revista presei pe energie 12 noiembrie

2010/11/12

money.ro: Rompetrol a câştigat prima bătălie în războiul cu statul

Grupul petrolier a obţinut câştig de cauză în procesul în care Ministerul Finanţelor a contestat prima majorare de capital la rafinăria Petromidia.

Tribunalul Constanţa a dat cîştig companiei Rompetrol în procesul cu Ministerul Finanţelor, referitor la majorarea cu 329 de milioane de lei a capitalului social al rafinăriei, decisă la 19 august. Decizia a fost luată de instanţă ieri, 10 noiembrie şi reprezintă primul succes al grupului Rompetrol în conflictul pe care îl are cu statul român referitor la conversia datoriilor istorice în acţiuni.

Sentinţa instanţei este definitivă şi executorie, ceea ce înseamnă căRompetrol Rafinare Constanţa (rafinăria Petromidia) va înregistra la Registrul Comerţului noul capital social rezultat după majorare. Ministerul Finanţelor poate ataca sentinţa cu recurs.

Rompetrol Rafinare a răscumpărat în luna august obligaţiuni în valoare de 71 milioane de dolari de la stat, printr-un credit de la acţionarul majoritar. Banii au fost folosiţi pentru plata parţială a datoriilor istorice ale rafinăriei, convertite în anul 2003 în obligaţiunie emise în favoarea statului, pe care Rompetrol trebuia să le răscumpere în totalitate până în septembrie 2010. Suma totală era de 570 de milioane de euro, dar aceasta a fost singura plată făcută de companie. Restul banilor au fost convertiţi în acţiuni ale statului, gruăul petrolier prelevându-se de o prevedere din convenţia iniţială de conversie, din 2003, care-i permitea acest lucru. Ca atare, statul a ajuns acţionar la rafinărie, cu 44,7% din capital.

În luna august, Rompetrol Rafinare a fost acţionată în instanţă de către Ministerul Finanţelor Publice, care a contestat majorarea de capital de 329,4 milioane de lei. În total, statul are deschise nu mai puţin de 19 procese cu grupul petrolier, prin care conteastă toate acţiunile în urma cărora s-a făcut conversia datoriilor în acţiuni.

Adevarul: Traseul South Stream, aproape de finalizare

România va afla la finele acestei luni dacă va face parte din proiect. Dacă rezultatele studiului de fezabilitate vor fi pozitive, România şi Rusia vor semna un acord interguvernamental şi vor înfiinţa o companie mixtă.

După mai mulţi ani de speculaţii privind participarea României la proiectul rusesc South Stream, Gazprom anunţă oficial că o decizie va fi luată în următoarele trei săptămâni. Oficialii gigantul rus şi cei ai Transgaz, transportatorul de gaze din România, au convenit în urma unei discuţii desfăşurate marţi la sediul companiei din Moscova să finalizeze până la sfârşitul acestei luni studiul care va stabili dacă este fezabil ca gazoductul să traverseze România.

„În timpul negocierilor, părţile au convenit să finalizeze până la sfârşitul lunii noiembrie concluziile studiului de fezabilitate pentru construirea secţiunii româneşti a gazoductului South Stream. În cazul în care concluziile sunt pozitive, companiile vor face propuneri guvernului rus şi celui român pentru semnarea acordului interguvernamental care va servi drept cadru politic şi legislativ pentru implementarea South Stream în România”, anunţă Gazprom într-un comunicat de presă. La negocieri au participat şeful departamentului grupului rus pentru managementul proiectelor, Leonid Chugunov, directorul general adjunct al Transgaz, Liviu Pintican, şi experţi ai ambelor companii. În octombrie, Gazprom arăta că România ar putea semna în primul trimestru din 2011 un acord interguvernamental cu Rusia, dacă rezultatele studiului vor fi pozitive.

În competiţie cu Bulgaria

România concurează cu Bulgaria pentru a găzdui prima parte a conductei terestre care va transporta gaze ruseşti spre centrul Europei. Guvernul bulgar a anunţat la începutul acestei săptămâni că va înfiinţa o companie mixtă cu Gazprom pentru construcţia tronsonului din Bulgaria. Potrivit portalului de ştiri Novinite, acest lucru elimină orice incertitudine legată de angajamentul autorităţilor de la Sofia, care s-au răzgândit de mai multe ori în privinţa participării la proiect. Acordul va fi semnat pe 13 noiembrie, în timpul unei vizite a premierului rus Vladimir Putin la Sofia.

inforusia.ro: Soarta „South Stream” via Romania va fi decisa pana in luna decembrie

Gazprom si Romania au convenit ca pana la sfarsitul lunii noiembrie sa finiseze studiul de  fezabilitate tehnica si economica privind constructia conductei „South Stream” pe teritoriul roman, anunta serviciul de presa al Gazpromului. Aceasta intelegere a fost facuta in aceste zile la Moscova in cadrul unei intalniri intre reprezentantul companiei ruse Leonid Ciugunov si vicedirectorul „Transgaz” Liviu Pintican.

