Revista Presei Pe Energie 10 Ianuarie 2012 – part 3

2012/01/10

Epoch Times Romania: Polonia sesizează Tribunalul de Arbitraj de la Stockholm în conflictul cu Gazprom

Compania poloneză de gaz PGNiG a sesizat un tribunal de arbitraj din Suedia, din cauza impasului în discuţiile cu societatea rusă Gazprom, privind reducerea preţului gazului, scrie marţi cotidianul Kommersant.

Decizia PGNiG intervine după măsuri similare ale altor consumatori europeni de gaz, precum societatea italiană Edison şi cele germane RWE şi E.On, care au apelat la Tribunalul de Arbitraj de la Stockholm pentru decizii privind scăderi ale preţului gazului.

Până în prezent, numai Edison a avut succes, obţinând un discount de 200 de milioane de euro de la Gazprom.

Polonia cere din aprilie o formulă renegociată de calcul a preţului gazului rus. Formula folosită în prezent, introdusă în 2006, este legată de preţul internaţional al petrolului, care a crescut semnificativ între timp.

În baza contractului cu Gazprom, Polonia poate apela la tribunalul de arbitraj dacă părţile nu reuşesc să ajungă la un acord în termen de şase luni.

PGNiG a plătit 333 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaz rus în 2009, cu 40 de dolari mai mult decât companiile germane. În 2010, preţul a crescut la 65 de dolari.

Gazprom nu a comentat informaţiile.

karadeniz-press.ro: Gazprom, in conflict cu Uniunea Europeana

Normele celui de-l treilea pachet energetic al Uniunii Europene, care îi interzic uneia şi aceleiaşi companii să se ocupe şi de livrarea, şi de transportul de gaz şi energie electrică, ar putea fi contestate. Potrivit ministrului energiei din Federaţia Rusă, Serghei Şmatko, Rusia analizează posibilităţile juridice care i-ar permite să eludeze noile norme europene. De altfel, acest lucru va fi greu de realizat, în cazul în care Gazprom nu va face la rândul său concesii serioase şi nu va permite accesul altor furnizori la gazoductele sale, notează presa rusă. ‘Rusia avea încheiat mai demult cu Europa un acord de cooperare, acord ce nu presupunea înrăutăţirea condiţiilor economice de lucru pentru companiile noastre. În ceea ce priveşte cel de-al treilea pachet energetic, acesta a fost adoptat mai târziu’, a subliniat Şmatko. Potrivit ministrului rus, în prezent Moscova caută posibilităţi de aplicare a respectivului acord, însă ‘dacă nu va găsi astfel de posibilităţi, va contesta acordul’.

Al treilea pachet energetic

Cel de-al treilea pachet energetic al UE, adoptat în 2009, include şase documente care prevăd restricţii privind activitatea companiilor integrate în plan vertical în sectorul energetic. Gazprom este de părere că aceste noi norme înrăutăţesc condiţiile pentru desfăşurarea businessului său în calitate de principal furnizor de gaz natural pentru Europa. Din acest motiv, Moscova s-a pronunţat în repetate rânduri împotriva celui de-al treilea pachet energetic, însă Comisia Europeană nu intenţionează deocamdată să facă unele concesii în această problemă, transmite Agerpres. Între timp, Rusia i-a solicitat Franţei să sprijine încheierea unui acord cu UE privind cooperarea în realizarea de proiecte de infrastructură transfrontaliere pentru exportul de gaz natural şi în activitatea comună a sistemelor electro-energetice. Un document în acest sens a fost semnat vineri, 18 noiembrie, de premierii rus şi francez, Vladimir Putin şi Francois Fillon. În acelaşi document este stipulat că Rusia roagă Franţa să acorde sprijin în vederea acordării pentru gazoductul South Stream a statutului de ‘proiect de interes european’. În opinia experţilor, o schimbare a poziţiei ferme pe care UE a adoptat-o în problema aprovizionării cu resurse energetice va fi greu de obţinut.

money.ro: Gazprom ar putea contesta cel de-al treilea pachet energetic al UE

Normele celui de-l treilea pachet energetic al Uniunii Europene, care îi interzic uneia şi aceleiaşi companii să se ocupe şi de livrarea, şi de transportul de gaz şi energie electrică, ar putea fi contestate.

