revista presei pe energie 14 aprilie

2011/04/14

e-nergia.ro: Cât câștigă România din petrolul și gazele pe care le are

E-nergia.ro vă arată câţi bani a încasat statul din redevenţele pe ţiţei şi gaze anul trecut și vă prezintă lista completă a firmelor şi sumele plătite, pe baza datelor comunicate de Agenția Națională de Resurse Minerale.
Statul român a încasat, anul trecut, 819 milioane de lei(circa 200 de milioane de euro) din redevenţele plătite de producătorii de ţiţei şi gaze din România, potrivit datelor primite de la Agenţia Naţională de Resurse Minerale. Puţin peste 600 de milioane de lei (aproximativ 150 de milioane de euro) au venit de la Petrom, care este producător al ambelor hidrocarburi. Alte 209 milioane de lei (45 de milioane de euro) au fost plătite de Romgaz, în timp ce restul de 5 milioane de euro au venit de la micii producători.

Sectorul extracţiei de ţiţei a adus la stat 387 de milioane de lei aproape tot venind de la Petrom. Mai mulţi bani, 431 milioane lei, au venit din sectorul exploatării de gaze. Mare parte din sumele colectate au provenit, în proporţii aproape egale, de la Romgaz şi Petrom: 210 milioane lei respectiv 216 milioane lei. De remarcat că Petrom a plătit mai mult decât Romgaz deşi datele publicate de Agenţia de Reglementare în Energie arată că producţia locală de gaze din 2010  – circa 10,5 miliarde de metri cubi  a fost acoperită în proporţie de 51% de Romgaz şi doar 45% de Petrom, restul revenind micilor producători.

Anul trecut Petrom a realizat un profit net de circa 500 de milioane de euro, mai mare de 2,6 ori faţă de anul trecedent pe fondul creşterii susţinute a preţului la petrol şi gaze. În aceeaşi perioadă Romgaz a înregistrat un profit de 121 de milioane de euro mai mic cu 12% faţă de 2009. Amintim că, potrivit contractului de privatizare, Petrom plătește, din momentul preluării de către OMV și până la sfîrșitul anului 2014, o redevență fixă, indiferent de cotația țițeiului.

În afară de cele două mari companii menţionate care au contribuit, în cea mai mare măsură, la suma
colectată din redevenţe, bani relativ mulţi s-au mai luat de la Amromco Energy şi Aurelian Oil&Gas , 4,7 respectiv 0,6 milioane lei ambele fiind companii producătoare de gaze şi de la Lotus Petrol, 0,1 milioane lei companie exploatatoare de ţiţei.

Toate firmele care aveau obligaţii de plată către stat pentru că exploatează petrol ori gaze şi-au achitat integral sumele aferente anului 2010.

Vezi mai jos lista firmelor şi redevenţele plătite

OPERATOR ECONOMIC SUBSTANŢA REDEVENŢA (LEI)
S.C.PETROM S.A.  BUCUREŞTI ŢIŢEI 387.095.727,00
S.N.G.N. ROMGAZ S.A. CONDENSAT 105.413,84
S.C. MIHOC OIL S.R.L. ŢIŢEI 13.067,37
S.C. LOTUS PETROL S.R.L. ȚIȚEI+CONDENSAT 159.793,40
S.C. FORAJ SONDE S.A. VIDELE ȚIȚEI 8.818,39
S.C. FORAJ SONDE S.A. CRAIOVA CONDENSAT 6.435,69
S.C. EXPERT PETROLEUM S.R.L. ȚIȚEI 2.011,94
T O T A L 387.391.267,63
OPERATOR ECONOMIC SUBSTANŢA REDEVENŢA (LEI)
S.C. PETROM S.A.  BUCUREŞTI GAZE NATURALE 216.273.750,00
S.N.G.N. ROMGAZ S.A. GAZE NATURALE 209.667.351,01
AMROMCO ENERGY S.R.L. GAZE NATURALE 4.783.034,02
WINTERSHALL HOLDING S.A. GAZE NATURALE 93.733,02
S.C. LOTUS PETROL S.R.L. GAZE NATURALE 224.894,21
S.C. MIHOC OIL S.R.L. GAZE NATURALE 1.509,81
S.C. AURELIAN OIL GAZ S.R.L. GAZE NATURALE 583.854,81
S.C. FORAJ SONDE S.A. CRAIOVA GAZE NATURALE 69.690,37
T O T A L 431.697.817,25

Hotnews: INFOGRAFIC Harta sectorului energetic din Romania. Vezi principalii jucatori din piata petrolului, gazelor si energiei electrice

