Revista Presei Pe Energie – 11 Februarie 2012

2012/02/11

energielive.ro: Energie – Noul program de guvernare: Guvernul va continua privatizarile si investitiile in domeniul energiei

Privatizarea companiilor din domeniul energetic constituie una dintre priorităţile incluse în programul de guvernare al Cabinetului Ungureanu, la fel şi continuarea investiţiilor începute în acest sector şi căutarea de noi investitori.

Potrivit prevederilor cuprinse în capitolul “Energie”, noul Executiv îşi propune finalizarea proceselor de privatizare pe bursă a următoarelor pachete minoritare: Transelectrica – 15%, Transgaz – 15%, Romgaz – 15%, Hidroelectrica – 10%, Nuclearelectrica – 10%, OMV Petrom – 9,84%; finalizarea privatizărilor majoritare la Oltchim, Cuprumin şi ISCIR-CERT. De asemenea, se au în vedere iniţierea procedurilor de privatizare a noilor companii energetice Complexul Energetic Hunedoara şi Complexul Energetic Oltenia, demararea procesului de privatizare a unor pachete minoritare din companiile de distribuţie ale Electrica şi finalizarea privatizărilor majoritare la Electrica Furnizare şi la cele şase companii rezultate din divizarea Electrica Serv.

Direcţiile de acţiune asumate prevăd dublarea procentului plăţilor către beneficiari din contribuţia UE în raport cu alocarea 2007-2013, elaborarea studiului de fezabilitate pentru proiectul AGRI (Azerbaidjan, Georgia, Romania Interconetction – n.r.) şi luarea unor decizii investiţionale, selectarea noilor investitori şi derularea negocierilor la proiectul Reactoarelor 3 şi 4 Cernavodă şi la proiectul Tarniţa Lăpuşteşti, identificarea de investitori pentru activele viabile din Termoelectrica şi finalizarea restructurării companiei Termoelectrica. Vor fi continuate investiţiile la centralele hidroelectrice pe Olt Racoviţa şi Câineni şi la instalaţiile de desulfurare CET Işalniţa grupurile 7 şi 8, Craiova 2 şi definitivarea procesului de reorganizare a sistemului energetic prin înfiinţarea noilor companii Complexul Energetic Hunedoara şi Complexul Energetic Oltenia.

În plus, Guvernul îşi propune consolidarea Bursei de Energie OPCOM şi introducerea obligativităţii încheierii tuturor contractelor de energie prin Bursa de Energie OPCOM, finalizarea strategiei energetice a României, continuarea negocierilor cu Gazprom pentru importul direct de gaze, având în vedere că unele contracte expiră în acest an, şi înfiinţarea noii societăţi care va administra minele neviabile din Compania Naţională a Huilei şi accesarea ajutorului de stat.

Guvernul va căuta în continuare să numească manageri profesionişti la Hidroelectrica, Romarm, Oltchim şi Electrica Furnizare, urmând ca procesul de selectare să fie demarat la toate companiile care se încadrează în prevederile ordonanţei de urgenţă privind guvernarea corporatistă. De asemenea, noile consilii de administraţie se doreşte a fi numite în funcţie de criterii de performanţă, prevăzute de lege.

Potrivit datelor prezentate de Executiv, furnizarea de gaze naturale pentru consumatorii industriali în ianuarie 2012 a fost asigurată în proporţie de 51% din surse interne, restul fiind din import. Structura amestecului de gaze naturale pentru consumatorii casnici şi producătorii de energie termică a fost de 92% din producţia internă şi 8% din import.

Conform documentului, preţul gazelor la consumatorii casnici şi la cei industriali din România a rămas aproximativ constant în perioada 2009 – 2011. De la 1 iulie 2011, preţul gazelor naturale pentru consumatorii non-casnici a fost majorat cu 10%, însă pentru consumatorii casnici preţul final nu a fost modificat şi va rămâne la fel până în luna martie. La sfârşitul anului 2011, preţul mediu al gazelor din România reprezenta 68% din media UE pentru consumatorii industriali şi 50% pentru consumatorii casnici.

Preţul energiei electrice la consumatorii casnici din România a crescut cu 10% în perioada 2009 – 2011, comparativ cu creşterea de 9% din UE. În cazul consumatorilor industriali din România, preţul a rămas aproximativ constant, în timp ce, în UE, aceştia s-au confruntat cu o creştere de 2,8% în aceeaşi perioadă. La sfârşitul anului 2011, preţul mediu al energiei electrice din România reprezenta 73% din media UE pentru consumatorii industriali şi 61% pentru consumatorii casnici.

