revista presei pe energie 14 decembrie

2010/12/14

Hotnews: Cum vrea Ministerul Economiei sa implice Romania in proiectele privind conductele de gaze naturale: South Stream, Nabucco si AGRI

Ministerul Economiei considera ca nu a pierdut cursa pentru implicarea Romaniei in proiectul South Stream, chiar daca la Sofia tocmai a fost semnat cu Rusia un  acord-cheie pentru construirea unei sectiuni din conducta pe teritoriul bulgar. In plus, presedintele Gazprom a afirmat ca Romania ar putea sa se alature  South Stream ca tara consumatoare, nu ca stat de tranzit. Cu toate acestea, este in analiza o varianta privind construirea unei parti din South Stream pe  teritoriul Romaniei, prin Marea Neagra pana la frontiera cu Serbia, potrivit unei informatii a Ministerului Economiei transmisa la solicitarea HotNews.ro. In  ceea ce priveste proiectul rival, Nabucco, Romania va semna, pana la sfarsitul anului, un acord de sustinere. Tot pana la sfarsitul anului, vor fi  depuse documentele pentru inregistrarea companiei mixte care se va ocupa de proiectul AGRI, dupa care va fi inaintata catre Comisia Europeana documentatia pentru obtinerea unei finantari din partea UE.

In timp ce Romania inca se afla la stadiul de intentie in ceea ce priveste conductele de gaze, vecinii bulgari fac pasi concreti pentru punerea in aplicare a proiectelor. Pe 13 noiembrie, presedintele Gazprom, Alexei Miller si Maya Hristova, director al companiei Bulgarian Energy Holding (BEH), au semnat acordul de infiintare a intreprinderii comune care va proiecta, construi si coordona segmentul bulgar al conductei. Cu aceasta ocazie, Alexei Miller a spus ca Bulgaria nu mai poate fi inlocuita de Romania in calitate de centru european al conductei de transport South Stream.

Seful Gazprom a tinut sa inlature si temerile potrivit carora, din cauza ca Executivul lui Boiko Borisov a cerut participarea Rusiei la cateva proiecte energetice comune, Moscova ar putea sa aleaga Romania ca locul din care conducta South Stream va ajunge atat in sudul, cat si in centrul Europei. Rusia poarta discutii cu oficiali romani pentru a explora posibilitatea ca Romania sa se alature mai tarziu proiectului South Stream in calitate de tara consumatoare, nu de stat de tranzit, a precizat seful Gazprom.

Transgaz va elabora, in primul trimestru din 2011, studiul de fezabilitate aferent tronsonul romanesc al proiectului South Stream

Reprezentantii Ministerului spun, insa, ca este analizata o varianta care vizeaza posibila implicare a Romaniei, fiind oportuna continuarea unei analize in acest sens.

Iata raspunsul la solicitarea HotNews.ro de a comenta declaratia  presedintelui  Gazprom potrivit  careia  exista  discutii cu oficiali romani pentru a explora posibilitatea ca Romania sa se alature mai tarziu proiectului South Stream doar in calitate de tara consumatoare.

 • In cadrul discutiilor purtate pana in prezent cu reprezentantii companiei GAZPROM, au fost analizate aspecte tehnice si economice privind oportunitatea constructiei conductei South Stream pe teritoriul Romaniei.
 • In urma evaluarilor de prefezabilitate pe care compania GAZPROM le-a realizat in conformitate cu informatiile primite de la partea romana, in baza Conventiei de la Montego Bay (Conventia Natiunilor Unite referitoare la dreptul marii) si a celor de natura tehnico- economica, s-a concluzionat ca fiind oportuna continuarea analizei realizarii acesteia pe teritoriul Romaniei. Varianta care vizeaza posibila implicare a Romaniei in proiectul South Stream are in vedere construirea unei parti a segmentului marin al conductei in spatiile maritime ale Romaniei, respectiv in zona economica exclusiva si in marea teritoriala a Romaniei pana la tarmul romanesc, iar ulterior teritoriul terestru al Romaniei pana la frontiera cu Serbia.
 • Cele doua companii au convenit ca S.N.T.G.N. Transgaz S.A. sa elaboreze, in cursul trimestrului I al anului 2011, studiul de fezabilitate aferent tronsonul romanesc al proiectului South Stream, urmand ca aceste date sa fie utilizate de catre Gazprom la elaborarea studiului de fezabilitate consolidat“.

Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri sustine orice proiect care contribuie la securitatea energetica a UE, daca acesta este compatibil cu normele UE si sustenabil din punct de vedere finanaciar, economic si al surselor de aprovizionare. “In prezent, sunt asteptate rezultatele studiilor de fezabilitate, pe baza carora se va putea face o evaluare corecta a acestui proiect si se va putea formula o pozitia in legatura cu participarea tarii noastre in cadrul acestuia”, a precizat Ministerul Economiei.

