revista presei pe energie 11 ianuarie

2011/01/11

money.ro: Boc anunţă contramăsuri, dacă se constată creşterea “nejustificată” a preţului carburanţilor

Premierul Emil Boc a declarat, la postul public de televiziune, că Guvernul poate introduce contramăsuri specifice economiei de piaţă, cum ar fi impunerea unor impozite, împotriva producătorilor care cresc rapid şi nejustificat preţul carburanţilor.

Deşi România este una dintre ţările europene cu cele mai mari resurse de petrol, companiile de profil de la noi din ţară anunţă scumpiri repetate ale carburanţilor. Aşa se face că litrul de benzină a depăşit 5 lei, în cele mai multe cazuri, iar sortimentele de top se apropie de pragul de 6 lei. Premierul Emil Boc a cerut o analiză a situaţiei.

El a declarat, luni seara, la postul public de televiziune, că Guvernul “nu are un rol direct în a stabili preţul combustibilului, nu poate să intervină, dar poate să-i tragă la răspundere pe cei care majorează nejustificat” preţul combustibililor. Premierul a mai declarat că aşteaptă rezultatele verificărilor cerute Consiliului Concurenţei şi ANAF.

Financiarul: Nuclearelectrica a repornit reactorul 1 al centralei de la Cernavoda

Nuclearelectrica a repornit astazi reactorul 1 al centralei nuclearelectrice de la Cernavoda, oprit saptamana trecuta pentru lucrari de mentenanta. “Activitatile de repornire s-au desfasurat respectandu-se procedurile centralei, precum si normele de protectie si securitate, neexistand niciun impact advers asupra populatiei, personalului si a mediului inconjurator”, se arata intr-un comunicat al Nuclearelectrica.

Adevarul: Energia ieftină pentru Mittal ajunge la Electrica

Furnizorii privaţi de energie acuză compania de stat Electrica de faptul că rămâne cu o parte din energia ieftină pe care Hidroelectrica o livrează către ArcelorMittal Galaţi. Întreaga piaţă liberă de electricitate din România a fost distrusă de intervenţia statului, spune Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică.

Tranzacţia extrem de controversată prin care Hidroelectrica va livra anul acesta către ArcelorMittal Galaţi 1,75 TWh (200 de MW) de energie la un preţ de 130 de lei pe MWh, cu 25% sub media pieţei, continuă să ridice semne de întrebare şi, mai mult, naşte conflicte între furnizorii de pe piaţă.

De data aceasta este vorba despre un contract adiacent, prin care furnizorul de stat Electrica, specializat în livrarea energiei către marii consumatori, realizează echilibrarea dintre electricitatea care pleacă de la producător, în bandă, adică încontinuu la aceeaşi putere, şi consumul efectiv al ArcelorMittal, care diferă de la o oră la alta. Mai exact, din cei 200 de MW primiţi de la Hidroelectrica, Mittal vinde către Electrica 70 de MW, energie pe care Electrica ar trebui să i-o returneze în funcţie de variaţia consumului.

Combinatul siderurgic vinde către Electrica această energie la acelaşi preţ de 130 de lei pe MWh, pentru că, altfel, ar fi acuzat că face profit din comerţul cu energie. Electrica percepe pentru acest serviciu de profilare 17 lei pe MWh, deci Mittal primeşte energia înapoi cu 147 de lei pe MWh.

Ce câştigă Electrica

Însă, potrivit informaţiilor obţinute de „Adevărul” din interiorul companiei, Electrica furnizează din cei 70 de MW doar în jur de 20 de MW înapoi către Mittal şi rămâne astfel cu 50 de MW de energie la un preţ „strategic”, adică la fel cu cel la care Guvernul a decis să ofere energie ieftină către Mittal pentru a păstra cele 9.500 de locuri de muncă.

Prin urmare, fie Electrica va obţine un profit uriaş din această afacere, fie vor câştiga alţi traderi sau consumatori mari, clienţi ai furnizorului. „Adevăratul câştigător al tranzacţiei Hidroelectrica-Mittal este Electrica, societate care rămâne cu o parte din această energie”, ne-a declarat Jack Cutişteanu, directorul general al traderului de energie Petprod, care a furnizat electricitate celor de la Mittal până la începutul anului 2010.

