revista presei 9 octombrie

2009/10/09

Hotnews: Problemele privind securitatea energetica a Europei si urgentarea proiectului Nabucco vor fi dezbatute la Bucuresti

Urgentarea proiectului Nabucco va fi una dintre temele principale de discutie in cadrul Forumului international Energy in Central & Eastern Europe care va fi organizat in perioada 2-4 noiembrie, la Bucuresti. Invitatul special la forum, fostul vicecancelar german, Joschka Fischer, va incerca sa promoveze, cu aceasta ocazie, proiectul Nabucco. Fischer va pune in dezbatere problema securitatii energetice a Europei si, in perspectiva demararii proiectului Nabucco, mecanismele alternative de aprovizionare cu gaz a tarilor din Europa.

Joschka Fischer a fost numit recent consultant pentru dezvoltarea gazoductului Nabucco, din partea concernului german RWE, in contrapartida la proiectul Nord Stream, pentru care consultant din partea companiei rusesti Gazprom este fostul cancelar german Gerhard Schroeder, invitat de Forum Invest in Romania la editia din 2008 a Forumului.

Constructia proiectului Nabucco, pe care Romania il sustine prin compania Transgaz, si care urmeaza sa aprovizioneze tarile europene cu gaze naturale din regiunea Marii Caspice, ca alternativa la gazul rusesc, este programata sa inceapa la sfarsitul lui 2010.

La forumul din acest an sunt invitati peste 250 de reprezentanti de rang inalt ai companiilor energetice internationale, precum si inalti oficiali guvernamentali din Romania si tarile membre UE, Statele Unite ale Americii, Federatia Rusa si Turcia.

Subiectele de pe agenda Forumului vizeaza oportunitatile pe piata energiei regionale in noul context economic – conturarea unui nou model de business in energie, prin dezvoltarea proiectelor “smart”, politica energetica europeana si perspectivele cooperarii pe pietele internationale de energie, strategia regionala pentru dezvoltarea sectorului de petrol si gaze in Europa Centrala si de Est si in Regiunea Marii Negre – viitorul rutelor de tranzit ale petrolului si gazelor, noutati in proiectul Nabucco, renasterea proiectelor de transport al titeiului brut.  

Standard.ro: Negocieri cu bulgarii pe proiecte energetice

O delegaţie formată din reprezentanţi ai Transgaz, Transelectrica şi Hidroelectrica, condusă de oficiali ai Ministerului Economiei, negociază în prezent în Bulgaria detalii legate de proiecte comune în sectorul energetic, inclusiv despre conducta de interconectare Giurgiu-Ruse, a declarat pentru NewsIn secretarul de stat Tudor Şerban.

“Aşteptăm răspunsul Comisiei, care se va pronunţa în această lună, în privinţa acordării acelei finanţări de zece milioane de euro pentru conducta Giurgiu-Ruse. Cu sau fără aceste fonduri, proiectul merge mai departe”, a declarat Ioan Rusu, director general adjunct Transgaz.

Adevarul: Proiectul Nabucco întârzie din nou

Până în acest an, hopul cel mare peste care au trebuit să treacă dezvoltatorii proiectului Nabucco a fost semnarea acordului interguvernamental, care s-a concretizat în iulie, cu o întârziere de peste doi ani.

Urma, apoi, demararea procesului de rezervare a capacităţii (open-season) de către companiile interesate să aducă gaze în Europa, care însă se lasă aşteptat. „Procesul de open-season va fi demarat la începutul anului 2010 şi va dura între trei şi şase luni. Nu avem încă informaţii detaliate privind momentul exact al începerii acestui proces“, au declarat, pentru „Adevărul“, reprezentanţii consorţiului Nabucco Gas Pipeline International, cu sediul la Viena.

Motivul întârzierii? Elaborarea cadrului legal nu s-a terminat odată cu acordul interguvernamental. Este nevoie şi de încheierea unor acorduri suplimentare între consorţiu şi fiecare dintre statele participante, precum şi de efectuarea unor lucrări de proiectare locală, care vor întârzia cu siguranţă luni bune, în condiţiile în care Parlamentul României nu a ratificat nici până acum, printr-o lege, acordul din iulie. Cu toate acestea, oficialii consorţiului încă păstrează 2011 ca termen pentru începerea construcţiei.

