revista presei pe energie 12 mai

2010/05/12

ziare.com: Videanu: Energia, gazele si industria aduc o crestere economica sustenabila

Economia din Romania merge foarte bine, cel putin potrivit ministrului de resort, Adriean Videanu, care a anuntat, marti, cresteri in mai multe sectoare.

In trimestrul intai din acest an, productia industriala a crescut cu 4,1 procente fata de aceeasi perioada a anului trecut, a declarat, intr-o conferinta de presa, ministrul Economiei.

De asemenea, energia electrica, cea termica si gazul au avut o crestere de 13,5 procente, iar industria prelucratoare de 4 la suta.

“In trimestrul intai, sectoare ca energie, gaze si productia industriala raman domeniile de sustinere a relansarii cresterii economice in Romania”, a spus Videanu.

“Comparativ cu februarie, in martie, productia industriala a crescut cu 17,1 la suta, datorita cresterilor inregistrate in cateva ramuri importante: industria producatoarea a crescut cu 20,4 la suta, iar industria energetica cu 1 la suta”, a adaugat ministrul.

Fata de luna martie a anului trecut, industria producatoare s-a majorat cu 6,6 la suta, insa, se inregistreaza inca scaderi in domenii precum constructiile.

“Din punctul meu de vedere, cresterea domeniului energiei, gazelor si productiei industriale reprezinta reluarea cresterii economice sustenabile”, a mai spus Videanu.

Joi, ministrul Economiei va fi in Istambul, pentru a discuta cu omologul sau despre proiectul Nabucco si despre dezvoltarea cablului submarin Transelectrica.

Adevarul: Romgaz şi cei doi giganţi energetici, pe bursă

Acţiunile producătorului de gaze Romgaz vor fi tranzacţionate la BVB

Acţiunile producătorului de gaze Romgaz vor fi tranzacţionate la BVB

Ministerul Economiei intenţionează să listeze la Bursa de Valori Bucureşti un pachet de 10-15% din acţiunile producătorului de gaze Romgaz peste aproximativ nouă luni. Cele două noi companii energetice, rezultate în urma restructurării sectorului, vor fi de asemenea privatizate pe bursă anul viitor.

Ideea privatizării companiilor energetice de stat prin listarea la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a revenit în atenţia Ministerului Economiei, acţionarul majoritar, după ce încercările din anul 2008 au fost date peste cap odată cu intrarea în criză. La acea vreme era aproape sigură listarea Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi Romgaz, după succesul ofertelor iniţiale primare în cazul Transgaz şi Transelectrica.

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a anunţat că a fost reluată „tentativa” de listare a producătorului de gaze Romgaz. „Vom începe evaluarea, pentru ca în nouă luni să putem lista Romgaz la bursă. Un pachet de 10-15% poate fi interesant pentru orice investitor”, a spus ministrul.

Moment nepotrivit

Întrebat dacă are în vedere privatizarea companiilor de stat prin metoda vânzării către investitori strategici, Videanu a arătat că nu există momentan această posibilitate, însă ar analiza o astfel de intenţie dacă aceasta ar exista.

„Este important să încercăm acest lucru prin bursă, pentru că astfel poate fi resuscitată inclusiv BVB, iar bursa ar urma să joace rolul corect, de a capitaliza companiile pentru investiţii. Prima listare vreau să fie de succes”, a punctat ministrul.

Totuşi, momentul ales pentru listare nu este unul dintre cele mai potrivite, întrucât cotaţiile nu vor reflecta adevărata valoare a companiei, într-o perioadă zbuciumată pentru pieţele de capital.

„Pentru Guvern şi micii investitori, momentul nu este foarte bine ales. Este, însă, pentru marii investitori. Aceştia cu siguranţă au lichidităţi şi vor fi foarte interesaţi să cumpere acţiuni care sunt mult mai ieftine decât în urmă cu doi ani sau decât vor fi peste doi ani”, a declarat, pentru „Adevărul”, Iulian Panait, preşedintele KTD Invest.

