revista presei 7 ianuarie

2010/01/07

Hotnews: Ucraina si-a achitat integral factura pentru gazele rusesti primite in decembrie

Ucraina a platit integral factura pentru gazul livrat de Rusia in luna decembrie a anului trecut, a anuntat, miercuri, compania nationala ucraineana Naftogaz, citata de AFP. Potrivit unei surse apropiate Naftogaz, compania s-a folosit de fonduri de la Banca Nationala pentru a onora datoria, de circa 900 de milioane de dolari (625 de milioane de euro).

“Compania a achitat integral si la timp factura pentru gazele importate in decembrie 2009”, a declarat purtatorul de cuvant al Naftogaz, Valentin Zemlianski. Data limita pentru achitarea facturii fusese stabilita pentru 11 ianuarie.

Anterior acestui anunt, presedintele ucrainean Viktor Iuscenko solicitase bancii centrale sa intervina pentru a ajuta compania de stat sa plateasca gazele livrate de Rusia, intrucat Naftogaz Ucraina nu are fonduri pentru a efectua platile pentru luna decembrie catre Gazprom.

Raporturile ruso-ucrainene in domeniul gazelor sunt urmarite foarte atent de UE, care s-a confruntat in luna ianuarie a anului trecut cu o perioada lunga de intrerupere a livrarilor de combustibil, in urma disputelor dintre Kiev si Moscova.

Un sfert din gazul consumat in UE provine din Rusia, 80% din acest volum tranzitand Ucraina.

EVZ: Videanu nu ne scapă de „băieţii deştepţi”

Strategia de creare a celor două companii energetice naţionale, Electra şi Energetica, a ajuns ieri pe masa guvernului, fără a mai fi însă aprobat.

Deşi tot sistemul energetic va fi reconfigurat, necunoscutele din jurul acestui proiect sunt foarte mari. Pe lângă faptul că proiectul de HG nu a fost oferit spre consultare publică, multe aspecte, precum modul în care se va lămuri problema datoriilor uriaşe ale Termoelectrica, sunt în ceaţă.

Operaţionale în şase luni

Ministrul economiei, Adriean Videanu, a declarat ieri, citat de Mediafax, că noile companii vor deveni operaţionale în şase luni, iar constituirea acestora va genera creşterea performanţei şi eficienţei energetice a României.

În plus, Compania Naţională a Huilei nu ar mai fi supravieţuit în 2011, dacă n-ar fi înfiinţate cele două companii energetice naţionale, a spus Videanu. El a adăugat că intenţionează să elimine subvenţiile începând din 2011.

În ceea ce priveşte soarta contractelor de vânzare a energiei

încheiate de Hidroelectrica, potrivit Ministerului Economiei, preţurile actuale cuprinse în contracte vor rămâne în vigoare şi după ce Hidroelectrica va fi desfiinţată şi împărţită între cei doi „giganţi”.

„HG-ul privind reorganizarea prevede că, începând cu data înmatriculării la Registrul Comerţului, Electra SA şi Energetica SA sunt succesoarele în drepturi şi obligaţii ale societăţii comerciale

Hidroelectrica”, au precizat, pentru

EVZ, oficialii ministerului.

„Orice contract încheiat continuă, la aceleaşi preţuri”, ne-a spus, la rândul său, secretarul de stat Tudor Şerban.

Declaraţiile le contrazic pe cele ale lui Videanu, care afirma recent că, prin reorganizare, vom scăpa de „băieţii deştepţi”. Hidroelectrica, cel mai mare şi mai ieftin producător de energie, vinde majoritatea producţiei sale de energie prin contracte pe termen lung, până în 2014, la preţuri mult sub media pieţei. Şi directorul general al companiei, PSD-istul Mihai David, a prezentat o altă viziune asupra evoluţiei preţurilor.

Potrivit unor declaraţii anterioare ale lui David, odată cu crearea celor două companii, energia hidro nu va mai fi vândută separat, ci la preţ de coş.

