Revista Presei Pe Energie 10 Ianuarie 2012

2012/01/10

Hotnews: Val de demisii in fruntea Gazprom

Vicepresedintele Gazprom – Aleksandr Ananenkov, responsabilul cu relatia cu organele statului – Viktor Iliusin, si directorul de patrimoniu al companiei Gazprom – Olga Pavlova, au parasit compania, anuntaGazeta.ru. Demisiile au suvernit dupa o sedinta convocata de premierul Vladimir Putin pe tema coruptiei. Gazprom sustine ca respectivii manageri s-au pensionat, pur si simplu.

Potrivit unui comunicat Gazprom, departamentul de dezvoltare strategica al companiei este in plina reorganizare, in locul lui urmand sa fie create doua noi servicii – unul al dezvoltarii de perspectiva, al doilea consacrat activitatilor de proiectare.

Comunicatul a aparut la cateva ore dupa consfatuirea premierului Vladimir Putin cu vicepremierul Igor Secin, care a raportat despre modul de derulare a campaniei anticoruptie din corporatiile de stat. Oficial, sedinta a fost dedicata energiei electrice.

Citand surse guvernamentale, publicatia electronica Gazeta.ru scrie ca aceste plecari trebuie puse in contextul demararii unei ample campanii anticoruptie, anuntata la sfarsitul anului trecut. Primii care au intrat in colimator au fost energeticienii: din verificarile efectuate la Ministerul energiei a reiesit ca 162 dintre cei 352 de sefi de companii energetice de stat “sunt afiliati la organizatii comerciale”.

Potrivit afirmatiilor lui Putin, companiile energetice regionale din Caucazul de Nord, Siberia occidentala si din Ural sunt controlate de clanuri familiale. Banii sunt “sifonati” prin intermediul unor firme offshore inregistrate pe numele rudelor directorilor.

“Gazprom este urmatorul pe lista”, afirma surse apropiate guvernului de la Moscova, care nu exclude noi schimbari de cadre la nivelul conducerii societatii.

Hotnews: Sectorul energetic 2011: Marile esecuri si micile realizari

Pentru sectorul energetic, 2011 nu a fost un an tocmai remarcabil. Partea pozitiva este ca au fost incheiate cateva investitii incepute cu multi ani in urma  (chiar si din 1989), a fost rezolvata cu mare greutate problema legislatiei in domeniul energiei regenerabile si au demarat cateva proceduri de privatizare  si de atragere a unor investitori. Pe de alta parte, au fost inregistrate multe esecuri rasunatoare: retragerea investitorilor din proiectul reactoarelor 3  si 4 de la Cernavoda, pierderea unor procese care au dus la renuntarea infiintarii companiilor Electra si Hidroenergetica, neputinta de a vinde pachetul de  9,84% de la Petrom, demararea a noi proceduri de infringement si aducerea Romaniei in fata Curtii Europene de Justitie din cauza nerespectarii legislatiei  comunitare. La acestea se adauga faptul ca Hidroelectrica a ajuns in 12 luni intr-o situatie precara, fapt pentru care a decis sa rezilieze unele contracte cu baietii destepti. 

Esecurile Ministerului Economiei

Ministrul Economiei, Ion Ariton, a transmis presei un document care prezinta raportul de activitate pe anul 2011. Acest raport este un bilant al realizarilor  ministrului/ministerului. Propriile esecuri sunt estompate prin prezentarea lor intr-o lumina favorabila. 

Ministrul vorbeste investitii de 670 milioane euro in energie. De fapt, sunt investitii de 670 milioane incepute cu mai multi ani in urma si finalizate in  2011 sau pentru care au fost semnate contracte in acest an.

