Revista Presei Pe Energie 13 ianuarie 2013

2013/01/13

Adevarul: Cererea de petrol din Europa a atins minimul ultimilor 20 de ani. Continuă scăderea ?

Cererea de petrol din Europa se află la minimul ultimilor 20 de ani, după cinci ani de declin, şi va continua să scadă pe fondul perspectivelor economice nefavorabile, a eficienţei energetic tot mai bune şi a orientării către surse alternative de energie.

Cererea de petrol din ţările mari şi dezvoltate ale Europei se va reduce şi în acest an, în timp ce ţări din alte regiuni, mai ales Asia, vor consemna o creştere semnificativă a cererii, arată estimările Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE), potrivit CNBC.   În timp ce consumul ţărilor europene membre ale Organizaţiei pentru Coperare şi Dezvoltare Economică va coborî cu 190.000 de barili pe zi în acest an, după un declin de 510.000 de barili pe zi anul trecut, Asia va înregistra un plus de peste 500.000 de barili pe zi. Orientul Mijlociu şi America Latină vor avea, de asemenea, rate “decente” de creştere, potrivit AIE.   Estimările pentru Europa ar putea fi revizuite pentru a reflecta un declin mai accentuat al cererii, în timp ce pentru alte regiuni o revizuire ar fi mai probabilă în sens pozitiv, a declarat Matt Parry, analist la AIE.   Consumul de petrol din Europa este la cel mai redus nivel începând cel puţin cu 1995 şi posibil chiar cu începutul anilor ’90, perioadă pentru care AIE nu dispune de datele necesare pentru comparaţie, a spus analistul.

e-nergia.ro: Strategia României în zona energetică: va începe explorarea şisturilor bituminoase

În programil de guvernare până în 2017, Guvernul şi-a stabilit o listă de proiecte “prioritare” în domeniu, majoritatea acestora fiind deja cunoscute. Apar însă şi lucruri noi

Iată mai jos lista, aşa cum apare în programul de guvernare.

Consolidarea  poziţiei pe piaţa de energie electrică a Complexelor Energetice Oltenia şi Hunedoara

Reluarea ofertei pentru realizarea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda;

Atragerea de capital pentru investitii de mediu si retehnologizari, inclusiv construirea de grupuri energetice noi in complexele energetice Hunedoara si Oltenia.

Reluarea parteneriatelor încheiate pentru termocentralele Galați, Brăila si Borzesti;

Dezvoltarea retelelor de transport al energiei electrice între Dobrogea si restul țării;

Realizarea Centralei hidroelectrice de acumulare prin pompaj Tarnița-Lapustesti;

Demararea investitiilor pentru centrala hidroelectrica Islaz;

Cresterea gradului de valorificare a potentialului hidroenergetic al Romaniei (amonte  Portile de Fier I, Islaz, Bistrita);

Continuarea productiei de apa grea la RAAN Drobeta Turnu-Severin la preturi competitive, stimularea cercetarii in domeniul nuclear si transferul de tehnologii pentru reactori generatia 3-4.

Extinderea activitatilor de explorare si exploatare a zacamintelor de titei  şi gaze din bazinul Marii Negre.

Demararea acțiunilor de explorare pentru identificarea zacamintelor exploatabile din sisturi bituminoase;

Initierea parteneriatelor pentru modernizarea termocentralelor Elcen București, Iernut si Doicesti;

Implicarea activa in realizarea proiectelor europene Nabucco, a conductei de petrol Constanta – Trieste, a terminalului LNG Constanta si AGRI;

Cresterea capacitatilor de inmagazinare subterana a gazelor naturale.

Unul dintre proiectele prioritare  pentru  perioada următoare îl reprezintă dezvoltarea de capacităţi de producţie de energie electrică şi termică care vor folosi deşeurile menajere şi industriale ca resursă primară, contribuind decisiv la rezolvarea problemelor de mediu şi de aprovizionare a populaţiei cu apă caldă şi căldură la costuri reduse.

Tags: , ,

Comments are closed.

February 2018
M T W T F S S
« Jan    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728