revista presei 8 ianuarie

2010/01/08

unimedia.md: Gazprom şi R. Moldova

Relaţiile dintre Gazprom şi Republica Moldova sunt tema unei noi caricaturi, semnate de Alex Dimitrov.


money.ro: Consumul de electricitate al românilor a crescut, în criză, cu 3%

Toate facturile gospodăriilor din România au crescut în criză, în medie, cu 3% deşi preţul energiei nu s-a modificat. Din două motive: pentru că preţul energiei este, încă, destul de mic dar şi pentru că românii nu au scos din priză niciun aparat, ba chiar şi-au mai cumpărat altele.

În Transilvania, becul arde la foc continuu. Potrivit datelor Electrica, preţul mediu al unei facturi la curent a fost, în 2009, de circa 68 de lei, în uşoară creştere faţă de 2008. Transilvănenii au cea mai mare factură din ţară, de două ori şi jumătate mai mare decât a moldovenilor, care plătesc doar 30 de lei. O explicaţie poate fi nivelul scăzut de trai din Moldova şi faptul că aici există foarte multe tarife sociale.

Nici în Oltenia nu se face rabat la consumul de curent. Aici, o factură este de 60 de lei. Oltenii deţin însă, un record nedorit: sunt rău platnicii ţării. Anul trecut, în fiecare lună, furnizorul CEZ a făcut 10.000 de deconectări din cauza neplăţii facturii, cât în restul ţării laolaltă. Potrivit datelor Enel, bucureştenii au plătit, anul trecut, 53 de lei la energie faţă de 51 în 2008, iar în Banat şi Dobrogea facturile au crescut cu aproape 10%, până la 43 de lei.

Consumul lunar obişnuit al unei gospodării din România este de 200 de kWh şi este pe un trend crescător de mai mulţi ani. Indiferent de starea economiei, românii consumă din ce în ce mai mult curent, în condiţiile în care preţul electricităţii se menţine la valori joase. O situaţie asemănătoare există şi în Europa unde consumul casnic creşte chiar dacă cu cifre foarte mici.

Hotnews: Rusia confirma ca Ucraina a platit factura de gaz pentru decembrie

Ucraina si-a platit factura de gaze pentru luna decembrie, a anuntat joi compania rusa Gazprom, transmite AFP. Gazprom a confirmat astfel o declaratie facuta cu o zi inainte de compania nationala ucraineana Naftogaz, care a spus ca a platit “complet si la timp” gazele livrate de Rusia.

Naftogaz “a platit pentru gazul din decembrie”, a declarat un purtator de cuvant al companiei Gazprom, Sergei Kupryanov.

Naftogaz a declarat miercuri ca a platit gazul din luna decembrie, in contextul temerilor ca nu va reusi sa respecte data limita de 11 ianuarie pentru achitarea facturii. “Compania a platit complet si la timp factura din decembrie pentru gazul importat”,  a declarat purtatorul de cuvant al companiei ucrainene, Valentin Zemlianski.

AFP precizeaza ca relatiile dintre Rusia si Ucraina, in legatura cu gazele naturale, sunt urmarite “cu atentie” de Europa.

Anul trecut, o disputa dintre cele doua tari in legatura cu pretul gazelor naturale a dus la oprirea livrarilor de gaze rusesti catre Europa occidentala si la reduceri ale consumului in unele tarii, intr-o perioada marcata de temperaturi scazute.

Un sfert din gazul consumat in UE provine din Rusia, 80% din acesta trecand prin Ucraina.

ziare.com: Nabucco, neinteresant din punct de vedere economic?

In opera Nabucco a lui Giuseppe Verdi, evreii aspira la iesirea de sub dominatia babiloniana; pe agendele UE, Nabucco inseamna independenta Europei de gazul rusesc. Numai ca, dupa ani buni de promovare a acestei initiative, fara insa a se fi facut prea multi pasi concreti, expertii incep sa se indoiasca de viabilitatea economica si politica a proiectului, scrie, joi, cotidianul austriac Wirtschaftsblatt.

