revista presei pe energie 10 octombrie 2011

2011/10/11

Hotnews: Gazprom vrea sa exporte cantitati mai mari de gaze in Romania

Aleksei Miller, presedintele Gazprom, si-a exprimat marti, la o intalnire cu ministrul roman al economiei Ion Ariton, speranta ca Romania va inregistra o dezvoltare economica si isi va spori achizitiile de gaz rusesc, transmite corespondentul Agerpres la Moscova. “Romania joaca un rol important pe piata gazelor din Europa. In afara de faptul ca este un consumator important, este si o tara de tranzit pentru pentru statele din sud-estul Europei”, a mentionat Aleksei Miller, afirmand ca isi doreste o cooperare reusita in continuare. HotNews.ro a aratat inca de ieri, 3 octombrie, ca in cadrul vizitei sale la Moscova, Ariton ar putea discuta cu reprezentantii Gazprom despre cresterea cantitatilor de gaze si posibilitatea revinderii lor in alte tari, despre dezvoltarea depozitelor de gaze din Romania si despre South Stream.

UPDATE Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, Ion Ariton, s-a intalnit, astazi (4 octombrie), la sediul Gazprom cu presedintele companiei, Aleksei Miller, vicepresedintele Alexander Medvedev si cu alti membri.

Care sunt subiectele abordate in mod oficial

  • In cadrul discutiilor, a fost exprimat interesul reciproc pentru o relatie contractuala stabila si de incredere, precum si pentru realizarea unor proiecte in parteneriat in sectorul energetic romanesc, se mai arata in comunicat.
  • “In acest sens, presedintele Aleksei Miller a anuntat disponibilitatea companiei pe care o conduce de a raspunde pozitiv solicitarilor partii romane pentru stabilirea unor relatii contractuale directe pentru furnizarea de gaz catre Romania, precizand ca domeniu prioritar asigurarea consumului de gaze pentru productia de energie electrica. Cu acelasi prilej, Aleksei Miller a exprimat interesul Gazprom pentru investitii in centrale electrice din Romania”, precizeaza comunicatul.
  • Cele doua parti au trecut in revista si alte oportunitati investitionale in Romania. In acest sens, conducerea Gazprom si-a exprimat interesul pentru realizarea de investitii in sectorul depozitarii subterane de gaze in tara noastra.
  • De asemenea, s-au evaluat perspectivele continuarii acordurilor cu privire la tranzitul de gaze prin Romania catre piata din sud-estul Europei. A fost reafirmat interesul reciproc pentru deschiderea unei colaborari productive intre Gazprom si companiile romanesti Romgaz si Transgaz pe terte piete in domeniul explorarii, exploatarii si transportului de gaze, tinand seama de experienta si profesionalismul specialistilor in domeniul gazeifer din Romania.
  • In cadrul intalnirii, presedintele Gazprom a facut o scurta informare cu privire la evolutiile in proiectul South Stream si demersurile efectuate de partea rusa in legatura cu acest proiect.

HotNews.ro a aratat ca un subiect foarte important ar putea fi renegocierea Conventiei semnata la Moscova in 1996 cu Federatia Rusa. Potrivit unor informatii transmise in luna iulie de Ministerul Economiei la solicitarea HotNews.ro, procesul de renegociere este in desfasurare.

  • Aceasta conventie este foarte importanta in conditiile in care face referire atat la cantitatile de gaze rusesti livrate in Romania, cat si la tranzitul in tari terte. O modificare esentiala a conventiei va fi introducerea dreptului de a revinde in alte state gazele livrate de Rusia pentru consumatorii romani. In plus vor fi negociate si cantitatile de gaze pe care Gazprom le va exporta in Romania, putand ajunge la 10 miliarde de metri cubi pana in 2020. Fata de cat importa acum Romania, este o diferenta mare. Potrivit datelor Gazprom, anul trecut au ajuns in Romania 2,6 miliarde metri cubi de gaze rusesti. Renegocierea conventiei reprezinta unul dintre cei trei pasi necesari pentru elaborarea unei strategii nationale in domeniul gazelor naturale.

