revista presei pe energie 13 septembrie 2011

2011/09/13

Adevarul: Analistul Iulian Chifu despre vizita lui Băsescu în SUA: “S-ar putea să se discute extracţia gazelor de şist”

Exploatarea gazelor de şist de pe teritoriul României ar putea să fie o componentă a vizitei din 13 septembrie a preşedintelui Traian Băsescu la Washington, a declarat Iulian Chifu, cercetător specializat în Analiză de Conflict şi Relaţii Internaţionale.

“E posibil, dar nu am date directe, ca unul dintre subiectele vizitei preşedintelui Traian Băsescu la Washington să fie transferul de tehnologie american pentru exploatarea gazelor de şist.

E ştiut faptul că România şi Polonia au resurse importante de gaz de şist. Prin exploatarea acestuia, s-ar schimba balanţa: România şi Polonia ar deveni susţinătorii energetici ai Europei şi s-ar elimina din dependenţa energetică a Europei faţă de Rusia.

E foarte probabil ca, odată cu importul de tehnologie, să ni se ceară de la partea americană o piaţă energetică curată, fără <<băieţi deştepţi>>, în special pe zona intermediarilor”, a declarat Iulian Chifu pentru adevarul.ro.

Scurt CV Iulian Chifu:

Conferenţiar universitar doctor, Departamentul de Relaţii Internaţionale, SNSPA;  Consilier al vicepreşedintelui Senatului României pe probleme de Politică Externă, Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională; Director al Centrului pentru Prevenirea Conflictelor şi Early Warning, Bucureşti; “Senior Course on Crisis management and Civil Emergency Planning”, Institute for National Defense and Security Policy Studies, Swedish national Defense College, Stokholm, Suedia, December 2006; Senior Course – “Conflict Analysis, Analysts Workshop” – Center for Civil-Military Relations, Naval Post-Graduate School, Monterey, California, 2005

Statele Unite au dezvoltat o tehnologie eficientă de extracţie gazelor prinse între plăcile de şisturi ori în straturile de cărbune. Graţie acestor exploatări, SUA au reuşit să scape de furnizorii externi Rusia şi Qatar. În cinci ani, gazele de şist au ajuns să reprezinte 50% din consumul total de gaze din SUA.

Polonia a început deja exploatarea gazelor de şist cu ajutorul firmelor americane.

Ce sunt gazele de şist?

Gazele neconvenţionale, cum sunt cele de şist, sunt gaze obişnuite care se găsesc în medii mult mai dure şi mai greu de exploatat. Combustibilul care se găseşte în în şisturi, gresie sau cărbune este greu de extras.

“Gazele convenţionale sunt zăcămintele care se exploatează acum, iar cele neconvenţionale sunt cele care se formează în diferite tipuri de roci, şisturi, argile, la adâncimi mult mai mari comparativ cu cele convenţionale. Extragerea acestor resurse este mult mai dificilă şi costistoare atât din cauza adâncimii la care se formează aceste gaze, dar şi din cauza structurilor în care se află care sunt mai dure”, a spus Dorin Cojocaru, director în cadrul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM).

De ce sunt importante?

Estimările americanilor arată că Europa de Est are rezerve de 7.100 de miliarde metri cubi de gaze de şist. Gazele naturale astfel obţinute ar putea acoperi cererea din Europa pentru aproape 80 de ani, potrivit Energy Information Administration (EIA), o agenţie guvernamentală americană.

Polonia, de exemplu, ar avea 5.200 de miliarde de metri cubi, suficient să asigure consumul intern timp de 300 de ani.

Potrivit celor mai recente date cuprinse în Strategia energetică a României pentru perioada 2011-2035, rezervele de petrol şi de gaze convenţionale mai sunt suficiente circa 15 ani de zile ţinând cont de nivelul rezervelor dovedite şi de ritmul anual al producţiei de hidrocarburi. România importă circa 20-25% din din consumul său de gaze iar restul este produs în cantităţi aproape egale de către Romgaz şi Petrom.

Adevarul: Cine controlează rezervele de gaz de şist de pe Planetă?

Rezervele de gaz de şist ale României ar putea să fie negociate la Washington, dar ele sunt doar o părticică din estimările mondiale.

Exploatarea gazelor de şist de pe teritoriul României ar putea să fie o componentă a vizitei din 13 septembrie a preşedintelui Traian Băsescu la Washington, a declarat, duminică, pentru adevarul.ro, Iulian Chifu, cercetător specializat în Analiză de Conflict şi Relaţii Internaţionale.

Potenţialul rezervelor de gaz de şist ale României nu sunt clarificate. Cu toate astea, compania americană Chevron şi cea ungurească MOL au solicitat României dreptul de a explora gaze neconvenţionale: MOL în Transilvania, Chevron în Dobrogea.

Ca şi rezervele României, nici resursele de gaz de şist în Europa nu sunt bătute în cuie, dar din calculele institutelor delegate cu cercetarea energetică, potenţialul Europei ar acoperi cererea de gaze natural de pe continent pe o perioadă de peste 60 de ani, scrie The Economist. Acest lucru ar elibera continentul de jocurile energetic ale Rusiei, Venezuelei şi Iranului.

Acest lucru este cu atât mai important cu cât, în circa 15 ani, România va rămâne fără petrol şi gaze, potrivit celor mai recente date cuprinse în Strategia energetică a României pentru perioada 2011-2035.

Cine deţine supremaţia?

Cele mai mari reserve de gaze naturale din lume le au, în ordine, Rusia cu 25,02% din rezervele totale dovedite de gaz natural din lume, Iran (15,57%), Qatar (13,39%), Turkmenistan (3,95%), Arabia Saudită (3,92%), SUA, Emiratele Arabe Unite, Nigeria, Venezuela, Algeria.

Dacă rezervele de gaz de şist ar fi exploatate, pătrunderea Gazprom pe piaţa europeană ar scădea de la 27% în 2009 la 13% în 2040. România, de exemplu, importă circa 20-25% din consumul său de gaze iar restul este produs în cantităţi aproape egale de către Romgaz şI Petrom.

Agenţia americană EIA (Energy Information Administration) a publicat în aprilie 2011 un raport estimativ privind rezervele de gaz de şist ale planetei: 6.622 de mii de miliarde de metri cubi. Fără Rusia, fără Orientul Mijlociu, fără Asia Centrală, de Sud-Est şi Africa Centrală.

Cantităţile sunt exprimate în trilioane (mii de miliarde) de metri cubi:

Ce sunt gazele de şist?

Gazele neconvenţionale, cum sunt cele de şist, sunt gaze obişnuite care se găsesc în medii mult mai dure şi mai greu de exploatat. Combustibilul care se găseşte în în şisturi, gresie sau cărbune este greu de extras. Statele Unite au dezvoltat o tehnologie eficientă de extracţie gazelor prinse între plăcile de şisturi ori în straturile de cărbune. Graţie acestor exploatări, SUA au reuşit să scape de furnizorii externi Rusia şi Qatar. În cinci ani, gazele de şist au ajuns să reprezinte 50% din consumul total de gaze din SUA. Polonia a început deja exploatarea gazelor de şist cu ajutorul firmelor americane.

Harta statelor incluse în raport:

(cu Roşu sunt bazinele cercetate, cu galben sunt datele incerte şi cu gri sunt statele care nu au intrat în studiu)

Tags: , ,

Comments are closed.

September 2017
M T W T F S S
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Site Metter