În ceea ce priveşte Strategia Energetică pentru perioada 2012-2035, aceasta se află în dezbatere publică din decembrie 2011.

Hotnews: Logica stramba a liberalizarii pretului la gaze

Consumatorii casnici platesc doar 50% din pretul mediu la nivelul UE27 iar cei industriali 68%. Rusine, privilegii, liberalizare grabnica, nu? Cifrele sunt si in programul de guvernare la capitolul energie, dar lipsesc datele la nivelul salariului mediu din Romania vs cel din UE, pentru o comparatie completa. Or, cand ai mai putin de 25% din media europeana la venituri, de ce sa cedezi presiunilor FMI grabindu-te sa scoti bani din buzunarele cetatenilor pentru a trai mai bine… OMV?

Stiu, statul n-are decat sa vanda la pretul pietei gazul sau iar cu ce castiga in plus sa subventioneze facturile nevoiasilor, nu? Nu uitati insa ca productia de gaz autohton e impartita 50%-50% cu OMV. Liberalizarea preturilor face deci OMV sa vanda mai scump iar statul sa dea pe pere ce ia in plus pe mere, adica ce rezulta din pretul mai mare la gaze pentru companii se duce in subventii pentru populatie (si nu uitati ca actionarii Romgaz devin tot mai mult privati tot prin grija FMI, deci subventiile or sa vina tot mai putin din dividendele Romgaz varsate statului si tot mai mult din alocarile de la buget). Cu ce ma incalzeste pe mine, posesor de centrala pe gaz, ca vor plati mai mult si combinatele de ingrasaminte daca mie mi se dubleaza factura si nu am veniturile necesare pentru a primi subventii?

Suveranitatea e un termen cam vag, dar ma gandesc ca statul cu ceva resurse ar trebui sa decida de unul singur cu ce pret vine propriei populatii (daca FMI are ceva de obiectat sa rezolve mai intai chestiunea in zona Golfului, Rusia, ma rog, statele unde mai exista ceva resurse si preturi mai mici pentru populatie). Cand stiu cu ce pret de nimic a cumparat OMV Petromul, cand stiu ce artificii a facut sa ascunda an de an profitul (mai tineti minte lantul de benzinarii cumparat de Petrom de la OMV?) doar ca sa nu livreze statului partea care i se cuvenea sub forma de dividende, n-am nici un chef sa le plang de mila austriecilor ca nu pot vinde “la pretul pietei” in Romania. Le ajunge ca vand titeiul romanesc la pretul international desi costurile de extractie sunt de peste 4 ori mai mici.

In plus, tineti cont ca in Romania cam jumatate din cheltuielile gospodariilor se duce pe alimente, bauturi, tigari si o cincime pe “utilitati” (in urban sumele sunt mai mari pentru ca la tara gazele si apa nu sunt chiar atat de raspandite pe cat am vrea). Dublati cheltuielile cu utilitatile si vedeti ce obtinem: eliminarea unor mofuri neesentiale gen cheltuieli cu sanatatea, transportul, concediile, educatia copiilor. Da, dar actionarii OMV vor fi fericiti. Merita sa ne sacrificam pentru ei de vreme ce am luat 20 de miliarde euro imprumut si trebuie sa stam drepti in fata FMI. Sau poate ca nu.

rtv.net: Consumuri record de energie electrică. O singură avarie ne poate lăsa în beznă

România a înregistrat, în ultimele zile, cel mai mare consum mediu zilnic de electricitate de după Revoluţie, un consum care se apropie de vârfurile  din perioada ceauşistă când industriile energofage „înghiţeau” cu nemiluita energie.

Cum toate centralele electrice funcţionează la capacitate maximă, o avarie la un singur grup energetic mare poate arunca o parte din Românie în beznă sau poate să închidă industriile intensive în energie precum cea a aluminiului ori oţelului. Autorităţile spun că ar mai exista rezerve de capacitate pe păcură ori gaz metan. Recunosc, însă, că ar exista o problemă serioasă în cazul unei sincope la un grup energetic mai ales că  mai şi exportăm energie conform contractelor în curs iar de importat de pe o zi pe alta este şi foarte scump şi dificil de realizat pentru că şi ţările din jur au probleme cu producţia de electricitate.