Potrivit acestuia, ArcelorMittal consumă doar 130 de MW, iar decizia strategică a Guvernului de a livra 200 de MW către combinat a avut în vedere şi energia ieftină care rămâne astfel la Electrica. „Dacă unii furnizori sunt ajutaţi de Guvern, cum să facem o piaţă regională de energie în România?”, s-a întrebat Cutişteanu.

Electrica şi Petprod, rivali pentru profilare

Pe de altă parte, în discuţiile oficiale, reprezentanţii Electrica au negat că ar rămâne cu această cantitate de energie. „Luăm de la Mittal 70 de MW, dar le dăm 68, 72, în funcţie de necesităţile lor. Diferenţa o vindem şi o cumpărăm de pe piaţa spot sau de pe cea de echilibrare”, ne-a declarat Ioan Silvaş, directorul de comercializare al Electrica.

Întrebat concret dacă Electrica vinde mai departe în alte contracte cei 50 de MW care i-ar rămâne din acest pachet de energie, Silvaş a răspuns: „Nu, dar dacă am fi făcut asta, care ar fi fost problema? Cei de la Petprod sunt supăraţi că au pierdut contractul de profilare cu ArcelorMittal, pentru care au depus şi ei o ofertă, dar Arcelor ne-a ales pe noi. Electrica furnizează de şase ani acest serviciu celor de la Mittal, iar cifrele pe care le-am negociat cu ei au fost aprobate de boardul companiei din Franţa”.

Cine cumpără energia de la Petrom?

O altă controversă legată de tranzacţia Mittal-Hidroelectrica este legată de faptul că producătorul hidro a trebuit să cumpere electricitate termo din piaţă cu peste 200 de lei pe MWh, pentru a avea cantitatea necesară pentru acest contract.

Fostul director general al Hidroelectrica, Mihai David (membru în Consiliul de Administraţie de la 1 ianuarie), a arătat că, pe lângă energia termo, va cumpăra 0,6 TWh de la Petrom la un preţ sub 95 de lei pe MWh, în timpul în care centrala pe care Petrom o construieşte la Brazi va fi în teste, adică începând din februarie-martie.

“Am făcut nişte dealuri beton”, spunea David despre această tranzacţie. În schimb, Cutişteanu susţine că Petprod, care din noiembrie livrează întregul necesar de energie al companiei petroliere, va beneficia de energia de la Brazi până când centrala ajunge să producă la nivelul consumului Petrom de 140 de MW.

„Este exact ca în bancul cu «nu era o maşină, ci o bicicletă, nu am primit, ci am dat, şi nu eu, ci vecinul». Petrom va decide în această lună când va începe testele, poate abia prin aprilie. Deci Hidroelectrica ar putea lua energie de la Petrom doar prin mai-iunie, dar va şi livra companiei petroliere, pentru ca aceasta să-şi facă echilibrul în perioada testelor. O fi făcut David dealuri beton, dar nu acesta”, a mai spus oficialul Petprod.

Nu mai există un preţ de referinţă în piaţă

La rândul său, Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România, susţine că tranzacţia Hidroelectrica-Mittal a distrus cu totul piaţa de energie, pentru că acum nu mai există niciun preţ de referinţă.

„Dacă acest contract s-a semnat din anumite raţiuni, de ce s-a încheiat pe bursă, un mediu unde până acum existau reguli?”, ne-a spus el, amintind că Hidroelectrica este singurul producător care de cinci ani, de când funcţionează bursa, nu a depus nicio ofertă de vânzare.

Mai mult, în ziua când s-a încheiat tranzacţia, doi furnizori, Petprod şi Arelco, au depus oferte pentru a cumpăra aceeaşi cantitate de energie, dar cu un preţ mult mai mare. David a precizat că a răspuns ofertei unui consumator (Mittal) pentru ca energia să nu fie speculată mai departe. „Dacă această energie ar fi fost vândută pe bursă în mod transparent, despre ce speculaţii e vorba? Cine ar fi cumpărat mai departe ştia exact preţul”, a arătat Lungu.

Cutişteanu a mai spus că şi la finele anului 2009, când Hidroelectrica şi Mittal au încheiat contractul pentru 2010, Comisia Europeană a analizat această tranzacţie. „Concluzia? Afacerea este legală, dar pute”, a conchis el.