Costul mediu de producţie al celor doi „giganţi”, sub care nu au voie să vândă, a fost evaluat la 44-45 de euro/MWh. Alro, de pildă, care cumpără acum cu aproximativ 25 de euro/MWh, ar fi trebuit să plătească aşadar aproape dublu. El a vorbit însă şi de „o perioadă de tranziţie” în acest an, dat fiind saltul mare de preţ.

Mihai David este cel care se ocupă de înfiinţarea Energetica, societate care va cuprinde hidrocentrala Porţile de Fier.

Hotnews: Videanu: Vrem ca, pana in 2012, toata Romania sa fie electrificata

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat miercuri ca isi propune ca, pana in 2012, intreaga tara sa fie electrificata, desi in prezent exista peste 400 de localitati care nu sunt legate la retelele de distributie a energiei electrice, relateaza NewsIn.

  • “Vreau sa utilizam resursele pe care companiile din subordinea Ministerului Economiei le au. Si aici as vrea sa fac o mentiune expresa: impreuna cu Ministerul Administratiei si Internelor (MAI), sa continuam procesul de electrificare, utilizand resursele pe care Electrica le are in momentul de fata, sa extindem procesul de electrificare, astfel incat, in 2012, intreaga Romanie sa fie electrificata”, a precizat Videanu.
In ceea ce priveste fondurile necesare acestor investitii, Adriean Videanu a mentionat ca ar putea fi utilizate sumele obtinute din privatizari si din vanzarea participatiilor minoritare ale statului la diferite companii.

Romania Libera: Companiile energetice nationale ar putea deveni operationale in sase luni

Proiectul guvernamental privind infiintarea celor doua companii energetice nationale a intrat in linie dreapta.

Guvernul urmeaza sa aprobe constituirea celor doua companii energetice nationale, dupa ce  a primit avizul Ministerului Justitiei, acestea urmand sa devina operationale in maximum sase luni, a anuntat ministrul Economiei, Adriean Videanu. “In sase luni, ele vor deveni operationale, pentru ca mai trebuie parcurse niste etape pana atunci”, a spus Videanu.
Acesta sustine ca infiintarea celor doua mari companii energetice, care vor rezulta in urma reorganizarii sectorului energetic, va genera optimizarea si cresterea performantei si eficientei energetice a Romaniei.
Specialistii din piata sustin insa ca initiativa nu reprezinta decat “o incercare meschina de recombinare a societatilor de stat”, masura care va avea influente nefaste asupra dezvoltarii ulterioare a sectorului. “In primul rand, ca urmare a acestei masuri de reorganizare a societatilor de stat, nu vom avea investitii in domeniu, iar statul a dovedit in ultimii 20 de ani ca nu poate realiza investitii cu schimbare de tehnologie”, ne-a declarat Jean Constantinescu, presedintele Institutului National Roman pentru Studiul Amenajarii si Folosirii Surselor de Energie (IRE).
Acesta a avertizat ca, din cauza acestei concentrari a statului, va avea loc o dominare clara a pietei care va descuraja privatizarea si initiativa privata in domeniu si va genera imposibilitatea stabilirii pretului energiei

in functie de cerere si oferta

. “Evolutia ulterioara a pretului energiei electrice va fi influentata negativ din cauza acestui monopol. Preturile vor fi stabilite nu ca efect al cererii si ofertei

, ci ca efect al pozitiei dominante in piata si al dominatiei politice”, precizeaza Jean Constantinescu.

Potrivit scenariului propus de autoritati, componenta primei societati energetice va include Complexurile Energetice din Oltenia (Turceni, Rovinari si Craiova), Nuclearelectrica, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO) si trei sucursale ale Hidroelectrica, SH Valcea, SH Slatina si SH Sibiu

. Cea de-a doua companie va cuprinde Electrocentrale Bucuresti

, CTE Deva si CET Paroseni (apartinand Termoelectrica), Portile de Fier si restul sucursalelor Hidroelectrica (adica sucursalele Sebes, Buzau, Targu Jiu, Caransebes, Hateg, Arges, Cluj, Bistrita), Compania Nationala a Huilei (CNH) Petrosani.