​Sub presiunea unei noi legislatii europeane, a angajamentelor Romaniei in fata FMI, dar si a nevoii de reorganizare, sectorul energetic din Romania va suferi mari transformari in perioada urmatoare, poate chiar pana la sfarsitul acestui an. Am putea vedea demararea unei liberalizari totale a pietei energiei electrice si a gazelor naturale, am putea vedea schimbari in actionariatul principalelor companii energetice de stat sau am putea vedea interes crescut din partea companiilor straine de a investi in Romania. Pana la aceste schimbari, HotNews.ro va prezinta un infografic care descrie sectorul energetic asa cum se prezinta el in acest moment. Pe masura ce vor aparea modificari, datele vor fi actualizate.

Problemele, prezentate pe scurt

Guvernul Romaniei este obligat sa transpuna, in cel mai scurt timp posibil, o noua legislatie europeana privind organizarea pietei energetice. Este vorba de directivele 72 si 73/2009 referitoare la piata energiei electrice, respectiv piata gazelor. Potrivit acestei noi legislatii care trebuia transpusa inca din martie, autoritatile romane sunt obligate sa liberalizeze in totalitate piata energetica . Deocamdata, autoritatile nu stiu foarte clar in cat timp se va produce eliminarea preturilor reglementate. Insa, aceasta intarzierea poate determina Comisia Europeana sa actioneze Romania la Curtea de Justitie Europeana.

Aceeasi legislatie europeana se refera si la interconectarile între statele membre UE in vederea facilitarii  fluxurilor de gaze naturale pe întreg teritoriul Comunitatii Europene. Practic, CE doreste eliminarea restrictiilor privind comertul cu gaze naturale între statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv dezvoltarea unor conducte de interconectare  corespunzatoare pentru a satisface cererea si a îmbunatati integrarea pietelor nationale.

In ceea ce priveste reorganizarea sectorului energetic, nimeni nu stie cum se va avea loc aceasta. Infiintarea gigantilor energetici, Electra si Hidroenergetica, a devenit incerta si de aceea Ministerul Economiei a inceput sa caute noi variante de  reorganizare a pietei energetice. Exista in acest moment inca 2-3 variante de lucru O solutie este crearea a doua complexuri energetice, unul pe lignit si unul pe huila, in Valea Jiului si in Oltenia. Primul ar fi complexul energetic Oltenia, in zona de lignit, care sa grupeze partea viabila din SNLO si actualele complexe Craiova, Turceni si Rovinari. Celalalt complex energetic este inca in discutie si ar viza zona de Huila, parti din CNH, Deva si Paroseni.

Hidroelectrica si Nuclearelectrica nu vor fi incluse in aceste complexuri, insa vor fi scoase pe bursa pachete minoritare de actiuni de la aceste societati. In paralel, se  lucreaza si la o strategie de vanzare a unor pachete minoritare si majoritare la societatile energetice care ar trebui sa faca parte din colosii Electra si  Hidroenergetica, asa cum se prevede in scrisoarea de intentie convenita de Guvern cu FMI.

Guvernul ia in calcul vanzarea unor pachete minoritare de la Hidroelectrica si Nuclearelectrica si a unor pachete majoritare la complexurile energetice  Turceni, Craiova si Rovinari. Dar aceasta numai in situatia in care infiintarea companiilor Electra si Hidroenergetica esueaza.

In forma actuala, s-a prevazut divizarea Hidroelectrica fapt care a adus multe contestatii in justitie. Curtea de Apel Bucuresti a respins, recent, in mod  irevocabil recursul companiei Nuclearelectrica formulat asupra sentintei Tribunalului Bucuresti care s-a pronuntat impotriva infiintarii celor doua mari  companii energetice, Electra si Hidroenergetica.

De asemenea, Ministerul Economiei intentioneaza sa vanda pe bursa cate 15% din actiunile Transelectrica, Transgaz si Romgaz. In curand,Ministerul Economiei va oferi investitorilor de la BVB 9,84% din capitalul producatorului de petrol si gaze OMV Petrom.

De felul in care va arata sistemul energetic, depinde si volumul de investitii. De exemplu, la centralele de la Brăila, Galaţi, Borzeşti si Doicesti, investitorii asteapta sa vada daca se vor infiinta sau nu companiile Electra si Hidroenergetica. Proiectele sunt in stand-by din cauza incertitudinilor aparute in urma demararii procedurilor de infiintare a celor doua mari companii, Electra si  Hidroenergetica. Autoritatile se chinuie de doi ani sa le infiinteze, fapt care blocheaza orice noua investitie pe piata energetica, sustin surse din  domeniul energetic. Practic, investitorii asteapta sa vada ce se intampla, daca se infiinteaza sau nu pana la urma. Se tem ca aparitia a doi giganti ar putea  distruge competitivitatea pe piata de energie electrica. Din acest motiv, deciziile privind aceste investitii sunt amanate pe o perioada nedeterminata.