În ceea ce priveşte pachetul ales pentru oferta iniţială, analistul consideră că decizia este bună. „În general, primul pas pentru listare vizează 10-15% din acţiuni, apoi, în funcţie de evoluţia pieţei, ar putea urma un pachet suplimentar”, a mai spus Panait.

Termoelectrica – în faliment

În ceea ce priveşte cele două companii-gigant care vor fi înfiinţate prin restructurarea sectorului energetic de stat, acestea ar putea fi listate la BVB tot în 2011. „Este necesar ca cele două companii să fie înfiinţate până la 30 iunie, astfel încât să avem un istoric de funcţionare a lor înainte de scoaterea la bursă”, a precizat Videanu, adăugând că, tot în 2011, şi managementul celor două companii ar putea fi
privatizat.

În privinţa Termoelectrica, ministrul a arătat că activele viabile din companie (Electrocentrale Bucureşti, Galaţi, Borzeşti, Brăila, Paroşeni şi Deva) vor fi externalizate, iar restul activelor şi pasivelor (termocentrala Doiceşti) vor intra în faliment.

Pentru termocentralele Galaţi, Borzeşti şi Brăila, investitorii interesaţi, respectiv CEZ, GDF Suez, E.ON şi Enel, au termen până în septembrie să ia o decizie privind continuarea proiectelor de realizare a unor noi grupuri de producere a energiei. Electrocentrale Bucureşti, Paroşeni şi Deva vor fi incluse în noile companii-gigant. “Am fost foarte deschişi cu cei de la FMI şi le-am spus că datoriile Termoelectrica (de peste 3,3 miliarde de lei – n.r.) nu vor putea fi niciodată plătite”, a spus Videanu.

Bulgarii iau aceleaşi măsuri

Guvernul bulgar va lista la bursă participaţia de 33% deţinută la divizia locală a grupului german de utilităţi E.ON, pentru a anima piaţa de acţiuni şi sprijini bugetul, estimând că operaţiunea va aduce venituri de peste 50 de milioane de euro.

money.ro: Videanu vrea să listeze Romgaz la Bursă în 9 luni, cu 10-15% din acţiuni

Ministrul Economiei Adriean Videanu, a declarat că în perioada următoare se va demara procedura de evaluare şi documentaţia necesară pentru ca în nouă luni să listeze la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) un pachet de 10-15% din acţiunile Romgaz.

Listarea Romgaz va resuscita totodată şi Bursa de Valori Bucureşti. Totodată, după înfiinţarea celor două mari companii din sectorul energetic, când vom avea un istoric de şase luni al acestor companii, dorim să listăm şi aceste două companii pe Bursa de Valori Bucureşti”, a spusAdriean Videanu, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută în această dimineaţă.

Bursa: Termoelectrica va intra în procedură de faliment

După înfiinţarea celor două mari companii, Electra şi Hidroenergetica, Termoelectrica va intra în procedură de faliment. Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a spus astăzi, într-o conferinţă, că mai întâi se vor desprinde din societate acele active viabile, precum centralele de la Brăila, Galaţi, Borzeşti, dar şi Electrocentrale Bucureşti.
Pentru Brăila, Galaţi şi Borzeşti, există în continuare discuţii pentru asocierea cu investitori privaţi pentru construirea de unităţi noi în locul capacităţilor învechite şi poluante. Potrivit ministrului Videanu, investitorii privaţi selectaţi (ENEL, E.ON., CEZ şi GDF Suez) au termen până în septembrie să ia decizia de investiţie.

Bursa: Graficul de realizare a gazoductului AGRI se va decide astăzi

Statutul companiei de proiect care trebuie înfiinţată pentru dezvoltarea rutei de transport a gazelor Azerbaidjan – Georgia – România (AGRI) va fi dezbătut, astăzi, la Tbilisi. Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat, ieri, într-o conferinţă, că astăzi se va întâlni cu omologii săi din Azerbaidjan şi Georgia şi va stabili calendarul de dezvoltare a gazoductului AGRI.

ziare.com: Rusia vrea sa-si majoreze investitiile in Romania

Rusia isi propune sa contribuie la consolidarea investitiilor ruse in sectoarele strategice ale economiei romanesti, in primul rand in domeniul petrolier si energetic, dar si in cel metalugic, inclusiv prin participarea la privatizarea intreprinderilor de stat care mai exista in Romania.

