revista presei pe energie 11 noiembrie

2010/11/11

Hotnews: Noua strategie energetica a UE: Investitii de 1.000 de miliarde de euro in infrastructura energetica, in urmatorii 10 ani

Comisia Europeana a prezentat, miercuri, noua strategie pentru o energie competitiva, durabila si sigura. Potrivit strategiei “Energie 2020”, in urmatorii zece ani, sunt necesare investitii in infrastructura energetica a Uniunii Europene de circa 1.000 miliarde de euro. Pentru a accelera proiectele strategice ale UE, Comisia propune o procedura simplificata si mai rapida pentru acordarea autorizatiilor de constructie, cu stabilirea unui termen maxim pentru obtinerea autorizatiei finale si a finantarii europene. De asemenea, va fi infiintat un “ghiseu unic”, care sa gestioneze cererile pentru toate autorizatiile necesare realizarii unui proiect.

  • Strategia stabileste prioritatile in domeniul energetic pentru urmatorii zece ani si prezinta masurile care trebuie luate de statele membre, informeaza Comisia Europeana.

Provocarea energetica este una din marile incercari la care suntem supusi cu totii. Aducerea sistemului nostru energetic pe o noua cale, mai durabila si cu un grad mai mare de securitate va dura, probabil, mult timp, insa acum este momentul pentru luarea unor hotarari ambitioase in acest sens. Pentru a avea o economie eficienta, competitiva si cu emisii reduse de carbon, trebuie sa definim o politica energetica la nivel european si sa ne concentram asupra catorva aspecte decisive“, a declarat Comisarul pentru energie Guenther Oettinger.

Potrivit Comisiei Europene, exista cinci prioritati decisive, iar in urmatoarele 18 luni vor fi lansate initiative si propuneri legislative concrete. Discutii pe aceasta tema vor fi purtate de sefii de stat si de guvern in cadrul primei reuniuni la nivel inalt a UE pe tema energiei, care va avea loc la 4 februarie 2011.

  • Prioritatile in domeniul energiei:


Reducerea consumului de energie prin stimulente investitionale

Comisia isi propune sa se concentreze asupra celor doua sectoare care prezinta cel mai ridicat potential de reducere a consumului de energie: transporturi si constructii. In vederea finantarii masurilor de reabilitare a locuintelor si de reducere a consumului de energie, Comisia va propune, pana la jumatatea anului 2011, unele stimulente investitionale si instrumente financiare inovatoare. Potrivit Comisiei, in sectorul public trebuie avuta in vedere eficienta energetica atunci cand se achizitioneaza lucrari, servicii sau produse, iar in sectorul industrial, certificatele de eficienta energetica ar putea fi un stimulent pentru a determina companiile sa investeasca in tehnologii cu consum energetic redus.

O piata paneuropeana a energiei integrata

Comisia stabileste un termen pentru finalizarea pietei interne a energiei. Pana in anul 2015, trebuie ca niciunul dintre statele membre sa nu mai fie izolat. In urmatorii zece ani, sunt necesare investitii in infrastructura energetica a UE totalizand o mie de miliarde de euro. Pentru a accelera proiectele strategice vitale ale UE, Comisia propune o procedura simplificata si mai rapida pentru acordarea autorizatiilor de constructie, cu stabilirea unui termen maxim pentru obtinerea autorizatiei finale si a finantarii din partea UE. Comisia Europeana mai sustine ca trebuie sa existe un “ghiseu unic”, care sa gestioneze cererile pentru toate autorizatiile necesare realizarii unui proiect.

Coordonarea politicii energetice a Uniunii Europene fata de tarile terte

Comisia propune coordonarea politicii energetice a Uniunii Europene fata de tarile terte, in special in ceea ce priveste relatiile Uniunii cu partenerii cheie. In cadrul acestor politici, Comisia propune extinderea Tratatului de instituire a Comunitatii Energiei pentru a integra si alte tari care doresc sa participe la piata de energie a Uniunii Europene. Se anunta, de asemenea, o cooperare importanta cu Africa in scopul furnizarii de energie durabila pentru toti cetatenii acestui continent.

Noi tehnologii energetice

Comisia European mai spune ca se vor lansa patru proiecte majore in domenii esentiale pentru asigurarea competitivitatii Europei, precum noi tehnologii pentru retele inteligente si stocarea energiei electrice, cercetarea privind cea de-a doua generatie de biocombustibili si parteneriatul “proiecte urbane inteligente” pentru promovarea reducerii consumului de energie in zonele urbane.

Sisteme mai clare de facturare

Comisia propune, de asemenea, noi masuri privind posibilitatea compararii preturilor, schimbarea furnizorilor de energie si sisteme de facturare clare si transparente.

Obiectivele energetice ale Uniunii Europene au fost incorporate in strategia “Europa 2020 pentru o crestere inteligenta, durabila si favorabila incluziunii”, adoptata de Consiliul European in iunie 2010. Principalele obiective pana in 2010 sunt: reducerea cu 20% a emisiilor de gaze cu efect de sera, cresterea la 20% a ponderii energiei din surse regenerabile si cresterea cu 20% a eficientei energetice.

