Revista presei pe energie 1 august 2012

2012/08/01

Vocea Rusiei: Gazprom – lider pe piaţa mondială

Al doilea an consecutiv, Gazprom păstrează poziţia de lider în ce priveşte mărimea profitului net şi nu numai în industria de petrol şi gaze, ci şi în rândul tuturor companiilor din lume, a declarat şeful Gazprom, Aleksei Miller. Compania intenţionează să investească o parte semnificativă a veniturilor în asimilarea unor noi zăcăminte şi construirea de conducte de gaz.

În ultimul an, rentabilitatea Gazprom a crescut de 2,4 ori şi s-a ridicat la aproape 26,8 miliarde de dolari, a subliniat Miller.

Mai mult, anul trecut Gazprom a devenit unul din cei doi furnizori, care au reuşit să mărească exportul de gaz în Europa. Volumul livrărilor a fost de 150 de miliarde de metri cubi, cota de piaţă – 27%. Oricât au speriat experţii occidentali, între altele agenţia Blomberg că „revoluţia şisturilor” şi dezvoltarea unor surse alternative de energiei vor face Gazprom un outsider pe piaţa mondială a gazelor, tendinţele reale demonstrează contrariul, consideră directorul Institutului energiei naţionale, Serghei Pravosudov.

„Costul gazului de şist este mai mare decât al gazelor tradiţionale. Dacă costul gazului tradiţional este de circa 20 de dolari, costul gazului de şist este de circa 150 de dolari. Sursele alternative – soarele, vântul – sunt şi mai scumpe decât curentul electric produs cu ajutorul gazului. Economia mondială se află în prezent într-o stare nu prea bună. De aceea nu are rost să sperăm că sursele alternative vor creşte rapid”.

Compania nu are probleme nici în privinţa conductelor de export. A doua ramificaţie a Nord Stream, prin care gazul din Rusia va fi pompat în Europa prin Marea Baltică, va fi dată în exploatare înainte de termen, în toamna anului curent. Prin prima conductă au început deja livrările comerciale de gaz către consumatorii. În acest fel, sistemul rusesc unic de asigurare cu gaz şi sistemul european de transport, pentru prima oară s-au conectat direct.

Potrivit proiectului South Stream, care va lega Rusia pe sub Marea Neagră de ţările din Europa Centrală şi de Sud, a fost semnat acordul acţionarilor, a fost adoptată argumentarea tehnico-economică, s-a primit permisiunea de a construi conducta de gaz South Stream prin zona economică exclusivă a Turciei, a raportat Miller.

În acelaşi timp rezervele prospectate de gaz din Rusia depăşesc cu 40% nivelul extracţiei. Deci nu trebuie să ne facem griji în legătură cu umplerea conductelor vechi şi noi.

Gandul: GAZPROM a fost anul trecut CEA MAI PROFITABILĂ COMPANIE DIN LUME – Forbes

Producătorul rus de gaze naturale Gazprom a depăşit anul trecut Exxon Mobil şi a devenit compania cu cel mai mare profit din lume, de 44,46 miliarde de dolari, potrivit revistei Forbes, citate de RIA Novosti.

Exxon Mobil a fost cea mai profitabilă companie în 2010. Anul trecut, producătorul american de petrol a avut un profit de 41,6 miliarde de dolari.

Pe poziţia a treia s-a situat Industrial and Commercial Bank of China, cu 32,2 miliarde de dolari.

Directorul general al Gazprom, Alexei Miller, a declarat reporterilor, la sfârşitul lunii iunie, că gigantul energetic este pentru al doilea an consecutiv lider la nivel mondial în privinţa veniturilor, iar în privinţa producţiei de petrol şi gaze se află pe locul al doilea.

Potrivit unui clasament Forbes al celor mai mari 25 de companii de petrol şi gaze din lume în acesta an, Gazprom este devansată doar de Aramco, din Arabia Saudită.

Potrivit raportului financiar al Gazprom, profitul a crescut anul trecut cu 35%, la 1.307 miliarde de ruble (44,6 miliarde de dolari). Producţia de gaze naturale a urcat cu 0,9%, la 513,2 miliarde de metri cubi. Exporturile către Europa au avansat abnul trecut cu 8,2%, la 150 miliarde de metri cubi.