Romania figureaza ca subcapitol separat in lista obiectivelor de interes pentru Federatia Rusa, potrivit unui document postat pe site-ul MAE rus. Documentul, elaborat de Ministerul rus de Externe si aprobat de presedintele Dmitri Medvedev, constituie o propunere de schimbare a doctrinei de politica externa a Moscovei, care sa tina seama de motivatii economice.

“Criza a demonstrat ca Rusia nu se poate dezvolta singura – trebuie sa se sprijine pe cineva”, a apreciat o sursa din MAE rus, citata de editia in limba rusa a revistei Newsweek.

Proiectul intitulat “Programul pentru folosirea eficienta si sistematica a factorilor de politica externa pentru dezvoltarea pe termen lung a Federatiei Ruse” prevede consolidarea relatiilor cu Uniunea Europeana si Statele Unite, descrise drept partenerii preferabili. Principalul motiv pentru aceasta schimbare neasteptata in politica externa rusa, in special in ceea ce priveste Occidentul, il reprezinta nevoia de investitii pentru modernizarea economiei si infrastructurii.

Rusia isi propune crearea asa-numitelor “aliante pentru modernizare” cu partenerii cei mai importanti din Europa si cu UE in ansamblu, folosirea potentialului tehnologic american si depasirea restrictiilor care se mai mentin inca in SUA in privinta transferului de tehnologii superioare catre Rusia, formarea de parteneriate sau aliante tehnologice cu tari ca Brazilia, India, China, Coreea, Singapore.

Institutiile abilitate din Federatia Rusa ar urma sa elaboreze o lista de tehnologii si procese tehnologice de care dispun partenerii externi si care prezinta interes pentru Rusia. Programul vorbeste si despre necesitatea identificarii inclusiv a tehnologiilor avansate aflate in dotarea nu doar a companiilor de stat, ci si private, din mediul stiintific, de cercetare si academic.

Romania figureaza ca subcapitol separat in lista obiectivelor de interes pentru Federatia Rusa, documentul subliniind necesitatea de a contribui la fortificarea business-ului rusesc in sectoarele strategice ale economiei romanesti, in primul rand in complexul petrolier si energetic, in metalurgia feroasa si neferoasa, inclusiv prin participarea la privatizarea intreprinderilor de stat care inca functioneaza in Romania.

Alta prioritate in relatiile cu Romania este amplificarea cooperarii in sectorul de gaze, inclusiv asigurarea tranzitului gazelor rusesti pe teritoriul Romaniei, dar si construirea si exploatarea depozitelor subterane de gaze pe teritoriul romanesc.

ziare.com: Bulgaria vinde 33% din E.ON

Guvernul bulgar va vinde la bursa pachetul sau de 33 la suta din actiunile E.ON Bulgaria, o companie de distributie a energiei electrice din zona de Nord-Est a Bulgariei.

Pachetul majoritar al E.ON Bulgaria este controlat de grupul german de utilitati E.ON, a declarat marti ministrul bulgar al Economiei, Traicho Traikov.

Guvernul de centru dreapta de la Sofia, care a venit la putere in luna iulie 2009, si-a anuntat intentia de a vinde pachetele minoritare pe care statul le detine la 55 de companii, inclusiv companii de utilitati si producatori de armament, in cadrul masurilor de austeritate destinate contracararii recesiunii.

inforusia.ro: Ministrul energiei: Rusia nu renunta la South Stream

Posibila fuziune dintre Gazprom si Naftogaz Ucraina nu va avea nici un impact asupra gazoductului South Steam, a afirmat marti la Damasc ministrul rus al Energiei, Serghei Smatko.

