revista presei pe energie 12 iulie

2010/07/12

money.ro: În anul de criză 2009, cei doi furnizori de gaze şi-au triplat profiturile

În condiţiile în care nu pierd nici o ocazie să ceară scumpirea gazelor pentru că altfel merg în pierdere, cei doi mari furnizori de gaze şi-au triplat profiturile în 2009. Asta în condiţiile unui consum de gaze mai mic.

GDF Suez Energy, furnizorul de gaze naturale pentru jumătatea de sud a României a înregistrat, în 2009, o cifră de afaceri de 3,62 miliarde de lei, potrivit datelor obţinute de The Money Channel. Afacerile au consemnat o uşoară scădere faţă de anul precedent (dacă facem comparaţia în lei, fără influenţele cursului valutar), când s-au ridicat la 3,73 miliarde de lei. Nu acelaşi lucru se poate spune şi despre profit. Grupul francez a raportat pentru anul trecut în România un profit de 380,38 milioane de lei, de circa trei ori mai mare (în lei) faţă de rezultatul anului 2008: 128,58 milioane de lei. Numărul de anagajaţi al companiei a scăzut de la 1.225 la 916.

E.On Gaz, compania care se ocupă de furnizarea gazelor naturale în jumătatea de nord a ţării, a consemnat anul trecut o cifră de afaceri de 2,55 miliarde de lei, în scădere (în lei) faţă de cea consemnată anul precedent: 2,97 miliarde de lei. În ceea ce priveşte profitul, evoluţia grupului german a fost aproape identică cu a celui francez: profitul a crescut de peste trei ori în anul de criză 2009, de la 43,66 milioane de lei în 2008 la 141,73 milioane de lei anul trecut. Evoluţia numărului de angajaţi a fost relativ constantă: 467 de salariaţi în 2008 şi 475 de salariaţi în 2010.

mai mult

Hotnews: Noua lege privind promovarea energiei regenerabile a fost publicata in Monitorul Oficial

Legea privind modificarea Legii 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile a fost publicata in Monitorul Oficial. Actul normativ creaza cadrul legal de respectare a angajamentului din 2007, respectiv procentul de energie produsa din surse regenerabile din totalul energiei consumate in 2020. Procentul asumat de Romania este de 24%, in timp ce tinta europeana se situeaza la 20%. Legea poate fi citita pe monitoruloficial.ro, Partea I, nr.474.

Legea 220/2008 prevede ca producatorii de energie regenerabila sa primeasca certificate verzi in functie de tehnologia folosita. Potrivit noii legi, producatorii de energie regenerabila vor beneficia de certificate verzi in felul urmator:

  • Pentru energia produsa in centrale hidroelectrice cu puteri instalate de cel mult 10 MW: 3 certificate pentru fiecare MWh produs si livrat daca centralele sunt noi si 2 certificate pentru fiecare MWh daca centralele sunt retehnologizate
  • Doua certificate pana in 2017 si un certificat din 2018 pentru fiecare MWh produs si livrat de producatorii de energie eoliana
  • Trei certificate pentru fiecare MWh produs si livrat din energie din biomasa, biogaz si sursa geotermala
  • Sase certificate pentru fiecare MWH produs si livrat din energie solara

mai mult

money.ro: Conducta de legătură între reţeaua de gaze a României şi cea a Ungariei, funcţională din iulie

Transgaz (TGN) şi divizia de transport al gazelor naturale din cadrul grupului ungar MOL, FGSZ, vor deschide în acestă lună o conductă cu o capacitate de 1,75 de miliarde de metri cubi pe an care leagă reţeaua de gaze a României de cea a Ungariei, între Arad şi Szeged, potrivit Reuters.

Tranzitul gazelor naturale va începe pe 20 iulie, se arată într-un comunicat al FGSZ.

“Secţiunea transfrontalieră de 150 de metri, între România şi Ungaria, este încă în construcţie. Livrările de gaze pot începe pe 20 iulie”, menţionează FGSZ.