RTV.net: Gazprom ar putea extinde proiectul Nord Stream până în Marea Britanie

Gazprom a decis, în principiu, să extindă proiectul Nord Stream până în Marea Britanie, a declarat vineri directorul general al grupului rus Gazprom, Alexei Miller, citat de Ria Novosti.

“British Petroleum şi-a exprimat interesul”, a spus Miller, precizând că nu există acorduri specifice în acest sens.

Nord Stream transportă gaze ruseşti traversând Marea Baltică spre Germania. Primul tronson al proiectului a fost inaugurat în noiembrie trecut şi are o capacitate maximă anuală de 27,5 miliarde de metri cubi de gaze. Un al doilea tronson urmează să fie dat în folosinţă în ultimul trimestru al acestui an. La capacitate maximă, cele două tronsoane vor putea transporta 55 de miliarde de metri cubi de gaze.

Gazprom deţine 51% din Nord Stream, Wintershall şi E.ON din Germania câte 15,5%, iar Gasunie (Olanda) şi GDF Suez (Franţa) câte 9%.

Bussines24.ro: Gazprom taie si spanzura pe piata consumatorilor europeni

Gigantul rus de gaze Gazprom refuza sa reduca in continuare preturile la gaze pentru unii consumatori europeni, iar in cazul pierderii unor cauze in instanta pe aceasta speta ameninta chiar cu sistarea livrarilor.

Aceste informatii au fost prezentate de ziarul financiar Kommersant-Ukraina, cu referire la cazul societatii de gaze poloneze PGNiG, care a reclamat concernul rus la Curtea de Arbitraj din Stockholm.

Grazyna Piotrowska-Oliwa, directorul general al companiei de petrol si gaze poloneze Polskie Gornictwo Naftowe i Gazownictwo (PGNiG), a declarat vineri ca nu vede posibilitatea unei solutionari pe cale amiabila a conflictului cu monopolul rus de gaze Gazprom privind revizuirea contractului in sensul reducerii pretului la gazele importate din Rusia.

“Procesul de arbitraj nu excludea negocieri cu Gazprom, dar in acest moment pozitiile ambelor parti nu dau motive pentru un acord pe cale amiabila”, a subliniat ea.

PGNiG, potrivit Kommersant, a dat in judecata Gazprom la Curtea de Arbitraj de la Stockholm, cerand un pret mai mic la gazele rusesti la sfarsitul anului 2011. Acest lucru s-a intamplat dupa ce monopolul rus de gaze a refuzat sa revizuiasca formula de stabilire a pretului la gazele furnizate companiei poloneze de petrol si gaze, desi acordase Estoniei si Letoniei reduceri de 15% si acceptase schimbarea metodologiei de calcul al pretului pentru clienti ca E.On Ruhrgas, GDF Suez si Eni. PGNiG ceruse o reducere de numai 10% la livrarile de gaze rusesti.

De asemenea, au depus plangeri impotriva Gazprom companiile DEPA (Grecia), Edison (Italia) si RWE si E.On (Germania), care in cele din urma au obtinut reduceri de preturi la importurile de gaze rusesti. Gazprom a fost nevoit sa cada la pace cu aceste companii, dupa ce instanta de la Stockholm luase o serie de decizii provizorii care nu au fost in favoarea monopolului rus.

Gazprim evita sa reduca pretul la livrarile de gaze pentru Polonia, urmarind sa nu creeze un precedent favorbil Ucrainei

Serviciul de presa al companiei ruse s-a abtinut de la orice comentariu in acest sens, dar o sursa a Kommersant din interiorul Gazprom a explicat ca monopolul rus de gaze nu are de gand sa reduca pretul la livrarile de gaze pentru Polonia, in scopul de a evita crearea “unui precedent” care ar putea servi Ucrainei.

“Toate companiile carora le-am oferit anterior reduceri, coopereaza intr-un fel sau altul cu noi. Societatea poloneza PGNiG, la fel ca Naftogaz (Ucraina) stau deoparte, astfel incat o reducere a pretului la gaze pentru acestea este absolut lipsita de logica”, a afirmat sursa Gazprom pentru editia ucraineana a Kommersant.

Dupa darea in exploatare a conductei Nord Stream, Gazprom a devenit mai putin dependent de tranzitul via Polonia si “isi apara mai dur interesele sale”, comenteaza publicatia mentionata.

