Revista Presei Pe Energie 10 Ianuarie 2012 – part 2

2012/01/10

301.ro: Putin face curăţenie în rândul “băieţilor deştepţi” de la Gazprom

Gazprom, cea mai mare companie de extracţie a gazului natural din lume, a înregistrat astăzi trei demisii la vârf. Totul, după o şedinţă convocată de premierul rus pe tema corupţiei.Vladimir Putin se luptă cu băieţii deştepţi în an electoral.

Vicepreşedintele companiei ruse Gazprom, Aleksdandr Ananenkov, directorul de patrimoniu, Olga Pavlova, şi responsabilul de relaţia Gazprom cu statul, Viktor Iliuşin, au anunţat că vor părăsi gigantul din industria extractivă.

Comunicatul Gazprom survine la doar câteva ore după o şedinţă la care au participat premierul Vladimir Putin şi vicepremierul Igor Secin. Oficial, tema întâlnirii a fost “energia electrică”, însă Putin şi Secin ar fi discutat despre corupţia în companiile de stat, notează gazeta.ru.

Publicaţia scrie că demisiile ar avea legătură cu campania anticorupţie anunţată de Putin, la sfârşitul anului trecut. Din verificările efectuate la Ministerul Energiei, a reieşit că 162 dintre cei 352 de şefi de companii energetice de stat ar fi “afiliaţi la organizaţii comerciale”.

Putin declarase că majoritatea companiilor energetice din Siberia, Urali şi Caucazul de Nord sunt controlate de clanuri familiale, care ar spăla banii prin intermediul unor firme de tip off-shore, înregistrate pe numele rudelor directorilor. Anul 2012 este un an electoral pentru ruşi, premierul actual candidând pentru un al treilea mandat la preşedinţie

Radio Iasi: Gazprom vrea sa reduca usor pretul gazelor naturale pentru consumatorii europeni

Concernul rus “Gazprom” intentioneaza sa reduca usor pretul gazelor naturale pentru consumatorii europeni. Seful companiei, Alexei Miller, a anuntat ca modificarile vor fi operate in primul trimestru al anului viitor, dar nu a precizat exact cu cat se vor ieftini gazele.

In noiembrie, consumatorii europeni au achitat in medie 446 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze. In prezent, Moldova cumpara gazele rusesti la un pret mediu de 400 de dolari.

Anterior, ministrul Economiei, Valeriu Lazar, a declarat ca, in 2012, gazele naturale ar putea sa fie mai ieftine. Totusi, Lazar a precizat ca “Gazprom” ar fi interesat ca in schimbul pretului mai mic sa aiba acces la unele active energetice din tara noastra.

Pretul de import pentru gazele naturale din Rusia este stabilit in baza unei formule care tine cont de cotatiile petrolului pe piata internationala, precum si de pretul mediu european al gazelor.

Hotnews: Gazprom va reduce, nesemnificativ, pretul la gaze pentru Europa in trimestrul I din 2012

Gazprom anticipeaza o reducere nesemnificativa a pretului la gaze pentru consumatorii europeni in primul trimestru al anului viitor, a declarat seful companiei, Aleksei Miller. 

“In primele trei luni din 2012 va fi o usoara diminuare a preturilor”, a spus Miller, la o conferinta de presa.

Agentia Oilru.com mentioneaza ca, in noiembrie, consumatorii au platit in medie 446 de dolari pe mia de metri cubi. In 2011, Gazprom va exporta in Europa, potrivit prognozelor, 152 miliarde metri cubi de gaze naturale.

Miller a adaugat ca in 2012 “nivelul exporturilor de gaze ale Gazprom pe pietele europene va fi superior celui din acest an”. Cresterea va fi asigurata de intrarea in functiune a gazoductului Nord Stream.

Bursa: Profitul “Gazprom”, în creştere semnificativă

Monopolul rus al gazelor naturale “Gazprom” şi-a majorat cu 56% profitul în semestrul întâi din acest an, comparativ cu perioada similară din 2010, datorită creşterii preţurilor de pe piaţa de profil, a producţiei şi exporturilor companiei.
Câştigul net al “Gazprom” a fost de 771,669 miliarde ruble (25 de miliarde dolari), potrivit anunţului făcut ieri de societate.
Vânzările “Gazprom” au crescut cu 36,8% în perioada de raportare, la 2.347 miliarde ruble, iar profitul operaţional – cu 46,9%, la 848,495 miliarde ruble. Câştigul înainte de taxe a înregistrat un avans de 52%, la 973,982 miliarde ruble.
Vânzările nete de gaze naturale ale companiei au urcat cu 39% în perioada ianuarie-iunie 2011, la 1.472 miliarde ruble, în special datorită cererii din Rusia, fostele republici sovietice, Europa şi alte state.
Datoria netă a companiei a scăzut cu 7%, la 811,609 miliarde ruble la data de 30 iunie 2011.
Menţionăm că, în trimestrul al doi-lea din anul curent, profitul net al “Gazprom” a crescut cu 79%, la 304 miliarde ruble.

Tags:

Comments are closed.

October 2017
M T W T F S S
« Sep    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Site Metter