 • Astfel, in luna februarie a fost repusa in functiune hidrocentrala de la Ciunget-Lotru. Lucrarea de retehnologizare a echipamentelor din hidrocentrala  Ciunget-Lotru a avut loc in perioada 2007- 2011. Contractul, in valoare de 88 milioane euro, a fost finantat de Banca Mondiala printr-un credit care a  acoperit aproximativ 75% din valoarea lucrarilor, diferenta fiind suportata de Hidroelectrica din surse proprii.
 • In luna martie au fost puse in functiune instalatiile de fluid dens de la centralele Isalnita si Craiova. Investitia a costat 60 de milioane euro, banii  fiind asigurati din surse proprii: 28 milioane euro, si dintr-un credit bancar acordat de CEC, AlphaBank si BCR, in valoare de 32 milioane euro. Lucrarile  au inceput in 2009.
 • In luna august 2011 a fost semnat contractul si au demarat lucrarile pentru instalatia de desulfurare de la centrala electrica Isalnita, grupurile 7 si 8.  Investitia este in valoare de 78 milioane euro, sursele financiare fiind asigurate in proportie de 80% dintr-un credit bancar cu BCR si BRD, garantat de  Eximbank, iar in proportie de 20% din surse proprii ale Complexului Energetic Craiova. Lucrarile vor fi incheiate in noiembrie 2013.
 • In luna septembrie 2011 au fost puse in functiune instalatiile de desulfurare de la blocurile 3, 4 si 5 ale Complexului Energetic Turceni. La blocul 6,  lucrarile vor fi finalizate anul viitor. Investitia totala, inceputa in 2008, a fost de 220 milioane euro, asigurata in totalitate dintr-un credit contractat  cu Banca de Cooperare Internationala a Japoniei.
 • In luna septembrie au fost puse in functiune instalatiile de desulfurare de la blocurile 3 si 6 ale Complexului Energetic Rovinari. Investitia totala,  inceputa in 2009, a fost de 97,5 milioane euro. Sumele au fost asigurate dintr-un credit acordat de Unicredit in valoare de 77,5 milioane euro, si din surse  proprii.
 • In luna noiembrie a fost semnat contractul si au demarat lucrarile la instalatia de desulfurare de la centrala electrica Craiova 2, grupurile 1 si 2.  Investitia este in valoare de 53,4 milioane euro, sursele financiare fiind asigurate din fonduri europene- 21,2 milioane euro, iar restul din credite  bancare.
 • In luna decembrie a fost inaugurata noua hidrocentrala de pe Olt de la Robesti, jud. Valcea. Hidroelectrica a investit la Robesti din surse proprii 75 de  milioane de euro. Lucrarile au fost incepute in 1989.
 • Proiectul AGRI (Azerbaidjan-Georgia-Romania Interconnector).Dupa semnarea acordului pentru proiectul AGRI in 2010 la Baku, in ianuarie 2011 a fost obtinut certificatul de inregistrare al companiei de proiect, AGRI LNG Project Company SRL cu sediul in Bucuresti, iar in luna februarie a avut loc prima  reuniune a ministrilor energiei din tarile participante: Azerbaidjan, Georgia, Romania. La Adunarea Generala a Actionarilor din martie, a fost aprobata  intrarea Ungariei in proiect. In data de 2 decembrie a fost publicat pe site-ul Romgaz si pe site-ul AGRI anuntul de participare pentru selectarea proiectantului care sa elaboreze Studiul de Fezabilitate.
 • Tot la capitolul realizari este trecut faptul ca a fost continuat procesul de negociere pentru realizarea Unitatilor 3 si 4 ale Centralei Nucleare de la  Cernavoda. Ariton spune ca a lansat procedura de achizitie pentru atribuirea contractului “la cheie”, de Inginerie, Procurare si Constructie (IPC). Ofertele  preliminare vor trebui depuse pana la finele lunii ianuarie 2012. “Dupa ce companiile RWE, Gaz de France si CEZ au anuntat retragerea din proiect, am purtat mai multe discutii cu potentiali parteneri din China, Korea de Sud, Canada. In data de 5 octombrie 2011 am publicat anuntul prin care am solicitat  oferte angajante din partea potentialilor investitori interesati sa devina actionari in proiect. Au ridicat de la sediul SNN documentatia pentru depunerea de  oferte angajante, prezentand un Acord de Confidentialitate valabil semnat, reprezentantul comercial al Ambasadei Canadei la Bucuresti (marti 11 octombrie  2011), reprezentantii Consortiului coreean BKB CO., Ltd. (joi 13 octombrie 2011) si reprezentantul Candu Energy (30 noiembrie 2011)”, mai arata Ariton. Procedura de selectie a investitorilor se va incheia in 15 martie 2012.
 • O alta realizare este ca in cursul lunii septembrie 2011, a fost elaboratMemorandumul cu tema: “Coordonarea procedurii de atragere de investitori pentru  realizarea obiectivului Centrala Hidroelectrica cu Acumulare prin Pompaj Tarnita-Lapustesti”. Ministrul spune ca a avut intalniri cu reprezentanti ai  firmelor CHINA GEZHOUBA si SINOHYDRO CORPORATION si cu firme germane si austriece interesate de participarea in proiect. Procedura de elaborare a  documentatiei de licitatie pentru selectarea investitorilor si publicarea anuntului in presa interna si internationala este in curs de derulare.
 • Tot o realizare a ministrului este ca in perioada 13-14 aprilie 2011, Termoelectrica si China Huadian Engineering au negociat un Memorandum de Intelegere  avand ca obiect stabilirea atat a Structurii de cooperare, cat si a Planului concret de cooperare. In data de 14 aprilie 2011, a fost semnat Memorandumul de  Intelegere care a intrat in vigoare ca urmare a aprobarii lui de catre Consiliul de Administratie al Termoelectrica. In prezent, negocierile tehnice cu  partenerii chinezi sunt in faza finala, urmand a fi incheiate la inceputul anului 2012.