Guvernul roman urmeaza sa semneze acordul de sustinere a proiectului Nabucco

Pe de alta parte, Nabucco ramane “prioritatea principala in ceea ce priveste diversificarea aprovizionarii cu gaze naturale”. Dar si in privinta acestui proiect, Bulgaria pare mult mai activa, facand demersuri pentru urgentarea acestuia. Tot in noiembrie, ministrul de Externe bulgar, Nikolai Mladenov, s-a intalnit cu managementul Nabucco Pipeline International, pentru a discuta posibilitatea demararii procesului de construire a conductei. Nabucco Pipeline International este consortiul format de catre Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria, Austria si Germania pentru construirea si exploatarea conductei.

Ministerul Economiei sustine ca si Romania se implica avand in vedere ca “proiectul este promovat cu prioritate de catre tara noastra”.

Iata raspunsul  institutiei romane la intrebarea lansata de HotNews.ro: In ce masura poate fi luata Bulgaria  drept exemplu in ceea ce priveste implicarea in proiecte importante precum Nabucco?

 • “Romania si Bulgaria sunt parteneri cu drepturi egale in cadrul proiectului Nabucco. Romania participa la acest proiect prin intermediul S.N.T.G.N. TRANSGAZ  S.A. Medias. Proiectul este promovat cu prioritate de catre tara noastra si a fost inclus in Strategia energetica a Romaniei pentru perioada 2007-2020. Proiectul Nabucco are o insemnatate strategica pentru toate statele implicate, nu numai pentru Bulgaria, importanta sa fiind recunoscuta si de catre Comisia  Europeana, prin includerea acestuia in cadrul programului TEN (Trans European Network) si alocarea unor fonduri nerambursabile prin Programul European de Redresare Energetica.
 • In ceea ce priveste Romania, in cursul acestui an a avut loc procesul de negociere si finalizare a “Acordului de sustinere a proiectului Nabucco” (Project  Support Agreement -PSA), document trilateral ce urmeaza a fi semnat in trimestrul IV 2010 de catre Guvernul Romaniei, compania locala – Nabucco Romania si Compania Nabucco International”.

Comisia Europeana “a receptionat pozitiv” ideea realizarii proiectului AGRI

Un alt proiect la care va participa Romania pentru diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze este AGRI, prin care vor fi aduse gaze naturale catre Europa, pe ruta Azerbaijan-Georgia-Romania. Compania mixta care se va ocupa de proiectul AGRI urmeaza sa fie inregistrata, pana la sfarsitul anului, la Registrul Comertului, sustine Ministerul Economiei. Potrivit acestuia, Comisia Europeana a “receptionat pozitiv” posibilitatea includerii AGRI pe lista proiectelor prioritare care ar urma sa fie finantate de UE.

Iata raspunsul Ministerului Economiei la solicitarea HotNews.ro de a prezenta pasii pe care ii va face Romania in vederea demararii proiectului.

 • “Societatea va avea sediul la Bucuresti, va fi inregistrata ca societate romana si va functiona in conformitate cu legislatia romana. Pana in prezent, au fost colectate si verificate documentele oficiale de ordin corporatist necesare inregistrarii companiei, de la cei trei parteneri ai proiectului AGRI: SNGN  ROMGAZ SA (Romania), SOCAR (Azerbaidjan) si GOGC (Georgia). Pana la sfarsitul lunii decembrie, urmeaza ca toate documentele sa fie depuse la Registrul Comertului, in vederea inregistrarii AGRI LNG Project Company.
 • Scopul principal al AGRI LNG Project Company este intocmirea studiului de fezabilitate pentru proiectul AGRI. Dupa finalizarea acestui studiu, daca concluziile acestuia vor fi favorabile, se va trece la etapa a doua, de atragere a investitiilor in vederea implementarii acestui proiect.
 • Proiectul a fost adus in atentia Comisiei Europene, care a receptionat pozitiv aceasta initiativa. Dupa inregistrarea companiei de proiect, urmeaza sa fie inaintata catre Comisia Europeana documentatia pentru obtinerea unei finantari a studiului de fezabilitate prin programul TEN-E 2011 si includerea acestuia pe lista proiectelor energetice prioritare ale UE.
 • Proiectul AGRI este aliniat cu obiectivul diversificarii surselor si rutelor de transport si va duce, alaturi de NABUCCO, la dezvoltarea infrastructurii energetice europene in cadrul Coridorului Sudic de transport al gazelor spre Uniunea Europeana, avand potentialul de a contribui la asigurarea necesarului de gaze naturale al Europei”.

Cateva date tehnice

South Stream: Costurile proiectului, estimate la 19-24 miliarde de euro, sunt o problema importanta in statele de tranzit deoarece acestea nu ar avea nici bani pentru finantarea sectiunilor de pe teritoriul lor.

