revista presei pe energie 11 februarie

2011/02/11

Bursa: Compania de execuţie a AGRI, gata în a doua parte a anului

Compania de execuţie a proiectului AGRI va fi înfiinţată în a doua jumătate a anului 2011, iar la aceasta vor participa Azerbaidjan, Georgia, România şi Ungaria, studiul de fezabilitate urmând să fie finalizat în primele şase luni ale acestui an, a declarat Tudor Şerban, consilierul minis-trului Economiei. “Studiul de fezabilitate pentru realizarea proiectului AGRI ar putea dura şase luni. Astfel, după prima jumătate a anului 2011, putem vorbi despre înfiinţarea companiei de execuţie a gazoductului”, a subliniat domnul Şerban, citat de Agerpres.
Consilierul ministrului Economiei a precizat că societatea care va realiza studiul de fezabilitate – AGRI LNG Project Company – a fost înfiinţată în luna ianuarie 2011. Din ea fac parte tot companiile de stat energetice din cele patru ţări sus-menţionate.
Conform prevederilor Memorandumului de Înţelegere semnat între Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri din România, Ministerul Industriei şi Energiei din Republica Azerbaidjan şi Ministerul Energiei din Georgia, la data de 13 aprilie 2010, la Bucureşti, structura acţionariatului urma să fie formată din cele trei companii partenere, Romgaz, SOCAR şi GOGC. Fiecare companie deţinea un număr egal de părţi sociale, reprezentând 33,33 la sută din capitalul social al societăţii AGRI LNG Project Company. Ulterior, proiectului i s-a alăturat Ungaria, iar cota fiecărui acţionar în cadrul companiei care va realiza proiectul urmează să fie de 25 la sută din capitalul social.

Adevarul: România poate fi rezervorul de petrol şi gaze al Europei

România are mai multe resurse de petrol şi gaze decât arată estimările oficiale, este convins Stephen Hurley, preşedintele companiei petroliere americane Hunt Oil. Americanii de la Hunt Oil, una dintre cele mai mari companii petroliere private din lume, şi-au stabilit în România centrul operaţiunilor din Europa şi Orientul Mijlociu şi se pregătesc să exploreze subsolul autohton.

Dacă ne uităm la estimărie oficiale, petrolul şi gazele româneşti vor fi de domeniul istoriei peste 15-20 de ani, iar una dintre cele mai răspândite teorii este că ne vom adânci şi mai mult dependenţa de resursele energetice de import, în special de cele ruseşti.

În realitate, lucrurile pot sta cu totul altfel, cred americanii de la Hunt Oil, companie cu sediul central în Dallas, Texas, care în urmă cu două zile au anunţat mutarea de la Londra la Bucureşti a biroului de unde coordonează toate operaţiunile din Europa şi Orientul Mijlociu.

„Cu siguranţă în România există mai mult petrol şi gaze decât se estimează. De obicei, când experţii previzionează care sunt rezervele care au mai rămas, se bazează pe resursele dovedite pe baza tehnologiei care a existat până acum. Noi credem că potenţialul este uriaş, din acest motiv am decis să intrăm pe piaţa din România. Parte a modelului nostru de business este să luăm cele mai bune practici şi tehnologii cu care am avut deja succes şi să le aplicăm în alte părţi”, a declarat Stephen Hurley, preşedintele Hunt Oil, într-un interviu acordat în exclusivitate ziarului „Adevărul” în seara în care a avut loc recepţia oficială a reprezentanţei din România.

Model de business

Cu un accent texan care aminteşte de legendarul petrolist J.R. Ewing, Hurley s-a arătat extrem de încântat că discuţia are loc în limba sa maternă.

„Suntem foarte încântaţi că am venit în România şi foarte optimişti în acelaşi timp. Când intrăm pe o nouă piaţă, o studiem foarte bine înainte şi avem un business plan complex şi logic pentru activitatea noastră. Ce am văzut în România au fost câteva atribute care ne-au atras. Am văzut un mediu de afaceri stabil şi prietenos, iar modul de obţinere a licenţelor este competitiv şi corect având în vedere riscul pe care ni-l asumăm investind aici”, a arătat el.