Transgaz şi FGSZ au semnat în ianuarie 2008 o scrisoare de intenţie pentru interconectarea reţelelor de gaze naturale ale României şi Ungariei pentru a creşte gradul de siguranţă al aprovizionării cu gaze. mai mult

money.ro: Ministerul Economiei: Companiile vor suporta 70% din finanţarea stocurilor minime de ţiţei pentru 2010-2011

Finanţarea stocurilor minime de siguranţă pentru ţiţei şi produse petroliere va fi asigurată, pentru perioada 2010-2011, în proporţie de 30% din veniturile proprii ale ANRSPS şi 70% de la companii, în condiţiile în care statul nu mai poate asigura finanţarea cu 50% de la buget a acestor stocuri.

Astfel, potrivit unui proiect al Ministerului Economiei pentru modificarea şi completarea OUG nr.54/2002 privind constituirea şi menţinerea stocurilor minime de siguranţă pentru ţiţei şi produse petroliere, finanţarea stocurilor minime pentru perioada 2010-2011 se realizează din veniturile proprii ale Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale (ANRSPS) şi în completare de la bugetul de stat, pentru constituirea de către Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale a 30% din nivelul anual aprobat al stocurilor şi în proporţie de 70% din sursele proprii ale persoanelor juridice prevăzute în anexă la OUG nr.54/2002, pentru constituirea diferenţei din nivelul anual aprobat al stocurilor, potrivit proiectului de act normativ. mai mult

Bursa: Georgia ar putea să vândă Rusiei un gazoduct strategic

Rusia şi-ar putea consolida poziţia economică în Georgia, chiar dacă, după conflictul din august 2008, cele două state au rupt relaţiile diplomatice, scrie Vremia Novostei, în ediţia de ieri, estimând că nu este exclus ca Moscova să obţină controlul asupra gazoductului care leagă Federaţia Rusă de Armenia, prin teritoriul georgian, anunţă Agerpres.
La sfârşitul săptămânii viitoare, parlamentul georgian intenţionează să adopte, în a treia lectură, proiectul de lege privind patrimoniul de stat, potrivit căruia această conductă va dispărea din lista obiectelor de importanţă strategică. Imediat ce acest lucru se va întâmpla, gazoductul va putea fi privatizat. Actul normativ a fost aprobat în primă lectură la 6 iulie, precizează publicaţia moscovită.
Analiştii georgieni consideră că Rusia nu va pregeta să-şi însuşească obiectivul de care este interesată. Politologul de la Tbilisi, Kaha Kaţitadze, a afirmat că “pe nimeni, în afară de Rusia, nu interesează acest gazoduct”. Expertul a presupus că “următorul obiectiv, pe care Georgia ar putea să-l scoată la vânzare şi, în final, să ajungă sub controlul Rusiei, este calea ferată georgiană”.

mai mult

money.ro: Ucraina contestă rentabilitatea proiectului South Stream

Ucraina, principala rută de tranzit pentru gazele ruseşti livrate Europei, contestă rentabilitatea gazoductului South Stream, care va trece pe sub Marea Neagră, ocolind teritoriul ucrainean, a declarat ministrul de Externe al acestui stat, Konstantin Grişcenko, transmite RIA Novosti.

Gazoductul care va fi dezvoltat de Rusia va aduce gaze naturale din această ţară, pe sub Marea Neagră, către statele est-europene membre ale UE şi apoi spre nordul Italiei. Grupul Gazprom a anunţat că este pregătit să înceapă construcţia conductei în 2013.

“Proiectul South Stream nu este indispensabil. Implică cheltuieli excesive, fără să aducă valoare adăugată, întrucât nu oferă acces la o nouă sursă de gaze”, a afirmat Grişcenko într-o conferinţă de presă la Kiev.

În opinia sa, gazoductele din Ucraina sunt în măsură să garanteze livrări fiabile de gaze în Europa.

Omologul său finlandez Alexander Stubb a declarat însă la aceeaşi conferinţă de presă că ţara sa se pronunţă pentru diversificarea surselor de energie.