South Stream ar trebui sa fie gata pana in 2015. Conducta va transporta 63 miliarde metri cubi de gaze naturale anual, aproximativ 35% din totalul exporturilor anuale realizate de Rusia catre Europa.

 • Proiectul a fost initiat de Gazprom si compania italiana ENI, iar compania franceza EDF ar putea, de asemenea, sa se alature in calitate de actionar. In aceasta situatie, Gazprom si ENI ar detine fiecare cate o pondere de 40%, iar EDF 20%. Proiectul este vazut ca un concurent pentru proiectul Nabucco  sponsorizat de UE care incearca, astfel, sa scape de dependenta fata de Rusia.

Nabucco: Este considerat un rival al gazoductului anuntat de Rusia, South Stream. Nabucco este noua punte de gaz intre Asia si Europa. Va conecta, in mod direct, regiunile cele mai bogate in gaze naturale, regiunea Caspica si Orientul Mijlociu, cu pietele de consum din Europa. Gazoductul va face legatura intre granita estica a Turciei si Baumgarten in Austria, trecand prin Bulgaria, Romania si Ungaria.

Actionarii Nabucco sunt: Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), Botas (Turcia), MOL (Ungaria), OMV (Austria), RWE (Germania) si Transgaz (Romania). Fiecare actionar detine o participatie egala de 16,67% din Nabucco Gas Pipeline International GmbH. Actionarii sunt cei responsabili pentru negocierea contractelor de aprovizionare cu gaze naturale. Nabucco Gas Pipeline International GmbH (NIC) a fost infiintata la 24 iunie 2004 pentru a dezvolta, a construi si a opera conducta Nabucco.

 • Uniunea Europeana ar urma sa finanteze cu 7,9 miliarde euro acest proiect, menit sa diversifice sursele de aprovizionare ale batranului continent, prin aducerea in Europa a 31 de miliarde metri cubi de gaze naturale din regiunea Marii Caspice, prin Turcia si Balcani, inclusiv Romania.
 • Demararea lucrarilor de constructie la acest proiect, care a suferit deja amanari repetate, era programata pentru anul viitor, urmand ca primele livrari sa aiba loc la finele lui 2014.

AGRI: Un proiect nou in care sunt implicate, deocamdata, Romania, Azerbaidjan si Georgia. Reprezentantii autoritatilor romane au spus in mai multe randuri ca AGRI e cel mai ieftin proiect la alternativele de transport al gazelor naturale catre Europa din Marea Caspica si Asia Centrala. Dupa un an de negocieri, cele trei tari au semnat in septembrie un acord privind infiintarea unei companii de proiect care va avea sediul la Bucuresti.

 • Gazele vor fi furnizate pe ruta Baku (Azerbaidjan)-Kulevi (Georgia)-Constanza (Romania). Gazele din Azerbaidjan vor fi lichefiate in Kulevi si apoi transportate prin Marea Neagra pana in Constanta unde va avea loc un proces de delichefiere. Intr-o prima faza, a putea fi livrate intre trei si opt miliarde metri cubi, urmand sa creasca la circa 20 de miliarde de metri cubi de gaze.

Bursa: Se scumpeşte energia hidro

Administraţia Naţională Apele Române a decis majorarea redevenţei pe care Hidroelectrica trebuie să o plătească pentru apa uzinată în hidrocentrale. Mihai David, directorul general al Hidroelectrica, a declarat azi, într-o conferinţă de presă, că această redevenţă va creşte, din 2011, de patru ori, la 1,1 lei/1000mc. Astfel, costul de producţie al Hidroelectrica se va scumpi cu aproximativ 9%, influenţă pe care compania va solicita să-i fie recunoscută în tarifele aprobate de ANRE pentru 2011.

Bursa: Noi contracte secrete pentru vânzarea energiei

Piaţa noastră de energie a devenit, în ultimii doi ani, din ce în ce mai opacă şi lipsită de transparenţă. Sub “umbrela” crizei, furnizorii s-au “unit” şi nu mai participă la licitaţiile cu preţ considerat mare, ca să-i forţeze pe producători să facă ieftiniri. Au câştigat teren “băieţii deştepţi” care au reuşit să asigure furnizorilor energie ieftină, luată de la “Hidroelectrica”, în mod netransparent, în perioada 2003-2005, nu se ştie la ce preţ. Ei i-au aprovizionat cu energie pe băieţii “mai fraieri” (furnizorii care nu au acces la energie hidro), pe fondul unei scăderi cu 10% a consumului de energie. Aşa se explică de ce au rezistat furnizorii să nu participe la multe din licitaţiile complexurilor energetice Turceni, Rovinari şi Craiova organizate pe pieţele OPCOM, în ultimii doi ani.
De cealaltă parte, producătorii nu “s-au dat de ceasul morţii” să facă reduceri mari de preţ. Se pare că succesul supravieţuirii lor este vânzarea energiei către consumatorii eligibili, care nu participă la licitaţiile pe de pieţele OPCOM.