„In cazul unui rezultat pozitiv, partile vor inainta guvernelor din Rusia si Romania propunerea de a semna un acord interguvernamental care va fi servi drept cadru politic si juridic pentru realizarea proiectului pe teritoriul Romaniei” se spune in comunicat.

Gazprom a invitat Romania sa ia parte in „South Stream” in luna februarie 2010. In luna octombrie presedintele Gazpromului Aleksei Miller a semnat cu ministrul Economiei roman Ion Ariton un memorandum privind pregatirea studiului de fezabilitate. Daca se va ajunge la rezultate pozitive, partile ar putea semna in primul trimestru din 2011 un acord interguvernamental. „In cazul semnarii unui acord interguvernamental, partile vor intreprinde eforturile necesare ca in timp scurt sa se faca aranjamentele necesare la nivelul celor doua companii”, sustine Gazprom.

inforusia.ro: Vremea Novostei: Gazprom doreste sa aduca Asia in Europa

n cadrul vizitei efectuate de presedintele Rusiei D.Medvedev in Coreea de Sud, seful Gazprom Aleksei Miller a avut convorbiri cu presedintele Kogaz privind livrarile de gaze si colaborarea la proiectele rusesti de explorare si prelucrare a materiilor prime , scrie Vremea Novostei.

Conform declaratiei la incheierea tratativelor, A.Miller considera ca desi Europa ramane importatorul nr.1 de gaze din Rusia, in scurt timp o aceeasi cantitate de gaze va fi livrata si pe piata asiatica, strategie utilizata de mult timp de Rusia pentru a face presiuni asupra contraagentilor europeni.

Pana in prezent, seful Gazprom a avut doua intrevederi cu comisarul european pentru energetica G.Ettinger, dar acestea nu s-au soldat cu un rezultat politic vizibil, politica gazelor intensificandu-se in directia rasariteana.

Gazprom a semnat si in luna septembrie, cu ocazia vizitei presedintelui rus Dmitri Medvedev in China, un acord privind conditiile de livrare a gazelor in aceasta tara ramanand sa se convina ulterior pretul si conditiile de finantare a constructiei conductei pe teritoriul Rusiei.

Tratative pe aceasta tema se prevedeau si cu Japonia, dar datorita situatiei tensionate create in legatura cu insulele Kurile, discutiile de afaceri au fost anulate din programul vizitei in aceasta tara a presedintelui rus.

In Comisia Europeana este prezentat in acest timp strategia energetica europeana pe urmatorii zece ani, propunandu-se concentrarea eforturilor pe cinci directii de baza: elaborarea programului de masuri “Europa energoeficienta”, formarea unei piete energetice unice in UE, concentrand eforturile tuturor tarilor, ceea ce ar necesita modificarea Constitutiei UE (Declaratiei de la Lisabona), care lasase energetica in competenta fiecarei tari), finantarea din fondurile bugetare a proiectelor infrastructurale nerentabile comercial, dar care prezinta interes pentru Europa, printre acestea figurand si coridorul sudic pentru aducerea gazelor din Marea Caspica, cresterea sigurantei alimentarii cu energie si intarirea calitatii de lider a Europei in sfera tehnologiilor. Si, in sfarsit, in al cincelea rand se prevedea intensificarea politicii externe in sfera energetica.

In timpul vizitei presedintelui rus in Coreea de Sud au fost semnate, de asemenea, peste 20 de acorduri la nivelul companiilor, precum si programe interdepartamentale in sfera inovatiilor. Acestea se refera la utilizarea de catre Coreea a realizarilor stiintei fundamentale din Rusia, iar de catre Rusia – a experientei productiei de inovare a Coreei. De asemenea, s-a cazut de acord in privinta participarii investitiilor coreene la complexul piscicol din Orientul Indepartat si la colaborarea intre serviciile de   procuratura si vamale din cele doua tari.

Tags: , ,

Comments are closed.

December 2017
M T W T F S S
« Nov    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Site Metter