revista presei pe energie 12 aprilie

2011/04/12

Hotnews: Cum este obligata Romania sa permita din 2013 exporturile de gaze

Autoritatile romane nu vor mai putea tine prea mult timp in frau exporturile de gaze naturale. Legislatia europeana obliga statele membre sa asigure  transportul de gaze prin conductele de interconectare in ambele directii, si in sensul de import, dar si de export, motivul fiind sporirea securitatii  aprovizionarii. In aceste conditii, din 2013, toate conductele de interconectare din Romania vor trebui sa asigure si “fluxul invers”, ceea ce inseamna  permiterea exporturilor de gaze, a declarat pentru HotNews.ro Corneliu Condrea, director in cadrul Ministerului Economiei. Potrivit acestuia, trebuie  facilitate fluxurile de gaze naturale pe ambele sensuri, atat prin conducta Arad-Szeged, cat si viitoarea conducta Giurgiu-Ruse. Dar nu numai. Ar putea fi  construite conducte de interconectare pe ambele sensuri si cu Moldova si cu Serbia, chiar daca nu sunt state membre UE.

In ceea ce priveste conducta Arad-Szeged, din punct de vedere tehnic nu se pot realiza decat importuri in acest moment. Proiectul prevedea constructia conductei pe ambele  sensuri, insa pana la urma s-a realizat doar pentru importuri. Insa, daca autoritatile ar decide sa deblocheze exporturile, in cateva luni ar putea fi  rezolvata si problema tehnica. In schimb, conducta Giurgiu-Ruse va asigura inca de la inceput transportul gazului în ambele directii. Corneliu Condrea  sustine ca interconectarea cu Bulgaria va fi finalizata pana la sfarsitul anului viitor, in prezent derulandu-se procedurile pentru selectarea  constructorului pe partea romana.

  • Potrivit Regulamentului european 994/2010, pana pe 3 martie 2012, fiecare stat trebuie sa prezinte o propunere de capacitate bidirectională. Pana pe 3  decembrie 2013, trebuie asigurata capacitatea bidirectională permanentă în toate interconectările transfrontaliere între statele membre. “Operatorii de  sisteme de transport asigură capacitatea bidirectională permanentă în toate interconectările transfrontaliere între statele membre cât mai curând posibil si  cel târziu până la 3 decembrie 2013”, se arata in regulament.

documente

Regulamentul UE 994/2010 privind masurile de garantare a securitatii aprovizionarii cu gaze
Regulamentul mai spune ca “operatorii de sisteme de transport nu ar trebui împiedicati să ia în calcul situatia în care investitiile care permit capacitatea  fizică de a transporta gazul în ambele directii (capacitate bidirectională) în cadrul interconectărilor transfrontaliere cu tări terte”. Romania are in  vedere interconectarea cu Moldova si cu Serbia. In plus, vor fi facute investitii la statiile Isaccea si Negru Voda pentru ca din punct de vedere tehnic,  gazele sa poata fi transportate in ambele sensuri. Până la 3 decembrie 2011, statele membre comunică Comisiei acordurile interguvernamentale existente  semnate cu tări terte care au un impact asupra dezvoltării infrastructurilor de gaze si aprovizionării cu gaze.

HotNews.ro a aratat ca Petrom vrea sa exporte gaze naturale prin conducta de interconectare Arad-Szeged, pentru ca “un producator trebuie sa caute cel mai  bun pret pentru produsul sau”. Autoritatile romane nu sunt prea incantate de ideea exporturilor fiindca se tem ca, astfel, Petrom ar vinde in alte tari o  mare parte din productia de gaze naturale. Temerea este justificata in conditiile in care pretul gazelor din productia interna reprezinta circa 40% din  pretul gazelor de import. Insa, de partea Petrom se afla directivele Comisiei Europene. Vezi in text de ce se tem autoritatile romane sa dea “unda verde”  exporturilor de gaze.