“Dacă unii furnizori sunt ajutaţi de Guvern, cum să facem o piaţă regională de energie în România?”
Jack Cutişteanu
director general Petprod

Hotnews: CE a autorizat schema de ajutor de stat pentru investitii in transportul energiei, cu un buget de 57,7 milioane euro

Comisia Europeana a autorizat schema de ajutor de stat privind “Sprijinirea investitiilor in extinderea si modernizarea retelelor de transport al energiei electrice si gazelor naturale”, bugetul schemei fiind de 57,7 milioane de euro, din care 88% reprezinta alocari din Fondul European de Dezvoltare Regionala. Aceasta schema a fost initiata de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si a fost notificata autoritatilor europene de catre Consiliul Concurentei.

Potrivit unui comunicat al Consiliului Concurentei, ajutoarele de stat se vor acorda sub forma de alocari financiare nerambursabile, atat din fonduri comunitare cat si din fonduri nationale.

“Prin aceasta schema de ajutor de stat se urmareste sustinerea investitiilor in retelele de transport ale energiei electrice si gazelor naturale, astfel incat sa se reduca pierderile, sa creasca securitatea in furnizare si sa se evite situatiile de criza si, bineinteles, sa se atinga standarde ridicate de calitate spre beneficiul tuturor consumatorilor”, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Potentialii beneficiari sunt operatorii de transport si de sistem ai energiei electrice si gazelor naturale din Romania, respectiv Transelectrica si Transgaz. Pentru a accesa schema, acestia trebuie sa se adreseze Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri – Organismul Intermediar pentru energie, perioada de derulare a schemei fiind pana la sfarsitul anului 2013.

Aceasta masura va fi implementata in aplicarea Axei prioritare 4 “Cresterea Eficientei Energetice si a securitatii furnizarii in contextul combaterii schimbarilor climatice” din cadrul Programului Operational Sectorial “Cresterea Competitivitatii Economice”.

Bursa: Termenul de înfiinţare a companiei Electra, comunicat într-o săptămână

Ministrul Economiei, Ion Ariton, alături de preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME) Marin Condescu, directorul Complexului Craiova, Constantin Bălăşoiu, şi directorul general al Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO), Daniel Burlan, au semnat ieri, la Târgu-Jiu, protocolul prin care se aprobă Planul Social propus de FNME pentru evitarea disponibilizărilor în sectoarele minerit şi energie din Oltenia.
Ministrul Ariton a anunţat că părţile semnatare ale protocolului au convenit ca în şapte zile de la semnarea documentului să fie comunicat termenul aproximativ de înfiinţare al companiei “Electra”. Domnia sa a ţinut să precizeze că restructurarea producţiei noastre de energie prin înfiinţarea a două mari companii este un proiect susţinut în continuare de Guvern.
Constantin Bălăşoiu, care este şi coordonatorul înfiinţării Electra, a declarat, pentru ziarul BURSA: “Termenul de înfiinţare al Electra, din care vor face parte complexurile energetice Craiova, Rovinari şi Turceni, alături de SNLO, Nuclearelectrica şi o parte din Hidroelectrica, va fi aproximat în funcţie de procesele pe care le avem şi de discuţiile cu sindicatele şi cu Fondul Proprietatea. Noi vom relua urgent aceste dis-cuţii cu sindicaliştii şi cu Fondul Proprietatea, care se opun înfiinţării Electra, pentru a ajunge la un numitor comun”.
În ceea ce priveşte disponibilizările, domnul Bălăşoiu ne-a precizat că problema rezolvată prin protocol este a reducerii cu 22% a fondului de salarii: “Vom internaliza cât mai multe servicii pentru a da de lucru angajaţilor noştri. Până acum contractam cu terţii aceste servicii precum paza şi reparaţiile. Cu toate acestea, va fi nevoie şi de disponibilizări, dar nu de proporţii atât de mari cum s-a vehiculat. Decizia restructurării personalului va fi luată numai după ce vom aplica măsurile de internalizare a unor servicii şi activităţi”.
Potrivit Agerpres, protocolul semnat ieri conţine zece puncte, printre care acordarea, în perioada 2011-2012, a 75% din salariu şi a încă 25% sporul de vechime persoanelor care mai au doi ani până la vârsta de pensionare, dar şi reducerea cheltuielilor cu munca vie cu 23% din cadrul fiecărei unităţi miniere prin aplicarea acestei măsuri.
Preşedintele FNME, Marin Condescu, a precizat, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, că au fost găsite soluţii privind termocentrala de la Severin, care a fost propusă spre închidere din anul 2013, dar şi pentru comportamentul preferenţial pe care liderul FNME acuză că l-ar avea Agenţia Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) faţă de producătorii de energie din Oltenia.
Marin Condescu a spus: “Protocolul semnat rezolvă, în totalitate, Planul Social propus administraţiei la scurt timp după ce au anunţat că vor să facă disponibilizări de personal necesare într-o restructurare economică, care, din punctul lor de vedere, ducea la reducerea cu 22% a cheltuielilor cu munca vie. În cadrul discuţiilor am găsit şi soluţii la probleme care până ieri nu aveau viitor\”. El a mai spus că o alternativă la locurile de muncă va fi realizată prin mandatarea de către Minis-terul Economiei a societăţilor din minerit şi energie să constituie societăţi comerciale în parteneriat cu Consiliile locale cu investitori care produc piese de schimb şi sub-ansamble necesare activităţii de minerit.

