revista presei 9 decembrie

2009/12/09

ziare.com: Romania va cheltui 6,1 miliarde euro pentru reducere a emisiilor de CO2

Costul pe care va trebui sa-l suporte Romania pentru a fi in conformitate cu angajamentele luate fata de Uniunea Europeana in materie de reducere a emisiilor de CO2, se ridica la 6,1 miliarde euro pana in 2015.

Totodata, suma care va trebui cheltuita pana in 2020 este de 12,5 miliarde euro, arata un raport intocmit de Centrul Roman pentru Politici Europene.

Contributia consta, in principal, din cresterea cotei energiei regenerabile si proiecte de eficienta energetica in cladiri rezidentiale, industrie, transport.

standard.ro: E.ON România pierde 190 mil. € din nemajorarea tarifelor

E.ON România, proprietarul fostelor Distrigaz Nord şi Electrica Moldova, a ajuns la pierderi cumulate de 786 milioane de lei, adică aproape 190 mil. euro, din activităţile de distribuţie şi furnizare a gazelor şi energiei electrice desfăşurate pe piaţa locală, a declarat într-un interviu acordat Business Standard Frank Hajdinjak, şeful companiei.

Potrivit lui Hajdinjak, cauza acestor pierderi este nerecunoaşterea în tarifele aprobate de reglementatorul ANRE a unor cheltuieli realizate între 2007 şi 2009. În acest context, nemţii sunt pe punctul de a concedia până la 100 de angajaţi, după ce alţi peste 1.000 de salariaţi au părăsit de la începutul anului companiile din grup, prin programe de plecări voluntare, derulate imediat după privatizare. Decizia trecerii la concedieri colective este prima de acest fel, de la intrarea E.ON pe piaţa locală în 2005.

“Am înregistrat pierderi reportate din anii anteriori, perioada 2007-2009, de aproximativ 700 milioane de lei pe partea de gaze naturale şi de 86 milioane de lei pe segmentul de energie electrică”, a explicat Hajdinjak. El a spus că nerecunoaşterea de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a acestor chetuieli în tarifele aprobate, dar şi criza economică au condus la scăderea investiţiilor programate de compania germană în businessul local. “Reducerea de investiţii a fost 40% în 2009, ca efect al crizei economice, dar şi al nerecuperării prin tarife. Suntem mult sub ţinta optimă de recuperare a investiţiilor, iar acum costurile de finanţare sunt mai mari”, a punctat directorul general al E.ON România. Acesta a adăugat că România este într-o situaţie în care are nevoie foarte mare de investiţii, mai ales în ceea ce priveşte infrastructura energetică, dar trebuie “să ofere stabilitate şi o politică de reglementare corectă”. E.ON, care a solicitat ANRE majorări ale tarifelor atât pentru electricitate, cât şi pentru gazele naturale livrate de la 1 ianuarie, speră încă în obţinerea unui răspuns pozitiv.

“Sperăm încă să ajungem cu ANRE la un compromis în ceea ce priveşte tarifele, în aşa fel încât să nu fie afectaţi nici consumatorii, dar nici să ducem noi întreaga povară a protecţiei sociale”, a explicat Frank Hajdinjak. Directorul general al E.ON România a mai spus că de la preluarea celor două foste companii de distribuţie şi furnizare a gazelor naturale şi energiei electrice de la statul român, în 2005, nu a plătit niciun fel de dividende acţionarului său majoritar – E.ON Germania. “Zero dividende au încasat acţionarii noştri din România. Am preferat să investim toţi banii, pentru că reţeaua are mare nevoie de modernizări”, a subliniat reprezentantul E.ON România. El a spus că E.ON are în plan în 2010 să aloce aproximativ 60 milioane de euro pentru investiţii, sumă similară celei din 2009, când bugetul a fost însă redus cu 40% faţă de 2008.