“Daca instanta internationala va invalida contractul nostru cu Polonia, noi vom inceta in genere sa respectam prevederile sale si vom sista livrarile de gaze catre aceasta tara. Polonezii nu au decat sa incerce dupa aceasta sa ne convinga sa semnam un contract mai avantajos” pentru ei, a declarat sursa din interiorul Gazprom pentru Kommersant-Ukraina.

The Epoch Times: Gazprom a acceptat să reducă retroactiv preţurile pentru E.ON

Grupul german de utilităţi E.ON şi Gazprom Export, divizie a grupului rus Gazprom, au semnat marţi un acord pentru revizuirea preţului gazelor naturale, aducând termenii contractelor pentru livrarea gazelor naturale în linie cu acordurile convenite de concernul rus cu alte companii europene, transmite RIA Novosti.

“Acordul semnat astăzi este un compromis care ţine cont de evoluţiile actuale pe piaţa gazelor naturale”, a declarat directorul Gazprom Export, Aleksandr Medvedev.

Acordul prevede o revizuire retroactivă a preţurilor începând cu trimestrul IV 2010. Ca urmare a acestei revizuiri, E.ON a estimat că rezultatele sale financiare vor fi mai mari cu un miliard de euro.

Anul trecut, E.ON a demarat o procedură de arbitraj prin care a cerut companiei Gazprom să reducă preţul gazelor naturale prevăzut în contractele pe termen lung, preţ care este legat de preţul petrolului şi al altor produse petroliere. De asemenea, alte companii energetice din Europa, incluzând Edison (Italia), RWE (Germania) şi PGNiG (Polonia), au demarat şi ele acţiuni la tribunalul de arbitraj de la Stockholm prin care cer Gazprom să reducă preţurile pentru livrările de gaze naturale.

Recent, directorul general adjunct al Gazprom, Elena Vasilieva, a estimat că grupul va rambursa clienţilor din Uniunea Europeană aproximativ 20 de miliarde de ruble (615 milioane de dolari) ca urmare a reducerilor de preţ acordate în acest an.

Gazprom este cel mai mare producător mondial de gaze naturale, asigurând un sfert din necesarul de gaze naturale al Europei.

bussines24.ro: Gazprom va rambursa clientilor europeni 615 mil. de dolari in 2012

Grupul rus Gazprom va rambursa clientilor din Uniunea Europeana aproximativ 615 milioane de dolari, ca urmare a reducerilor de pret acordate in acest an, a declarat joi directorul general adjunct al Gazprom, Elena Vasilieva, trasmite RIA Novosti.

“Platile retroactive se vor ridica la 20 miliarde ruble in 2012”, a declarat Elena Vasilieva. Un alt director al Gazprom, Andrei Kruglov, a precizat ca suma alocata pentru platile retroactive este una flexibila si depinde de rezultatul negocierilor cu partenerii Gazprom.

Grupul rus Gazprom a acceptat ca de la inceputul lui 2012 sa reduca preturile pentru contractele pe termen lung convenite cu firmele europene, in ideea de a le aduce in linie cu tendintele de pe pietele spot.

Andrei Kruglov a mai spus ca in acest an Gazprom se asteapta sa genereze venituri de 160 miliarde de dolari, in crestere fata de 158 miliarde de dolari in 2011. In schimb, rezultatul EBITDA ar urma sa scada cu 10% pana la 58 de miliarde de dolari ca urmare a intentiei guvernului de a majora taxele pentru extractia de resurse minerale.

Cu toate acestea, Gazprom va mentine dividendele la 25% din profitul net in 2012-2013, acelasi nivel cu cel din in 2011. Potrivit lui Kruglov, pentru 2011 Gazprom va plati dividende record in valoare de 6,43 miliarde de dolari.

Gazprom este cel mai mare producator mondial de gaze naturale, asigurand un sfert din necesarul de gaze naturale al Europei.

digi24.ro: Ofensivă Gazprom în sud-estul Europei

Rusia are planuri mari pentru Europa de Sud-Est și are unealta perfectă, Gazprom. Un articol publicat de Financial Times vorbește de expansiunea Gazprom în regiunea noastră și România e în planurile gigantului rus cu o rețea de benzinării.