In forma actuala a conventiei, “gazele naturale ce se vor livra din Federatia Rusa in Romania, pentru nevoile consumatorilor de pe teritoriul acesteia, nu pot fi exportate in terte tari fara acordul Gazprom”.

Astfel, prin eliminarea acestei prevederi, Romania va avea dreptul sa revanda fara probleme gazele venite din Rusia. Pentru acest lucru mai trebuie rezolvata problema tehnica, si anume pregatirea conductei Arad-Szeged pe sensul de export, finalizarea conductei Giurgiu-Ruse si realizarea interconectarii cu Serbia.

Hotnews: Kazahstan s-ar putea alatura proiectului Nabucco

Kazahstan ia in considerare posibilitatea de a furniza in viitor gaze prin conducta Nabucco. Insa acest lucru l-ar face doar daca vor fi dezvoltate in tara noi campuri de gaze, a declarat ministrul energiei din Kazahstan, Lyazzat Kiinov, informeaza Platts. “In viitor, Kazahstan vor lua in considerare alaturarea la proiectul Nabucco ca potential furnizor de gaze daca noi campuri de gaze cu potential vor fi dezvoltate si daca vor creste cantitatile pe piata interna”, a declarat la Kiinov.

In prezent, rezervele de gaze sunt limitate in Kazahstan. Potrivit Kiinov, Kazahstan ar putea sa produca 40,5 miliarde metri cubi de gaze in 2011, de la 37,4 miliarde mc in 2010. Exporturile tarii de gaze sunt estimate sa ajunga la 21,6 miliarde metri cubi in 2011, comparativ cu 21,3 miliarde mc in 2010.

Insa previziunile ministerului de energie din Kazahstan arata ca productia de gaz va ajunge la 92,2 miliarde mc/an pana in 2020.

Comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, a declarat, marti, ca UE intentioneaza sa invite Kazahstan sa se alature proiectului.

Nabucco Gas Pipeline International GmbH a inaintat in urma cu cateva zile consortiului Shah Deniz II din Azerbaidjan o oferta completa pentru transportul gazelor naturale. 1 octombrie 2011 a fost data limita la care Guvernul azer trebuie sa primeasca propunerile tehnice si financiare din partea consortiilor care vor sa comercializeze gazul natural din zacamintul Shah Deniz.

In acest moment exista trei proiecte care concureaza pentru obtinerea gazului azer: proiectul Nabucco, sustinut de Comisia Europeana, gazoductul ITGI si gazoductul trans-adriatic TAP. Toate cele trei proiecte isi propun ocolirea Rusiei.

Nabucco este proiectul european reprezentativ al Coridorului Sud-Est European pentru gaze si ofera cea mai buna ruta de export al gazului din regiunea Caspica si a Orientului Mijlociu.

Nabucco reprezinta o noua cale de transport a gazelor naturale din Asia spre Europa. Nabucco va conecta direct cele mai bogate regiuni ale lumii in resurse de gaze naturale – Regiunea Caspica si Orientul Mijlociu – cu pietele din Europa. Conducta va face legatura intre granita de est a Turciei si
Baumgarten, Austria – unul dintre cele mai importante terminale de gaze naturale din Europa Centrala- via Bulgaria, Romania si Ungaria.

Hotnews: Gazprom vrea sa investeasca puternic in productia de energie electrica din Europa si Asia

Gigantul rus Gazprom se afla deja in discutii cu grupul german de utilitati RWE in vederea formarii unui joint-venture pentru producerea de energie, cautand in acelasi timp piete din Asia si Europa, transmite Reuters. RWE a garantat in luna iulie negocieri exclusive cu Gazprom timp de trei luni pentru formarea unei societati comune care sa construiasca centrale electrice pe gaze naturale sau carbune in Germania, Marea Britanie si tarile Benelux. Joi, au anuntat ca discutiile au fost extinse pana la sfarsitul anului.

