revista presei 9 ianuarie

2010/01/09

ziare.com: Companiile energetice vor incheia un acord cu Eximbank

Cele doua companii energetice, ce vor rezulta in urma reorganizarii sistemului energetic, vor fi obligate sa incheie un acord cu Eximbank, pentru creditele cu garantia statului emise de institutia bancara in favoarea societatilor preluate, au declarat vineri surse guvernamentale.

“De asemenea, potrivit legii, cele doua mari companii vor prelua toate activele si pasivele societatilor din care sunt alcatuite, obligatiile fiscale principale si accesorii datorate si neachitate, decurgand din credite interne si externe garantate de stat sau contractate direct de stat si subimprumutate societatilor reorganizate”, au adagat sursele citate.

Acestea au mentionat ca prevederile sunt prinse intr-un proiect de HG elaborat de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de afaceri si semnat de ministrul de resort, Adriean Videanu, si de ministrul justitiei, Catalin Predoiu.

In plus, noile companii rezultate in urma reorganizarii sectorului energetic vor fi obligate sa asigure sursele de finantare pentru investitiile de mediu din fonduri europene si surse proprii, mai spun sursele citate.

Ministrul economiei, comertului si mediului de afaceri, Adriean Videanu, a declarat miercuri ca infiintarea celor doua mari companii energetice, care vor rezulta in urma reorganizarii sectorului energetic din Romania va fi aprobata miercuri in sedinta de Guvern si ca acestea vor fi functionale in 6 luni. Insa infiintarea acestora nu a intrat pe ordinea de zi.

Potrivit ultimului scenariu, in urma reorganizarii sectorului energetic din Romania, in componenta primei societati vor intra Complexurile Energetice din Oltenia (Turceni, Rovinari si Craiova), Nuclearelectrica, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO), si trei sucursale ale Hidroelectrica, SH Valcea, SH Slatina si SH Sibiu.

Cea de-a doua companie va cuprinde Electrocentrale Bucuresti, CTE Deva si CET Paroseni (apartinand Termoelectrica), Portile de Fier si restul sucursalelor Hidroelectrica (adica sucursalele Sebes, Buzau, Targu Jiu, Caransebes, Hateg, Arges, Cluj, Bistrita), Compania Nationala a Huilei (CNH) Petrosani.

EVZ: Investigaţie pe piaţa locală a energiei

CONTROL. Consiliul Concurenţei a început o investigaţie pe piaţa energiei pentru

a determina efectele proiectului

de înfiinţare a celor două companii

energetice naţionale asupra mediului concurenţial.

„Prin înfiinţarea celor două companii, acestea vor avea 90% din producţia de energie. Dacă toate proiectele de investiţii ale celorlalte companii energetice se vor realiza, cota acestora va scădea la 60%. Prin astfel de investigaţii putem obţine datele de la companii”, a declarat, ieri, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Concurenţei.

money.ro: Transgaz va aloca peste 23 mil. lei pentru reparaţia conductei de transport 32” Sendreni Butimanu

Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale Transgaz Mediaş va organiza în 15 februarie 2010, ora. 10.00, o licitaţie deschisă pentru reparaţia conductei de transport gaze naturale 32” Sendreni Butimanu, inclusiv protecţie catodică, contract estimat la 23,576,530 lei,fără TVA,din surse proprii.

Criteriul de atribuire este preţul cel mai scăzut. Durata contractului sau termenul pentru finalizare este 8 luni, începând de la data atribuirii contractului. Termenul limită pentru depunerea cererilor de documente sau pentru acces la documente este 08 februarie 2010, ora 15:00, iar termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 15 februarie 2010, ora 09:00.

Perioada minimă pe parcursul căreia ofertantul trebuie să îşi menţină oferta este de 90 de zile (de la termenul limită de primire a ofertelor)

Se solicită o garanţie de participare de 471.000 lei, precum şi o garanţie de bună execuţie de 5% din valoarea contractului. Se asemenea, se cere prezentarea unor contracte de execuţie lucrări similare cu obiectul achiziţiei, a căror valoare să fie de minim 23.000.0000 lei, încheiate şi executate în ultimii cinci ani.

Directorul general adjunct al companiei, Ioan Rusu, a declarat, la începutul acestui an, pentru Agenţia NewsIn, că transportatorul de gaze din România şi-a planificat pentru acest an investiţii de până la 400 milioane lei, atât în construcţia unor conducte noi de gaze naturale, cât şi în continuarea lucrărilor demarate în anii anteriori.

“Investiţiile planificate pentru 2010 vor fi un pic mai mari decât cele din 2009 şi vor fi de până la 400 milioane lei. Valoarea investiţilor realizate de Transgaz în 2009 sunt estimate la 325 milioane lei. Acestea vor fi susţinute atât din surse proprii, cât şi din fonduri structurale”, a precizat directorul general adjunct al Transgaz, Ioan Rusu.

Astfel, în acest an, compania va demara lucrările de execuţie a noi conducte de transporte gaze naturale, dintre care cele mai reprezentative sunt cele de pe tronsoanele: Maşloc-Arad, Urziceni-Ploieşti, Plătăreşti-Bălăceanca, Idrifaia-Coroi, Hurezani-Podişor, Craiova-Segarcea-Băileşti-Calafat.

De asemenea, Transgaz va continua lucrările de execuţie demarate în anii anteriori, pentru tronsoanele Hârlău-Bucecea, Biharia-Aleşd, Jibou-Gilău, Gheorgheni-Topliţa, precum şi conducta de interconectare Arad-Szeged, spun reprezentanţii Transgaz.

Transportatorul naţional de gaze Transgaz este deţinut de statul român: Ministerul Economiei deţine 73,5% din capitalul social al Transgaz, Fondul Proprietatea aproximativ 15%, iar restul de 11,5% reprezintă acţiunile libere (free-float), care se tranzacţionează la BVB. Compania Transgaz este listată la categoria I a BVB, cu simbolul TGN.

Vocea Rusiei: Negocierile dintre Rusia şi Belarus privind petrolul au fost suspendate

Negocierile dintre Rusia şi Belarus privind condiţiile de furnizare a petrolului în anul 2010 s-au încheiat cu un eşec. Belarus a refuzat să plătească taxa pentru petrol, referindu-se la existenţa Acordului cu privire la Uniunea Vamală între Rusia, Belarus şi Kazahstan.

Potrivit prim-ministrului rus Vladimir Putin, problema referitoare la livrările de hidrocarburi a fost scoasă în afara cadrului Uniunii vamale.

Rusia a propus menţinerea până la 1 iulie a volumelor preferenţiale necesare pentru consumul intern  – până la 6 milioane tone.

Se relatează că tranzitul petrolului rusesc către consumatorii din Vest şi livrările către rafinăriile de petrol belaruse nu au fost întrerupte.

Tags: ,

Comments are closed.

October 2017
M T W T F S S
« Sep    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Site Metter