 • Ariton mai povesteste si despre faptul ca in iunie 2011 a semnat in Turcia, la Kayseri, alaturi de ministrii omologi din tarile partenere Acordul de Sprijin  al Proiectului Nabucco.
 • Despre reorganizarea sectorului energetic, Ariton spune ca a fost primita foarte bine de mediul de afaceri. “Am discutat si negociat proiectul cu sindicatele  si cu Fondul Proprietatea, astfel incat aprobarea lui in toamna acestui an de Guvernul Romaniei a fost primita foarte bine de mediul de afaceri si de toate  partile implicate. In prezent se deruleaza procesul de infiintare a celor doua noi companii. Este vorba despre Complexul Energetic Oltenia, (care va reuni  Complexele Energetice Craiova, Turceni, Rovinari si Societatea Nationala a Lignitului Oltenia SNLO) si Complexul Energetic Hunedoara (care va reuni  Electrocentrale Deva, Electrocentrale Paroseni si cele 4 mine viabile din Compania Nationala a Huilei Petrosani”.
 • De asemenea, ne-am propus sa salvam ce e bun in Termoelectrica si sa inchidem activele care produc pierderi, mai arata ministrul. In acest sens,  Termoelectrica a finalizat procesul de separare a activelor viabile de cele neviabile. Pentru achitarea datoriilor catre Romgaz, Termoelectrica si Elcen au  dat in plata termocentrala de la Iernut. Astfel, Romgaz devine din acest an producator de energie electrica. Activele viabile sunt salvate si pot continua  activitatea pe profit, iar cele neviabile sunt inchise.
 • In luna septembrie a acestui an, Guvernul Romaniei a aprobat, la initiativa Ministerului Economiei si Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul  Energiei, proiectul de modificare a Legii 220 din 2008 privind stimularea investitiilor in resursele regenerabile. In urma modificarilor, Romania are una  dintre cele mai bune si atractive scheme de sprijin in domeniul resurselor regenerabile din Europa, sustine Ariton. Se estimeaza ca investitiile in acest  domeniu vor atinge 5 miliarde de euro in urmatorii ani. Ariton uita sa spuna ca schema de sprijin pentru producatorii de energie regenerabila prin  acordarea de certificate verzi a fost aprobata dupa aproape trei ani de tergiversari.
 • La capitolul realizari, Ariton trece si demararea procedurilor de reziliere a contractelor cu “baietii destepti”. In acest sens, ca urmare a secetei  prelungite, in luna septembrie am dispus instituirea situatiei de forta majora, ceea ce a permis companiei sa livreze exact atata energie cat a produs. In  urma discutiilor cu reprezentantii FMI, la jumatatea lunii decembrie am dispus trimiterea de notificari de reziliere a contractelor la primul termen posibil  catre toti beneficiarii de contracte bilaterale. Patru dintre acestea au fost reziliate (n.red. cu CNH, Salrom, CLMB Patinoar Brasov si cu Luxten Lightning). In paralel, am trimis documentatia la Directia Generala  Competitivitate a Comisie Europene in vederea identificarii consolidarii unei solutii juridice pentru rezilierea tuturor contractelor”. Acum, Hidroelectrica  este o companie care se lupta cu mari dificultati: apa putina si de patru ori mai scumpa, productie redusa, preturi sub costurile de productie, contracte  paguboase si presiuni din partea unora dintre “baietii destepti”.
 • Ariton se mai lauda si cu intalnirile avute cu presedintele Gazprom, Alexey Miller, in cadrul carora s-a discutat despre posibilitatea importului direct de  gaze din Federatia Rusa. In realitate este virba de livrarea unor cantitati in mod direct doar pentru companiile in care este asociat si Gazprom si care
 • produc energie pe baza de gaze naturale. Deocamdata, nu exista niciun astfel de proiect. Mai mult, se pare ca si construirea depozitlui de gaze la  Roman-Margineni a iesit din sfera de interes a Gazprom, mai ales ca studiul de fezabilitate a aratat ca nu este un proiect rentabil in acest moment.
 • Demararea procesului de introducere a managementului privat la companiile de stat. Primele companii care au intrat in acest proces sunt Hidroelectrica, Electrica Furnizare, Romarm si Oltchim. In luna ianuarie 2012 vor fi selectate companiile care vor desemna candidatii pentru posturile de manager la cele patru companii.
 • Privatizari. Actiunile de privatizare vizeaza atat pachete minoritare de actiuni cat si majoritare. In luna iulie 2011 s-a desfasurat oferta publica secundara de vanzare a 9,84% din actiunile detinute de statul roman la OMV PETROM SA. Intrucat gradul de subscriere la pretul cerut a fost prea mic, Guvernul Romaniei a decis reluarea ofertei in 2012, spune ministrul. Am fost demarate procedurile de privatizare a pachetelor minoritare de actiuni la toate companiile inscrise in acordul cu FMI: Transelectrica- 15%, Transgaz- 15%, Romgaz- 15%, Hidroelectrica- 10%, Nuclearelectrica- 10%. Toate aceste privatizari vor avea loc pe bursa in 2012.
 • De asemenea, au fost demarate procesele de privatizare la S.C. CUPRU MIN S.A. Abrud, OLTCHIM SA si ISCIR-CERT. Ele vor fi finalizate in semestrul I 2012. Am separat partile viabile din Electrica Serv de cele neviabile si au fost demarate procedurile de privatizare majoritara la cele sase companii nou-create. Am inceput procedurile privind privatizarea majoritara a companiei Electrica Furnizare.