Ministerul Economiei cauta sa atraga noi parteneri in proiectul de 4 miliarde de euro al unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda, in conditiile in care investitorii GDF Suez, Iberdrola si RWE au hotarat in luna ianuarie sa se retraga. Compania de stat Nuclearelectrica s-a vazut pusa in situatia de a cumpara toate actiunile la care au renuntat acesti investitori, ramanand in proiect alaturi doar de ENEL si ArcelorMittal, cu 84,65% din participatii. Insa, este o povara mult prea mare pentru statul roman si de aceea vrea sa vanda jumatate din actiunile detinute la compania de proiect, EnergoNuclear, reducand cota de participare a Nuclearelectrica pana la 40%.

Pe partea de regenerabile, se vor putea putea vedea miscari in randul investitorilor mai ales dupa ce va putea fi pusa in aplicare Legea 220/2008 privind stimularea  investitiilor in sectorul energiei regenerabile. Este o lege care nu are nicio valoare acum pentru investitori din cauza lipsei normelor de aplicare. Autoritatile romane s-au tot plans ca nu pot adopta normele din cauza ca nu  exista “ok-ul” din partea Comisiei Europene. Ca sa obtina acest aviz, ar fi trebuit sa trimisa la Bruxelles o notificare oficiala. Nu a fost trimisa din  cauza preocuparii intense a Comisiei Europene de a nu exista masuri excesive de sprijin. Autoritatile romane spun ca pana in iulie toate problemele legate de aceasta lege vor fi rezolvate.

NOTA REDACTIEI: Toate datele folosite provin din surse oficiale (ANRE, ANRM, institutii ale statului, ministere si companii). Rugam cititorii care sesizeaza eventuale inadvertente sau omisiuni sa ni le semnaleze.

money.ro: GDF SUEZ Energy România investeşte 150 mil. lei în reţeaua de gaze naturale, în 2011

Compania GDF SUEZ Energy România, unul din cei doi mari distribuitori de gaze naturale din ţară, va investi în acest an 150 milioane lei în reţeaua de gaze naturale, sumă asemănătoare celei alocate anul trecut pentru investiţii, a declarat miercuri directorul general al companiei, Yvonnick David.

Altfel, şeful GDF SUEZ Energy România a mai spus că a propus Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) un calendar de creştere graduală a preţului gazelor naturale, fără a preciza care ar fi procentul cu care ar trebui să se scumpească gazele naturale pentru a-şi acoperi costurile.

În prezent, GDF SUEZ are circa 4.200 angajaţi în România.

GDF SUEZ Energy România, filială a Grupului GDF SUEZ, este cel mai mare furnizor de gaze naturale din România având 1,3 milioane de clienţi. În 2009, GDF SUEZ Energy România a intrat pe piaţa furnizării de energie electrică pentru clienţii business. Distrigaz Sud Reţele, filiala de distribuţie a GDF SUEZ Energy România a fost înfiinţată în martie 2008 ca urmare a separării activităţii de comercializare de cea de distribuţie. Distrigaz Sud Reţele, deserveşte 18 judeţe din sudul ţării şi municipiul Bucureşti, gestionând o reţea de distribuţie de aproximativ 16.000 km. Judeţele deservite de către companie sunt: Argeş, Brăila, Braşov, Buzău, Călăraşi, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Ialomiţa, Ilfov, Olt, Prahova, Tulcea, Vâlcea, Vrancea.

ziare.com: OMV Petrom cauta noi zacaminte langa Targoviste

OMV Petrom va incepe prospectiunile pentru gasirea de noi zacaminte in comuna Botesti, la 20 de kilometri de Targoviste, cel mai probabil in luna iunie, in urma licitatiei organizate pentru adjudecarea unor investigatii seismice 3D.

In acest scop s-au pus la bataie 6,1 milioane de euro, lucrarile urmand sa fie finalizate in sapte luni. De precizat ca investigatia seismica este cea mai moderna metoda geofizica de exploatare, pentru localizarea zacamintelor de titei si gaze. In functie de rezultatele acesteia se poate determina cu precizie unde se poate fora si explora cu succes.

