revista presei pe energie 1 septembrie

2010/09/01

Adevarul: Turbinele eoliene, ţinute la sol de hăţişul legislativ

Legea care promovează producţia de energie verde nu poate fi aplicată fără avizul Comisiei Europene. Executivul de la Bruxelles nu a primit nici până acum notificarea autorităţilor de la Bucureşti, pentru a aviza schema de sprijin pentru investitori.

Epopeea legislaţiei care stimulează investiţiile în energia regenerabilă din România pare desprinsă din teatrul absurdului. Vestita Lege 220, votată de Parlament şi intrată în vigoare în toamna lui 2008, nu poate fi nici acum aplicată.

Ea a fost modificată în această vară, în luna iulie, însă, din lipsa normelor de aplicare şi a avizului Comisiei Europene, actul normativ nu produce niciun efect.

Mai mult, în scenă a intrat o nouă propunere de modificare din partea Ministerului Economiei, de data aceasta printr-o odonanţă de urgenţă, pentru preluarea unei directive europene uitate la elaborarea legii.

Între timp, energia produsă de cele câteva turbine eoliene din ţară este preluată în sistem în baza unei hotărâri de guvern din 2004.România şi-a asumat în faţa Uniunii Europene atingerea până în 2020 a unei ponderi de 24% din consum a energiei verzi, de la 17%, cât era în 2005. Legislaţia secundară trebuie finalizată în maximum 90 de zile de la intrarea în vigoare a noii legi, adică până în octombrie.

O scrisoare pierdută pe drumul Bruxelles-ului

Însă cea mai importantă problemă este avizul Direcţiei de Concurenţă din cadrul Executivului European, întrucât noua lege oferă o schemă de sprijin investitorilor care poate fi considerată ajutor de stat. mai mult

money.ro: Divizia din România a GDF Suez a aplicat pentru o licenţă de operare pe piaţa energiei din Bulgaria

Divizia din România a grupului francez GDF Suez a aplicat pentru a obţine o licenţă de operare pe piaţa energiei electrice din Bulgaria şi intenţionează să cumpere energie de pe piaţa bulgărească pentru a o exporta în România, Turcia sau Grecia, transmite Novinite.

Aplicaţia GDF Suez pentru obţinerea de licenţă a fost anunţată în şedinţa de marţi a Companiei Naţionale de Electricitate din Bulgaria.

Reprezentanţii GDF Suez susţin că vor să intre pe piaţa din Bulgaria în această perioadă din cauza semnelor de recuperare, dar nu intenţionează să vândă energie pe piaţa locală, urmând să achiziţioneze energie de la producătorii locali şi să o vândă în România, Turcia şi Grecia.

Tranzacţiile ar urma să se desfăşoare prin compania GDF Suez Energy Trading Bulgaria, cu sediul la Bucureşti, potrivit unuiraport al Comisiei de Stat pentru Reglementare în Domeniile Energie şi Apă.

GDF Suez a prezentat planul de afaceri până în 2014 instituţiei, incluzând preţuri pentru energie.

În Bulgaria sunt autorizate în prezent 27 de companii pentru tranzacţii cu energie, mai mult de jumătate din aceastea primind licenţă în 2007. mai mult

Adevarul: Cât mai rezistă Ucraina în faţa Gazprom?

Gigantul rus Gazprom oferă Kievului gaze la preţuri chiar şi de şase ori mai mici decât cele actuale, pentru a prelua controlul companiei ucrainene de gaze Naftogaz. Dacă va controla conductele Ucrainei, Rusia îşi va asigura ruta de tranzit al gazelor spre Europa, iar gazoductul South Stream va deveni inutil.

Rusia pune presiuni din ce în ce mai mari pe autorităţile de la Kiev pentru a prelua controlul companiei ucrainene de petrol şi gaze de stat, Naftogaz, sub prelata unui joint venture între această societate şi Gazprom. O astfel de asociere va permite Ucrainei să cumpere gaze ruseşti la un preţ de circa 60 de dolari pe mia de metri cubi, a declarat Alexei Miller, CEO Gazprom. În prezent, consumatorii ucraineni plătesc între 91 şi 374 de dolari pe mia de metri cubi.

Interesele Rusiei

Această ofertă ar putea fi cu atât mai tentantă pentru Guvernul de la Kiev, cu cât, la 1 august, a fost nevoit să crească preţul gazelor pentru populaţie cu 50%, iar o nouă majorare cu acelaşi procent este programată pentru 1 august 2011.