Potrivit ministrului energiei din Federaţia Rusă, Serghei Şmatko, Rusia analizează posibilităţile juridice care i-ar permite să eludeze noile norme europene. De altfel, acest lucru va fi greu de realizat, în cazul în care Gazprom nu va face la rândul său concesii serioase şi nu va permite accesul altor furnizori la gazoductele sale, notează cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.

 

‘Rusia avea încheiat mai demult cu Europa un acord de cooperare, acord ce nu presupunea înrăutăţirea condiţiilor economice de lucru pentru companiile noastre. În ceea ce priveşte cel de-al treilea pachet energetic, acesta a fost adoptat mai târziu’, a subliniat Şmatko. Potrivit ministrului rus, în prezent Moscova caută posibilităţi de aplicare a respectivului acord, însă ‘dacă nu va găsi astfel de posibilităţi, va contesta acordul’.

 

Cel de-al treilea pachet energetic al UE, adoptat în 2009, include şase documente care prevăd restricţii privind activitatea companiilor integrate în plan vertical în sectorul energetic. Gazprom este de părere că aceste noi norme înrăutăţesc condiţiile pentru desfăşurarea businessului său în calitate de principal furnizor de gaz natural pentru Europa. Din acest motiv, Moscova s-a pronunţat în repetate rânduri împotriva celui de-al treilea pachet energetic, însă Comisia Europeană nu intenţionează deocamdată să facă unele concesii în această problemă.

 

Între timp, Rusia i-a solicitat Franţei să sprijine încheierea unui acord cu UE privind cooperarea în realizarea de proiecte de infrastructură transfrontaliere pentru exportul de gaz natural şi în activitatea comună a sistemelor electro-energetice. Un document în acest sens a fost semnat vineri, 18 noiembrie, de premierii rus şi francez, Vladimir Putin şi Francois Fillon. În acelaşi document este stipulat că Rusia roagă Franţa să acorde sprijin în vederea acordării pentru gazoductul South Stream a statutului de ‘proiect de interes european’.

 

În opinia experţilor, o schimbare a poziţiei ferme pe care UE a adoptat-o în problema aprovizionării cu resurse energetice va fi greu de obţinut. Nu există nicio ‘posibilitate juridică’ de revizuire a legilor europene, este convins expertul în consultanţă Mihail Krutihin. ‘Practic, Rusia insistă ca legile UE să nu se aplice în relaţia cu Gazprom’, subliniază Krutihin, exprimându-şi îndoiala că o asemenea solicitare ar putea avea sorţi de izbândă. În ceea ce priveşte conferirea pentru South Stream a statutului de ‘proiect de interes european’, acest lucru este cu desăvârşire nerealist, în opinia aceluiaşi expert. ‘Rusia se adresează ba unei ţări, ba alteia, încercând să acţioneze după principiul ‘dezbină şi stăpâneşte’. Însă, este necesar să se ţină minte că există o poziţie solidară a UE. Negocieri pe marginea celui de-al treilea pachet energetic sunt posibile, însă concesii ar trebui să facă tocmai Gazprom: prevederea conform căreia la un gazoduct care interesectează graniţele unei ţări-membre a UE trebuie asigurat accesul altor furnizori nu poate fi eludată. Nu este permis niciun fel de monopol, atenţionează europenii’, explică Krutihin.

 

Analistul rus Grigori Birg este convins că UE şi Rusia vor trebui să ajungă la un compromis. ‘În pofida faptului că în ultima vreme se fac auzite din ce în ce mai des declaraţii privind diversificarea pieţelor de export ale Gazprom şi pătrunderea companiei ruse pe piaţa asiatică, concernul este interesat de menţinerea pieţei europene la fel de mult cum este interesată şi Europa în importuri fără probleme de gaz rusesc. Livrările de gaz natural spre China vor începe cel devreme în 2015’, precizează Birg. Expertul nu exclude posibilitatea ca gazoductele transnaţionale ale Gazprom să fie declarate ‘infrastructură energetică transeuropeană’, noţiune care într-adevăr nu intră sub incidenţa celui de-al treilea pachet energetic al UE.

business24.ro: Gazprom va contesta cel de-al treilea pachet energetic al UE

Normele celui de-l treilea pachet energetic al Uniunii Europene, care ii interzic uneia si aceleeasi companii sa se ocupe si de livrarea, si de transportul de gaz si energie electrica, ar putea fi contestate.

