revista presei 8 decembrie

2009/12/08

Hotnews: Agentia europeana de reglementare din domeniul energiei va avea sediul la Ljubljana

Statele membre au decis ca sediul noii Agentii pentru Cooperarea Autoritatilor de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER) sa fie la Ljubljana, in Slovenia, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene. Decizia a fost luata de ministrii europeni ai energiei, reuniti la Bruxelles. Pentru gazduirea agentiei au candidat trei state: Slovenia, Romania si Slovacia. Romania isi depusese candidatura in iunie, la Bruxelles. Slovenia a fost declarata favorita inca din iunie, primind sprijinul a zece tari UE, in timp ce Slovacia avea opt sustinatori, iar Romania doar sapte.

Decizia de astazi a statelor membre de a stabili sediul ACER la Ljubljana este un element important pentru implementarea corecta si in timp util a celui de-al treilea pachet legislativ de liberalizare a pietelor energetice. Aceasta decizie va permite Comisiei ca, impreuna cu Slovenia, sa pregateasca infiintarea ACER, astfel incat agentia sa si poata prelua sarcinile incepand cu data de 3 martie 2011. De asemenea, decizia de astazi reaminteste partilor interesate ca trebuie sa se pregateasca pentru a aplica in intregime pachetul legislativ dupa data de 3 martie 2011”, a declarat comisarul pentru energie Andris Piebalgs.

Regulamentul de instituire a ACER prevede ca agentia sa fie pe deplin functionala la 3 martie 2011, data de la care ACER va completa si coordona activitatea autoritatilor nationale de reglementare. Competentele agentiei vor include participarea la elaborarea normelor privind retelele europene, luarea unor decizii individuale cu caracter obligatoriu privind infrastructura energetica transfrontaliera si consilierea institutiilor europene privind diverse probleme legate de energie.

Instituirea ACER este prevazuta de Regulamentul (CE) nr. 713/2009, care face parte din al treilea pachet privind liberalizarea sectorului energetic. Astfel, ACER va completa si va coordona activitatea autoritatilor nationale de reglementare. De asemenea, va participa la elaborarea normelor privind retelele europene. Agentia va lua, in anumite conditii, decizii individuale cu caracter obligatoriu privind termenii si conditiile de acces la infrastructura transfrontaliera si siguranta operationala a acesteia. In plus, va consilia institutiile europene privind diverse probleme legate de energie si va monitoriza evolutiile pietelor energetice, prezentand rapoarte in acest sens.

In aceste conditii, agentia va avea un rol cheie in functionarea pietelor electricitatii si gazelor naturale din UE.

Infiintarea unei noi agentii de reglementare implica mai multe actiuni administrative de pregatire, inclusiv alegerea unor cladiri in tara gazda si recrutarea personalului. Decizia de astazi privind sediul este o etapa importanta a acestui proces. In primul rand, candidatii pentru locurile de munca din cadrul agentiei afla in mod sigur unde vor lucra si trai in urmatorii ani. Numirea primului director al agentiei este prevazuta pentru prima jumatate a anului 2010.

Romania Libera: Videanu: Infiintarea ACER in Slovenia, o decizie “dezamagitoare” pentru Romania

Statele UE au decis, la sfarsitul sptamanii trecute, ca Agentia Europeana pentru Cooperare a Autoritatilor de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER) va avea sediul la Liubliana, Slovenia, hotarare considerata drept “dezamagitoare” de catre ministrul interimar al Economiei, Adriean Videanu, citat de Mediafax.

Romania

Slovacia si Slovenia au candidat pentru

gazduirea sediului agentiei.
Intrebat de Mediafax daca decizia dezamageste autoritatile Romane, ministrul interimar al Economiei, Adriean Videanu, a afirmat: “Da, dar asta este”.
ACER, care va avea atributii in functionarea pietelor de electricitate si gaze naturale

, va fi complet

functionala la 3 martie 2011, cand va coordona activitatea autoritatilor reglementare din sectorul energiei din statele membre ale blocului comunitar.
Printre responsabilitatii noii agentii se numara elaborarea normelor privind retelele energetice europene, monitorizarea pietelor eneregtice din fiecare stat sau luarea unor decizii individuale cu caracter obligatoriu privind accesul la infrastructura energetica transfrontaliera.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Euroepe, numirea directorului ACER este prevazuta pentru prima jumatate a anului 2010.
Infiintarea ACER este una dintre prevederile pachetul legislativ privind piata

interna de energie electrica si gaze naturale, publicat de Comisia Europeana in septembrie 2007, si adoptat de Parlamentul European in luna aprilie a acestui an.