Nabucco ar putea sa asigure, odata dat in folosinta, numai sase procente din necesarul de importuri de gaze al Uniunii, estimat la 500 miliarde metri cubi pe an, potrivit calculelor profesorului Roland Gotz de la Institutul pentru Europa de Est al Universitatii Libere din Berlin.

In plus, nici nu se poate face o aproximare a consumului viitor de gaz in statele membre UE, dat fiind faptul ca, pentru atingerea obiectivelor climatice asumate, utilizarea combustibililor fosili va cunoaste un declin, iar evolutia preturilor la titei si carbune va juca si ea un rol important.

Potrivit politologului Gerhard Mangott, in prezent UE are la dispozitie chiar mai mult gaz decat ar avea nevoie.

“Unii experti vorbesc chiar despre o mare de gaz”, spune el. Ca urmare a crizei economice, consumul de gaze naturale in unele sectoare industriale a scazut foarte mult, insa clauza “take or pay” din contractele cu Rusia asigura livrari constante si se formeaza rezerve considerabile.

In plus, chiar si mult invocata dependenta de Rusia nu arata chiar atat de dramatic daca sunt analizate obiectiv cifrele: din 1990, ponderea gazului rusesc in totalul importurilor europene de gaz a scazut de la 75% la 41%, in timp ce livrarile din Norvegia si din regiunea Africii de Nord – in special din Algeria – au sporit considerabil.

In prezent, Rusia exporta anul aproximativ 135 miliarde de metri cubi de gaze in UE, in timp ce Nabucco ar putea livra, la o capacitate maxima de operare, un volum de 31 miliarde de metri cubi de gaz pe an – adica circa 23% din cantitatea importata de la rusi, incluzandu-se si cota pe care ar urma sa o opreasca Turcia. De asemenea, Roland Gotz se indoieste ca Turcia se va multumi cu statutul de tara de tranzit si considera ca este probabil ca Ankara sa insiste pentru a deveni un mare centru energetic.

Totodata, nu trebuie neglijat nici faptul ca furnizorii din Asia Centrala pe care se bazeaza UE pentru Nabucco nu sunt tocmai modele de democratie. Statele din regiune sunt dominte de regimuri autoritare si corupte.

In plus, unele dintre ele, precum Turkmenistanul, Azerbaidjanul, Uzbekistanul sau Kazahstanul sunt de multa vreme curtate de alti potentiali parteneri interesati de resursele lor energetice. Deja este in constructie o conducta prin Uzbekistan si Kazahstan catre China. “Statele central-asiatice au rute alternative, prin urmare si ele vor putea exercita, pe viitor, presiuni”, spune Mangott.

Acordul interguvernamental pentru construirea gazoductului Nabucco a fost semnat pe 13 iulie la Ankara de reprezentantii celor cinci state participante – Austria, Bulgaria, Ungaria, Romania si Turcia.

Gazoductul Nabucco va tranzita Romania pe o portiune de 460 de kilometri, din totalul celor aproximativ 3.300, iar tara noastra, prin Transgaz, va asigura cota de finantare de aproximativ 417 milioane de euro, parte a companiei la proiect.

Proiectul Nabucco a fost demarat de cinci companii de profil, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Botas (Turcia), Bulgargaz (Bulgaria), Transgaz (Romania). Anul trecut, consortiul Nabucco a dobandit un al saselea partener prin includerea companiei RWE (Germania).

Adevarul: IPIC şi-a majorat participaţia la OMV de la 19,6% la 20%

International Petroleum Investment Company (IPIC) din Abu Dhabi şi-a majorat participaţia deţinută în cadrul grupului petrolier austriac OMV de la 19,6% la 20%, la data de 30 decembrie 2009, anunţă OMV într-un comunicat.

Astfel, IPIC deţine 60.050.273 de acţiuni.