Denis Fiodorov, directorul executiv al GazpromEnergoHolding, a declarat ca gigantul rus este interesat de centralele din Bulgaria, Marea Britanie, Germania si tarile Benelux.

“Avem o lista scurta care contine aproximativ 10 de proiecte”, a spus Fiodorov.

El a adaugat ca grupul Gazprom a fost interesat atat de de cumpararea unor centrale existente, cat si de construirea unora noi. “In ceea ce priveste companiile, negocierile sunt in curs de desfasurare numai cu RWE” a precizat reprezentantul Gazprom.

Compania Gazprom este, de asemenea, interesata sa investeasca in construirea de centrale electrice pe gaze in Japonia, Coreea de Sud si China.

“In Asia, suntem interesati in primul rind de producerea de energie electrica pe gaze. Daca noi furnizam gaze catre China, este in interesul nostru sa construim un intreg lant pana la consumator”, a spus Fiodorov.

“Suntem, de asemenea, interesati de Turcia”, a mai spus reprezentantul Gazprom.

Pe piata interna, Gazprom este aproape de finalizarea termenilor de fuziune cu holdingul Renova detinut de miliardarul Viktor Vekselberg.

Tranzactia ar putea crea un campion national in valoare de 8 miliarde dolari care sa controleze un sfert din productia interna de energie electrica.

  • Si cu oficialii romani au fost purtate discutii referitoare la investitii in centrale electrice. In cadrul vizitei recente a ministrului economiei, Ion Ariton, la Moscova, acelasi prilej, Aleksei Miller, seful Gazprom, si-a exprimat interesul pentru investitii in centrale electrice.

money.ro: Gazprom vrea să cumpere active de generare a energiei în Marea Britanie, Germania şi Benelux

Grupul rus Gazprom este interesat de achiziţia unor companii în domeniul generării energiei din Marea Britanie, Germania şi regiunea Benelux, a declarat Denis Fiodorov, directorul general al Gazprom EnergoHolding.

Fiodorov a arătat că Gazprom este pregătit să preia controlul integral asupra unor astfel de companii şi să plătească în numerar pentru acestea, transmite Novinite.

El a precizat că Gazprom negociază înfiinţarea unei companii mixte de generare a energiei cu grupul german RWE.

Negocierile exclusive între RWE şi Gazprom pentru crearea unei companii mixte care să construiască şi să opereze centrale pe gaze în Germania, Marea Britanie şi regiunea Benelux (Belgia, Olanda şi Luxemburg) au început în iulie şi urmau să se încheie pe 14 octombrie, dar data de finalizare a discuţiilor a fost amânată cu un an.

Fiodorov a mai spus că Gazprom este interesat să intre şi pe pieţele de electricitate din Japonia, Coreea de Sud şi China, mai ales prin construirea unor centrale alimentate cu gaze.

money.ro: Turcia asigură că susţine în continuare proiectele energetice de care este interesată şi România

Turcia susține în continuare proiectele energetice în legătură cu care țara noastră și-a manifestat interesul, l-a asigurat vineri pe vicepreşedintele Senatului, Cristian Diaconescu, şeful delegaţiei turce la Adunarea Parlamentară a NATO, Ali Riza Alaboyun.

La rândul său, Cristian Diaconescu a salutat rolul Turciei în susținerea proiectelor care vizează construirea de noi coridoare energetice.

Vicepreședintele Senatului României, Cristian Diaconescu, s-a întâlnit vineri după-amiază cu delegația Turciei la Adunarea Parlamentară NATO, care se desfășoară la București, în perioada 7 – 10 octombrie 2011.
Cu Turcia, ţară care capătă o voce tot mai importantă în regiune în contextul “primăverii arabe”, România are multe interese comune, inclusiv în privinţa unor proiecte energetice şi în apărarea antirachetă. Ankara a acceptat să găzduiască pe teritoriul său un radar din cadrul scutului american antirachetă în aceeaşi zi în care SUA şi România semnau la Washington acordul pentru amplasarea interceptorilor la Deveselu.