Avarii la complexurile energetice Rovinari, Craiova, Turceni, fiecare de peste 1.000 de MW au fost în mai multe rânduri în ultimii ani dar, acum, autorităţile spun că nu există pericole în acest sens.
„Am avut în această lună cele mai mari consumuri medii din ultimii 15 ani  – 8.500 MW chiar şi 9.500 MW vineri. Toate centralele funcţionează la maxim. Chiar dacă ar ieşi din uz un complex mare, să zicem Turceniul, am mai avea rezervă până la  10.500 MW pe păcură şi gaze. Problema e că păcura este foarte scumpă, nu se acoperă costurile cu producerea energiei”, spune Octavian Lohan, director general adjunct la Dispeceratul Energetic Naţional. Evident, producţia suplimentară pe păcură de acum se va reflecta în preţul curentului plătit de consumatori.

Mai alarmist este Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor. Potrivit acestuia trebuie să ne rugăm să avem noroc să nu apară vreo avarie la vreun grup energetic mare pentru că România nu are soluţii pentru a înlocui producţia unei asemenea centrale.

„Avem noroc, noroc între ghilimele, că sunt vreo 400 de localităţi debranşate de la reţeaua de electricitate şi asta a dat un respiro sistemului. Nu vreau să mă gândesc ce-ar fi dacă Rovinari sau Turceni ar avea exact acum avarie. Există, în permanenţă, pericolul ăsta”, arată Iancu.

În condiţii normale România are exces de capacitate astfel încât este capabilă să şi exporte electricitate. Anul trecut, însă, o secetă prelungită a făcut ca Hidroelectrica să ajungă să funcţioneze la doar 40% din capacitate. Pentru echilibrarea sistemului s-au pus în funcţiune toate capacităţile termo funcţionabile din ţară. Şi în prezent, termocentralele funcţionează la maximum pentru că producţia Hidroelectrica este încă departe de cea normală.

Ieri, la ora 15.30, producţia totală de energie a ţării era de circa 8.400 MW-putere orară, potrivit datelor Transelectrica.

money.ro: Romgaz creste importurile de gaze pentru zilele urmatoare

Romgaz Medias anunta ca a inceput sa creasca importurile de gaze pentru zilele urmatoare, in conditiile in care cererea pe piata s-a marit din cauza gerului, se arata intr-un comunicat.

SNGN Romgaz SA Medias, actionand responsabil, a inceput suplimentarea cantitatilor de gaze din import care sunt livrate clientilor sai. Pe intreaga perioada rece, Romgaz a asigurat si continua sa asigure productia maxima de gaze naturale din campurile de gaze exploatate, care se ridica la circa 30% din livrarile zilnice de gaze naturale” se arata in comunicat.

Sucursala de Inmagazinare Gaze Naturale din cadrul Romgaz, operatorul depozitelor de inmagazinare, a pus la dispozitia proprietarilor de gaze din depozite capacitatea maxima de extragere, care se ridica in prezent la 19 milioane mc/zi.

Societatea Nationala de Gaze Naturale Romgaz are ca principal obiect de activitate extractia si inmagazinarea gazelor naturale. Compania asigura, alaturi de OMV Petrom, aproximativ doua treimi din productia anuala de gaze naturale a Romaniei.

fin.ro: Enel a primit unda verde pentru termocentrala de 900 MW la Galati

Proiectul de construire a unei termocentrale la Galati a primit toate avizele, urmand sa obtina in perioada urmatoare si autorizatia de construire din partea Primariei Galati.

Dupa ce Prefectura a validat hotararea Consiliului Local privind aprobarea PUZ in vederea construirii acestui proiect al Enel Productie SRL, dosarul a ajuns pe biroul primarului a declarat, astazi, adjunctul sau, Nicusor Ciumacenco.
Termocentrala se va construi pe 38,6 hectare in zona libera Galati, valoarea totala a investitiei fiind estimata la 1,2-1,3 miliarde de euro. Centrala va avea o capacitate de 900 MW, urmand sa functioneze pe baza de carbune. Obiectivul va asigura cateva mii de locuri de munca in faza de constructie si aproximativ 200 de locuri de munca in timpul functionarii. Lucrarile la noua termocentrala ar urma sa inceapa la sfarsitul anului 2012 – inceputul lui 2013 si se vor finaliza in maximum patru ani.

energyonline.ro: Rusia trebuie să investească 700 miliarde USD pentru ca producția de petrol să nu scadă

Rusia trebuie să investească în sectorul petrolier peste 700 de miliarde de dolari până în 2035 pentru ca producția de petrol să nu scasă, a declarat economistul șef al Agenției Internaționale a Energiei (AIE), Fatih Birol, citat de Inforusia, potrivit Capital.ro.