Standard.ro: Gigantul energetic spaniol Iberdrola a intrat in anul crizei pe piata din Romania cu trei companii

Gigantul energetic Iberdrola Spania, care a afişat după primele nouă luni vânzări de 19,7 miliarde de euro şi un profit net de 2,02 miliarde de euro, a înfiinţat în acest an nu mai puţin de trei companii în România, după o vreme îndelungată de tatonare a pieţei locale.
Prin intermediul celor trei societăţi, spaniolii vor să deruleze afaceri în domeniul comerţului şi producţiei de electricitate, dar şi activităţi de inginerie şi consultanţă tehnică. Cele trei companii în cauză sunt Iberdrola Energie România SRL, Iberdrola Renewables România SRL şi Iberdrola Engineering and Construction RO SRL.

Prima înfiinţată a fost Iberdrola Energie România, în 13 mai, după care a urmat Iberdrola Engineering and Construction RO SRL, în 18 august, iar recent, mai precis pe data de 1 octombrie, a fost înregistrată şi Iberdrola Renewables România SRL. Conform informaţiilor existente în piaţă, planul spaniolilor este de a începe mai întâi tradingul de electricitate şi în acest sens au făcut deja primele demersuri pentru obţinerea licenţei.
Iberdrola are în vizor pentru România investiţii în sectorul de producţie energie în domeniile eolian şi nuclear. În sectorul eolian, compania are în diverse faze de dezvoltare proiecte de 1.600 megawaţi, peste capacitatea a două reactoare nucleare de la Cernavodă.

Potrivit oficialilor Transelectrica, spaniolii pot dezvolta în prima etapă 600 MW pe eolian, care pot fi absorbiţi fără nicio problemă de reţeaua de transport energie din zona comunei Cogealac (judeţul Constanţa), acolo unde şi cehii de la CEZ dezvoltă primul parc. “Pentru ceilalţi 900 MW pe care vrea să-i pună în producţie, Iberdrola va trebui să extindă staţia de transformare şi să întărească şi reţeaua”, au spus reprezentanţii
Transelectrica, societatea de stat de transport electricitate.

Pentru proiectul de producţie energie din vânt, Iberdrola s-a asociat cu un partener local, Eolica Dobrogea, companie deţinută de grupul elveţian NEK şi de firma românească Rokura. În prezent, compania spaniolă aşteaptă ca Eolica Dobrogea să-i predea rând pe rând proiectele eoliene. În cel mai bun caz, Iberdrola va deveni producător de energie în România în anul 2012. De altfel, compania spaniolă este şi acţionar al EnergoNuclear, compania de proiect pentru construcţia reactoarelor nucleare 3 şi 4 de la Cernavodă. Unităţile 3 şi 4 ar urma să fie puse în funcţiune cel mai probabil în 2017.

Standard.ro: Romgaz va exploata şapte noi zăcăminte

Compania de stat Romgaz estimează că anul viitor va începe producţia de gaze naturale în cazul a şapte zăcăminte noi, iar până în 2011 va monta 40 de sonde de explorare.
În cazul celor şapte zăcăminte, la finalizarea perioadei de exploatare experimentală, ce durează un an şi jumătate, compania de stat va determina potenţialul de producţie şi numărul de sonde necesare pentru exploatarea lor comercială pe termen lung, potrivit NewsIn.

Romgaz, prin cele două sucursale de producţie, Mediaş şi Târgu Mureş, operează pe teritoriul ţării peste 150 de zăcăminte comerciale. Majoritatea acestor zăcăminte sunt însă aproape de epuizare.

EVZ: Producţia de energie

electrică în primele zece luni

Romania Libera: Exportul de energie electrica a scazut cu 39% la zece luni

Consumul de energie electrica in primele zece luni ale anului a fost cu 9,3% mai mic

fata de perioada similara din 2008, in timp ce

productia de energie a scazut cu peste 12% ca urmare a reducerii drastice a activitatilor economice survenite pe fondul crizei.

Resursele de energie primara au scazut in perioada 1 ianuarie-31 octombrie 2009 cu 18,6% fata de aceeasi perioada a anului precedent, iar cele de energie electrica s-au diminuat cu 12,3%, potrivit datelor provizorii comunicate de Institutul National de Statistica.

Resursele de energie electrica au fost de 47.678 milioane KWh, in scadere cu aproape 6.697 milioane KWh (-12,3%) fata de perioada corespunzatoare a anului 2008. Potrivit INS, scaderea resursei de energie electrica s-a datorat in principal scaderii productiei cu 6.533 milioane KWh (-12,2%), rezultat direct al reducerii cererii din economie.
In ceea ce priveste consumul final de energie electrica in perioada sus-mentionata, acesta a fost de 40.080 milioane KWh, cu 9,3% mai mic fata de perioada corespunzatoare a anului trecut. Cu toate acestea, iluminatul public a inregistrat o crestere cu 5,9%, iar consumul populatiei (segmentul de piata reglementata) a inregistrat o crestere de 9,1%.