Frank Hajdinjak se aşteaptă însă ca 2010 să fie un an la fel de dificil ca şi 2009 şi speră în revenirea economică prognozată chiar de FMI, de 0,5% pentru România. Oficialul companiei de utilităţi a mai spus că, în prezent, nu vede semne de revenire economică şi nici de creştere a consumului de energie şi gaze pentru industrie, în zonele în care activează. “Ne aşteptăm ca 2010 să fie un an dificil. Sperăm să avem măcar o revenire economică uşoară şi o creştere a consumului de gaze şi de electricitate de 1-2%”, a punctat directorul general al E.ON. Până la finele lunii noiembrie, scăderea consumului naţional de gaze era de aproximativ 15%, iar la electricitate de 9,2%, potrivit datelor furnizate Business Standard de către cele două companii de transport de stat – Transgaz şi Transelectrica.

În ceea ce priveşte proiectele mari de investiţii ale E.ON în sectorul producţiei de energie din România, acestea vor fi aprobate de boardul companiei-mamă doar dacă vor avea o rată de rentabilitate “rezonabilă”. În acest moment, E.ON discută cu ENEL şi Termoelectrica prelungirea memorandumului pentru construcţia unui grup nou de 800 MW la centrala Brăila. “Nu am terminat încă nici măcar discuţiile privind numărul de acţiuni pe care le va avea fiecare dintre cele trei părţi în cadrul companiei de proiect ce ar urma să fie înfiinţată anul viitor”, a declarat Hajdinjak. Pe de altă parte, E.ON are şi planuri în ceea ce priveşte construcţia a două parcuri eoliene, cu o capacitate de până la 100 MW, care ar putea fi majorată ulterior până la 200 MW. Investiţiile companiei germane de utilităţi în capacităţi de electricitate în România s-ar putea ridica astfel la câteva sute de milioane de euro.

E.ON şi-a securizat fluxul de numerar printr-o linie de finanţare de la compania-mamă, cu o valoare foarte mică, şi prin contractarea de credite de pe piaţa bancară românească. Compania a continuat programele de plecări voluntare, care au pus o presiune imediată pe cheltuieli, dar care îşi dovedesc destul de repede “utilitatea” din punct de vedere financiar. De la circa 12.000 de angajaţi la preluare, E.ON ajunsese în octombrie la aproximativ 7.800 de salariaţi. “Presiunea pentru reducerea costurilor a crescut şi avem un nou program, demarat în septembrie, pentru tăiere de cheltuieli la toate nivelurile”, a explicat directorul general al E.ON România. El a mai spus că, în acest context şi cu datorii nerecuperate de la CFR, de 133 milioane de lei, compania se aşteaptă ca până la finele anului să recurgă la concedierea a până la 100 de persoane. “Reducerea salariilor va fi ultima măsură pe care o vom lua, pentru că o companie are nevoie de oameni buni”, a explicat Hajdinjak. El a mai spus că o altă măsură anticriză decisă recent a fost neplata orelor suplimentare şi oferirea de timp liber angajaţilor care au muncit în plus.

Pe piaţa locală, principalul concurent al E.ON pe partea de gaze naturale este gigantul energetic francez GDF SUEZ.

standard.ro: Transelectrica, investiţii de 107 mil. euro în 2010

Transportatorul român de electricitate Transelectrica şi-a planificat pentru 2010 investiţii de 450 milioane de lei (107 mil. euro) în retehnologizarea staţiilor electrice importante din sistemul energetic naţional, potrivit directorului general adjunct al companiei, Octavian Lohan, citat de NewsIn.
“Din suma totală de 450 milioane de lei, din fonduri proprii vom susţine aceste investiţii cu aproximativ 115 milioane de lei, iar restul vor fi împrumuturi bancare. Oricum, investiţiile planificate pentru 2010 sunt în scădere faţă de investiţiile realizate în acest an, de 462,5 milioane de lei”, a precizat Octavian Lohan.

Investiţiile Transelectrica din 2009 s-au ridicat la 462,5 milioane de lei (110 mil. euro), în modernizarea şi retehnologizarea staţiilor de transformare, incluzând şi obligaţiile de rambursare.

Acţionarul majoritar al Transelectrica este Ministerul Economiei. Compania gestionează, operează, întreţine, modernizează şi dezvoltă reţeaua de transport care este formată din 78 de staţii electrice de transformare, cu o capacitate de circa 35.000 MVA şi 8.900 km de linii electrice aeriene, de 110/220 kV, 400 kV şi 750 kV.