In ultimele luni ale anului trecut, OMV Petrom si-a anuntat intentia de a investi 25 de milioane de euro pentru exploatarea a doua perimetre in apropierea localitatilor Adjud, Vrancea si Urziceni, Ialomita, alaturi de grupul american Hunt Oil.

Niciun cuvant, insa, despre actuala prospectiune din judetul Dambovita si, cu atat mai putin, despre faptul ca productia companiei a scazut in ultimii ani.

Discretia acestei prospectiuni s-ar putea datora temerii austriecilor, ca nu cumva preturile terenurilor din zona sa explodeze, ceea ce le-ar ingreuna mult activitatea viitoare.

Desi proprietarii nu au niciun drept asupra zacamintelor tarii, ele apartinand statului (care le-a concesionat OMV Petrom), acestia pot emite pretentii in privinta punerii terenurilor la dispozitie pentru exploatarea subsolului.

ziare.com: Cum ar putea sa se ieftinesca gazele cu 30%?

Companiile franceze care activeaza in tara noastra si Ambasada Frantei la Bucuresti propun un set de masuri prin care costurile cu energia ar putea scadea cu pana la 30%.

Propunerile au fost facute de Yvonnick David, administratorul Camerei Franceze de Comert si Industrie din Romania si coordonator al Cartii Albe a Energiei, si au drept scop eficientizarea sectorului romanesc de energie.

In cazul in care se va implementa acest set de masuri, populatia va putea plati cu pana la 15% mai putin factura la gaze dupa ce se elimina ponderea importurilor in cosul pe care captivii il suporta, potrivit Financiarul.com.

La randul lor, firmele care platesc pret reglementat la gaze ar urma sa isi negocieze singure pretul de achizitie al materiilor prime.

In ceea ce priveste cele 10 propuneri, acestea constau in:

– Stabilirea unui contract tip de gestionare a energiei
– Construirea unui program dedicat eficientei energetice a cladirilor
– Valorizarea cogenerarii de inalta eficienta printr-un program national de modernizare a CET-urilor
– Acordarea unei vizibilitati pe termen lung investitorilor prin angajamente ferme ale autoritatilor
– Reunirea autoritatilor de control intr-o singura entitate
– Dezvoltarea energiei regenerabile
– Garantarea pentru operatori a accesului echitabil la gazele din productia interna
– Actualizarea standardelor de performanta energetica pentru constructiile noi si pentru renovarea cladirilor
– Elaborarea normelor de aplicare referitoare la energia regenerabila
– Transpunerea celui de-al treilea pachet de energie al UE in legislatia interna

Hotnews: Inghetarea pretului carburantilor – cea mai proasta masura posibila

In fata cresterii preturilor la combustibili, Guvernul se gandeste la cea mai proasta masura posibila: inghetarea preturilor.

In primul rand, nu ne este foarte clar de ce cresc preturile la combustibili. Nu am vazut o analiza clara din care sa reiasa cat din crestere se datoreaza cresterii pretului petrolului, cat se datoreaza cursului de schimb si cat se datoreaza cresterii marjelor de profit.

Inghetarea preturilor va duce la rezultate perverse. In primul rand, productia de carburanti pentru intern va scadea si cel mai probabil va exista o penurie. Vor reveni cozile la benzina si perioadele cand orice sofer responsabil tinea in casa o canistra de benzina.

De asemenea, va redeveni profitabil micul trafic – cumperi benzina ieftina din Romania si o vinzi in afara, la pret nesubventionat. Diferenta e profit pur si neimpozabil.

Guvernul nu poate regla prin masuri administrative o problema de piata. Nimeni nu a demonstrat fara echivoc ca problema pretului benzinei este un esec al pietei si nu o crestere sezoniera a pretului petrolului. Masura este fundamental populista, rezolva temporar problema pretului si creeaza multe noi probleme care cel mai probabil se vor rezolva in ani de zile.

Asa cum in Grecia inghetarea pretului la medicamente a dus la disparitia lor de pe piatasi la reducerea investitiilor, asa si in Romania inghetarea preturilor va duce in primul rand la penurie si cozi.

Hotnews: Boc: Preturile reglementate la energie vor fi eliminate conform graficului stabilit deja cu FMI

Guvernul nu se teme de atentionarile Comisiei Europene care a cerut in mod oficial eliminarea preturilor reglementate la energie electrica si gaze naturale. Cel putin asa reiese din declaratiile premierului. “Există un grafic negociat şi cu Fondul Monetar Internaţional, şi cu Comisia Europeană, până în 2015. Conform graficului, aceasta problema se va rezolva”, a spus Boc. Comisia Europeana a solicitat Romaniei alinierea la normele UE a legislaţiei naţionale privind preţurile reglementate la energie, iar daca nu respecta in termen de doua luni obligatiile care ii revin conform legii, se ajunge la Curtea de Justitie.