  • Petrom are tot interesul sa caute “cel mai bun pret pentru produsul sau” avand in vedere ca in Romania pretul pentru gazele din productia interna a  fost  blocat la nivelul de 160 de dolari/1.000 mc inca din 2009, in timp ce preturile la gazele din import au tot crescut in ultimii ani ajungand la 400 de dolari/1.000 mc.

Avem discutii cu Transgaz si ANRE cu privire la fluxul invers in Ungaria, dar pâna la acest moment, pe Arad-Szeged, sunt permise numai importurile. Interconectarile între statele membre UE în ambele sensuri reprezinta o cerinta a legislatiei europene care trebuie respectata. Prioritatea Petrom vizeaza impulsionarea crearii unei piete functionale de gaze naturale în România, în care categoriile vulnerabile sa fie protejate   corespunzator iar pretul pentru consumatorii industriali sa fie rezultatul raportului cerere/oferta. In prezent, pretul gazelor din productia interna reprezinta circa 40% din pretul gazelor de import. Ca si principiu al economiei de piata si al cresterii economice, un producator trebuie sa caute cel mai bun pret pentru produsul sau. In acest context, evaluam oportunitatile de export direct de gaze. Inceperea exportului de gaze ar aduce numai beneficii la bugetul de stat (prin cresterea contributiilor din TVA etc.)“, au precizat pentru HotNews.ro reprezentanti ai Petrom.

Interconectarile între statele membre UE în ambele sensuri reprezinta o cerinta si a noii legislatii europene privind organizarea pietei gazelor. Este vorba de Directiva 73/2009 care trebuia transpusa inca din martie 2011. Noua directive se refera, printre altele, si la interconectare in vederea facilitarii  fluxurilor de gaze naturale pe întreg teritoriul Comunitatii Europene. Printre obiectivele si principiile ordonantei de urgenta privind dezvoltarea pietei gazelor se afla:

* dezvoltarea interconectarilor Sistemului national de transport al gazelor naturale cu sistemele similare din tarile vecine si cu alte infrastructuri de transport si integrarea Sistemului national de transport al gazelor naturale în reteaua europeana de transport a gazelor naturale
* asigurarea conditiilor necesare pentru buna functionare a pietei gazelor naturale si pentru integrarea pietei nationale în piata interna europeana a  gazelor naturale.

In plus, permiterea exportului de gaze reprezinta chiar unul dintre obiectivele generale ale Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei. “Eliminarea restrictiilor privind comertul cu gaze naturale între statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv dezvoltarea unor conducte de interconectare   corespunzatoare pentru a satisface cererea si a îmbunatati integrarea pietelor nationale, ceea ce ar putea facilita fluxurile de gaze naturale pe întreg teritoriul Comunitatii Europene”. Acesta este un obiectiv al ANRE cuprins in proiectul de ordonanta.

Anul trecut, in octombrie, a fost pusa in functiune conducta de interconectare Arad-Szeged. Conducta are o lungime totala de 109 km si un diametru de 700 mm. Pe teritoriul Romaniei, conducta de interconectare are o lungime de aproximativ 62 km intre punctul de conectare Horia (langa Arad) si punctul de frontiera  Csanadpalota de la granita dintre Romania si Ungaria. Conducta de gaze Arad – Szeged are o capacitate de 4,4 miliarde metri cubi pe an, corespunzator unui debit mediu orar de 500 mii metri cubi/ora.

In plus, autoritatile romane si cele bulgare au un proiect comun de interconectare a sistemelor nationale de gaz la Giurgiu-Ruse. Conducta va avea o capacitate maxima de transport de 1,5 mld. mc/an, iar capacitatea minima de transport de 0,5 mld. mc/an. Valoarea totala estimata a proiectului (cu valori eligibile pentru cofinantare europeana) este de 23.823.836 euro, din care TRANSGAZ S.A. -10.093.952 euro si BULGARTRANSGAZ E.A.D. – 13.729.884 euro.

money.ro: România şi-a redus dependenţa de petrol şi gaz

Ponderea surselor de energie folosite în România s-a modificatsemnificativ în zece ani, potrivit ultimei cercetări în acest sens, publicate de Eurostat. Europa nu urmează acelaşi trend.