Rușii vin într-un moment în care rivalii au adoptat poziții defensive. Strict pentru afaceri nu este cea mai atractivă zonă pentru dezvoltare, dar pentru ruși e o chestiune secundară. Planurile par a fi mai mari. Pe vremuri trimiteau tancurile când aveau de rezolvat o chestiune într-o țară. S-au schimbat vremurile. Avangarda este capitalul.

NIS pregătește câteva miliarde de euro pentru extinderea în sud-estul Europei

Sectorul petrolului şi gazelor naturale din sud-estul Europei este considerat mic şi riscant, cu o capacitate limitată de producţie. Sunt ingrediente care, amestecate dau o profitabilitate relativ redusă după standardele companiilor occidentale. Însă nu și pentru rușii atenți și la importanța geopolitică. Gazprom devine treptat una dintre puţinele companii dispuse şi capabile să investească în regiune, în contextul retragerii jucătorilor din Vest, scrie Financial Times.

NIS, subsidiara sârbă a Gazprom, a pregătit un plan multianual de câteva miliarde euro pentru extinderea în sud-estul Europei, pe toate segmentele pieţei de la explorare şi producţie, până la vânzări cu amănuntul. Iar această expansiune se pliază cu o retragere a rivalilor. MOL este blocat într-o dispută cu guvernul croat privind operaţiunile din ţară, în timp ce OMV a anunţat că vrea să vândă reţelele de benzinării din Croaţia şi Bosnia.

Gazprom, instrument al influenței Moscovei în regiune?

În România, NIS a început deja proiecte de explorare împreună cu East West Petroleum și pregătește o rețea extinsă de benzinării. În Bulgaria, Gazprom ţinteşte tot vânzările.

Financial Times citează analiști care susțin că planurile NIS pentru următorii ani ar putea fi optimiste, însă Gazprom este una dintre puţinele mari companii globale de petrol şi gaze capabile şi dispuse să investească masiv în regiune.

Planurile pot fi interpretate drept o declaraţie de intenţie din partea Gazprom, companie considerată de multe voci din blocul est-european drept un instrument al influenţei Moscovei în regiune. În ultima perioadă s-au făcut descoperiri importnate de resurse în regiune. În România, Exxon și Petrom au anunțat un zăcământ uriaș în Marea Neagră și sunt planuri serioase de a dezvolta gazele de șist. Dependența față de Rusia și resursele sale uriașe în hidrocarburi ar scădea și Moscova nu este dispusă să cedeze teren într-o zonă pe care a dominat-o în epoca sovietică.

Capital: Gazprom îşi face intrarea pe piaţa carburanţilor din România

Naftna Industrija Srbije (NIS) AD, grupul petrolier sârb controlat de Gazprom Neft, care intenţionează să ajungă la 120 de staţii, în următorii doi ani, în România, aşteaptă decizia Consiliului Concurenţei privind dobândirea controlului unic direct asupra a trei staţii de distribuţie carburanţi din judeţele Arad şi Sibiu.

Conform unui comunicat al Consiliului Concurenţei, NIS Petrol SRL, care face parte din Naftna Industrija Srbije, intenţionează să cumpere o staţie în Arad şi două benzinării în Sibiu.

Divizia NIS desfăşoară activităţi şi derulează proiecte de investiţii în sectorul energetic (petrol şi gaze) prin explorarea, producţia, procesarea, vânzarea şi distribuţia de produse petroliere. Autoritatea de concurenţă va evalua operaţiunea de concentrare economică din punct de vedere al compatibilităţii acesteia cu un mediu concurenţial normal, în conformitate cu Regulamentul privind concentrările economice.

Potrivit Legii concurenţei, este menţionat în comunicat, sunt supuse controlului şi trebuie notificate Consiliului Concurenţei operaţiunile de concentrare economică ce depăşesc pragurile valorice prevăzute în acest act normativ. Acestea sunt îndeplinite dacă cifra de afaceri cumulată a întreprinderilor implicate în operaţiunea de concentrare economică depăşeşte echivalentul în lei a 10 milioane euro şi există cel puţin două întreprinderi implicate în operaţiune care realizează, pe teritoriul Romaniei, fiecare în parte, o cifră de afaceri mai mare decât echivalentul în lei a 4 milioane euro.