România a propus Ankarei încheierea unui parteneriat strategic, care s-ar putea materializa, potrivit părţii turce, odată cu o preconizată vizită a preşedintelui Traian Băsescu la Ankara.

Vicepreședintele Senatului, Cristian Diaconescu, a subliniat, vineri, la întâlnirea cu delegaţia turcă, importanţa Parteneriatului Strategic în zona Mării Negre, parteneriat pe care atât România, cât și Turcia îl consideră esențial în menținerea echilibrului și securității din zonă noastră. De asemenea, Cristian Diaconescu a amintit, în cadrul întâlnirii, elementele de parteneriat comun la care cele două state au un rol esențial, anume scutul antirachetă. Oficialul român a dat asigurări că România susține în continuare Turcia în procesul de aderare la Uniunea Europeană,  confirmând astfel că țara noastră rămâne un partener de nădejde al Turciei în Europa.

La rândul sau, Ali Riza Alaboyun, șeful delegației turce, a confirmat excelentele relații parlamentare bilaterale și a asigurat partea romană că Turcia susține în continuare proiectele energetice în legătură cu care țara noastră și-a manifestat interesul, informează un comunicat de la biroul vicepreşedintelui Senatului.

De asemenea, oaspeții turci și-au reiterat disponibilitatea de cooperare și implicarea totală în proiectele de securitate din regiunea Mării Negre.

În ceea ce privește discriminarea la nivel european, conducătorul delegației, Ali Riza Alaboyun, a susținut faptul că această ar putea fi abordată că o problemă comună a Turciei și României în spațiul comunitar.

Turcia are dubii în privinţa demarării cablului submarin Constanţa-Istanbul, au declarat la începutul lunii trecute, pentru NewsIn, surse apropiate proiectului, care au arătat că dificultăţile cu partea turcă pe această temă persistă, în pofida faptului că studiul de fezabilitate a fost finalizat. “Proiectul este de importanţă strategică nu numai pentru România, ci şi pentru Turcia. Este în interesul Turciei să fie cât mai interconectată la sistemele UE şi interconexiunea Constanţa-Istanbul are tocmai acest rol, de a lega şi mai puternic Turcia la Europa. Studiul de fezabilitate a fost finalizat, dar există unele dificultăţi. Nu înţelegem dacă sunt de comunicare, de înţelegere cu partea turcă. Practic, cred că în perioada următoare va fi necesar să înţelegem mai bine de ce partea turcă, care este principalul beneficiar al acestui cablu, are dubii privind proiectul”, au afirmat sursele menţionate. Potrivit aceloraşi surse, se va putea trece la etapele următoare în acest proiect în momentul în care partea turcă acceptă studiul de fezabilitate.

Ulterior, directorul general al Transelectrica, Horia Hăhăianu, a declarat că se va deplasa în cursul lunii (septembrie – n.r.) în Turcia ca să discute cu conducerea companiei omoloage TEIAŞ, pentru a stabili dacă turcii mai sunt interesaţi de construcţia cablului electric submarin între Constanţa şi Istanbul. “Studiul de fezabilitate pentru acest proiect este deja făcut. Problema a fost că la turci au avut loc alegeri acum două luni şi s-au schimbat conducerile peste tot”, a declarat directorul general al transportatorului naţional de electricitate.

Pe de altă parte, Financial Times a scris recent că British Petroleum intenţionează să construiască un gazoduct cu lungimea de 1.300 de kilometri, ce ar urma să aducă gaz din Azerbaidjan în Europa, via Bulgaria şi România. Proiectul este un concurent nou în cursa de construcţie a unei rute de livrare a gazului din zona caspică în Europa, ce vizează reducerea dependenţei de gazul rus, scria Financial Times.