Potrivit ministrului energiei din Federatia Rusa, Serghei Smatko, Rusia analizeaza posibilitatile juridice care i-ar permite sa eludeze noile norme europene. De altfel, acest lucru va fi greu de realizat, in cazul in careGazprom nu va face la randul sau concesii serioase si nu va permite accesul altor furnizori la gazoductele sale, noteaza cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.

“Rusia avea incheiat mai demult cu Europa un acord de cooperare, acord ce nu presupunea inrautatirea conditiilor economice de lucru pentru companiile noastre. In ceea ce priveste cel de-al treilea pachet energetic, acesta a fost adoptat mai tarziu”, a subliniat Smatko.

Potrivit ministrului rus, in prezent Moscova cauta posibilitati de aplicare a respectivului acord, insa “daca nu va gasi astfel de posibilitati, va contesta acordul”.

Pachetul energetic UE prevede restrictii privind activitatea companiilor din acest sector 

Cel de-al treilea pachet energetic al UE, adoptat in 2009, include sase documente care prevad restrictii privind activitatea companiilor integrate in plan vertical in sectorul energetic. Gazprom este de parere ca aceste noi norme inrautatesc conditiile pentru desfasurarea businessului sau in calitate de principal furnizor de gaz natural pentru Europa. Din acest motiv, Moscova s-a pronuntat in repetate randuri impotriva celui de-al treilea pachet energetic, insa Comisia Europeana nu intentioneaza deocamdata sa faca unele concesii in aceasta problema.

Intre timp, Rusia i-a solicitat Frantei sa sprijine incheierea unui acord cu UE privind cooperarea in realizarea de proiecte de infrastructura transfrontaliere pentru exportul de gaz natural si in activitatea comuna a sistemelor electro-energetice.

Un document in acest sens a fost semnat vineri, 18 noiembrie, de premierii rus si francez, Vladimir Putin si Francois Fillon. In acelasi document este stipulat ca Rusia roaga Franta sa acorde sprijin in vederea acordarii pentru gazoductul South Stream a statutului de “proiect de interes european”.

UE si Rusia vor trebui sa ajunga la un compromis

In opinia expertilor, o schimbare a pozitiei ferme pe care UE a adoptat-o in problema aprovizionarii cu resurse energetice va fi greu de obtinut. Nu exista nicio “posibilitate juridica” de revizuire a legilor europene, este convins expertul in consultanta Mihail Krutihin.

“Practic, Rusia insista ca legile UE sa nu se aplice in relatia cu Gazprom”, subliniaza Krutihin, exprimandu-si indoiala ca o asemenea solicitare ar putea avea sorti de izbanda. In ceea ce priveste conferirea pentru South Stream a statutului de “proiect de interes european”, acest lucru este cu desavarsire nerealist, in opinia aceluiasi expert. “Rusia se adreseaza ba unei tari, ba alteia, incercand sa actioneze dupa principiul ‘dezbina si stapaneste”. Insa, este necesar sa se tina minte ca exista o pozitie solidara a UE.

Negocieri pe marginea celui de-al treilea pachet energetic sunt posibile, insa concesii ar trebui sa faca tocmai Gazprom: prevederea conform careia la un gazoduct care interesecteaza granitele unei tari-membre a UE trebuie asigurat accesul altor furnizori nu poate fi eludata. Nu este permis niciun fel de monopol, atentioneaza europenii, explica Krutihin.

Analistul rus Grigori Birg este convins ca UE si Rusia vor trebui sa ajunga la un compromis.