money.ro: Ambasador SUA: Proiectele Nabucco şi South Stream ar putea fuziona

Cele două proiecte energetice rivale Nabucco şi South Stream ar putea fuziona, a declarat ambasadorul SUA în Italia, David Thorne, pentru La Stampa.

Nabucco este susţinut de UE, iar South Stream este promovat de Gazprom.

South Stream ar urma să treacă pe sub Marea Neagră spre Bulgaria, cu o secţiune spre Grecia şi Italia şi o alta spre România, Serbia, Ungaria, Slovenia şi Austria. Rusia a anunţat că îşi va dubla capcitatea anunţată de 31 miliarde metri cubi pe an la 63 miliarde. Partenerul Gazprom este italianul ENI, spune Euractiv.

Nabucco vizează reducerea dependenţei UE de gazul rusesc. Gazoductul ar urma să transporte gaz din Caucaz şi Orientul Mijlociu către Europa. Conducta va transporta 31 miliarde metri cubi pe an.

În interviu, Thorne a minimalizat dezvăluirile WikiLeaks de la începutul lunii decembrie. Documentele diplomaţilor americani spuneau că premierul italian Silvio Berlusconi ar fi profitat personal din acordurile energetice dintre Italia şi Rusia.

“Nu suntem îngrijoraţi de presupusa apropiere dintre Berlusconi şi Vladimir Putin. Italia a fost un promotor puternic al apropierii de Rusia, iar aceasta este poziţia preşedintelui Barack Obama. Există progrese cu Rusia, care au îmbunătăţit atmosfera”, a spus Thorne.

Întrebat dacă acelaşi lucru este valabil şi pentru legăturile cu ENI, Thorne a spus: “Da, pentru că au avut loc multe întâlniri cu directorul ENI, Paolo Scdaroni, la Roma şi Washington. ENI şi-a schimbat abordarea, favorizând o fuzionare a South Stream şi Nabucco. Aş putea spune că ne aflăm într-o fază constructivă”.

Hotnews: Serbia vrea sa colaboreze cu Bulgaria la centrala nucleara din Belene

Guvernul sarb ia in considerare posibila sa participare la constructia centralei nucleare bulgare din Belene, a declarat Petar Skundric, Ministrul Energiei din Serbia. Inainte ca analistii sarbi sa se pronunte, Skundric a spus ca este de acord cu proiectul si a aratat ca o noua centrala nucleara bulgara va conduce la scaderea preturilor pentru energia electrica in Serbia.

In luna noiembrie Bulgaria a oferit Serbiei un procent initial de 1-2% din actiunile centralei nucleare. Ulterior Serbia a cerut un procent de 5-10%. Pe 30 noiembrie a fost semnat la Sofia un acord legat de Belene, intre corporatia rusa “Rosatom” si compania de energie electrica bulgara (NEK) pentru a stabili o companie care sa studieze proiectul. Compania finlandeza Fortum are o cota simbolica de 1%, iar compania franceza Altran Technologies va intra si ea in proiect.

Conform proiectului, Bulgaria va detine 51% din actiunile centralei nucleare, dar ceilalti investitori vor putea in viitor sa isi creasca actiunile pana la 25%, in detrimentul investitorilor rusi si bulgari, relateaza Novinite.

Tags: , , , ,

Comments are closed.

September 2017
M T W T F S S
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Site Metter