Strategia “Energie 2020”

Documentul de lucru al Comisiei Europene-Situatia in statele UE

Bursa: CE propune investiţii de 1.000 miliarde de euro în energie

Comisia Europeană (CE) a propus statelor Uniunii Europene (UE) să investească 1.000 de miliarde de euro până în 2020 pentru a se pregăti să facă faţă unei eventuale explozii a preţurilor combustibililor fosili şi pentru a reduce dependenţa de importul de energie, transmite AFP, citată de Mediafax. Propunerea va fi discutată de şefii de state şi de guverne din UE cu ocazia unui summit pe tema Energiei organizat în februarie 2011, a anunţat comisarul european pentru Energie, Günther Oettinger. Dezbaterile vor fi dificile, în condiţiile în care criza economică a îngheţat investiţiile prevăzute pentru eficientizare energetică şi pentru surse regenerabile de energie, a adăugat el.
Ritmul investiţiilor este lent deoa-rece planurile de acţiune nu sunt obligatorii, ci stau la latitudinea fiecărui stat în parte, a menţionat oficialul european. CE vrea să facă obligatorii aceste planuri. UE s-a angajat în lupta contra încălzirii climei globale, printre altele, ca până în 2020 să reducă emisiile de dioxid de carbon şi alte gaze cu efect de seră cu 20%, în raport cu nivelurile din 1990 şi să aducă la 20% ponderea energiei regenerabile în consumul total.

money.ro: Noua strategie energetica a UE: Investitii de 1.000 mld. euro in infrastructura energetica, in urmatorii 10 ani

Comisia Europeana a prezentat, miercuri, noua strategie pentru o energie competitiva, durabila si sigura. Potrivit strategiei “Energie 2020”, in urmatorii zece ani, sunt necesare investitii in infrastructura energetica a Uniunii Europene de circa 1.000 miliarde de euro.

Pentru a accelera proiectele strategice ale UE, Comisia propune o procedura simplificata si mai rapida pentru acordarea autorizatiilor de constructie, cu stabilirea unui termen maxim pentru obtinerea autorizatiei finale si a finantarii europene. De asemenea, va fi infiintat un “ghiseu unic”, care sa gestioneze cererile pentru toate autorizatiile necesare realizarii unui proiect.

“Provocarea energetica este una din marile incercari la care suntem supusi cu totii. Aducerea sistemului nostru energetic pe o noua cale, mai durabila si cu un grad mai mare de securitate va dura, probabil, mult timp, insa acum este momentul pentru luarea unor hotarari ambitioase in acest sens. Pentru a avea o economie eficienta, competitiva si cu emisii reduse de carbon, trebuie sa definim o politica energetica la nivel european si sa ne concentram asupra catorva aspecte decisive”, a declarat Comisarul pentru energie Guenther Oettinger.

Bursa: Concluziile primei ediţii a Forumului Mării Negre pentru Energii Regenerabile

Prima ediţie a Forumului Mării Negre pentru Energii Regenerabile s-a încheiat astăzi, arată un comunicat remis redacţiei.
Evenimentul a avut loc în intervalul 8-10 noiembrie la Bucureşti, perioadă în care participanţii au asistat la mai multe sesiuni în domeniul politicii pentru energiile regenerabile, legislaţia în domeniu, energia solară, hidro, eoliană, geotermală, precum şi alte surse de energie regenerabilă promovate în regiunea Mării Negre şi la nivel internaţional. Pe durata celor trei zile participanţii au avut posibilitatea să asiste la o expoziţie de echipamente şi tehnologii din domeniul energiilor regenerabile.
În cadrul concluziilor Forumului s-a desprins necesitatea întăririi cooperării ţărilor riverane Mării Negre, prin intermediul a diverse formate de participare, în ceea ce priveşte sursele de energie regenerabilă, ceea ce va permite inclusiv transpunerea modelelor de succes şi optimizarea cadrului legislativ asociat sectorului, în concordanţă cu cerinţele actuale de dezvoltare la nivel global.

ziare.com: Profitul Transgaz a crescut cu 50 la suta

Societatea Nationala de Transport Gaze Naturale Transgaz a inregistrat, in primele noua luni, un profit net de 284,218 milioane lei, cu 50 la suta mai mare fata de cel din perioada similara a anului trecut, conform datelor remise Bursei de Valori Bucuresti.

Veniturile societatii au crescut cu 12 la suta, pana la 968,843 milioane lei, veniturile din exploatare cifrandu-se la 941,734 milioane lei si cele financiare la 27,109 milioane lei.

Cheltuielile s-au redus cu 1,18 la suta, pana la 337,243 milioane lei. Cifra de afaceri a crescut cu 13,6 la suta fata de primele 9 luni din 2009, situandu-se la 915,719 milioane lei.

La 30 septembrie 2010, Transgaz avea de achitat datorii de 770,521 milioane lei si de recuperat creante de 160,617 milioane lei.

Transgaz este operatorul tehnic al sistemului national de transport si raspunde de functionarea acestuia in conditii de calitate, siguranta, eficienta economica si protectie a mediului inconjurator.

Tags: ,

Comments are closed.

January 2018
M T W T F S S
« Dec    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Site Metter