“In pofida faptului ca in ultima vreme se fac auzite din ce in ce mai des declaratii privind diversificarea pietelor de export ale Gazprom si patrunderea companiei ruse pe piata asiatica, concernul este interesat de mentinerea pietei europene la fel de mult cum este interesata si Europa in importuri fara probleme de gaz rusesc. Livrarile de gaz natural spre China vor incepe cel devreme in 2015”, precizeaza Birg.

Expertul nu exclude posibilitatea ca gazoductele transnationale ale Gazprom sa fie declarate “infrastructura energetica transeuropeana”, notiune care intr-adevar nu intra sub incidenta celui de-al treilea pachet energetic al UE.

Radio Europa Libera: Bulgaria îşi reduce dependenţa energetică faţă de Gazprom

Prin Bulgaria vor fi tranzitate anual 10 miliarde metri cubi de gaze azere după doi ani când va fi dat în folosință un nou gazoduct de 77 de kilometri care va face legătura cu Turcia. Decizia a fost anunțată în urmă întălnirii ministrului economiei și energeticii Traicio Traikov cu omologul sau turc Taner Yildaz.

Gazele azere au fost asigurate prin semnarea unui acord azero-turc care prevede exportul din fosta republică sovietică a 16 miliarde metri cubi pe an. 6 miliarde sunt destinate Turciei iar restul vor fi tranzitate spre Europa centrală prin Grecia și Bulgaria. „Aceasta cantitate va putea să crească”, a declarat ministrul bulgar.

Un alt gazoduct va face legătura între orașul elen Komotini și Stara Zagora în Bulgaria. Primele cantități de gaze sunt așteptate în finele lui 2013. Legătura cu sistemul elen de gazoducte este realizată cu bani din fondurile Uniunii europene. O parte din gazele azere vor fi tranzitate prin aceasta conductă.

Bulgaria va putea primi din Turcia și gaze de la terminale sale pentru gaze lichefiate. În acest mod Sofia va slăbi dependența de importul de gaze rusești. Traikov a declarat că în 2020 nici-un producător nu va controla mai mult de 50% din piața bulgară. Aceasta înseamnă de fapt că livrările realizate de concernul „Gazprom” vor fi reduse la jumătate. Acum Bulgaria importă numai gaze rusești. 10% din consumul intern sunt asigurate de compania „Melrose” din șelful Mării negre în apropierea orașului Varna.

Au fost deja pregătite spre a fi semnate acorduri cu Turcia și Grecia pentru import de gaze în situații de urgență care vor duce la sistarea livrărilor din Rusia. În acest caz însă va putea fi folosit gazoductul de tranzit existent.

Bulgaria și Turcia nu au renunțat la proiectul Nabucco. Noua conducta cu o capacitate mult mai mică, va intra însă în funcțiune mai repede.

Adevarul: Gigantul Gazprom vrea să cumpere Oltchim prin intermediul subsidiarei TISE

Ministrul Economiei, Ion Ariton, a primit astăzi o delegaţie a companiei ruseşti TISE, care este interesată să cumpere pachetul majoritar de acţiuni al combinatului petrochimic Oltchim, informează un comunicat al ministerului. Între actionarii TISE se află companiile Tehnopromexport, Zarubejneft si Zarubejneftegaz, subsidiare deţinute 100% de gigantul rus Gazprom.

“În cadrul discuţiilor, reprezentanţii TISE şi-au arătat disponibilitatea de a cumpăra combinatul Oltchim şi de a continua investiţiile, în vederea retehnologizării. Ministrul Ion Ariton le-a prezentat calendarul de privatizare a companiei Oltchim, care prevede finalizarea procesului în 30 aprilie 2012, şi a invitat compania rusă să participe la licitaţia ce va fi organizată”, se arată în comunicat.

TISE este o companie de productie şi investiţii în domeniul energiei, cu capital majoritar de stat, înfiinţată în 2003, la Moscova. Între acţionarii săi se află companiile Tehnopromexport, Zarubejneft si Zarubejneftegaz, se mai arată în comunicatul ministerului. Acestea din urma sunt subsidiare deţinute 100% de gigantul rus Gazprom.

Tags: , ,

Comments are closed.

October 2017
M T W T F S S
« Sep    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Site Metter