Eliminarea preturilor reglementate ar putea determina scumpirea energiei la consumatorul casnici. Practic, preturile vor fi formate de piata. Pe de alta parte, legislatia europeana permite protejarea consumatorilor vulnerabili prin preturi reglementate. Autoritatile romane lucreaza inca la definirea consumatorului vulnerabil.

Guvernul Romaniei este obligat sa transpuna, in cel mai scurt timp posibil, o noua legislatie europeana privind organizarea pietei energetice. Este vorba de directivele 72 si 73/2009 referitoare la piata energiei electrice, respectiv piata gazelor. Noile directive europene ar fi trebuit transpuse pana pe 3 martie 2011, lucru care nu s-a intamplat chiar daca Executivul a avut la dispozitie 18 luni sa adopte noile prevederi. Chiar daca aceasta situatie ar putea fi rezolvata, ramane problema calitatii transpunerii.

* In cadrul proiectelor, nu exista nicio mentiune legata de “un calendar credibil privind liberalizarea preturilor”. De asemenea, potrivit noilor  directive, apare notiunea de client vulnerabil. In Romania, aceasta categorie de consumator nu este definita foarte clar. ​

money.ro: Primul pas spre liberalizarea pieţei de gaze

Deputaţii au elaborat un proiect de act normativ care stabileşte statutul de consumator vulnerabil de gaze naturale, care va fi prezentat Guvernului. Populaţia are şanse să nu fie afectată foarte tare de liberalizarea pieţei gazului

”Am reuşit o formulă legislativă care stabileşte categoria consumatorilor vulnerabili. Din această categorie fac parte consumatorii casnici, spitalele, creşele, grădiniţele, şcolile. Aceşti consumatori vor avea un preţ special, cu siguranţă cel mai mic pentru o anumită perioadă de timp. În cazul consumatorilor casnici, aceştia vor intra în zona de preţ special la un consum mediu anual de 700 metri cubi de gaze liniar”, a afirmat Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru Industrii din Camera Deputaţilor.

Oficialul a mai spus că există posibilitatea ca toată populaţia, în calitatea sa de consumator vulnerabil, să beneficieze de gaze naturale la preţ de producţie internă. “După cum ştiţi, industria chimică a primit 2,4 miliarde de metri cubi indsustriei chimice. Este exact consumul popuaţiei. Dacă ce am făcut un timp pentru industria chimică facem pentru populaţie, populaţia beneficiază de un preţ mai mic” a spus Iancu.

money.ro: WikiLeaks: Preşedinte Turkmenistanului ar fi tăiat gazul Rusiei în favoarea Nabucco

Însăcinatul de afaceri al României în Turkmenistan a spus după vizita  lui Berdîmuhamedov că acesta a promis reducerea livrării de gaze către Rusia pentru a susţine conducta Nabucco, dacă acesta ar fi fost construită la graniţa cu Turkmenistanul.

Cu ocazia unei vizite oficiale la Bucureşti din anul 2008 a preşedintelui Turkmenistanului, Gurbangulî Berdîmuhamedov, diplomații americani notau, cu surprindere, că Berdîmuhamedov a făcut o promisiune neașteptată: Turkmenistanul era gata să sisteze alimentarea cu gaze a Rusiei, ca să participe cu propriile rezerve la proiectul european Nabucco, noteazăKamikaze.

Totuşi, adăugau diplomații americani, iniţiativa lui Berdîmuhamedov era sub semnul îndoielii, câtă vreme reacţia Rusiei nu ar fi fost tocmai pozitivă.

Însăcinatul de afaceri al României în Turkmenistan a spus după vizita  lui Berdîmuhamedov că acesta a promis reducerea livrării de gaze către Rusia pentru a susţine conducta Nabucco, dacă acesta ar fi fost construită la graniţa cu Turkmenistanul. Oficialul român a mai spus şi că, potrivit calculelor preşedintelui  şi ale premietului turkmen era mai profitabil să vândă gaze europenilor decât Rusiei. Turkmenii au spus însă că nu bani pentru a participa la construcţia conductei.

E de menționat, însă, că imaginea preşedintelui turkmen pentru americani nu era tocmai cea a unui tip care se ține de cuvînt, așa cum este acesta descris în alte telegrame WikiLeaks.

Tags: , , ,

Comments are closed.

October 2017
M T W T F S S
« Sep    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Site Metter