Hurley a amintit şi de tradiţia pe care o are România în acest domeniu, fiind prima ţară din lume cu o producţie de petrol înregistrată în statisticile oficiale încă din anul 1857. De asemenea, extracţia gazelor a început în 1909. „Vedem aici un sistem petrolier robust, geologic vorbind. Rocile au potenţial de aplicare a noilor tehnologii în acest domeniu, cum ar fi tehnici seismice şi de foraj orizontal, care ne vor ajuta să producem petrol din roci care, înainte de a aduce aceste tehnici, nu erau economice”, a mai spus el.

Mai mult, există o infrastructură foarte bine dezvoltată şi o comunitate de companii furnizoare de servicii de care Hunt Oil are nevoie pentru a-şi dezvolta activitatea. Totodată, piaţa din România este renumită pentru specialiştii pe care îi are în sectorul petrolier.

În prezent, Hunt Oil colaborează cu Petrom pentru explorarea a două perimetre pe uscat, iar biroul din România are deocamdată zece angajaţi. Însă Hurley îşi doreşte mai mult. Vrea ca Hunt Oil să aibă propriile perimetre de explorare, iar numărul angajaţilor să crească odată cu afacerile din România.

Marea Neagră, o provocare

Pentru început, compania se va axa pe obţinerea de licenţe pentru explorarea perimetrelor terestre, pentru care există mai multe informaţii disponibile, şi nu exclude concesionarea unor zăcăminte la care Petrom renunţă din motive economice. Hurley a arătat că ţinta este dezvoltarea unui business de extracţie atât a petrolului şi a gazelor tradiţionale, cât şi a resurselor neconvenţionale. „Parte a planului nostru este să extragem hidrocarburi din rocile-mamă (resurse neconvenţionale – n.r.). Cu siguranţă acesta este viitorul”, a explicat el.

Compania s-a interesat şi de perimetrele din Marea Neagră scoase la licitaţie anul trecut de ANRM. „Marea Neagră este foarte atractivă, dar este o propunere de ­business dificilă, întrucât costurile sunt uriaşe, pentru că vorbim de ape foarte adânci. Este o zonă pe care o luăm în consideraţie şi o vom studia foarte serios pe viitor”, a mai spus Hurley. El este convins că România poate fi din nou unul dintre principalii producători de petrol şi gaze din Europa şi spune că a ţinut să intre pe această piaţă înaintea altor companii care vor veni aici din aceleaşi considerente.

Întrebat care crede că este latura negativă a pieţei româneşti de petrol şi gaze, Hurley a arătat că în afacerile cu petrol riscul face parte din cotidian. „Întotdeauna există o parte necunoscută. Ne place să fie stabilitate, dar, în acest business extrem de riscant, succesul sau eşecul nostru depinde în cea mai mare parte de decizia companiilor, a oamenilor, a managerilor. Probabil chiar acum vă uitaţi la veriga slabă”, a glumit el, pentru a se face mai bine înţeles.

“Cu siguranţă există aici mai mult petrol şi gaze decât se estimează. Noi credem că potenţialul este uriaş, din acest motiv am venit în România.”

Stephen Hurley
preşedintele Hunt Oil

Parteneriat cu Petrom

În septembrie 2010, Petrom a anunţat că a încheiat un parteneriat cu Hunt Oil pentru explorarea perimetrelor petrolifere Adjud şi Urziceni Est din estul României. Cele două companii vor investi circa 25 de milioane de euro în următorii ani în cadrul acestui proiect, urmând să stabilească ulterior dacă este viabil forajul în aceste perimetre.

J.R. Ewing din Dallas, croit după fondatorul Hunt Oil

Hunt Oil este una dintre cele mai mari companii private de petrol şi gaze din lume şi este deţinută de miliardarul texan Ray Lee Hunt, cotat de ediţia din 2010 a revistei „Forbes” cu o avere de trei miliarde de dolari. Tatăl său, H.L. Hunt, este considerat sursa de inspiraţie pentru personajul J.R. Ewing din celebrul serial Dallas.

