorului Sudic, în politica de securitate energetică a UE – care include diversificarea surselor şi rutelor de energie – şi, totodată, este un proiect care nu se substituie, ci este complementar proiectului Nabucco”. Ministrul a mai spus că interesul manifestat pe canale diplomatice de alte state din regiune de a se asocia proiectului AGRI este o dovadă a faptului că “este un proiect viabil, oportun şi, mai ales, realizabil”.
Omologul său georgian, Grigol Vashadze, a spus că părţile implicate în realizarea acestui proiect trebuie să fie rapide, prompte şi eficiente în ceea ce priveşte înlăturarea tuturor problemelor şi barierelor de natură tehnică ale studiului de fezabilitate: “Există această decizie la nivelul UE în ceea ce priveşte diversificarea rutelor de energie, iar Georgia este extrem de interesată. Desigur, poate că există o opoziţie, dar încă nu s-a exprimat de o manieră deschisă, probabil că vom auzi mai multe opinii din partea Mos-covei legat de această diversificare a rutelor de energie. În orice caz, reuniunea de luni va reprezenta un pas înainte în ceea ce priveşte implementarea acestui proiect”.
Proiectul AGRI vizează tranzitul de gaze naturale lichefiate din zona Mării Caspice în Europa, respectiv dinspre Azerbaidjan spre România, prin Georgia, precum şi construcţia a două terminale de gaze naturale lichefiate la Tbilisi şi portul Constanţa. În AGRI va intra şi Ungaria, astfel încât fiecare dintre cele patru state implicate va avea o participaţie de 25%. De asemenea, şi Bulgaria şi-a exprimat interesul pentru proiect.

EVZ: Se reiau privatizările în energie

Autorităţile îşi asumă eşecul în reorganizarea sectorului.

Guvernul repune pe tapet subiectul privatizărilor în sectorul energetic, ac ceptând un posibil eşec privind înfiinţarea celor două companii naţionale integrate în domeniu, Electra şi Hidroenergetica.

Planul figurează în scrisoarea de intenţie convenită cu FMI, pentru care relansarea privatizărilor, mai ales în energie, va constitui una dintre temele principale de negociere în viitorul nou acord cu autorităţile române.

Astfel, după circa trei ani de dezbateri în jurul înfiinţării unuia sau a doi “giganţi” în domeniu, discuţii care nu au dus decât la trenarea dezvoltării companiilor din sector, autorităţile dau acum semne de retragere.

Vânzarea “pachetelor strategice” de acţiuni

Dacă până la finele anului, Electra şi Hidroenergetica nu vor fi înfiinţate, statul va vinde pachete majoritare de acţiuni la unele companii.

“Între timp, pentru a aduce investiţii în sector, vom merge înainte cu pregătirea vânzării pachetelor minoritare sau strategice în companiile care ar trebui să facă parte din cei doi campioni naţionali”, potrivit angajamentelor guvernului.

Secretarul de stat în Ministerul Economiei, Claudiu Stafie, a afirmat deja că planul de rezervă ar putea include privatizarea complexurilor energetice din Oltenia.

De asemenea, ideea listării Hidroelectrica şi Nuclearelectrica ar putea reveni în actualitate. Între timp, însă, listarea Romgaz cu 15% se amână pentru 2012.

Tema privatizărilor a fost atacată recent şi de preşedintele Traian Băsescu. El a declarat că “putem discuta despre privatizare la producătorii de energie, la termocentrale”. De asemenea, se pot vinde acţiuni la Transelectrica, Romgaz sau Transgaz, însă fără să se piardă pachetul majoritar, pentru că nu este adeptul privatizării “sectoarelor vitale”.

Proiectul celor doi “giganţi” este blocat în instanţe de sindicate şi Fondul Proprietatea. 

2012
este anul listării Romgaz

money.ro: KazMunaiGaz, proprietarul Rompetrol, va fi scos la vânzare pe bursă

Statul kazah intenţionează să facă o ofertă publică iniţială pentru compania petrolieră în 2012 sau 2013.

Preşedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaiev, a cerut guvernului kazah să lanseze oferte publice iniţiale pentru companiile de stat, pe baza unui calendar. Acţiunile KazMunaiGaz ar trebui astfel să fie scoase la vânzare în 2012-2013.

„Lansarea programului de oferte publice iniţiale va permite cetăţenilor să deţină acţiuni la întreprinderile din Kazahstan precum şi un instrument de investiţii şi de extindere a economiilor lor”, a spus Nazarbaiev, potrivit agenţiei ruse de presă Ria Novosti.

La forumul de la Davos, încheiat recent, oficialii din Kazahstan au anunţat că intenţionează să lanseze un program masiv de privatizare, pentru a atrage mai multe investiţii străine şi pentru a diversifica economia ţării.

La începutul acestei luni ministrul kazah de Finanţe, Bolat Zhamishev, a afirmat că în luna martie companiile naţionale din Kazahstan vor începe să intre pe pieţele bursiere.

KazMunaiGaz este o companie petrolieră integrată de petrol şi gaze naturale deţinută în întregime de stat. Este al doile producător de ţiţei din Kazahstan, ţară cu imense resurse de hidrocarburi.

În luna august 2007, KazMunaiGaz a cumpărat grupul Rompetrol.

inforusia.ro: Tiraspolul consuma gaz rusesc, iar Chisinaul plateste

„Autoritatile de la Tiraspol incearca sa ridice nivelul de trai a cetatenilor pe contul gazului rusesc ieftin. De jure – regiunea transnistreana e parte a Republicii Moldova, de facto – Tiraspolul consuma gaz, pentru care nu plateste. Unica solutie a acestei probleme este reglementarea conflictului transnistrean si unificarea Moldovei”, declara ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Andrei Neguta, pentru ziarul Kommersant.md.

Diplomatul sustine ca problema datoriilor pentru gazul rusesc este una complicata si va putea fi rezolvata atunci cand conflictul transnistrean va fi solutionat. „Deocamdata, nu avem iesire din situatie”, a constatat Neguta. La randul sau, solutionarea problemei transnistrene, in opinia diplomatului, depinde de stabilitatea politica de la Chisinau.

Dupa ultimele date,  datoriile Republicii Moldova fata de Federatia Rusa au ajuns la cifra de 2,5 miliarde dolari. Din 2008, autoritatile separatiste nu achita nimic pentru gazul consumat, iar Chisinaul pledeaza pentru ca datoria sa fie transferata pe contul „TiraspoltransGaz”.

Tags: , , , ,

Comments are closed.

October 2017
M T W T F S S
« Sep    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Site Metter