Revista presei pe energie 1 ianuarie 2012

2012/01/01

Fin.ro: Gazprom a primit acordul Turciei pentru construirea South Stream pe sub Marea Neagra

Turcia si-a dat acordul pentru construirea unui segment al gazoductului South Stream pe sub Marea Neagra, a anuntat astazi gigantul rus Gazprom.

“Au fost date toate aprobarile necesare si neconditionate, ce permit realizarea fara obstacole a proiectului gazoductului South Stream prin zona economica exclusiva a Turciei”, precizeaza Gazprom. Directorul companiei ruse a afirmat ca “permisiunea de construire data de partea turca este cea mai serioasa confirmare ca proiectul va fi construit in stricta conformitate cu graficul, si anume pana la sfarsitul anului 2015”.

Gazprom intentioneaza sa construiasca gazoductul South Stream, considerat rival al proiectului european Nabucco, pentru a diversifica traseele de export al gazului natural prin Marea Neagra spre Europa Centrala si de Sud.

Lungimea tronsonului pe sub Marea Neagra este de 900 de kilometri, la adancimea maxima de 2.000 de metri. Partea terestra este impartita in doua ramuri: una sudica, ce ar urma sa treaca prin Grecia si sa ajunga in Italia, si una nordica, ce ar urma sa treaca prin Serbia si Ungaria si ar ajunge in Austria. Vicepresedintele Gazprom, Aleksandr Medvedev, nu a exclus o modificare a rutei South Stream prin nordul Italiei si nu prin Austria, tara care a promovat intens in ultimul timp gazoductul european Nabucco.

Capacitatea proiectata a conductei este 63 de miliarde de metri cubi de gaz anual. Gazoductul ar urma sa fie lansat pe 31 decembrie 2015

BITV: Gazprom nu va renunța la construirea gazoductului South Stream, indiferent de negocierile cu Ucraina

Directorul pentru exporturi al Gazprom, Alexandr Medvedev, a anunțat, miercuri, că rușii nu vor renunța la construirea gazoductului South Stream, indiferent dacă va încheia sau nu un acord cu Ucraina, pentru folosirea în comun a gazoductelor ucrainiene, potrivit Ria Novosti.

Autorităţile de la Moscova şi Kiev negociază, pe lângă preţul gazelor, crearea unei companii mixte care să opereze sistemul ucrainean de transport al gazelor, rută majoră de tranzit al livrărilor ruseşti către Europa.

Chiar dacă luăm în considerare Nord Stream, South Stream, Nabucco şi gazele lichefiate, deficitul de gaze pentru Europa va fi de 15-20 de miliarde de metri cubi“, a spus Medvedev.

Gazoductul South Stream ar urma să transporte 63 de miliarde de metri cubi  de gaze naturale pe an către Europa Centrală și de Est, pe sub Marea Neagră.

Circa 80% din gazele ruseşti furnizate Uniunii Europene tranzitează Ucraina, iar disputele frecvente cu Rusia referitoare la preţul gazelor au determinat autorităţile de la Kiev să oprească uneori livrările.

wall-streat.ro: Gazprom nu renunta la constructia gazoductului South Stream

Gazprom nu va renunta la constructia gazoductului South Stream chiar daca va incheia un acord cu Ucraina pentru folosirea in comun a conductelor ucrainene de gaze, a declarat directorul pentru exporturi al grupului rus, Alexandr Medvedev, transmite RIA Novosti.

Autoritatile de la Moscova si Kiev negociaza, pe langa pretul gazelor, crearea unei companii mixte care sa opereze sistemul ucrainean de transport al gazelor, ruta majora de tranzit al livrarilor rusesti catre Europa, informeaza Mediafax.

“Chiar daca luam in considerare Nord Stream, South Stream, Nabucco si gazele lichefiate, deficitul de gaze pentru Europa va fi de 15-20 de miliarde de metri cubi”, a spus Medvedev.

Rusia intentioneaza sa lanseze South Stream, care va transporta gaze rusesti pe sub Marea Neagra catre Europa, in 2015. Conducta va transporta pana la 63 de miliarde de metri cubi de gaze pe an spre Europa Centrala si de Est, diversificand rutele rusesti.

Circa 80% din gazele rusesti furnizate Uniunii Europene tranziteaza Ucraina, iar disputele frecvente cu Rusia referitoare la pretul gazelor au determinat autoritatile de la Kiev sa opreasca uneori livrarile.

Medvedev a mai spus ca traseul South Stream ar putea fi deviat catre nordul Italiei, in loc de Austria, care sustine activ proiectul concurent Nabucco, sprijinit de Uniunea Europeana.

Publicatia de afaceri Kommersant a relatat la jumatatea acestei luni ca Gazprom ar putea reduce pretul gazelor livrate Ucrainei la 210-220 dolari pentru 1.000 de metri cubi, de la 400 de dolari in prezent, daca autoritatile de la Kiev vor vinde Rusiei o parte din sistemul de gazoducte.

Surse guvernamentale ruse si din Gazprom au declarat marti ca grupul ar putea renunta la constructia South Stream, al carui cost este estimat la 30 de miliarde de dolari, daca va incheia un acord cu Ucraina pentru folosirea in comun a conductelor ucrainene.