În timp ce Alexei Miller merge pe ideea unui joint venture, premierul rus, Vladimir Putin, a propus o fuziune între cele două companii. Opoziţia ucraineană se teme că acest lucru ar periclita suveranitatea ţării, întrucât ar însemna predarea în mâinile ruseşti a controlului asupra conductelor de gaze din Ucraina. mai mult

Bursa: “Transgaz” investeşte 57 milioane lei în conducta Aghireşu – Huedin – Aleşd

Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale “Transgaz” SA Mediaş a anunţat, pentru 30 septembrie, organizarea licitaţiei pentru lucrări la conducta de trans-port gaze naturale Aghireşu – Huedin – Aleşd. Potrivit datelor publicate de companie pe SEAP, valoarea estimată fără TVA a investiţiei este de 57.713.894 lei. Termenul de execuţie este de 12 luni începând de la data atribuiri

inforusia.ro: Comisia Europeana este rezervata fata de un acord ruso-polonez in domeniul energetic

Comisia Europeana s-a aratat marti rezervata in ceea ce priveste un amplu proiect ruso-polonez in sectorul transportului de gaze si conformitatea acestuia cu normele europene in domeniu, informeaza France Presse, citata de Agerpres.

Concernul energetic rus Gazprom si grupul polonez PGNiG au incheiat in luna ianuarie un acord pe termen lung referitor la livrarile si tranzitul de gaze, insa documentul nu a fost inca aprobat si de guvernul polonez, care asteapta avizul Bruxellesului. Acordul prevede extinderea pana in anul 2045 a unui contract de transport de gaze rusesti catre tarile din Europa Occidentala prin tranzitarea teritoriului polonez de gazoductul Iamal-Europe.

Semnele de intrebare ridicate de Bruxelles pana acum vizeaza in special societatea EuRoPol Gaz, companie in care Gazprom si PGNiG detin fiecare cate 48 de procente.

Ingrijorarea noastra este legata de maniera generala de gestionare a gazoductului, a subliniat marti Joe Hennon, purtator de cuvant al Comisiei, care a explicat ca sunt necesare garantii ca alti operatori din sectorul gazului vor putea avea acces la gazoduct si ca tarifele aferente acestui acces vor fi echitabile. Examinam contractul, am vrea ca el sa respecte legislatia UE, a mai spus Hennon.

In perioada 2006-2009, relatiile dintre Rusia si Polonia au devenit tensionate ca urmare a acestui acord, in conditiile in care Gazprom a revendicat competente sporite in cadrul EuRoPol Gaz, dupa cum sustine Varsovia.

Polonia isi asigura 30 la suta din cererea interna de gaz din resurse proprii, alte 40 de procente sunt importate din Rusia, iar restul provin din alte tari.

inforusia.ro: Kazahstanul va dubla anul viitor taxele pentru petrol

Kazahstanul va dubla taxele vamale pentru exporturile de petrol, incepand de la 1 ianuarie 2011, a anuntat ieri ministrul kazah de Finante, Bolat Zhamishev, care a lasat sa se inteleaga ca exporturile de metale ar putea fi scutite, transmite Reuters.
“Cea mai semnificativa contributie la veniturile bugetare in 2011 este prognozata sa provina de pe urma unei majorari a taxelor vamale pentru exporturile de petrol, de la 20 la 40 de dolari per tona”, a declarat ministrul kazah de Finante, la o reuniune de cabinet. Cu toate acestea, Bolat Zhamishev a declarat ca introducerea unei taxe pentru exporturile de metale, o masura propusa de unii oficiali guvernamentali, nu face parte din masurile preconizate pentru bugetul pe anul urmator.

Economia Kazahstanului, cea mai mare din Asia centrala, a inregistrat in ultimul deceniu o crestere medie de noua procente pe an, in mare parte gratie exporturilor de petrol si metale. Kazahstanul este cel mai mare producator de petrol din Asia Centrala, cel mai mare producator mondial de uraniu, si un important producator de cupru, crom si zinc. In anul 2008, in mijlocul crizei financiare globale, Kazahstanul a introdus o taxa pentru exporturile de titei, pentru ca in luna ianuarie 2009 sa o reduca la zero. Incepand din luna iulie 2010, taxa vamala pentru exporturile petroliere a fost reintrodusa, fiind fixata la 20 de dolari per tona.

RIA Novosti: Ukraine hopes to revise gas contract with Russia says PM

Ukraine hopes to find a compromise on the price at which Russia supplies it with gas, Ukrainian Prime Minister Mykola Azarov said on Wednesday, calling the current formula “enslaving.”

“The agreement which (former Prime Minister Yulia) Tymoshenko has signed, and the $450 formula which is the basis of it, do not match current market conditions. We have the time to persuade our Russian counterparts, and I think we’ll find a compromise,” Azarov said.

Azarov said Ukraine was in gas talks with Russia.

“The negotiations are difficult, but we don’t have any other way out,” Ukrainian news agency UNIAN quoted Azarov as saying.

Ukraine receives a 30 percent discount on Russian gas deliveries compared to European supply prices in exchange for permission for the Russian Black Sea fleet to berth in bases in the Crimea for 25 years after 2017, when the previous base agreement expires.

ITAR TASS: EU comment on Russia-Poland gas contract won’t be impediment – Tusk

The European Commission comment on the Russian-Polish gas contract will not become an impediment, Polish Prime Minister Donald Tusk told a Tuesday press conference.

He said Poland paid attention to comments of certain European officials but the comments were not fundamental and could not prevent the signing of the contract. The premier also noted that the comments concerned certain provisions of the contract rather than essential details.

