revista presei pe energie 10 decembrie

2010/12/10

Bursa: SUA sprijină nu doar Nabucco, ci întreg coridorul energetic sudic

Reprezentantul SUA pe probleme de energie în Eurasia, Richard Morningstar, a desfăşurat, săptămâ-na aceasta, o vizită la Moscova. El a declarat, citat de ziarului rus “Kommersant”, că, în timpul Administraţiei Obama, Washingtonul va conlucra activ cu Moscova în domeniul diplomaţiei energetice. “Trăim într-o lume în schimbare, iar pieţele energetice se schimbă şi ele. O influenţă foarte mare asupra acestui domeniu a exercitat criza financiară mondială. Toate acestea ne oferă posibilitatea să vorbim deschis unul cu altul, să discutăm cum va evolua cooperarea noastră în domeniul energetic”, a subliniat Morningstar, citat de Agerpres.
Întrebat de “Kommersant” des-pre modul în care cooperarea energetică ruso-americană se potriveşte cu promovarea proiectului Nabucco, concurent direct al proiectului South Stream promovat de Moscova, Morningstar a ţinut să sublinieze că SUA sprijină nu doar Nabucco, ci întreg coridorul energetic sudic – o amplă reţea de gazoducte, ce urmează să livreze gaz din Caucaz şi din Asia Centrală prin Turcia spre Europa.
“Nabucco este un proiect bun, dar nu este singurul. Mai există, de exemplu, proiectul Interconnector, care leagă Turcia cu Grecia şi Italia”, a mai spus reprezentantul SUA pentru energie. În afară de aceasta, Washingtonul consideră că pentru Europa este mai important să-şi perfecţioneze infrastructura pentru trans-portarea gazului, decât să-şi lanseze toate forţele în construcţia de noi gazoducte.
Potrivit lui Morningstar, companiile europene ar trebui să ia o decizie comercială referitor la care dintre proiectele coridorului sudic este mai fundamentat şi mai întemeiat. “”Noi am preferat tocmai Nabucco, însă nu este o certitudine că acesta va fi realizat primul. În orice caz, primul gazoduct va transporta o cantitate nu atât de mare de gaz, însă el ar trebui să aibă un potenţial de extindere, în cazul în care volumul de livrări din această regiune se va mări. Iar acest lucru se va întâmpla neapărat”, îşi exprimă convingerea Morningstar.

Adevarul: Băsescu cedează: datoria Rompetrol va fi plătită în tranşe

După ce au iniţiat peste 20 de procese împotriva Rompetrol în scandalul datoriei istorice, autorităţile române par să realizeze că modul în care interpretează legislaţia în această speţă nu le va aduce câştig de cauză.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că i-a propus omologului său kazah reeşalonarea datoriei pe 2-3 ani, adică exact cum ceruse încă din primăvară KazMunaiGaz, compania kazahă de stat care controlează Rompetrol.

Potrivit lui Băsescu, o delegaţie din Kazahstan va veni la Bucureşti în ianuarie pentru a pune la punct detaliile. În august, Băsescu spusese că va executa silit compania petrolieră, dacă nu răscumpără până la scadenţă, adică 30 septembrie, toate obligaţiunile emise în 2003 în contul datoriei istorice a Rompetrol Rafinare.

După ce kazahii au plătit 54 de milioane de euro din totalul de 570 de milioane, statul român a primit 44,69% din Rompetrol Rafinare la 30 septembrie, întrucât, potrivit convenţiei de emisiune, obligaţiunile nerăscumpărate la data scadentă sunt convertibile în acţiuni.

În schimb, Guvernul a cerut în instanţă ca Rompetrol să răscumpere toate obligaţiunile.

money.ro: OMV vrea să pună accentul pe Europa de sud-est şi pe gazele naturale

Noua strategie a grupului energetic austriac OMV, proprietarul Petrom, va pune accentul pe Europa de sud-est şi pe tranziţia de la petrol spre gazele naturale, a declarat joi directorul general al OMV, Wolfgang Ruttenstorfer.