“Rusia trebuie să investească în acest sector sume enorme și să introducă un regim fiscal mai avantajos pentru companii”, a declarat Birol. Acesta a afirmat că ”zăcămintele din regiunea Volgăi, din Ural și unele din Siberia de Vest sunt deja vechi și exploatate, în timp ce noile zăcăminte sunt situate în regiuni izolate, unde condițiile de muncă sunt foarte dificile”.

Problema Rusiei stă în costurile mare de producție și în dificultățile tehnice întâmpinate în exploatarea zăcămintelor, statul având nevoie de tehnologia companiilor străine, a mai spus Fatih Birol.

fin.ro: Compania care va gestiona Nabucco inghite anual 120 milioane de euro. Proiectul da rateuri dupa rateuri

Nabucco Gas Pipeline International GmbH (NIC), compania care va gestiona gazoductul Nabucco consuma anual 122 milioane de euro pentru administratie desi proiectul intampina mari probleme.


Compania romaneasca Transgaz, unul din cei sase proprietari ai NIC, va contribui la bugetul consolidat al NIC pentru semestrul I al acestui an cu suma de 10,21 milioane de euro corespunzatoare participatiei de 16,67% la capitalul social al NIC, conform unei hotarari aprobata azi, 10 februarie 2012, de Adunarea Generala Ordinara a ActionarilorTransgaz. NIC are sediul la Viena.

Gazoductul Nabucco este gandit sa furnizeze Europei gaze naturale dinregiunea Marii Caspice sau din Orientul Mijlociu, ca alternativa la gazul rusesc. Conform ultimelor modificari in graficul de lucru, constructia va incepe in 2013, primele livrari fiind programate pentru 2017.Capacitatea maxima de transport a gazoductului cu o lungime e 3.900 km este de 31 mld. mc pe an.Actionarii proiectului sunt companiile OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Transgaz (Romania), Botas (Turcia), RWE (Germania).

Estimat inital la 8 miliarde de euro, Nabucco ar putea costa dublu. Principala problema a proiectului o reprezinta lipsa furnizorilor. Unul dintre stalpii pe care vor sa se bazeze initiatorii gazoductului, Azerbaidjan, are de gand sa dezvolte un proiect diferit si nu intentioneaza sa se altature Nabucco. Directorul Centrului azer pentru studii petroliere, Ilham Shabanov, a fost foarte categoric in recent la un forum energetic desfasurat in Polonia, cand a fost intrebat daca Nabucco va primi gaz azer, raspunzand simplu “Nu”.

O alta problema pe capul initiatorilor, in frunte cu austriecii de la OMV, este reorientarea Turciei. Un oficial al ministerului turc al energiei, a spus ca Ankara se va indrepta spre sustinerea proectului Trans Anadolu, considerat mai ieftin decat Nabucco.

energyonline.ro: Bulgaria rămâne în South Stream

Ministrul bulgar de Finanțe, Simeon Djankov a declarat că Bulgaria este în continuare interesată de gazoductul South Stream și este pe deplin hotărâtă să implementeze proiectul.

“Rămânem în South Stream, este un proiect foarte promiţător”, a afirmat Djankov, citat de Novinite, potrivit Capital.ro.

Recent, Djankov a avut o întrevedere la Moscova cu ministrul Economiei Traicho Traikov şi cel cel Transporturilor Ivaylo Moskovski și, potrivit acestuia, principalele subiecte abordate au fost cele ce vizau sectorul energetic. Vizita a avut loc la scurt timp după vizita secretarul de stat american, Hillary Clinton la Sofia. În cadrul întâlniri cu oficialii bulgari, Hillary Clinton a punctat necesitatea Bulgariei de a își diversifica sursele de energie. Mai mult de 90% din necesarul de gaze al Bulgariei este livrată de Rusia.

Vizita secretarul de stat Hillary Clinton a fost efectuată la scurt timp după ce Bulgaria a luat decizia de a interzice exploatarea gazelor de șist și a ridicat licența de exploatare companiei americane Chevron. Publicațiile internaționale titrează că Bulgaria joacă ping-pong cu marile puteri.

Bulgaria este una din țările implicate în proiectul concurent South Stream, Nabucco.

Tags: , , , ,

Comments are closed.

February 2018
M T W T F S S
« Jan    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728