revista presei pe energie 10 noiembrie – part III

2010/11/10

Financiarul: Infrastructura energetica a UE necesita investitii de 1.000 de miliarde de euro, in urmatorii 10 ani

Comisia Europeana a prezentat, astazi, strategia “Energie 2020”, potrivit careia, in urmatorii zece ani, sunt necesare investitii in infrastructura energetica a Uniunii Europene de circa 1.000 miliarde de euro. In plus, strategia stabileste cinci prioritati pentru urmatorii zece ani si prezinta masurile care trebuie luate de statele membre, informeaza HotNews.

In primul rand, Comisia urmareste reducerea consumului de energie, in special in transporturi si constructii, prin acordarea de stimulente investitionale. Astfel, CE propune, pana la jumatatea anului 2011, acordarea unor stimulente investitionale si instrumente financiare inovatoare pentru finantarea masurilor de reabilitare a locuintelor si de reducere a consumului de energie. In sectorul public trebuie avuta in vedere eficienta energetica atunci cand se achizitioneaza lucrari, servicii sau produse, iar in sectorul industrial, certificatele de eficienta energetica ar putea fi un stimulent pentru a determina companiile sa investeasca in tehnologii cu consum energetic redus.

Comisia doreste sa creeze o piata paneuropeana a energiei integrata, astfel incat, pana in 2015, niciunul dintre statele membre sa nu mai fie izolat.

Pentru a accelera proiectele strategice vitale ale UE, Comisia propune o procedura simplificata si mai rapida pentru acordarea autorizatiilor de constructie, cu stabilirea unui termen maxim pentru obtinerea autorizatiei finale si a finantarii din partea UE. Comisia Europeana mai sustine ca trebuie sa existe un “ghiseu unic”, care sa gestioneze cererile pentru toate autorizatiile necesare realizarii unui proiect.

De asemenea, Executivul european doreste o coordonare a politicii energetice a Uniunii Europene fata de tarile terte, in special in ceea ce priveste relatiile Uniunii cu partenerii-cheie.

Comisia Europeana mai spune ca se vor lansa patru proiecte majore in domenii esentiale pentru asigurarea competitivitatii Europei, precum noi tehnologii pentru retele inteligente si stocarea energiei electrice, cercetarea privind cea de-a doua generatie de biocombustibili si parteneriatul “proiecte urbane inteligente” pentru promovarea reducerii consumului de energie in zonele urbane.

Comisia propune, de asemenea, noi masuri privind posibilitatea compararii preturilor, schimbarea furnizorilor de energie si sisteme de facturare clare si transparente.

Tags:

Comments are closed.

September 2017
M T W T F S S
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Site Metter