 

Hotnews: ExxonMobil si Petrom au inceput explorarea la mare adancime in Marea Neagra

Petrom impreuna cu ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EEPRL), o filiala a companiei Exxon Mobil, au inceput forajul de explorare la sonda Domino -1, prima sonda de explorare in ape de mare adancime din sectorul romanesc al Marii Negre, se arata intr-un comunicat al Petrom.

Sonda Domino-este situata in blocul Neptun, la 170 kilometri de tarm, in ape cu adancimea de aproximativ 1.000 de metri. Forajul va fi executat de catre vasul Deepwater Champion, care a sosit recent in apele romanesti dupa finalizarea programului de foraj offshore din Turcia. Se estimeaza ca operatiunile de foraj vor dura aproximativ 90 de zile. Forajul de explorare, in special in astfel de zone neexplorate din Marea Neagra, poate conduce sau nu la o descoperire.

 • “Suntem incantati de colaborarea cu Petrom in acest proiect, o colaborare care are la baza experienta ExxonMobil, unul dintre liderii mondiali in explorarea in ape de mare adancime si vasta experienta a companiei Petrom in Romania. Apreciem eforturile depuse de autoritatile romane pentru a sprijini progresul lucrarilor de explorare in Marea Neagra”, a afirmat Ian A. Fischer, Director General al EEPRL.
 • “Impreuna cu partenerul nostru ExxonMobil, dezvoltam un proiect unic pentru Romania. Explorarea in ape de mare adancime implica riscuri investitionale mari si necesita investitii de mai multe sute de milioane de dolari, dar un eventual succes ar schimba fundamental perspectivele sectorului energetic romanesc”, a declarat Johann Pleininger, membru al Directoratului Petrom, responsabil cu activitatea de Explorare si Productie.

Perimetrul Neptun are aproximativ 9.900 km2 in ape cu o adancime ce variaza intre 50 si 1.700 m. In noiembrie 2008, ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited si Petrom au semnat un acord prin care ExxonMobil a achizitionat o participatie de 50% in zona de mare adancime a perimetrului Neptun. In perioada 2009-2010 Petrom si ExxonMobil au achizitionat date pentru peste 3.000 km2 din cadrul perimetrului Neptun, cu ajutorul tehnologiei seismice 3D.

Deepwater Champion a fost construit in Coreea de Sud si a fost proiectat special pentru un acces facil in si din Marea Neagra.

Tags: , ,

Comments are closed.

October 2017
M T W T F S S
« Sep    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Site Metter