“Susţinem Nord Stream, precum şi South Stream şi Nabucco, dar pe termen scurt, întrucât importanţa gazelor naturale va scădea”, a afirmat Stubb.

Pentru autorităţile de la Moscova, construirea unei conducte care va ocoli Ucraina este o reacţie logică la conflictele cu Ucraina în domeniul gazelor, declanşate în iernile 2005-2006 şi 2008-2009.

mai mult

inforusia.ro: Tarile din Asia de Est si Sud-Est vor importa petrol rusesc

Rusia va deveni in curand cel mai mare furznizor de petrol pentru regiunile cu cea mai rapida crestere din lume- Asia de Est si Sud-Est. In ultimele saptamani, Rusia a crescut substantial volumul de petrol livrat catre tarile din aceasta parte a lumii, inclusive Japonia si Coreea de Sud, a anuntat astazi agentia de afaceri Bloomberg.

Acest lucru s-a datorat, in mare parte, startului de functionare a conducetei “Siberia de Est- Oceanul Pacific, in decembrie anul curent.

“Un numar tot mai mare de operatori din tarile Asiei de Est cumpara petrol rusesc din portul Kozmino, cunoscut sub marca ESPO, fiindca acesta este livrat intr-un termen de doar 2-3 zile”, a declarat analistul japonez Osamu Fuzhisava. “De acum incolo, petrolul rusesc ESPO este considerat un concurent al petrolului arab”, a adaugat el.

Conform informatiilor comunitatii de afaceri, costul livrarii petrolului rusesc, in luna iunie 2010 a fost de 70 de centi/ barilul, pe cand livrarea petrolului din Golful Persic a ajuns la 2,16 dolari/barilul. Ca rezultat, mai multe tari din Asia de Est si Sud-Est au inceput sa achizitioneze petrol din Rusia.

Petrolul marca ESPO brut are un continut mai redus de sulf in comparatie cu cel din Orientul Mijlociu. Astfel, intreprinderile de prelucrare a petrolului isi reduc costurile pentru protectia mediului inconjurator, mentioneaza agentia ITAR-TASS.

RIA Novosti: Russia says no reason to change Sakhalin-I oil and gas project operator

Russia sees no reason for replacing the operator of Sakhalin-I oil and gas project in the Russian Far East, Deputy Energy Minister Stanislav Svetlitsky said on Sunday.

Sakhalin Region governor Alexander Khoroshavin earlier said that the state could raise the issue of replacing the project operator, if the project started to yield lower profits.

The project operator is Exxon Neftegaz Limited, a subsidiary of U.S. oil major Exxon Mobil., with a 30% stake, Russia’s state-controlled Rosneft holds 20%, India’s ONGC 20% and Japan’s Sodeco 30%.

The deposit, operated under a production sharing agreement, holds potential reserves of 307 million tons (2.25 billion barrels) of oil and 485 billion cubic meters of gas.

Sakhalin is located around 10,000 km (6,200 miles) east of Moscow.

Novinite: Bulgaria to Receive Russia’s Gas Price Parameters in 1 Month

By August 10, the Bulgarian state company Bulgargaz will receive an offer from theRussiaGazprom for the price parameters of the new contracts for gas supply after 2011.

This decision has been made at the official visit of a Bulgarian delegation to Moscow to negotiate gas delivery deals and details on joint energy projects.

“We will insist on the contracts to be signed directly between Gazprom and Bulgargaz,” said Dimitar Gogov, CEO of Bulgargaz.

“They show understanding, but give no indications that the intermediaries will be skipped,” Bulgaria’s Energy and Economy Minister Traicho Traikov said on Friday, a day after the negotiations were launched in Moscow.

In the words of Minister Traikov the negotiations are calm and there are no “dramas”.

“In this sense I can say that I am neither happy nor unhappy,” he said.

Currently Bulgaria receives natural gas from three companies, controlled by “Gazprom”- Overgas, Wintershall and Gazpromexport. The end of 2010 is the expiration date of the contract between Bulgargaz and Overgas. The other two contracts expire in the end of 2011.