Fondată în 1934, Hunt Oil are activităţi în întreaga lume, în special în Statele Unite, Canada, Peru, Australia, Yemen şi Kurdistan. Nefiind o companie listată, Hunt Oil nu îşi anunţă în mod public rezultatele financiare, însă, potrivit ultimelor date ale „Forbes”, compania a avut în 2008 venituri de 2,87 miliarde de dolari. Stephen Hurley este preşedintele companiei din 2004, iar în perioada 2001-2004 a fost vicepreşedinte executiv.

În ultimii doi ani, pe piaţa din România şi-au făcut intrarea mai multe companii americane din domeniul petrolier, precum ExxonMobil şi Chevron (în segmentul de explorare şi producţie) sau Cameron şi Lukfin Industries – producători de tehnologie.

Hotnews: Traian Basescu: Nu sunt un partizan al privatizarii Romgazului, Transgazului si Postei Romane

“Eu nu sunt un partizan al privatizarii Romgazului si Transgazului. Putem privatiza la termocentrale. La Posta, sunt de acord sa vindem actiuni, dar nu pachetul majoritar. Nu sunt de acord cu privatizarea sectoarelor vitale, atata cate au mai ramas. Criza ne-a aratat ca, in anumite momente, este bine ca statul sa aiba parghii sa intervina”, a declarat, joi, presedintele Traian Basescu la Radio Romania.

Seful statului a subliniat ca s-ar bucura sa se vanda termocentrale, dar nu Romgaz si Transgaz.

Aceeasi idee a fost sustinuta si de premierul Emil Boc dupa intalnirea cu reprezentantii FMI. “Pana la sfarsitul lui iunie stim clar ce se va intampla cu fiecare companie”, a spus Boc, care a adaugat insa ca Guvernul nu are in vedere privatizarea CEC sau vanzarea pachetelor majoritare la Hidroelectrica, Transgaz sau Romgaz.

In plus, vor continua procesele care vizeaza vanzarea unor pachete minoritare la societati precum Petrom sau Transelectrica.

Premierul Emil Boc a declarat, la inceputul saptamanii, ca noul acord incheiat cu FMI prevede printre altele si clasificarea companiilor de stat in trei categorii: societati care isi vor continua activitatea, vor fi privatizate sau lichidate.

Traian Basescu: Vineri iese raportul de monitorizare pe justitie. Aveam nevoie ca de aer de cazul Pasat in justitie si sa inlaturam suspiciunile ca avem un CSM lipsit de credibilitate

“Ca tot romanul, si eu am destul de putina incredere in partide si cazul Pasat este un exemplu. M-am dus, am rugat principalul partid responsabil, nu s-a intamplat nimic. E adevarat, nu aveau numarul de voturi necesare, dar sunt intr-o alianta.  Vineri iese raportul de monitorizare pe justitie. Aveam nevoie ca de aer de cazul Pasat in justitie si sa inlaturam suspiciunile ca avem un CSM lipsit de credibilitate. Aceste cazuri pot avea cel mai dur efect. In vara, pentru ca a cazut legea ANI, s-a formulat: lipsa de vointa politica in lupta impotriva coruptiei. In raport nu se spune ca PDL-ul a avut 12 oameni lipsa, ci ca Parlamentul blocheaza lupta impotriva coruptiei”, a declarat, joi, presedintele Traian Basescu, la Radio Romania Actualitati.

“Lucrurile acestea, fie ca e cazul Pasat, fie ce s-a intamplat cu CSM-ul, iti reduc increderea ca ai un partener alaturi de care sa mergi mai departe. Am incredere ca pana la urma miscam lucrurile, solutia este sa fim toti responsabili”, a adaugat seful statului.

Traian Basescu: Cangrena din vami e veche, arhicunoscuta si tolerata de toate partidele care s-au succedat la guvernare din ’90 si pana acum

“Cum e posibil sa acuzi partidul de guvernamant (de coruptia din vami – n.red.), cand aceasta operatiune se desfasoara acum, cand acest partid e la guvernare? E o actiune de intoxicare uriasa. Cangrena din vami e veche, arhicunoscuta si tolerata de toate partidele care s-au succedat la guvernare, din ’90 si pana acum”, a declarat, joi, la postul public de radio, presedintele Traian Basescu.