Potrivit acestuia, există mai multe motive pentru care trebuie să aibă loc această tranziţie. Primul este legat de creşterea costurilor, preţurile pentru oţel, sonde, instalaţii de foraj s-au dublat în ultimiiani. Al doilea motiv este că piaţa din Europa Centrală nu mai poate înregistra o creştere semnificativă. În contrast, Europa de Sud-Est şi în special Turcia, este o piaţă atractivă de creştere, a precizat Ruttenstorfer.

Turcia ar urma să devină al treilea ‘hub’ al OMV, după Europa centrală şi Europa de Sud-Est, într-o linie care se prelungeşte până în regiunea Caspică. OMV este deja prezent în Kazahstan, graţie Petrom. În opinia şefului OMV, sectorul Rafinare şi Marketing nu reprezintă o piaţă a viitorului, spre deosebire de sectorul Gas & Power, care este foarte atractiv în viitor. Ruttenstorfer a precizat că evoluţia OMV vizează vizează tranziţia de la o companie petrolieră spre o companie din sectorul gazelor naturale şi spre o companie energetică integrată regional.

Referindu-se la preluarea companiei turce Petrol Ofisi, Ruttenstorfer a subliniat că finanţarea este deja asigurată. ‘Finanţarea se va face prin lichidităţi şi linii de credit’, a apreciat Ruttenstorfer, adăugând că OMV va păstra toate opţiunile deschise, de la vânzarea de acţiuni şi până la instrumente hybride de finanţare.

OMV activează în 13 ţări din Europa Centrală în domeniile de Rafinare şi Marketing şi în 19 ţări în şase zone importante în domeniul de Explorare şi Producţie, Distribuţie gaze, precum şi Produse Chimice, în 27 de ţări, pe cinci continente.

ziare.com: Britanicii au gasit petrol in Romania

O companie britanica din domeniul energiei, Europa Oil & Gas, a gasit titei in Romania, in Barchiz, judetul Neamt.

Oficialii companiei au informat investitorii ca au reusit sa extraga petrol din sonda Barchiz-1, insa, din cauza defectarii unor echipamente, mostra a fost contaminata, relateaza Proactive Investors.

Europa Oil & Gas va relua testele dupa inlocuirea echipamentelor. “Fluxul de titei demonstreaza existenta hidrocarburilor in rezervor”, a declarat directorul companiei, Paul Barrett.

Dupa anuntul gasirii titeiului in Romania, actiunile companiei, listata la bursa din Londra, s-au apreciat cu aproximativ 20 de procente, ajungand la pretul de 24,75 de penny/titlu.

Oficialii Europa Oil & Gas au anuntat ca vor continua testele in urmatoarele zile, pentru a strage date despre presiune.

Barchiz se afla la aproximativ zece kilometri distanta de campul petrolifer din Geamana, unde se estimeaza ca ar exista 50 de milioane de barili de petrol.

inforusia.ro: Gazprom va livra mai multe gaze Europei in 2011

Grupul Gazprom nu va avea probleme cu livrarile de gaz catre Europa in aceasta iarna, iar in 2011 va creste sensibil volumul gazelor livrate, a anuntat ieri vicepresedintele concernului, Aleksandr Medvedev.

Anul viitor, cantitatea de gaze naturale livrata Europei va creste pana la 150 sau 155 miliarde metri cubi, fata de 145 miliarde in 2010. Aleksandr Medvedev a precizat ca, din cantitatea de gaze prevazuta pana in 2030, nu au fost vandute mai mult de patru miliarde metri cubi. Contractele cu principalele tari de tranzit, Ucraina ?i Belarus, sunt ferme, ceea ce il face pe vicepresedintele Gazprom sa excluda o noua criza a gazelor, de genul celor din iernile 2005/2006 si 2008/2009. Amandoua aceste crize au fost generate de tranzitul gazelor prin Ucraina. ”Chiar daca in Ucraina exista opinia ca ar trebui revizuite contractele, nu exista motive pentru a face aceasta”, a mai spus Aleksandr Medvedev.

Tags: , , ,

Comments are closed.

February 2018
M T W T F S S
« Jan    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728