The European Commission expressed concern about the operator of the Yamal pipeline supplying gas to Europe. An independent operator will supervise gas deliveries on the Polish territory in keeping with the EU requirements, so that all market dealers have an equal access to the infrastructure.

The gas agreement with Russia meets the interests of Poland and Polish citizens, Tusk said. He also noted that Poland would not allow to apply larger restrictions to Polish gas treaties than those applied to gas treaties of other countries with the same exporters.

Gas and energy security are fundamental not only for Poland but also for the entire European Union and Polish-Russia relations, Tusk said.

Poland knows how sensitive the issue is, so it is ready for discussing contract details with Russia and the European Union, he said.

In the opinion of the premier, everything can be done within several days and Poland will be ready for concluding the deal.

Russian Gazprom and Polish PGNiG coordinated several months ago the terms of a supplement to the gas agreement on 1993 enlarging gas deliveries to 10.3 billion cubic meters and extending the contract until 2037. An agreement on long-term gas supplies was reached during an April meeting of the Russian and Polish premiers but the agreement was not signed by now because of certain doubts of the European Commission.

Novinite: French GDF Suez Set to Enter Bulgarian Energy Market

The Romanian affiliate of the French electricity generation and distribution companyGas de France Suez (GDF Suez) has submitted an application for a license in Bulgaria.

The news was reported during the Tuesday meeting of Bulgaria’s National Electric Company (NEK).

GDF Suez report they want to enter the Bulgarian market now because there are signs of recovery, but do not plan to sell electricity inside the country rather purchase electric power from local producers and offer it in Romania, Greece and Turkey.

The trade would be carried out through the newly registered company GDF SuezEnergy Trading Bulgaria with headquarters in Bucharest, according to a report of Bulgaria’s State Commission for Energy and Water Regulation (DKEVR).

GDF Suez had presented its business development plan until 2014 to DKEVR, including electric power prices, but the energy watchdog had voiced some doubt because the latter were seemingly too low.

“These are not electricity prices in Bulgaria, these are stock prices from forward deals in Germany, which is our determining market,” GFD Suez point out.

A total of 27 companies have a license to trade electric power in Bulgaria, according to DKEVR registry. More than half of them have received their permits in 2007 with an expiration date of 2017.

“The rules for the sale of electricity in the region are too diverse and are currently in the process of becoming unified. For this reason the arrival of GDF Suez on the Bulgarian market is very timely,” the DKEVR Head, Angel Semerdzhiev, is quoted saying.

centralasianewswire.com: Tajikistan hopes to achieve energy independence by 2011

Tajikistan is determined to reach energy independence by the 20th anniversary of independence in September 2011, the Times of Central Asia (TCA) reported on Thursday.

The country a spate of construction on a number of hydropower plants of various sizes will contribute to this goal. Tajikistan is in the midst of efforts to raise money to finish the large Roghun Dam, and will soon begin work on the Sangtuda-2 plant on the Vakhsh River. Sangtuda-1, also on the river, is already in operation.

Though Tajik officials are hopeful they will achieve energy independence in the next year, other analysts believe it will take another four or five years before this goal can be realized, TCA quoted energy expert Abduvokhid Shamolov as saying.

Tajikistan needs to secure energy independence before it can focus its energies on other issues, such as providing security and improving transport into and out of the country, according to economic analyst Sobir Yuldoshev.

Tajikistan’s plans to become completely energy self-sufficient are being hampered by ongoing disputes with Uzbekistan. Uzbek officials are still preventing trains carrying necessary construction materials for the Roghun Dam to pass into Tajikistan, as a protest against the dam. Uzbekistan claims the dam will disrupt valuable water resources which Uzbekistan needs to irrigate its cotton fields.

today.az: Ceyhan oil terminal loads 1,256 tankers

Ceyhan oil terminal loaded 1,256 oil tankers through Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC) main export pipeline from June 2006 till August 27, Turkey’s Botas International Limited Company said.

About 986 million barrels of oil have been transported through BTC so far.

Currently, oil produced from Azeri-Chirag-Gunashli and gas condensates from Shah Deniz fields are transported via BTC.

Turkmen oil has also been transported via BTC pipeline since July.

news.az: International gas conference to be held in Baku

International conference Gas Infrastructure World Caspian 2010 will take place in Baku.

Organizers of the event  from company Terrapinn informed, the conference will be held  on September 15-16 by means of  seven sessions, including “Understanding of an important role of the Caspian Sea in achievement of long-term power safety”, “Provision  of success of your business in new economic conditions”, “Growing of capacity for satisfaction of world demands”, «Transformation of resources into export: infrastructure, logistics and transport», “ National and international oil and gas companies: definition of possibilities of cooperation», “Trying new capacities” (China), «Development of the Caspian gas export by means of transit countries of the region».

Representatives  of oil and gas sector of Kazakhstan, Turkmenistan, Azerbaijan, Russia, Iran, Turkey, Georgia, Bulgaria, the European Union are expected to take part in the conference.

Tags: , , , , ,

Comments are closed.

October 2017
M T W T F S S
« Sep    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Site Metter