Declaratiile lui Traian Basescu:

Sinteza de presa de azi dimineata m-a uluit, legat de modul cum este prezentata aceasta actiune, pe mai multe canale. Curentul care incearca sa responsabilizeze un partid pentru coruptia din vami incearca pur si simplu sa prosteasca ascultatorii, telespectatorii, cititorii.

Ca e politic, ca e in interiorul PDL… niste minciuni fara limite. Un mare nimeni (Claudiu Saftoiu – n.red.) a afirmat ieri la televizor: “presedintele stia din 2005”. E un mare nimeni.

Va amintiti de acuzatiile de trafic de combustibil din timpul razboiului din Iugoslavia. Nume cum sunt cele ale lui Rusanu, Nini Sapunaru, Dinu Vama, va spun ceva legat de vami.

Lupta anticoruptie va continua la toate nivelurile.

Toate institutiile statului sunt mobilizate sa lupte impotriva evaziunii.

Actiunea de acum nu are nimic politic si nu are nimic cu intrarea nostra in Schengen.

Lupta impotriva coruptiei e un alt capitol pe care noi il ducem, cu oarecare succes, daca privim la aceasta actiune.

In operatiunea din vami au fost folositi agenti sub acoperire.

Ar fi cel mai umilitor lucru sa aducem vamesi din strainatate, ne vom proteja frontiera cu vamesi romani.

Meritul hotararii 59 a CSAT este ca se creeaza colective inter-institutionale la nivel central si judetean care actioneaza pe prioritatile stabilite pe CSAT.

Eu sunt de acord cu ministrul olandez ca trebuie ridicate standardele la frontierele statelor UE. Dar problema UE – migratia ilegala – trec pe la frontiera statelor membre Schengen, nu a Romaniei. Eu sunt de acord ca trebuie ridicate standardele la frontiera la nivelul UE.

Imediat ce a aparut o operatiune vasta impotriva coruptiei de la frontiere, au aparut abordarile: Ce a vrut Basescu cu operatiunea asta? E o rafuiala? A vrut sa lupte impotriva unuia sau a altuia? Pacat ca suntem atat de marunti incat la o operatiune mare, sa incercam sa o politizam pe doua directii: vama a fost pura pana acum, doar de un an, de cand guverneaza PDL singur, e coruptie.

Au sansa sa nu faca puscarie sau au sansa sa faca mai putina daca spun, cu nume, cui au dat bani.

PDL-ul plateste acum pretul ca nu m-au ascultat cand le-am spus: Nu politizati.

Institutiile au ca prioritate lupta impotriva coruptiei si a evaziunii. Dupa ani, am gasit formula de a face ca toate institutiile sa lucreze pe aceleasi obiective, in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei. S-a gasit formula sa folosim si ofiteri acoperiti, ceea ce nu era acceptat pana acum. S-au facut modificari legislative. A trebuit pregatit un pachet legislativ care sa ajute.

Traian Basescu despre USL: Putem analiza posibila lor participare la guvernare in functie de programul pe care il sustin. Deocamdata programul lor e Jos Basescu, jos Guvernul! ceea ce arata neputinta

​ “Uniunea Social-Liberala are un singur program: <Jos Basescu! Jos Guvernul!>. E foarte greu sa cooperezi cu o alianta politica ce nu are niciun program. Putem analiza posibila lor participare la guvernare in functie de programul pe care il sustin. Deocamdata programul lor e “Jos Basesc, jos Guvernul!”, ceea ce le arata neputinta”, a afirmat, joi, presedintele Traian Basescu, la postul public de radio.

“Uniunea e de stanga. Liberalii sunt de centru stanga, partidul socialist e de stanga. Ei au format o alianta de stanga ale caror obiective eu nu le stiu. Am inteles doar ca, in numele acestei aliante, PNL sacrifica si cota unica, care de fapt nu a fost obiectivul lor in campania din 2004, ci al meu. Dupa aceea, au pus-o in aplicare”, a declarat seful statului.