Capital.ro informa în urmă cu o săptămână că grupul petrolier sârb  va investi 500 milioane euro anual până în 2015 pentru modernizare şi extindere. Potrivit directorului general al companiei, Kirill Kravchenko, aproximativ 40% din investiţiile anuale preconizate ar urma să fie alocate pentru modernizarea reţelei de 250 de benzinării din Serbia şi extinderea în Bulgaria, Bosnia-Herţegovina şi România. Restul va fi împărţit în mod egal între operaţiunile de explorare şi producţie şi cele de rafinare.

Pentru Bulgaria şi România, ţinta NIS este să aibă 40 de benzinării în fiecare din cele două ţări până la finele anului. Ulterior, până la finele lui 2014, NIS vrea să ajungă la o reţea de 80 de benzinării în Bulgaria şi 120 de benzinării în România.

Despre intrarea NIS pe piaţa românească au existat mai multe zvonuri încă din toamna anului trecut, atunci când presa relata că sârbii au avut discuţii cu mai multe companii petroliere din România pentru preluarea a unui număr de peste 100 de staţii. Una dintre companiile care au primit o ofertă din partea NIS a fost Rompetrol, care deţine locul II pe piaţa locală în funcţie de numărul de staţii.

Despre benzinarii particulari puteţi citi aici o analiză Capital.

La nivel de intenţie se pare că au fost negocieri şi cu OMV Petrom, care deţine poziţia de lider în România cu peste 560 de staţii Petrom şi OMV. Experţii din domeniu au spus în repetate rânduri că intrarea pe piaţa românească a unui nou mare jucător ar putea duce la o concurenţă mai mare între companii, astfel că şi preţurile carburanţilor ar putea să scadă.

O astfel de iniţiativă a avut-o anul trecut şi Socar, care a achiziţionat o reţea mică în nordul ţării, iar ţinta era de 300 de benzinării în următorii ani.

Timpul.md: Discuţiile cu „Gazprom” – o evoluţie sau o revoluţie?

Ministerul Economiei vrea insistent să facă curăţenie generală în activele Societăţii pe Acţiuni „Moldovagaz”.

Tărăgănarea problemelor acumulate în jurul furnizorului de gaze a evoluat în ultimii trei ani de la o mină antitanc rămasă din anii ’90 până la o bombă atomică cu un fitil care mocneşte la fiecare adiere a vântului din partea Moscovei.

Executivul şi furnizorul rus de gaze trebuie să delimiteze datoriile Transnistriei. Potrivit datelor băncii centrale de la Tiraspol, această sumă a depăşit deja 3,5 mlrd. USD, crescând cu 2,2 mln. USD în ultimii cinci ani.

„Trebuie să vedem cum ieşim din capcana în care am intrat, adică faptul că datoria Transnistriei e pusă pe seama operatorului naţional, iar eu nu vreau să pun semnătura peste un document care nu rezolvă această problemă”, a declarat de mai multe ori Valeriu Lazăr, ministrul Economiei.
Propunerea Chişinăului e crearea unei companii de furnizare a gazelor pe malul stâng şi câteva pe malul drept al Nistrului, astfel încât fiecare să poarte răspundere de consumatorii săi. Doar că unul dintre acţionarii întreprinderii din stânga Nistrului ar trebui să fie R. Moldova (în SA „Moldovagaz” Chişinăul deţine 35,33%, iar Tiraspolul – 13,44%).

Crearea acestei întreprinderi poate fi o soluţie pentru Tiraspol. Ei refuză să accepte în calitate de acţionar Moldova (care juridic nu sunt sigur că poate face parte din o aşa SCHEMĂ), iar cota sa o cedează „Gazprom”-ului şi, probabil, câtorva persoane fizice din anturajul noii conduceri. Astfel, fără prea mare efort, „Gazprom” preia controlul asupra fluxului de gaze în şi prin Transnistria. Doar că oricum nu costă cota Tiraspolului câteva miliarde de dolari. Indiscutabil, vor fi negocieri destul de fierbinţi.

O altă iniţiativă a Chişinăului e transmiterea în proprietatea „Moldovagaz” a reţelelor construite din banii publici, astfel majorându-şi cota de acţiuni deţinute la întreprindere. În cazul în care partenerii (Moscova şi Tiraspol) vor fi împotrivă, nu au decât să vină cu investiţii similare în dezvoltarea acestui sector.