“Semnele de revenire din economie, aparitia unor noi

comenzi in industrie indica faptul ca pentru sfarsitul anului este de asteptat ca scaderea totala a consumului de energie sa se opreasca undeva la 8%, fata de previziunile de acum cateva luni, cand se estima o cadere de chiar 10%. In plus

, pentru urmatoarele doua luni este de asteptat sa creasca consumul si datorita iernii. Trebuie observat ca, desi este criza, la populatie a crescut consumul si inca exista rezerve de crestere daca tinem cont ca in Romania consumul casnic este putin peste jumatate din media europeana.”, ne-a declarat Jean Constantinescu, presedintele Institutului National Roman pentru Studiul Amenajarii si Folosirii Izvoarelor de Energie (IRE).
Productia din termocentrale a fost in primele zece luni de 24.177 milioane KWh, in scadere cu 5.458 milioane KWh (-18,4%). Productia din hidrocentrale a fost de 13.208 milioane KWh, in scadere cu 11%, iar cea din centralele nuclearo-electrice a fost de 9.729 milioane KWh, in crestere cu 6,1%.
Exportul de energie electrica a scazut cu 1.674 milioane KWh, respectiv cu 39%. Specialistii afirma insa ca scaderea abrupta a exporturilor din acest an nu este o situatie exceptionala, generata neaparat de criza

, piata inregistrand in general mari oscilatii. De exemplu, in 2003, din cauza secetei, Romania a fost in situatia de a importa energie.
“Exporturile de energie electrica au de obicei variatii. Exporturile din acest domeniu sunt mai mult legate de oportunitati si in general nu vorbim de contracte pe termen lung. Oricum, Romania nu exporta foarte mult si ponderea exporturilor din totalul productiei este foarte mica”, a precizat Jean Constantinescu.

Romania Libera: Productia de energie a scazut cu 6,8 la suta, in primele 10 luni

Productia interna de energie electrica a totalizat, in primele zece luni din 2009, 19,160 milioane tone echivalent petrol, in scadere cu 6,8 la suta fata de perioada similara din 2008, in timp ce

importul s-a cifrat la 8,967 milioane tep, in scadere cu 36 la suta, conform datelor provizorii publicate de Institutul National de Statistica, citate de Agerpres.

In perioada mentionata, resursele de energie primara au scazut cu 18,6 la suta, iar cele de energie electrica au scazut fata de aceeasi perioada a anului

precedent cu 12,3 la suta.

Principalele resurse de energie primara au totalizat 28,127 milioane tep, in scadere cu 6,439 milioane tep.

resursele de energie electrica au fost, in perioada ianuarie-octombrie, 47,677 miliarde KWh, in scadere cu 6,697 miliarde KWh (minus 12,3 la suta) fata de perioada corespunzatoare a anului 2008. Scaderea resursei de energie electrica s-a datorat in principal scaderii productiei, cu 6,533 miliarde KWh (minus 12,2 la suta).

Productia din termocentrale a fost de 24,176 miliarde KWh, in scadere cu 5,458 miliarde KWh (minus 18,4 la suta). Productia din hidrocentrale a fost de 13,208 miliarde KWh, in scadere cu 1,631 miliarde KWh (minus 11 la suta), iar cea din centralele nuclearo-electrice a fost de 9,729 miliarde KWh, in crestere cu 556,4 milioane KWh (plus 6,1 la suta).

Consumul final de energie electrica in aceasta perioada, a fost de 40,080 miliarde KWh, cu 9,3 la suta mai mic

fata de perioada corespunzatoare a anului trecut. Iluminatul public a inregistrat o crestere cu 5,9 la suta, iar consumul populatiei a crescut cu 9,1 la suta.

Exportul de energie electrica a scazut cu 1,674 milioane KWh, respectiv cu 39 la suta.

Vocea Rusiei: Ucraina trebuie să reorganizeze sectorul său energetic

Ucraina trebuie să-şi reorganizeze sectorul energetic pentru stabilizarea tranzitului gazului în UE, a declarat ministrul energeticii al Suediei, care prezidează în UE, Maud Ollofson.

Ea a menţionat că ţările UE au dus o muncă intensivă atât în UE, cât şi cu Rusia şi Ucraina şi că în prezent înţelegerea reciprocă este mult mai bună şi există mai puţine posibilităţi pentru iscarea unor divergenţe.

În noiembrie Rusia şi UE au semnat un acord privind înfiinţarea unui mecanism de avertizare timpurie în domeniul energeticii, care asigură un schimb operativ de informaţii în cazul „oricăror riscuri legate de furnizarea gazului”.