Principalii doi acţionari ai OMV, Österreichische Industrieholding AG (ÖIAG), reprezentând statul austriac, şi IPIC, care deţin împreună 51,5% din capitalul societăţii, au încheiat un acord de consorţiu ce stabileşte dispoziţiile referitoare la coordonarea activităţilor şi restricţii cu privire la acţiunile deţinute.
Capitalul înregistrat al OMV constă în 300.000.000 de acţiuni, dintre care 1.219.695 de acţiuni de trezorerie deţinute de OMV fără drept de vot, rezultând într-un total de 298.780.305 de drepturi de vot. Cu excepţia acţiunilor de trezorerie, o acţiune este echivalentul unui drept de vot. În consecinţă, 154.550.263 de acţiuni/drepturi de vot reprezintă 51,7% din totalul drepturilor de vot, se mai arată în comunicat.

Grupul OMV deţine 51% din acţiunile celei mai mari companii petroliere din România, Petrom, care, de la 1 ianuarie 2010, a fost redenumită OMV Petrom.

Grupul OMV deţine 51% din acţiunile celei mai mari companii petroliere din România, Petrom.

Vocea Rusiei: Ucraina va achita la timp gazul rusesc

Colaj Vocea Rusiei
Ministrul ucrainean al Energiei, Iuri Prodan, a declarat jurnaliştilor că Ucraina va achita la timp gazul rusesc livrat în decembrie anul trecut. Potrivit lui Prodan, până la 11 ianuarie, partea ucraineană va plăti companiei „Gazprom” peste 890 milioane de dolari.

Potrivit contractului semnat la începutul anului 2009, Naftogaz se obliga să plătească facturile pentru gaz pe data de 7 a fiecărei luni. La prima abatere, contractul prevedea trecerea la sistemul de efectuare a plăţilor în avans.

Astfel, companiile „Naftogaz.Ucraina” şi „Gazprom” au convenit ca datorită sărbătorilor de iarnă şi Crăciunului pe rit vechi să amâne data de efectuare a plăţilor pentru gazul din luna decembrie de la 7 ianuarie la 11 ianuarie.

La sfârşitul lunii decembrie, Fondul Monetar Internaţional a permis Guvernului ucrainean să cheltuiască o parte din creditul acordat pentru achitarea gazului rusesc.

Directorul Gazprom, Aleksei Miller, a anunţat în repetate rânduri în decembrie că Ucraina şi-a redus de la mijlocul lunii decembrie volumele de gaz achiziţionate din Rusia, din cauza dificultăţilor foarte serioase pe care Kievul le are în a-şi plăti importurile

energia.gr: Rising Energy Prices Drive OECD Inflation

Rising energy prices confirmed the developed world’s emergence from a period of deflation in November, but the prices of most goods and services rose at a slower pace.

The world’s developed economies emerged from a four-month brush with deflation in October, a further indication that the global economy is in recovery. And prices were once again higher than the same month last year in November.

Figures released by the Organization for Economic Cooperation and Development Thursday showed consumer prices in its 30 members rose by 1.3% in the 12 months to November, having risen by 0.2% in the 12 months to October.

Between June and September, developed economies experienced their first collective episode of deflation since the OECD began compiling data in 1971, a testament to the severity of the global financial crisis and the recession it engendered.

However, the return of inflation is unlikely to lead to an immediate response from the world’s leading central banks, which are likely to keep their key interest rates close to record lows for many months to come.

That’s because there is no sign of the emergence of broad-based increases in prices.

Falling energy prices were the main driver behind the developed world’s brush with deflation, and rising energy prices have been responsible for the return to inflation.

In the 12 months to November, energy prices rose by 2.4%, having fallen by 9.2% in October. That was offset slightly by a larger fall in food prices, which were down 1.1% on November 2008, having fallen by 1.0% in October.

Throughout the period of deflation, prices of goods and services other than energy and food continued to rise. But there is no sign they are rising at a more rapid pace. Indeed, core prices were up 1.5% on the year in November, having risen by 1.6% in October.

Some smaller central banks have already begun to raise their key interest rates in anticipation of rising inflationary pressures as the global economy recovers, including the Reserve Bank of Australia, the Bank of Israel, and Norway’s Norges Bank.

A number of OECD members continued to experience deflation in November, including

Belgium , Finland , Ireland , Japan , Portugal , and Sweden .

Tags: , , , , ,

Comments are closed.

September 2017
M T W T F S S
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Site Metter