Revista Presei Pe Energie 12 septembrie 2012

2012/09/12

Hotnews.ro: Raspunsul Rusiei la ancheta Comisiei Europene: Vladimir Putin plaseaza Gazprom sub protectia sa, in numele intereselor strategice

Presedintele Vladimir Putin a plasat sub controlul si protectia statului intreprinderile rusesti “strategice” care opereaza in strainatate, prin care Rusia poate refuza accesul la informatii solicitate de tari straine sau organizatii internationale, la o saptamana dupa ce Comisia Europeana a anuntat deschiderea unei anchete impotriva Gazprom, scrie AFP.

Potrivit decretului semnat marti de Putin, comunicarea de informatii despre activitatile acestor societati “cerute de servicii din tari straine, organizatii internationale, uniuni de tari straine” sunt supuse unei aprobari a puterii executive.

Gazprom a precizat ca acest decret se refera si la activitatile sale.

“Asa cum indica decretul, Gazprom nu va furniza de acum inainte informatii despre activitati sau de reduceri de preturi decat cu acordul prealabil al autoritatilor competente, asa cum e cazul si pentru orice modificare tarifara”, a declarat un purtator de cuvant al gigantului, Serghei Kuprianov, citat de agentia Ria Novosti.

“Nu mai este cazul sa se adreseze noua” pentru reduceri de preturi, a spus si presedintele Gazprom, Alexei Miller, pentru agentia Interfax.

Decretul supune aprobarii autoritatilor ruse modificarea acordurilor semnate in trecut de catre intreprinderile “strategice” cu partenerii din afara tarii “si toate documentele legate de politica comerciala in aceste tari straine”.

De asemenea, statul va trebui sa aprobe orice cedare de parti detinute de aceste companii in societati straine, ale drepturilor in activitati comerciale in straintate sau a bunurilor imobiliare din afara Rusiei.

Rusia va refuza sa aprobe astfel de masuri daca ele sunt de “natura sa aduca prejudiciu intereselor economice” ale Federatiei, adauga decretul.

Decretul este publicat dupa ce Comisia Europeana a anuntat saptamana trecuta ca a deschis o ancheta care vizeaza Gazprom, compania fiind suspectata ca a ingradit concurenta si a manipulat preturile in mai multe tari din Europa centrala si de Est.

Tarile vizate sunt Polonia, Cehia, Slovacia, Bulgaria, Ungaria, Lituania, Letonia si Estonia.

Vladimir Putin a precizat marti ca spera ca toate problemele cu Comisia Europeana sa fie rezolvate cat mai rapid.

“Ne-ar placea ca toate chestiunile, care starnesc confuzie inca pentru Comisia Europeana, sa fie lamurite cat mai rapid sa sa putem lucra in liniste impreuna”, a declarat el.

Kuprianov a acuzat insa Comisia Europeana ca incearca sa faca preisuni asupra Gazprom, prin aceasta ancheta, pentru a obtine reduceri de preturi.

“Lansarea unei anchete formale de catre Comisia Europeana impotriva Gazprom poate fi considerata, la fel ca si perchezitiile efectuate anul trecut in filialele sale (din UE, n.r.), drept o preiune vizand influentarea preturilor si a rezultatelor negocierilor comerciale, ceea ce contravine principiilor pietei”, a spus Kuprianov, citat de Interfax.

El a anuntat, in acest context, intentia grupului, al carui principal client este in prezent Uniunea Europeana, de a-si majora exporturile spre tari din Asia.

Comisia Europeana a precizat miercuri ca a luat nota de decizia presedintelui Vladimir Putin.

“Am luat nota de acest anunt, dar la acest stadiu nu avem comentarii particulare”, a declarat Antoine Colombani, purtator de cuvant al comisarului pentru Concurenta Joaquin Almunia.

“In ceea ce priveste ancheta in sine, Comisia isi va efectua investigatiile”, a precizat Colombani, adaugand ca “pentru a face asta, va trebui in mod evident sa ceara informatii de la Gazprom”.

Hotnews: Rusia propune o reducere a pretului la gaze daca Moldova renunta la cooperarea energetica cu UE

Rusia a propus Moldovei o reducere a pretului la gaze daca aceasta tara renunta la cooperarea energetica cu Uniunea Europeana, a declarat miercuri ministrul rus al Energiei, Alexandr Novak, in marja unei vizite a premierului moldovean Vlad Filat la Moscova, scrie AFP.

“Propunerea este ca partea moldoveana sa denunte protocolul de aderare la acordul de cooperare energetica cu UE. Este conditia care permite examinarea chestiunii unei reduceri a pretului la gaze”, a declarat Novak, citat de agentia Ria Novosti.

“Moldova vrea o reducere de 30%”, a subliniat el. Vlad Filat s-a intalnit marti seara cu omologul sau Dmitri Medvedev si miercuri cu presedintele Vladimir Putin.

Aceste negocieri intervin pe fondul disputei dintre Rusia si Comisia Europeana, legate de preturi si de conditiile in care opereaza Gazprom pe piata europeana.

Tags: , ,

Comments are closed.

October 2017
M T W T F S S
« Sep    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Site Metter