Transportatorul de electricitate are opt sucursale în Bucureşti, Bacău, Constanţa, Cluj, Craiova, Piteşti, Sibiu, Timişoara. De asemenea, Transelectrica are şase filiale: OPCOM, Smart, ICEMENERG, Formenerg, ICE Service şi Teletrans.

Novinite: Russia Energy Giant Gazprom Set for Bulgaria South Stream Talks

Russia Energy Giant Gazprom Set for Bulgaria South Stream Talks: Russia Energy Giant Gazprom Set for Bulgaria South Stream Talks

Russia Energy Minister Sergei Shmatko, who will attend the talks, said last week “I think we will have problems,” regarding the Burgas–Alexandroupolis oil pipeline prospects. Photo by BGNES

Russian energy giant Gazprom’s spokesman, Sergei Kupriyanov, stated late Monday that the company will discuss Bulgaria’s position on the South Stream gas pipeline project in Sofia on Thursday.

Kupriyanov said that “The new Bulgarian government declared that it wants to reconsider the contracts were signed with Russia in the energy field. It has said that it will not back out of them at least for now. We are convinced that such a chance to fall once in life, and that common sense regarding the ‘South Stream’ will surely take a charge in Bulgaria. At least, certainly this issue will be discussed at a forthcoming meeting in Sofia.” BGNES reported.

A bilateral meeting of the Russia-Bulgaria intergovernmental commission will be held in Sofia on 10-11 December and will concentrate on energy issues.

Russia Energy Minister Sergei Shmatko, who will attend the talks, said last week “I think we will have problems,” regarding the Burgas–Alexandroupolis oil pipeline prospects.

Novinite: Bulgaria President Backs Govt in Upcoming Energy Talks with Russia

Bulgaria: Bulgaria President Backs Govt in Upcoming Energy Talks with Russia

Bulgarian President Parvanov (middle) said he totally supported the government in the energy talks with the Russians. Photo by BGNES

Bulgaria’s President, Georgi Parvanov, has stated he backed the country’s government in the upcoming negotiations with Russia over the three joint large-scale projects.

“I am calling for a sensible approach on part of the cabinet in the energy talks during the coming meeting,” the President said regarding the meeting of the Inter-governmental Bulgarian-Russian Commission which is to meet December 10-11, 2009.

Russian Energy Minister, Sergei Shmatko will be visiting Sofia for the negotiations which are expected to cast more light on the fate and specific parameters of the future construction of the Burgas-Alexandroupolis oil pipeline, the South Stream gas transit pipeline, and the Belene Nuclear Power Plant.

Parvanov said the planned projects would stimulate the Bulgarian economy, and would boost employment. He expressed his hope that the Russian energy projects would be viewed as connected with Bulgaria’s national security.

In his words, the project would guarantee not just Bulgaria’s but much of Europe’s energy security.

Novinite: Bulgaria Minister: Russian Oil Pipeline Depends on Eco Assessment

Bulgaria: Bulgaria Minister: Russian Oil Pipeline Depends on Eco Assessment

Economy Minister Traikov says the fate of the Burgas-Alexandroupolis oil pipe depends on the Environment Ministry. Photo by BGNES

Bulgaria’s Minister of Economy, Energy, and Tourism, Traicho Traikov, has announced that many issues were emerging with the planned Burgas-Alexandroupolis oil pipeline.

Traikov spokes Tuesday at the “Eighth Round Table with the Government of Bulgaria” organized by Economist Conferences at the Sheraton Hotel in Sofia.

The Minister explained that serious questions about the feasibility and the environmental impact of the Burgas-Alexandroupolis oil pipeline, which is a project of Russia, Bulgaria, and Greece, were coming up as a result of surveys ordered by the Bulgarian government.

Traikov said a survey of the project company for the construction of the pipe about the capacity of the port of Rosenetz near the Black Sea city of Burgas for unloading large volumes of oil had led to negative conclusions. An alternative research of the Bulgarian Academy of Sciences has also raised many similar issues.

“The project company has submitted a request to the Ministry of Environment and Waters for the impact of the future pipeline on the environment, and after the Ministry is ready with the assessment, the Bulgarian government will be able to decide on whether the project is feasible, or not,” the Minister stated.