În 1999, ponderea ţiţeiului şi a produselor petroliere în consumul total deenergie era de 28,5%. În 2009, a scăzut până la 25,8%. De asemenea, dacă acum 11 ani, consumul de gaz acoperea 37,4% din necesităţile energetice ale ţării, anul trecut ponderea acestei resurse ajunsese la doar 29,9%.

În mixul energetic, petrolul şi gazul au început să fie înlocuite de un consum în creştere de cărbune, de energia nucleară (România a mai deschis un reactor nuclear la Cernavodă) şi de regenerabile. Astfel, dacă acum 11 ani ponderea combustibililor solizi în consumul total era de 18,7%, în 2009, aceasta a crescut la 21,3%. De asemenea, ponderea energiei nucleare a crescut de 3,7% la 8,6% iar cea a energiei obţinute din surse regenerabile de la 12 la 14,9%.

Din punctul de vedere al tipului de resurse folosite, România urmează doar parţial tendinţa europeană. La nivelul blocului comunitar se constată o scădere a ponderii petrolului şi produselor petroliere (de la 39,2% în 1999 la 36,6% acum doi ani) dar ea este însoţită de o creştere a ponderii gazelor naturale în consumul de energie: de la 22,4% la 24,5%), în paralel cu o reducere a combustibililor solizi, de la 18,3% la 15,7%.
De asemenea, apetitul pentru energia nucleară a început să scadă încă din anii trecuţi, înainte de preocupările de azi generate de întâmplările din Japonia: de la 14,2% în 1999 la 13,6% în 2009.

money.ro: Germania vrea să accelereze închiderea centralelor nucleare şi dezvoltarea energiei regenerabile

Germania vrea să accelereze închiderea centralelor nucleare şidezvoltarea energiei regenerabile, în special a construcţiei de parcuri eoliene şi a liniilor de înaltă tensiune, potrivit unui document citat de AFP.

Documentul, elaborat de ministerele Mediului şi Economiei, prezintă “un plan în şase puncte pentru schimbarea politicii energetice”.

După cutremurul urmat de catastrofa de la centrala nucleară Fukushima, “problema utilizării viitoare a energiei nucleare este reevaluată. Renunţăm mairapid la energia nucleară decât era prevăzut”, se arată în raport.

Reactoarele germane, care produc circa o treime din electricitatea ţării, urmau iniţial să fie închise până în 2020, dar guvernul cancelarului Angela Merkel le prelungise în toamnă durata de funcţionare cu 12 ani.

După cutremurul din Japonia, guvernul a decis trecerea rapidă la “era energiei regenerabile”.

Potrivit planului, vor fi susţinute formele de energie nepoluante, în special cea eoliană, spre exemplu prin eliminarea obstacolelor administrative şi susţinerea financiară intensivă a proiectelor.

Banca de stat KfW va lansa în această primăvară un program de creditarepentru proiectele eoliene marine, în valoare de cinci miliarde de euro.

Totodată, autorităţile de la Berlin vor să încurajeze economia de energie, inclusiv prin condiţionarea unor facilităţi fiscale de eficacitatea energetică.

Documentul urmează să fie prezentat, vineri, şefilor guvernelor landurilor germane.

Vocea Rusiei: Rosneft, Lukoil, Novatek, lideri mondiali la rezervele de materie primă

Companiile ruseşti sunt lideri mondiali la rezervele de petrol şi gaze. La această concluzie au ajuns analiştii de la Agenţia de consulting Ernst end Young. Potrivit datelor din 2010, în clasamentul mondial primele locuri sunt ocupate de Rosneft, Lukoil şi Novatek.