Intr-un articol sub numele “Conducta de care nu este nevoie”, publicatia rusa Vedomosti a scris ca daca Moscova si Kiev vor ajunge la un acord pentru infiintarea unei companii mixte care sa administreze gazoductele din Ucraina, Rusia ar putea renunta la planurile pentru South Stream.

Directorul general al Gazprom, Alexei Miller, a declarat in aceasta saptamana ca South Stream a avut intotdeauna legatura cu Ucraina. Proiectul a fost creat ca alternativa la reteaua de conducte a Ucrainei, insa cele doua tari negociaza in prezent infiintarea unei companii mixte bazate pe sistemul de transport al gazelor din Ucraina.

Ultima runda de negocieri este programata pentru 15 ianuarie, iar daca cele doua tari ajung la un acord Moscova va avea trei optiuni: reducerea capacitatii South Stream, intarzierea constructiei sau anularea proiectului, potrivit unei surse apropiate Gazprom. Un membru al cabinetului de la Moscova a facut declaratii similare.

Rusia a semnat, deja, acorduri interguvernamentale cu Serbia, Ungaria, Grecia, Slovenia, Croatia si Austria pentru constructia South Stream.

Gazprom controleaza 50% din proiectul South Stream, Eni Italia are 20%, iar EDF Franta si Wintershall Germania cate 15%.

ziare.com: Constructia gazoductului Southstream va incepe in 2012, la ordinul lui Putin

Premierul rus Vladimir Putin a “recomandat” inceperea constructiei gazoductului South Stream la sfarsitul lui 2012, proiect in urma caruia Europa de Vest va primi gaz rusesc ocolind, insa, Ucraina.

Declaratia lui Putin marcheaza o accelerare a programului de constructie a ambitiosului gazoduct si vine dupa ce Moscova a castigat dreptul de a tranzita apele teritoriale ale Turciei, informeaza France 24.

“Cred ca este de dorit sa incepem constructia gazoductului la sfarsitul lui 2012”, i-a sugerat Putin sefului Gazprom, Alexei Miller, la intalnirea pe care acestia au avut-o la Moscova.

Miller i-a spus lui Putin ca suma totala ce va fi investita in gazoduct va fi de 16,5 miliarde de euro, dintre care 10 miliarde vor fi repartizati constructiei conductei in Marea Neagra si 6,5 miliarde pentru sectiunea de pe uscat.

Acesta a mentionat ca Rusia va suporta 7,5 miliarde de euro din costul total, dat fiind ca Gazprom, o companie de stat detine 50% din proiect.

Gazprom a confirmat, dupa intalnirea lui Miller cu Putin, ca a fost aprobata urgentarea inceperii constructiei gazoductului pentru sfarsitul lui 2012.

South Stream este un proiect strategic cheie pentru Rusia, care va putea sa livreze gaz Uniunii Europene, prin Marea Neagra si Balcani, fara sa foloseasca conductele de tranzit din Ucraina.

Relatiile politice dintre Kiev si Moscova au fluctuat destul de mult in ultimii ani, iar analisti spun ca reteaua tranzitorie de gaz a Ucrainei are nevoie urgenta de modernizare.

Putin a anuntat in aceasta saptamana, ca, in urma intalnirii cu ministrul turc al energiei, Taner Yildiz, a obtinut acordul acestuia de a construi conducta in apele teritoriale ale Turciei.

eco.md: Gazprom a prelungit contractul cu Moldova încă pentru 3 luni

Moldova nu va renunţa la cel de-al treilea pachet energetic al Uniunii Europene, la care a aderat în acest an, însă nu va prejudicia nici interesele GazProm-ului.

Moldova  şi compania Gazprom au prelungit cu trei luni  contractul actual de furnizare a gazelor naturale ruseşti, precum şi contractul pentru tranzitarea gazelor pe teritoriul ţării.

Acest fapt a fost comunicat de Vladimir Filat care a menţionat că acordul a fost semnat în urma discuţiilor  de la Moscova a delegaţiei moldoveneşti  cu conducerea concernului rusesc.  Astfel prelungind  contractul actual, părţile iau un răgaz pentru  a pregăti semnarea unui contract de lungă durată de furnizare a gazelor în Moldova.

Filat şi-a exprimat speranţa că noul contract va oferi posibilitatea achiziţionării gazului la preţuri mai mici decât cele existente. Actualul tarif de 400 dolari pentru o mie de metri cubi este prea mare, consideră premierul.

El a subliniat că anterior negocierile au fost sistate la iniţiativa concernului rus până când va fi clară poziţia oficială a Moldovei referitoare la aplicarea celui de-al treilea pachet energetic propus de UE.

Primul ministru a informat GazProm-ul şi autorităţile ruseşti despre faptul că Moldova nu va renunţa la al treilea pachet energetic. Totuşi Moldova  este gata să respecte interesele şi drepturile  Gazpromului la implimentarea noului pachet energetic.

Al Treilea Pachet Energetic prevede separarea producerii de distribuţia gazelor. Astfel, mai multe companii vor putea folosi reţelele, iar consumatorii ar avea o mai mare alegere.

Conducerea Rusiei consideră că documentul este îndreptat contra GazProm şi că UE încearcă astfel să obţină schimbarea mecanismului existent de formare a preţurilor la metan în funcţie de cel al petrolului.

 

Tags: , ,

Comments are closed.

September 2017
M T W T F S S
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Site Metter