Procesul de open-season va avea două etape. Prima va fi dedicată membrilor consorţiului, care vor împărţi în mod egal, între ei, jumătate din capacitatea finală a gazoductului, de 31 de miliarde de metri cubi. Astfel, României îi revine o capacitate de 2,5 miliarde de metri cubi pe an. În faza a doua, orice companie interesată va putea rezerva capacităţi de transport, iar, în cazul în care capacitatea contractată o depăşeşte pe cea totală, alocarea se va realiza „pro rata“.

De succesul procesului de rezervare depinde modul în care dezvoltatorii proiectului vor negocia cu potenţialii finanţatori pentru obţinerea a 70% din fondurile necesare (30% din costurile estimate ale proiectului, de 7,9 miliarde de euro, vor fi asigurate de membrii consorţiului). Oficialii Nabucco spun că deja există discuţii cu unele bănci, dar „negocierile concrete vor începe în curând“.

Garanţii de stat

Nabucco ar urma să primească circa 3,5 miliarde de euro de la BERD şi BEI şi 4,1 miliarde de euro de la bănci comerciale, iar Comisia Europeană a promis 200 de milioane de euro. Diferenţa ar urma să fie asigurată prin atragerea de capital de către acţionari de pe piaţa financiară cu garanţii guvernamentale.

Aferent cotei de 16,6% pe care o deţine în consorţiu, prin Transgaz, România trebuie să acorde garanţii de stat care să acopere atât suma ce-i revine pentru împrumuturile contractate de consorţiu, de 933 de milioane de euro, cât şi partea aferentă capitalului propriu (417 milioane de euro), care va fi asigurată parţial prin credite.

Cursă contra cronometru

Importanţa urgentării proiectului Nabucco este crucială, pentru că de ea depinde modul în care ţările furnizoare de gaze se vor alătura gazoductului european. Spre exemplu, Azerbaidjan este gata să ofere peste şapte miliarde de metri cubi de gaze, adică aproape întreaga capacitate iniţială, cu condiţia ca Nabucco să fie prima conductă realizată pe direcţia Europa.

Şi alte state caspice, precum Turkmenistan, au cerinţe asemănătoare, în condiţiile în care vor să-şi diversifice pieţele de desfacere cât mai repede. Europa are nevoie de cât mai mult gaz caspic, pentru a reduce dependenţa de cel rusesc, în condiţiile în care, în următorii 25 de ani, importurile vor creşte de la 50% la 80% din consumul total.

Standard.ro: Mărăcineanu pleacă de la ANRM. Chevron şi Total vor zăcăminte la Marea Neagră

Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), Gelu Mărăcineanu, numit cu susţinerea PSD, şi-a dat demisia din această funcţie, şi se angajează că va asigura interimatul până când Guvernul condus de Emil Boc îi va găsi un înlocuitor.
“Mi-am depus demisia la Cancelaria primului-ministru şi am propus ca Radu Claudius, director general în ANRM, să mă înlocuiască temporar până la numirea de către PDL a noului şef al agenţiei”, a declarat Mărăcineanu pentru Business Standard.

Acesta fusese numit în această funcţie în februarie 2009 şi a adăugat că se va întoarce la fostul său loc de muncă de la PSV Company, fosta Petromservice. Mărăcineanu a mai spus că din 8 şi până în 23 octombrie va fi în preaviz.

Noul şef al ANRM va avea de finalizat negocierile cu Sterling Canada pentru “rebalansarea economică a acordului”, dar şi de dus mai departe licitaţia internaţională privind concesionarea a 30 de perimetre onshore sau offshore (din Marea Neagră).

Pentru perimetrele din Marea Neagră s-au arătat deja interesaţi oficialii gigantului american Chevron, dar şi cei ai ExxonMobil SUA, Aspect Holdings SUA, Total Franţa, Hunt Oil SUA, sau ai Melrose Resources Marea Britanie.

Hotnews: Gazprom vrea 10% din piata gazelor naturale din SUA in urmatorii cinci ani

Grupul Gazprom isi doreste sa controleze, in urmatorii cinci ani, o cota de 10% din piata gazelor naturale din Statele Unite ale Americii, a declarat joi Alexander Medvedev, directorul general adjunct al companiei ruse, scrie Reuters.