According to Gogov, the price of natural gas could be reduced either from changes in the basic values of the contract, or from shedding the intermediaries.

“I cannot say an exact percentage, but we definitely want a significant reduction of prices,” Gogov said, and added that 15% would be a significant reduction, but 30% is what Bulgaria aims for.

Novinite: Bulgarian PM Upbeat about South Stream Pipeline Profits

Bulgaria stands to benefit a lot from the construction of the South Stream gas transitpipeline, according to Prime Minister Boyko Borisov.

Speaking in an interview for the Bulgarian National Television dedicated to the first year of his term as Prime Minister, Borisov said Bulgaria was working actively on the Russian-sponsored energy projects that it deemed are in its interest.

“The South Stream project is going to provide natural gas for Western Europe, and if we invest USD 400 M in it now, we are going to receive transit fees till the end of our lives,” stated the Prime Minister.

“The Deputy CEO of Gazprom Alexander Medvedev will be in Sofia for talks on Thursday, which is when Bulgargaz and Gazprom will sign a “road map” for the South Stream project,” he reminded.

Borisov explained that under the new agreement Gazprom will continue to transit the same amounts of natural gas through Bulgaria to Greece and Turkey using the existing pipes, or about 17 billion cubic meters annually. From this Bulgaria will be profiting about USD 100-105 M per year.

The new pipelines on Bulgarian territory constructed specially as part of South Stream will transit about 14 billion cubic meters as the existing agreements are for 31 billion cubic meters annually. From this transit Bulgaria will get 50% of the fees as the new pipes will be owned 50/50 together with Russia.

The Prime Minister pointed out, however, that the Russians would like to increase the capacity of South Stream up to 63 billion cubic meters of natural gas annually, which means twice as large profits from the transit fees for Bulgaria.

“I have set conditions on the state company Bulgargaz to make a new gas supply contract directly with Gazprom, without any intermediaries,” declared the PM at a time when the Bulgarian company is involved in talks with Russia asking for lower gas prices and for eliminating the gas trade intermediaries.

With respect to the diversification of Bulgaria’s energy sources, Borisov said that the country recently signed a contract with Turkey for the delivery of liquefied natural gas, and that the EU Funds Minister Tomislav Donchev is in Brussels and seeking funding for the building of a Bulgarian liquefied natural gas terminal.

Bulgaria is also working to connect its gas pipeline network with those of Romania and Greece.

Russia is aware that we are no Ukraine, Belarus, or Georgia. We are member states of the EU and NATO. Russian Prime Minister Putin knows very well that we are an European country, and that they have to negotiate with us that way,” declared Borisov.

With respect to the project for the construction of the second Bulgarian nuclear power plant at Belene, Borisov said the state had paid EUR 300 M in advance for the first Russian reactor, and another EUR 280 M had to be paid before the end of this year for the same reactor.

Novinite: Bulgaria’s PM Writes Off Burgas-Alexandroupolis Pipeline Once Again

Bulgarian Prime Minister Boyko Borisov has suggested once again that the Russian-sponsored Burgas-Alexandroupolis oil pipeline project will fail to be realized.

Speaking in an interview for the Bulgarian National Television dedicated to the first year of his term as Prime Minister, Borisov reminded that his government is currently expecting an internationally-sanctioned environmental assessment to be ready by February 2011 in order to decide on whether to realize the pipeline, which is a joint project with Russiaand Greece.

“This means, delicately put, that this project will not be realized, especially after the environmental disaster in the Gulf of Mexico, because there is no environmental expert who might sign an environmental assessment which is favorable to this pipeline,” stated Borisov.

In June, the Prime Minister shocked Russia and Greece and his own Economy and Energy Minister by suggesting that Bulgaria was giving up the joint project, which is supposed to transport oil by going around the Bosphorus.

Hours later he said his words were misinterpreted and Bulgaria would decide on the pipe only after the completion of an environmental assessment.

Tags: , , , , ,

Comments are closed.

September 2017
M T W T F S S
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Site Metter