Bursa: Creşterea preţului gazelor trebuie să fie echilibrată

Preţul nu trebuie să afecteze mediul de afaceri şi populaţia
Demersul liberalizării pieţei gazelor şi a celei de electricitate, respectiv limitarea preţurilor reglementate la un anumit tip de consumatori, trebuie să fie un proces lent, etapizat şi echilibrat, apreciază directorul general al “E.ON România”, Frank Hajdinjak.

money.ro: Băsescu: Preţul gazelor se va liberaliza pentru populaţie din 2013

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat marţi, la TVR, că preţul gazelor se va liberaliza în primul rând pentru industrie şi abia din 2013 pentru populaţie, dar “categoriile vulnerabile” vor fi protejate.

“În primul rând, până în 2012, nu se pune problema ca populaţia să aibă gaze la preţul pieţei. Probabil vor fi indexări legate de inflaţie, dar nu se mai poate merge cum a fost până anul acesta. Au fost părţi întregi din industrie care au primit gaze la preţul de 160 – 180 de dolari mia de metri cubi, când preţul pe piaţa liberă este 400 de dolari mia de metri cubi. De fapt, ce facem? Subvenţionăm ineficienţă. Şi companiile de gaz au dreptul să câştige, pentru că şi ele au nevoie să se retehnologizeze, să se modernizeze. Spui cu uşurinţă: ‘lasă că e gazul nostru, să i-l dăm mai ieftin şi uzinei nu ştiu care!’ I-l dai mai ieftin, dar ai luat exact din banii prin care compania de gaze trebuia să se modernizeze. Nu mai are bani de dezvoltare şi va ajunge să vândă populaţiei tot mai scump, vor apărea accidentele, şi atunci o să-ţi pară rău că ai risipit o perioadă”, a spus preşedintele.

Băsescu a insistat că, într-o primă etapă, preţul la gaze trebuie liberalizat pentru industrie. “Dacă vă veţi uita în concluziile Consiliului European de săptămâna trecută, exact la articolul care vorbeşte despre liberalizarea pieţei energetice în UE, este o intervenţie a mea, în care am spus: ‘cu excepţia categoriilor vulnerabile’. Acelaşi lucru l-am făcut acum. Da, liberalizăm preţul la gaze. Nu începem cu populaţia. Începem din 2013 la populaţie, dar după ce determinăm toate categoriile vulnerabile, cărora, pentru că avem gaz – se extrage din pământul ăsta, şi jumatate din producţia de gaz încă este la o companie de stat românească – furnizăm gaze la un preţ convenabil, subvenţionat”, a afirmat preşedintele.

În cadrul interviului, şeful statului a respins faptul că există unele impuneri ori condiţionalităţi venite de la FMI, inclusiv în privinţa liberalizării preţului gazelor, punctând că este vorba de fapt de un program al Guvernului, preluat de Fond. “Temele, conţinutul acordului cu Fondul a fost stabilit de Guvern, înainte (…) Când a venit Fondul ne-a găsit cu lecţiile făcute”, a afirmat preşedintele.

Gandul: Calendarul scumpirii gazelor. Primii care plătesc tarife mărite sunt patroni

În ceea ce priveşte consumatorii casnici, situaţia încă nu e clară. Atât oficialii Guvernului, cât şi cei ai companiilor private spun că populaţia trebuie protejată.

Preţul gazelor ar trebui să se majoreze chiar de anul acesta, cu două cifre, spun oficialii unuia dintre principalii distribuitori şi furnizori de gaze şi electricitate din ţară, E.ON România. Este de aşteptat însă ca scumpirea gazelor să nu îi afecteze în 2011 decât pe consumatorii industriali. Compania încearcă astfel să-şi acopere pierderile din anii precedenţi, când a vândut sub costuri.

“Trebuie găsită o soluţie socială acceptabilă împreună cu autorităţile, astfel încât să fie protejată şi populaţia, dar şi mediul de afaceri. În 2011 este necesară o creştere a preţului, nu neapărat pentru consumatorii vulnerabili, ci pentru cei industriali”, a declarat miercuri Frank Hajdinjak, directorul general al companiei. Oficialii E.ON România au cerut deja autorităţii de reglementare majorarea preţului gazelor pentru acest an, pe etape. În total, creşterea ar trebui să fie de două cifre. “Trebuie să ne aşteptăm la o creştere treptată a preţului, o creştere care va fi de două cifre. Sunt sigur că şi autorităţile aud acest mesaj”, a spus Hajdinjak.