Vicepreşedintele Senatului, Cristian Diaconescu, a fost la sfârşitul lunii trecute în vizită în SUA şi a spus că partenerii americani îndeamnă România să se “gândească” şi la alte rute energetice decât proiectul Nabucco şi că în discuţiile pe care le-a avut în SUA i-a fost evocat gazoductul pe care urmează să-l construiască British Petroleum.

Hotnews: Premierul Moldovei vrea ca interconectorul de gaze AGRI sa se tranforme in AGRI-M

Republica Moldova este decisa sa adere la proiectul AGRI (Azerbaijan-Georgia-Romania Interconnector) privind transportul gazelor azere catre Europa, transmite arminfo.info. De altfel, premierul moldovean Vladimir Filat a afirmat ca subiectul a fost deja abordat cu presedintele Ilham Aliyev, la inceputul lunii octombrie, in cadrul unei intrevederi ce a avut loc in Varsovia, in timpul Summit-ul Parteneriatului Estic. Filat a mai spus ca doreste ca proiectul AGRI sa se transforme in AGRI-M prin participarea Moldovei. Perpectivele participarii Republicii Moldovei la acest proiect vor fi discutate in timpul unei vizite pe care Filat o va face in Azerbaidan, la sfarsitul lui noiembrie, la invitatia presedintelui azer Ilham Aliyev.

Vlad Filat a mai spus ca Republica Moldova are un interes strategic in cadrul proiectului, subiectul fiind abordat si pe 22 septembrie in cadrul unei intrevederi cu presedintele roman Traian Basescu. Anterior acestei intalniri, au avut loc discutii cu prim-ministrul ungar si cu presedintele Georgiei.

“Am vorbit cu Traian Basescu pentru ca sa gasim o formula in care sa participe si R. Moldova, sa devina AGRI-M. Pana la sfarsitul lunii noiembrie are loc o evaluare tehnica, dupa care se vor lua decizii”, a declarat Filat, potrivitinforusia.ro.

Premierul Vlad Filat a mai spus ca Republica Moldova se va conecta pana la sfarsitul anului 2012 la reteaua romaneasca de gaze naturale prin conducta Ungheni-Iasi.

Potrivit informatiilor HotNews.ro, in perioada imediat urmatoare vor fi demarate procedurile de licitatie in vederea selectarii unei companii care sa se ocupe de elaborarea studiului de fezabilitate pentru proiectul AGRI.

  • Vlad Filat a vorbit si intr-un interviu acordat HotNews.ro pe 22 septembrie despre interesul Republicii Moldova de a adera la proiectul AGRI.

Capacitatea de transport prin proiectul AGRI este analizata in trei variante: 2 miliarde de metri cubi de gaze pe an, 5 miliarde de metri cubi si 8 miliarde de metri cubi. Conform datelor preliminare, in functie de capacitatea de proiect, costurile vor varia de la 1,2 pana la 4,5 miliarde de euro.

Prin proiectul AGRI, partile implicate doresc sa transporte gaze din Azerbaidjan catre Europa. Gazele vor fi furnizate pe ruta Baku  (Azerbaidjan)-Kulevi (Georgia)-Constanta (Romania). Gazele din Azerbaidjan vor fi lichefiate in Kulevi si apoi transportate prin Marea Neagra pana in  Constanta unde va avea loc un proces de delichefiere prin terminalul LNG. Intr-o prima faza, a putea fi livrate intre trei si opt miliarde metri cubi, urmand  sa creasca la circa 20 de miliarde de metri cubi de gaze. In proiect sunt implicate patru state: Azerbaidjan, Georgia, Romania si Ungaria, acestea punand  bazele unei companii de proiect cu sediul la Bucuresti. In ceea ce priveste constructia terminaluuil de la Constanta, lucrarile sunt departe de a fi demarate.

 

Tags: , , , , , ,

Comments are closed.

September 2017
M T W T F S S
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Site Metter