He made it clear that the government had initiated talks with the Greek side about the pipeline but also said that no amendments to the existing international agreement could be made until the environmental assessment was ready, which would probably take months.

“If the environmental assessment of the Ministry is negative, there can be no project at all, not even for the construction of a hut,” Traikov declared.

Earlier Bulgaria’s Prime Minister, Boyko Borisov, also stated that the final decision on the oil pipeline would be made after the ruling of the Environment Ministry.

On Sunday, Borisov said the previous government of Sergey Stanishev had signed an international agreement with Russia and Greece for the construction of Burgas-Alexandroupolis, in which Bulgaria’s projects were totally undefended. He intends to make public the agreement for the pipe, which is secret.

Environmentalists and public organizations in Burgas and Sofia have raised alarm over the potential devastating environmental impact of the Burgas-Alexandroupolis oil pipeline which hurt Bulgaria’s Black Sea coast nature as well as the lucrative tourism sector. In 2008 and 2009, the residents of three Black Municipalities – Burgas, Sozopol, and Pomorie – rejected overwhelmingly the construction of the Russian oil pipe.

The Burgas-Alexandroupolis oil pipeline together with the South Stream gas pipeline and the Belene Nuclear Power Plant will be a matter of the talks of the Inter-governmental Bulgarian-Russian Commission in Sofia on December 10-11, 2009. Russian Energy Minister Sergei Shmatko will be arriving to Bulgaria for the talks.

Bulgaria, Greece and Russia agreed to build the pipeline between Burgas and Alexandroupolis, taking Caspian oil to the Mediterranean skirting the congested Bosphorus, in 2007 after more than a decade of intermittent talks.

The agreement for the company which will construct the Burgas-Alexandroupolis oil transit pipeline was signed by Bulgaria during Russian President Putin’s visit to Bulgaria in 2008.

The 280-kilometer pipeline, with 166 kilometers passing through Bulgaria, would have an initial annual capacity of 35 million tonnes, which could be later expanded to 50 million tonnes. Its costs are estimated at up to USD 900 M.

It is expected to be completed by the end of 2011 or beginning of 2012.

Novinite: Bulgaria Set to Develop Common Energy Issues Strategy

Bulgaria Set to Develop Common Energy Issues Strategy: Bulgaria Set to Develop Common Energy Issues Strategy

Borisov stressed that although the signed agreements have no pull out clauses nothing will be built in Bulgaria if it will harm the environment. Photo by Sofia Photo Agency

Bulgaria PM Boyko Borisov has stated that the center-right GERB government will prepare a a common strategy on energy issues.

Borisov, speaking at a government roundtable event in Sofia, said the decision to prepare the energy strategy had been taken after discussions with the Advisory Council on Energy at the Council of Ministers and was in line with President Georgi Parvanov’s energy plans.

Borisov added that the Burgas-Alexandroupolis gas pipeline project would only go ahead if the Ministry of Environment and Water issued a positive assessment of its impact on the environment. This could take up to 18 months, he concluded.

He stressed that although the signed agreements have no pull out clauses nothing will be built in Bulgaria if it will harm the environment.

Borisov’s comment s come ahead of a bilateral meeting of the Russia-Bulgaria intergovernmental commission that will be held in Sofia on 10-11 December and will concentrate on energy issues.

Russia Energy Minister Sergei Shmatko, who will attend the talks, said last week “I think we will have problems,” regarding the Burgas–Alexandroupolis oil pipeline prospects.

energia.gr: BTC Oil Pipeline Scheduled To Pump 22.6M Barrels In Jan

The Baku-Tbilisi-Ceyhan oil pipeline is expected to pump 22.6 million barrels of crude oil in January, 4.75 million barrels less than the November program, a crude oil trader who received the loading program said.

January loadings will amount to 729,032 barrels of oil a day, compared with 822,258 barrels a day last month, the trader told Dow Jones Newswires.

The January program includes one cargo of 2 million barrels and six cargoes of 1 million barrels, the trader said.

BP PLC (BP) is a 30% stakeholder in the BTC pipeline, which carries Azeri crude from Baku in Azerbaijan to Turkey’s Mediterranean port of Ceyhan.

Tags: , , , ,

Comments are closed.

September 2017
M T W T F S S
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Site Metter