Medvedev a declarat ca Gazprom vrea sa se extinda in Statele Unite dupa modelul folosit la intrarea pe piata gazelor din Marea Britanie. “Vrem sa urmam modelul din Marea Britanie si in Statele Unite. Stim cum sa lucram cu pietele libere”, a precizat Medvedev in cadrul Conferintei Mondiale a Gazelor ce s-a tinut in Argentina

Gazprom intentioneaza sa aprovizioneze piata din SUA cu gaze naturale lichefiate furnizate din proiectul Sakhalin-2. Totodata, grupul rus intentioneaza un schimb de gaze naturale din Europa pentru gaze pe piata americana.

Pe etrmen lung, Gazprom ar putea livra gaze naturale lichefiate din SUA din exploatarea Stokman, un zacamant ce este exploatat impreuna cu grupul francez Total si cel norvegian StatoilHydro si va intra in stadiul de productie in anul 2015, informeaza sursa citata.

RIA Novosti: Ukraine may buy less gas from Russia in 2010 – Tymoshenko

KIEV, October 8 (RIA Novosti) – Ukraine may use its right under the current contract with Russian energy giant Gazprom to cut natural gas imports in 2010, Prime Minister Yulia Tymoshenko said on Thursday.

Commenting on Gazprom CEO Alexei Miller’s earlier remark that under the contract, Ukraine must buy at least 52 billion cubic meters of gas per year, Tymoshenko said that “Ukraine has the right to order the volume that it needs.”

Ukraine is currently negotiating a reduction in supplies to 33 billion cubic meters a year.

She said the contract provides for 20% fluctuations in the level of consumption, and that “aggressive statements” on minimum supply levels should be ignored.

energia.gr: Russia’s 1-Billion-Dollar Loan to Serbia Seen as Expanding its Regional Influence

Russia will grant Serbia a $1 billion (680-million-euro) loan to cover the Balkan country’s budget deficit and invest in infrastructure, officials said yesterday, in a deal that could extend Russia’s influence in the region.

The deal is expected to be signed during a visit to Serbia by Russian President Dmitry Medvedev on October 20 – the first ever visit by a Russian president to the Balkan country.

Russia ’s Finance Minister Aleksei Kudrin said that up to $350 million, to be available this year, will be used to finance Serbia’s budget deficit.

The remaining $650 million, to be provided next year, will be used to build a subway in Belgrade and construct a ring road around the capital, Kudrin said during the World Bank annual meeting in Istanbul, Turkey.

“We were not among the countries for which Russia has approved loans for this year, but Kudrin has promised me that Russia will make an exception for Serbia,” Serbia’s Finance Minister Diana Dragutinovic said.

Loaning money to Serbia could enhance Russia’s clout in the Balkans, where Moscow’s interests include the South Stream gas pipeline that would bring Russian gas from the Black Sea to Europe. The route across the Balkans, including Serbia, would avoid Ukraine, with which Russia has pricing and political disputes.

“The fact is that Russia is granting Serbia a loan even though its own economy is struggling amid the global financial crisis,” said Milan Culibrk, chief editor of Belgrade’s Ekonomist magazine. “I fear that the conditions for the credit will not be favorable for Serbia.” By contrast, Russia has reportedly refused to give additional credits to Ukraine and Belarus because Moscow assessed that the two former Soviet states’ economies are not strong enough to service the debt.

Serbia ’s Economy Minister Mladjan Dinkic said the World Bank has promised an additional $400 million to Serbia, half to fill the budget gap and half for the construction of a major highway through Serbia linking Hungary with Bulgaria.

The International Monetary Fund has postponed giving the Balkan country access to additional funds from a 2.8-billion-euro standby loan granted in March, demanding details on how Serbia plans to finance its growing budget deficit amid the global financial crisis.

Serbia promised to lay off about one-fifth of its government employees – 14,000 people – to meet conditions set by the IMF to receive more financial aid, Dragutinovic has said.

She said the IMF insists that the 2010 budget deficit be no more than 3.5 percent of gross domestic product. Serbia had proposed it be 4 percent of GDP and is now running a 4.5 percent deficit.

New talks between the IMF and Serbia are expected to start in Belgrade on October 20.

Tags: , , , ,

Comments are closed.

October 2017
M T W T F S S
« Sep    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Site Metter