revista presei 9 februarie

2010/02/09

Hotnews: Iulian Iancu: Rusia va reduce livrarile de gaze naturale catre Romania. Furnizorii mai au stocuri pentru 4-5 zile

Iulian Iancu Iulian Iancu, presedintele Comisiei pentru Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, a declarat, luni seara, la “Vorbe grele”(Antena 2 ), ca Rusia va reduce din nou livrarile de gaze naturale catre Romania si avertizeaza ca, in aceste conditii, furnizorii nu mai au stocuri decat pentru 4-5 zile.

“Chiar inainte sa intru la dumneavoastra in emisiune, rusii au anuntat Dispeceratul de gaze din Romania ca vor reduce iarasi livrarile pentru tara noastra, cu 2 milioane de metri cubi”, a declarat Iancu.

Tot luni seara Adriean Videanu anunta, intr-o emisiune la B1 TV, ca in Romania va sosi pe 17 februarie vicepresedintele Gazprom, Aleksandr Medvedev. Acesta ar urma sa parafeze un parteneriat Gazprom-Romgaz pentru dezvoltarea mai multor depozite de gaze in tara noastra.

Hotnews: Raport ANRE: Consumul de gaze naturale a scazut cu 15% anul trecut fata de 2008

Consumul de gaze naturale la nivel national a scazut anul trecut cu 15%, de la 15,5 miliarde metri cubi (165 milioane MWh) in 2008 la 13,2 miliarde metri cubi (140 milioane MWh), potrivit unui raport al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). Daca la nivelul intregului an s-a inregistrat o scadere, in decembrie 2009 consumul a fost mai ridicat cu 9% decat in decembrie 2008.

Astfel, s-a inregistrat o crestere de la 17,8 milioane MWh in decembrie 2008 la 19,4 milioane MWh. Tot in luna decembrie, a fost constatata si o crestere a importurilor, fiind inregistrate trei milioane MWh de gaze, aproape dublu fata de luna decembrie a anului 2008. In decembrie, productia interna a reprezentat 85,17% din consum, iar importurile au acoperit 14,8%.

In decembrie, cel mai mare consumator a fost sectorul productiei de energie electrica si termica (30% din gazele furnizate), fiind urmat de consumatorii casnici cu o pondere de 23,9%. Industria chimica, un alt mare consumator, a avut o pondere de 15,7% in structura cantitatilor de gaze naturale furnizate in decembrie.

In lunile de vara, consumul de gaze pe piata reglementata a fost extrem de redus, putin peste 1 milion MWh. Insa, din luna octombrie a inceput sa creasca treptat ajungand sa depaseasca 7 milioane Mwh.

In ceea ce priveste importul, pretul a fost in luna decembrie de 299 dolari/1.000 metri cubi, fata de 493 dolari/1.000 metri cubi in luna ianuarie 2009. Cel mai scazut pret din 2009 al gazelor importate a fost inregistrat in luna septembrie, respectiv 269 dolari/1.000 metri cubi.

money.ro: Atomic Energy of Canada Limited a câştigat contractul de consultanţă pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă

Canadienii de la Atomic Energy of Canada Limited au câştigat contractul de consultanţă pentru reactoarele 3 şi 4, ale centralei nucleare de la Cernavodă. Valoarea acestuia este de circa 8 milioane euro.

Compania se va ocupa de proiectare, autorizare şi evaluare a infrastructurii existente şi a condiţiilor de siguranţă. Atomic Energy of Canada Limited a colaborat şi la primele două reactoare, deja în funcţiune, la care s-a folosit tehnologia canadiană CANDU.

Unităţile 3 şi 4 ar urma să fie puse în funcţiune în 2017. În prezent, se desfăşoară faza de pre-proiect la reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, care durează un an şi jumătate şi care se va încheia la 30 septembrie. Costul estimat pentru cele două reactoare este de 4 miliarde de euro, iar fiecare unitate va avea o putere instalată de 720 MW.

RIA Novosti: Russia’s LUKoil in talks to develop oil fields in Uganda

Russia’s largest independent crude producer LUKoil has begun talks with the government of Uganda to develop oil fields in the East African country, Dow Jones reported, citing a company spokesman.

LUKoil made an investment proposal to Ugandan President Yoweri Museveni when the company’s vice president, Andrei Sapozhnikov, visited the country last Thursday.

Uganda’s government intends to issue licenses to develop five oil fields near Lake Albert later this year. LUKoil said it was interested in the region but had not made yet the final decision on whether to take part in a tender.

The Russian crude producer’s foreign projects operator, LUKoil Overseas, confirmed on Monday that the head company was interested in Ugandan projects.

“We confirm that the talks were held on Uganda’s initiative. The projects are being considered,” a spokesman for LUKoil Overseas told RIA Novosti.

U.S. Exxon Mobil Corp and France’s Total, which had negotiated with Uganda’s Dominion Petroleum Ltd, have also been eyeing Uganda, where three exploration blocks with some 1 billion barrels of oil were recently discovered.

Britain’s Tullow Oil is currently operating near Lake Albert, and China’s CNOOC is planning to join in as a partner.

Tags: , ,

Comments are closed.

October 2017
M T W T F S S
« Sep    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Site Metter