Soluţie pentru consumatorii săraci

La cererea FMI, Guvernul va elimina preţurile reglementate la energia electrică şi gaze în intervalul 2013-2015, pe baza unui calendar de liberalizare a preţurilor care va fi stabilit până în septembrie 2011. “Nu ştiu ce a determinat acest lucru, nu ştiu dacă s-a făcut la presiunea FMI sau dacă Guvernul oricum ar fi făcut asta”, spune Hajdinjak.

Tarifele nu vor creşte însă imediat, ci gradual, în funcţie de categoria din care fac parte consumatorii. Companiile vor fi primele care vor plăti tarife mai mari. Pentru consumatorii casnici, procesul de liberalizare a preţurilor la electricitate şi gaze va începe mai târziu şi se va finaliza în 2015.

Întrebat ce soluţie s-ar putea aplica în cazul consumatorilor cu venituri mici, oficialul companiei a propus crearea unui coş special cu gaze numai din producţia internă, special pentru această categorie.

O variantă ar fi şi cea în care gazele autohtone ar avea o pondere mai mare în coşul de consum. Ambele soluţii presupun preţuri mai mici, având în vedere că gazul din producţia internă costă 160 de dolari/1.000 de metri cubi, faţă de 400 dolari/1.000 de metri cubi, în cazul gazului de import. “Este o soluţie pe care am promovat-o permanent, chiar şi în discuţiile cu Guvernul”, a spus el.

Datoria CFR la curent, compensată cu dividende

CFR SA, companie monitorizată de FMI, a reuşit să mai reducă din datoriile către diverşi furnizori, fără a scoate vreun leu de la bugetul de stat. De exemplu, în cazul E.ON, reducerea datoriei CFR de la 153 milioane de lei la 25 milioane de lei s-a făcut prin plata dividendelor plătite de furnizor către datornic. CFR SA a încheiat anul trecut cu datorii de 5,36 miliarde lei, nivel cu 33% mai mare faţă de cel înregistrat în anul anterior, potrivit Mediafax.

CONSUM Cererea de gaze şi electricitate rămâne pe loc în 2011

În 2011, românii vor consuma energie electrică şi gaze la nivelul de anul trecut, potrivit estimărilor E.ON România. Anul trecut, în primele 11 luni, consumul de gaze naturale a totalizat 127,57 milioane MWh, cu 5,74% mai mult faţă de aceeaşi perioadă din 2009, arată datele oficiale. Cât despre energie electrică, firmele şi populaţia au consumat 50,52 miliarde KWh în 2010, cu 3,8% peste nivelul din anul precedent.

money.ro: Popa, BNR: Liberalizarea preţurilor la energie şi gaze nu afectează inflaţia pe 2011 şi 2012

Programul Guvernului de majorare a preţurilor la energie electrice şi gaze solicitat de fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE) nu pot majora rata inflaţiei în 2011 şi 2012, întrucât programul de liberalizare începe cu consumatorii noncasnici, a declarat, la The Money Channel, Cristian Popa, viceguvernator al Băncii Naţionale a României.

“Preţurile administrate au o dinamică proprie. Se analizează o liberalizare pentru consumatorii noncasnici şi aceasta va fi aplicată ulterior, nu afectează inflaţia pentru 2011 şi 2012. Dacă cresterea de preţuri administrate se va modifca, vom include in prognoza viitoare”, a declarat Popa.

El a adăugat că majorarea inflaţiei determinată de creşterea TVA de la 19 la 24% a fost de 4%. “Inflaţia a sărit de la 4% la 8%, în special din cauza majorării TVA. Am încredere în prognoza BNR de 3,6%”, a spus Popa.

Liberalizarea preţurilor la gaze se va face în trei etape, urmând ca pentru consumatorii casnici ajustarea să înceapă mai târziu şi să se facă gradual, a declarat merţi şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional (FMI) în România, Jeffrey Franks. Potrivit acestuia, autorităţile vor defini, în perioada următoare, categoriile de consumatori vulnerabili.

Tags:

Comments are closed.

October 2017
M T W T F S S
« Sep    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Site Metter