RIA Novosti: Gazprom to invest $500 mln in India, Vietnam offshore fields

Russian energy giant Gazprom plans to spend some 14.9 billion rubles ($505 million) on oil and gas offshore development in India and Vietnam in 2010, a business daily said on Tuesday.

A Gazprom official confirmed that the Russian gas monopoly will invest 5.48 billion rubles ($186 million) in India’s Bay of Bengal, and another 9.43 billion rubles ($319 million) in Vietnamese PSA projects, Vedomosti said.

However, the exact amount of work on Indian and Vietnamese offshore fields is not disclosed. Vedomosti said Gazprom is prospecting for gas in a block in the Bay of Bengal, where reserves are expected to be certified in 2012, and has six blocks in Vietnam, where gas production could start in 2015 at the earliest.

Denis Borisov, an analyst with the Bank of Moscow, told the paper the aggregate reserves of Gazprom’s projects in India and Vietnam stood at some 1.1 billion metric tons of oil equivalent, which accounts for 3.7% of the company’s proven reserves.

The paper described the prospected investment abroad as serious for the Gazprom 2010 budget even in comparison to Russian offshore projects. The allocation for Shtokman, a giant gas condensate field in the Barents Sea, will be kept at this year’s level of some 13 billion rubles ($440 mln) in 2010, an insider told Vedomosti.

Gazprom has projects in a number of countries, from Kazakhstan to Bolivia, but it has not yet started natural gas production anywhere outside Russia.

russiatoday.com: Contracted gas volumes not trigger for new new Ukraine gas dispute

Gazprom’s position on payment for contracted gas volumes will not trigger a dispute with Naftogaz of Ukraine this winter, warming the outlook for European consumers dependent on uninterrupted supplies of Russian gas.

The Russian gas giant’s position with European consumers is that where they contract for specific volumes then they should take these and pay for them. That currently sees European firms owing an estimated $2.5 billion for gas, which they have contracted for, but haven’t needed over the course of this year, with demand slashed by the economic downturn.

However speaking with RT’s Al Gurnov, Gazprom spokesman, Sergey Kupriyanov, confirmed the issue will not trigger a gas dispute this year with the Russian monopoly exporter to forego revenues of at least $1.3 billion in the wake of the recent agreement signed off between Prime Minister Putin of Russia and his Ukrainian counterpart.

“It depends on how you make calculations. If we take the minimum annual amount of gas that Naftogas could have purchased from us in 2009 and compare it to what happens in reality, what we have is, we expect annual sales to reach 26.6 billion cubic metres, while we were supposed to sell 32 billion at the very least. With this years average price being $236 U.S. dollars per thousand cubic metres we get an amount of $1.3 billion U.S. dollars. And this does not include any penalties and actual amounts – it’s the bottom figure.”

Acknowledging that with the Ukraine economy in dire straits it would be nearly impossible to impose penalties for previously contracted gas volumes, Kupriyanov stated that the issue of 2009 contracted volumes had already been resolved and added that they were unlikely to be an issue for Ukraine in 2010.

“This issue has been resolved for 2009. As for 2010 the amounts we’ve agreed practically bring this risk probability down to zero percent. And we have agreed officially that the agreements we have for now do not apply to any future period, including year 2011 and so on, as our contract is a long term one with a contractual period of 11 years.”

The news comes on top of the confirmed payment for November gas by Naftogaz, pushing the prospect of another gas war further away, despite the parlous finances of Ukraine.

Novinite: Russia Energy Giant Gazprom Set for Bulgaria South Stream Talks

Russia Energy Giant Gazprom Set for Bulgaria South Stream Talks: Russia Energy Giant Gazprom Set for Bulgaria South Stream Talks

Russian energy giant Gazprom’s spokesman, Sergei Kupriyanov, stated late Monday that the company will discuss Bulgaria’s position on the South Stream gas pipeline project in Sofia on Thursday.

Kupriyanov said that “The new Bulgarian government declared that it wants to reconsider the contracts were signed with Russia in the energy field. It has said that it will not back out of them at least for now. We are convinced that such a chance to fall once in life, and that common sense regarding the ‘South Stream’ will surely take a charge in Bulgaria. At least, certainly this issue will be discussed at a forthcoming meeting in Sofia.” BGNES reported.

A bilateral meeting of the Russian-Bulgarian intergovernmental commission will be held in Sofia on 10-11 December and will concentrate on energy issues.

Russia Energy Minister Sergei Shmatko, who will attend the talks, said last week “I think we will have problems,” regarding the Burgas–Alexandroupolis oil pipeline prospects.

Tags: , , ,

Comments are closed.

September 2017
M T W T F S S
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Site Metter