Absenţa holdingului Gazprom se explică prin parametrii studiului. Însă situaţia generală nu se schimbă, consideră analiştii. Importantă nu este denumirea concernelor, ci situaţia generală, consideră Konstantin Simonov, directorul general al Fondului de Securitate Energetică Naţională. Studiul a demonstrat încă o dată că Rusia dispune la ora actuală de cele mai mari resurse de hidrocarburi de pe planetă. Iar acest lucru obligă companiile occidentale să coopereze mai intens cu holdingurile ruseşti.

Conform volumului de petrol extras, Rosneft ocupă poziţia a două, Lukoil – poziţia a şasea, iar Novatek – poziţia a două printre concernele din sfera gazelor. Totodată, analiştii remarcă succesul ruşilor la sporirea bazei de resurse. Se dobândesc şi se valorifică noi zăcăminte, se perfecţionează permanent tehnologiile. Tocmai imperfecţiunea celor din urmă a fost una din principalele piedici în dezvoltarea complexului energetic şi creşterea capitalizării companiilor. Această rămânere în urmă va fi rezolvată prin intermediul parteneriatului cu companiile occidentale, este convins Konstantin Simonov. Cu atât mai mult cu cât autorităţile ruseşti fac tot posibilul pentru crearea unui climat investiţional favorabil.

„Vedem că Guvernul permite tot mai mult străinilor să pătrundă în sectoarele strategice ale economiei ruseşti. Vedem că statul îi cheamă pe nerezidenţi. Cel mai ilustrativ eveniment este alianţa dintre Rosneft şi BP în Arctica. Sunt convins că nerezidenţii sunt necesari în energia rusească, deoarece asta înseamnă noi tehnologii, noi investiţii şi împărţirea riscurilor. Aşa că aici este vorba despre relaţii oneste între noi şi nerezidenţi. Guvernul se străduieşte să uşureze activitatea companiilor străine în Rusia. Cred că pe viitor legile privind investiţiile strategice şi platforma continentală  vor fi liberalizate”.

Analiştii din domeniu menţionează că, în ultimul timp, în sfera gazului se înregistrează trendul încheierii de alianţe între marile companii. Rusia deja are experienţă în acest sens. Este suficient să menţionăm proiectul gazifer „Sahalin-1”.

inforusia.ro: Azerbaidjanul vrea sa dubleze exporturile de gaze naturale pentru Europa

Azerbaidjanul are un potential de export de gaze naturale catre Europa mult mai mare decat volumul actual al exportului, de 15 miliarde metri cubi pe an, a declarat presedintele azer Ilham Aliev, intr-un interviu difuzat luni de televiziunea Rossiia 24.

Cu investitii de 20 miliarde dolari, aceasta cantitate s-ar putea dubla, Azerbaidjanul devenind un important furnizor de gaze naturale pentru Europa. Aceasta in conditiile in care, pentru 2011, productia estimata este de 28 miliarde metri cubi, iar consumul nu va depasi 10-11 miliarde, arata presedintele Aliev.

In prezent, din cauza limitarii exporturilor si a mentinerii presiunii in platforma petrolifera, o parte a gazelor vin inapoi, a mai explicat seful statului. Pe de alta parte, Europa ar putea ajunge pana in 2030 intr-un deficit de gaze naturale, cu consecinte economice serioase. „Cel mai bun lucru ar fi o coordonare a eforturilor si activitati comune ale producatorilor si consumatorilor, si in caz de nevoie si ale tarilor de tranzit”. Altfel, „criza de gaze naturale ar putea duce la o concurenta neloiala ori chiar la o confruntare deschisa”, este scenariul presedintelui Aliev.

inforusia.ro: Medvedev vrea o bursa a gazelor in 2011

Presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, le-a cerut premierului si membrilor cabinetului sa propuna masuri pentru a garanta aplicarea de catre companiile energetice a programelor de investitii pentru anul acesta, in primul rand pentru construirea de noi centrale electrice si modernizarea celor existente.