“Noi nu privim aceste doua chestiuni intr-o conexiune. South Stream este pentru Rusia o chestiune de principiu, o poarta stratregica pentru furnizarea directa de gaze catre consumatorii europeni”, a explicat ministrul, adaugand ca detaliile proiectului privesc toate tarile care participa. “Totul depinde de studiile de fezabilitate, de cat de flexibil va fi raportul intre costul conductelor si volumul de livrari”. Serghei Smatko a tinut sa linisteasca spiritele, subliniind ca nu exista nici un motiv de suspendare a lucrarilor la gazoductul South Stream, si argumentand ca nevoile Europei sunt cu 100-120 miliarde metri cubi de gaz mai mari decat ce primeste acum. “Cred ca, daca vom reusi sa furnizam o cantitate mai mare de gaze la un pret rezonabil, vom fi competitivi”, a concluzionat Smatko.

Gazoductul South Stream, care ar trebui sa fie dat in exploatare in 2015, va transporta 63 miliarde metri cubi pe an. Ucraina vede proiectul de sporire a capacitatii gazoductelor sale, realizat impreuna cu Rusia, ca o alternativa la South Stream, care ocoleste Ucraina.

RIA Novosti: South Stream not dependent on Gazprom-Naftogaz merger – energy minister

The possible merger of the Russian energy giant Gazprom and Ukraine’s Naftogaz has no bearing on the South Stream project, Russian Energy Minister Sergey Shmatko said on Tuesday.

“We do not relate these two issues [South Stream and a Gazprom-Naftogaz merger]. South Stream is an issue of principle for us, a strategic entry to direct supplies for European buyers,” he said during a visit to Syria.

Shmatko said the details of the project were a topic for the countries participating in South Stream.

“Everything will be determined by the feasibility study, how flexible the relationship is between the cost of the pipeline and the volume [of deliveries],” Shmatko said.

The energy minister said there was no reason to suspend work on South Stream.

“I believe if we manage to supply large quantities of gas at reasonable prices we will be competitive. As I understand it, Europe needs an additional 100-120 billion cubic meters of Russian gas,” he said.

RIA Novosti: Russia, Europe increase gas demands – Gazprom CEO

Europe and Russia have significantly increased their gas demands over the past four months, Russian gas giant Gazprom CEO said on Tuesday.

“It is completely clear now that Russia and Europe have significantly increased their gas demands,” Alexei Miller said. “In the first four months of 2010, the Russian internal market demonstrated steady growth. Volumes [of deliveries] reached 103% of 2008 pre-crisis levels. In several far-away foreign countries the growth in Gazprom deliveries has surpassed 40%.”

He said the best dynamic of Gazprom exports could be seen in Britain, which is one of the target countries of the company’s planned North Stream gas pipeline, which will link Russia and the European Union via the Baltic Sea.

“Deliveries to Britain have increase by almost 50%. This is a serious confirmation of our plans to exceed pre-crisis extraction volumes by 2013 and create new export corridors,” Miller said.

apa.az: Russian gas to be supplied to Turkey at a discount

Turkey will purchase Russian gas at a discount of 10 percent, APA reports Turkish press.

The memorandum connected with it will be signed within the framework of Russian President Dmitry Medvedev’s visit to Turkey which will begin on May 11.

Note that, Turkey is the biggest importer of Russian gas after Italia and Germany. 62 percent of its imported gas comes from Russia. Russia’s Gazprom Company sold 20 milliard cubic meters gas to Turkey in 2009. It is planned to put up this number to 30 milliard cubic meters in current year.

trend.az: SOCAR: Azerbaijan and Turkey develop intergovernmental agreement on gas issues

The State Oil Company of the Azerbaijan Republic (SOCAR) and representatives of the Turkish national pipeline companyBotas are working to prepare an intergovernmental agreement on gas issues in Baku, SOCAR head Rovnag Abdullayev said at the opening of a bust of late national leader Heydar Aliyev at the gas-processing plant today.

The sides are discussing the details of the principle agreement on gas prices in the first and second stages of the Shakh Deniz Field and the transit of Azerbaijani gas through Turkey, which was reached between Azerbaijan and Turkey earlier, Abdullayev said.

Azerbaijani gas is supplied to Turkey at $120 per 1,000 cubic meters. However, the cost of gas for consumers on Turkey’s domestic market is over $300 per 1,000 cubic meters.