“Hidroelectrica” nu este singurul producător de electricitate controlat de stat care are contracte netransparente de furnizare a energiei. Contracte secrete există şi la complexurile energetice din Valea Oltului, deşi este în vigoare, încă din 2008, un ordin al ministrului Economiei care îi obligă pe toţi producătorii să vândă energia disponibilă pe pieţele OPCOM. Numai că aceste contracte ale complexurilor energetice nu sunt încheiate, prin negocieri directe, cu furnizori privaţi, ca la “Hidroelectrica”, ci cu consumatori eligibili.
“Complexul Craiova” a vândut 45% (1,43 milioane MWh) din energia livrată pe primele nouă luni către astfel de consumatori. Constantin Bălăşoiu, directorul general al companiei, ne-a explicat: “Nu am încălcat ordinul ministrului Economiei încheind aceste contracte pentru că am răspuns la proceduri de selecţie organizate de consumatori eligibili. Nu pot să vă spun cine sunt aceşti consumatori şi ce contract avem cu fiecare, dar vă pot spune că preţul la care vindem energia în cadrul aces-tor contracte este unul foarte bun, la o medie de 200 de lei/MWh”.
Domnia sa ne-a declarat că ultimii doi ani au fost dificili pentru producătorii de energie, consumul scăzând, în total, cu 10%, iar clienţii punând o presiune foarte mare pe preţ: “Cu atâta energie în exces, concurenţa între producători şi furnizori a devenit acerbă şi nu am mai reuşit să vindem energie în bandă pe termen lung, pe piaţa centralizată administrată de OPCOM, mai ales că faţă de Rovinari şi Turceni, Complexul Craiova este un producător mai scump. Am ales atunci să ne axăm pe oferte competitive către consumatorii eligibili, care oricum nu pot participa la licitaţiile de pe OPCOM. Complexul Craiova le asigură acestor consumatori toate serviciile de care au nevoie, inclusiv pe cele cu echilibrarea”.
Directorul “Complexului Craiova” apreciază că tocmai aceste servicii au adus clienţi societăţii pe care o conduce, mai ales că este în competiţie cu furnizori care au în portofoliu energie hidro.
Contracte cu consumatori eligibili, dar într-o proporţie mai mică, au şi complexurile Turceni şi Rovinari, deşi oficialii celor două societăţi nu ne-au oferit detalii în acest sens. Astfel, “Complexul Turceni” a livrat 15%, respectiv aproape 667.000 MWh, din energia vândută pe primele zece luni prin contracte bilaterale încheiate pe piaţa liberă, iar “Complexul Rovinari” – vreo 27%, respectiv aproape 963.000 MWh (n.r. oficialii celor două companii nu ne-au precizat cuantumul contractelor netransparente).
Ceva mai multă lumină în aceste procente înaintate de conducerile companiilor este adusă de datele publicate de OPCOM pe Piaţa Centralizată a Contractelor Bilaterale (PCCB), acolo unde producătorii organizează licitaţii pentru vânzarea energiei. “Complexul Rovinari” a reuşit să vândă, pentru 2010, circa 367.000 MWh, iar “Complexul Turceni” – aproape 46.000 MWh. “Complexul Craiova” nu a atribuit, pentru 2010, niciun contract pe PCCB, dar şi încearcă în următoarele zile norocul pentru anul viitor.
Singurul producător care nu a încheiat contracte cu eligibilii este “Nuclearelectrica”. Potrivit datelor furnizate de companie, 34,5% din energia livrată în primele nouă luni reprezintă contracte bilaterale încheiate pe piaţa liberă, inclusiv pe PCCB şi pe PCCB-NC (pieţe trans-parente administrate de OPCOM). Din acestea, 16,4% sunt negociate direct cu producători şi reprezintă contracte de întrajutorare, care produc efecte doar pe perioada opririlor de mentenanţă şi reparaţii ale unuia din grupurile nucleare e de la Cernavodă.
De asemenea, în cadrul aceluiaşi procent de 6,4%, “Nuclearelectrica” SA are contract de furnizare de energie cu “Transelectrica” pentru energia necesara alimentării consumului propriu în Staţia de 400 KV Cernavodă şi pentru consumatorii de pe platforma Cernavodă.
Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER) consideră că producătorii ar trebui să respecte ordinul ministrului Economiei şi să liciteze toată energia disponibilă pe pieţele OPCOM.

Tags: , , , ,

Comments are closed.

September 2017
M T W T F S S
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Site Metter