Executivul are termen pana la 15 mai sa elaboreze masurile pentru privatizarea companiilor energetice locale sau transferul administratiei acestora catre investitori privati si pentru eliminarea obligatiei consumatorilor de a plati pentru energia livrata abuziv de companii.

De asemenea, pana la 1 iunie Guvernul trebuie sa ia masurile pentru organizarea si functionarea bursei gazelor naturale, insarcinati cu acest obiectiv fiind primul-ministru Vladimir Putin si vicepremierul Igor Secin. Experimente s-au facut din 2006, cand Gazprom si producatorii independenti au tranzactionat gazele naturale prin Mejregiongaz, companie a grupului Gazprom, iar anul trecut Mejregiongaz a efectuat teste pentru tranzactii la termen pana la 18 luni.

inforusia.ro: Forumul de la Berlin, pesimist pentru proiectul Nabucco

Realizarea proiectului Nabucco este sub semnul incertitudinii, considera Stefan Judisch, presedintele Consiliului de administratie al concernului RWE, citat de postul de radio Vocea Rusiei.

La un forum organizat la Berlin consacrat proiectului Nabucco, cu participarea Comisiei Europene, participantii la proiect – OMV din Austria, MOL (Ungaria), Bulgargaz, Transgaz (Romania), Botas (Turcia) si RWE – s-au straduit sa prezinte drept “minunatele” perspectivele, chiar daca – scrie corespondentul postului de radio Vocea Rusiei – se stie ca realizarea proiectului este aproape in aer, in lipsa contractelor cu furnizori potentiali.

La Forumul de la Berlin, presedintele RWE a facut cunoscut ca grupul german a investit 20 milioane euro in proiectul Nabucco si ca si-ar dori sa vada cat mai curand construindu-se gazoductul ce ocoleste Rusia, dar a subliniat ca nimeni nu doreste sa construiasca o conducta pentru ca ea sa ramana goala. Potentialele tari furnizoare de gaz, care ar fi trebuit sa faca pana la sfarsitul lui martie ofertele pentru cantitatea livrata, au amanat o decizie definitiva pana in toamna.

Presedintele Comisiei pentru energie din Duma de Stat, deputatul Iuri Lipatov, declara recent, pentru postul de radio Vocea Rusiei, ca recentele initiative diplomatice ale presedintelui Comisiei Europene in Caucaz sunt “ceva normal in spiritul principiilor economiei de piata”, dar declaratiile unor participanti la Forumul de la Berlin, inclusiv ale comisarului pentru energie Guenter Oettinger, “suna ciudat”. Comisarul european Oettinger a promis ca va pleda pentru extinderea cooperarii UE-Rusia, daca Moscova va accepta un traseu direct al gazelor din Marea Caspica spre Europa. El a mai spus ca “increderea va fi serios subminata”, daca Rusia va continua tentativele de blocare a livrarilor de gaze ori de dirijare a lor spre reteaua ruseasca.

Este vorba de concurenta, dar Rusiei i se cere acum sa renunte la proiectul sau si, impotriva tuturor legilor pietei libere, sa acorde prioritate unui alt proiect, mai bine vazut de Bruxelles, observa analistul rus Valeri Nesterov, de la societatea de investitii Troika Dialog, citat de postul de radio. El a remarcat faptul ca problemele nerezolvate ale proiectului Nabucco ii determina pe participanti sa se foloseasca de ceea ce au, de factorul politic. “Este timpul ca europenii sa se elibereze de fobia gazelor rusesti si sa analizeze rational situatia”. Nesterov si-a exprimat speranta ca evenimentele recente din Africa si Orientul Mijlociu ii vor face pe europeni sa isi regandeasca politica energetica, “poosibil in favoarea gazelor rusesti. Important este ca functionarii de la Bruxelles sa respecte principiul liberei concurente”, este concluzia analistului.

Tags: , , , ,

Comments are closed.

November 2017
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Site Metter