Dacă e să vorbim din punctul de vedere al consumatorilor, cedarea reţelelor trebuie să limpezească apele în această direcţie. Este de neînţeles din ce cauză fiecare consumator casnic plăteşte din propriul buzunar extinderea reţelelor care trec automat la balanţa „Moldovagaz”. Sau furnizorul nu mai este interesat de noi consumatori?

Există multe întrebări. Doar că aceste întrebări şi soluţiile propuse de Chişinău au existat şi acum un an, iar carul cu gaze şi până acum stă nemişcat. Forfota începe în pragul negocierii preţului şi condiţiilor de import pentru o nouă perioadă de timp.

ProTv.md: Voronin: Nesemnarea unui nou contract cu Gazprom ar putea ascunde interese financiare!

Nesemnarea unui nou contract cu Gazprom ar putea ascunde interese financiare. Declaratia ii apartine liderului comunist Vladimir Voronin care nu da insa niciun nume. Reactia acestuia vine dupa ce Moldova Gaz a anuntat ca nu a reusit sa obtina un nou pret pentru gazul rusesc.

Reactia liderului comunist vine la cateva ore dupa ce Moldova Gaz a anuntat ca acordul semnat inca de guvernul Greceanii se prelungeste pana la sfarsitul anului, intrucat nu s-a putut obtine un nou pret pentru gazul rusesc.

Moldova plateste acum aproape 400 de dolari pentru o mie de metri cubi. Mai mult, Vladimir Voronin, sugereaza ca in zilele in care au loc platile catre Gazprom, pretul de cumparare a valutei se schimba brusc, iar diferenta, care s-ar ridica anual la milioane de dolari, ar ajunge in buzunarele oficialilor.
Liderul comunistilor mai reproseaza guvernarii ca nu este interesata de  problemele oamenilor.
Liberal-democratii au un proiect de lege care le permite fostilor premieri sa detina pe viata pasapoarte diplomatice. Acum astfel de acte pot avea doar fostii sefi de stat, ex-presedintii Parlamentului si  ambasadorii.

inprofunzime.md: Gazprom ne va livra in urmatorii trei ani gaz la un pret mai mic. Afla cat va costa metru cub

Adunarea Generala a actionarilor Gazprom a aprobat un document conform caruia in tara nostra vor fi livrate circa 10,4 miliarde de metri cubi de gaze, in valoare de 3,9 miliarde de dolari. Pretul mediu al metanului va fi de 375 de dolari pentru o mie de metri cubi, adica aproape de tariful actual, scrie Adevarul.md.

Potrivit unui document aprobat de adunarea generala a actionarilor a gigantului rus al gazelor, contractul de livrare ar urma sa fie pentru perioada 2012-2014, adica pe o durata de trei ani.

 

Potrivit Adevarul.md, volumul de gaze ce va fi livrat in aceasta perioada este estimat la 10,4 miliarde de metri cubi, sau de 3,4-3,5 miliarde pe an.
In document nu se precizeaza cat metan ar urma sa fie livrat in Republica Moldova, fara regiunea transnistreana.

 

Valoarea combustibilului importat va ajunge la circa 3,9 miliarde de dolari, altfel spus pretul va fi de 375 de dolari pentru o mie de metri cubi.

 

Acelasi document releva ca intreprinderea mixta Moldovagaz va acorda servicii de transportare a gazelor pe teritoriul Moldovei in volum de cel putin 70 miliarde metri cubi, pentru care Gazprom va achita 172 milioane de dolari.

 

In prezent tara noastra importa gaz in baza contractului vechi ce a expirat la finele anului 2011, iar pretul este de circa 390 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze.

 

Totodata, autoritatile anunta ca un nou contract de import a gazelor intre Gazprom si Moldovagaz urmeaza sa fie incheiat dupa semnarea unui Acord interguvernamental de cooperare dintre Rusia si Moldova in domeniul energetic.

 

Contractul cu GazProm a expirat inca la sfarsitul lunii martie si a fost prelungit cu 3 luni. Potrivit acordului semnat inca de guvernul Greceanai, Moldova cumpara gaz rusesc  la pretul de 400 de dolari pentru o mie de metri cubi. Negocierile unui nou contract au inceput inca in luna septembrie.

Tags: , , , , , ,

Comments are closed.

February 2018
M T W T F S S
« Jan    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728