As stated in the contract with Turkey, gas transit prices from Shah Deniz can be reviewed after one year, which means a new price can be introduced April 15.

Turkey has repeatedly stated its readiness to pay the difference that arises in the case of an agreement between the parties on a new gas price in the first stage. Gas sales to Turkey under the second phase of Shah Deniz will be carried out already at the rate of the new price.

Under the current contract, Turkey must receive 6.6 billion cubic meters of gas from Shah Deniz in the first stage of the field’s development. Shah Deniz reserves are estimated at 1.2 trillion cubic meters.

The contract to develop the offshore Shah Deniz field was signed on June 4, 1996. Participants to the agreement are: BP (operator) – 25.5 percent, Statoil Hydro – 25.5 percent, NICO – 10 percent, Total – 10 percent, LukAgip – 10 percent, TPAO – 9 percent, SOCAR-10 percent.

Novinite: Bulgaria Floats 33% Stake in E.ON Utility

Bulgaria: Bulgaria Floats 33% Stake in E.ON Utility
Economy and Energy Minister Traicho Traikov expressed the hope that the listing will trigger huge interest among investors and said revenues are expected to equal those from the tobacco monopoly sale, which are estimated at between BGN 80 M – BGN 100 M. P

Bulgaria will list its 33% minority stake in E.ON, one of the three power distributors in the country, to enliven the local stock exchange and boost revenues, the economy and energy minister announced on Tuesday.

“A privatization intermediary is yet to be selected, which means that the stake will be listed in about three to five months,“ Economy and Energy Minister Traicho Traikov told a news conference.

The minister expressed the hope that the listing will trigger huge interest among investors and said revenues are expected to equal those from the tobacco monopoly sale, which are estimated at between BGN 80 M – BGN 100 M.

In 2004, the Balkan country sold 67% in its three power distributors to Germany’s E.ON, Austria’s EVN and Czech CEZ. E.ON serves households in North-Eastern Bulgaria

Fifty companies, currently managed by the economy ministry, will go into the recently set-up State Consolidation company, which bundles minority stakes in state-owned firms prior to sale, the government decided last month.

These are operating companies, which are not on the “prohibited list” that features state-owned, banned from privatization companies, such as Bulgartransgas, the gas pipeline operator.

The measure is part of an anti-crisis package the government adopted earlier in April and aims to raise some BGN 250 M from the sale of its minority stakes on the Bulgarian Stock exchange.

The money raised will be a contribution to closing the BGN 1.5 B budget deficit that emerged in the first quarter of 2010. The total effect of the 60 anti-crisis is supposed to amount to BGN 1.6 B.

Bulgaria’s government has revised up to 1% its economic growth forecast for this year as recovering exports bolster the expansion.

Prime Minister Boyko Borisov’s government previously estimated the economy would grow 0.3% after a contraction of 5.1% in 2009 as investments dwindled and consumption shrank.

energia.gr: Medvedev Visits Turkey With Focus On Energy

Russian President Dmitry Medvedev arrived in Turkey Tuesday for a two-day visit expected to focus on energy cooperation, including a plan to buildTurkey ‘s first nuclear-power plant.

Flying in from Syria, Medvedev was to meet Wednesday with Turkish President Abdullah Gul and co-chair with Prime Minister Recep Tayyip Erdogan the first meeting of a recently agreed “high-level cooperation council” comprising several ministers from each side.

The two countries are expected to sign more than 20 agreements, including energy deals, the Kremlin’s top foreign policy adviser, Sergei Prikhodko, said Monday.

Among them is expected to be a memorandum to build and operate a nuclear-power station in Turkey .

Russia has long looked to build the country’s first nuclear-power plant, but a Turkish court last year scrapped a tender won by a Russian-led consortium.

Russia is Turkey ‘s main gas supplier and wants to build a section of its key South Stream pipeline through Turkey ‘s portion of the Black Sea to create a new route for Russian gas to Europe bypassing Ukraine .

Turkey , which also supports the European Union’s rival Nabucco pipeline, agreed in August to allow Russia to survey its Black Sea waters for the project.

Tags: , , , ,

Comments are closed.

November 2017
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Site Metter