EVZ: Gazprom şi Romgaz, investiţii în producţia energiei

în cogenerare

PROIECT. Societatea mixtă care ar putea fi înfiinţată de Gazprom şi Romgaz va derula proiecte de înmagazinare a gazelor, dar şi va investi în producţia de energie în cogenerare, potrivit ministrului economiei, Adriean Videanu.

Romgaz şi Gazprom au semnat, în iunie 2009, un memorandum de creare a unei firme pentru

construcţia de depozite de gaze

şi pentru alte investiţii. Părţile analizează posibilitatea de a construi împreună depozitul de gaze de la Mărgineni, judeţul Neamţ, de a asigura alimentarea cu gaze şi posibilitatea realizării unei alte capacităţi de stocare a gazelor.

ziare.com: Petrom a cumparat o companie kazaha

Petrom a achizitionat compania kazaha Korned LLP, care detine drepturile de explorare asupra zacamantului Kultuk (Kazahstan).

Korned LLP detine in totalitate drepturile asupra licentei de explorare asupra zacamantului nedezvoltat Kultuk, localizat onshore in Bazinul Pre-Caspic, la 34 km nord-vest fata de zacamantul Komsomolskoe, detinut tot de Petrom.

Finalizarea tranzactiei, al carei pret este confidential, a avut loc pe 31 decembrie 2009, dupa obtinerea aprobarilor necesare din partea autoritatilor kazahe. Achizitia este apreciata de Petrom ca nefiind una substantiala, situandu-se sub pragul de 10% din valoarea totala a activelor OMV Petrom SA.

Ziua: Petrom isi extinde prezenta in Kazahstan prin achizitia companiei Korned LLP

Petrom, cel mai mare producator de titei si gaze din Europa de Sud Est, a achizitionat anul trecut Korned LLP din Kazahstan, companie care detine o licenta de explorare ce include zacamantul nedezvoltat Kultuk, situat la 34 km distanta de zacamantul Komsomolskoe, a anuntat luni compania, potrivit NewsIn.

“Korned LLP detine in proportie de 100% drepturile asupra licentei de explorare inclusiv asupra zacamantului nedezvoltat Kultuk, localizat onshore in Bazinul Pre-Caspic, la 34 km Nord-vest fata de zacamantul Petrom de la Komsomolskoe. Acordul de vanzare – cumparare a fost semnat pe 29 octombrie 2009, iar finalizarea tranzactiei a avut loc pe 31 decembrie 2009, dupa obtinerea unor diverse aprobari din partea autoritatilor din domeniu din Kazahstan. Vanzatorul si cumparatorul au fost de acord ca pretul tranzactiei sa ramana confidential. Aceasta achizitie nu este substantiala, situandu-se sub pragul de 10% din valoarea totala a activelor OMV PETROM SA”, se specifica in comunicatul companiei. ”Este important pentru noi sa atingem o anumita cota de productie pe aceasta piata confirmand astfel angajamentul nostru fata de obiectivele strategice asumate, inclusiv cel de crestere a securitatii energetice a Romaniei”, a declarat directorul general executiv al Petrom, Mariana Gheorghe.
Zacamantul Kultuk a fost descoperit in anii 80 si nu a fost dezvoltat de atunci. Precum zacamantul Komsomolskoe, acesta este localizat in zona de tranzitie onshore-offshore, dificila din punct de vedere tehnic si de mediu, care este inundata sezonier de Marea Caspica. Studiile tehnice indica faptul ca zacamantul Kultuk poate fi conectat la zacamantul Komsomolskoe si poate astfel beneficia de instalatiile si infrastructura existenta. Sinergiile tehnice si operationale ar trebui sa duca la costuri reduse de productie pentru ambele zacaminte comparat cu dezvoltarea acestora in mod individual. Petrom a intrat in Kazahstan in 1998 si detine licente de explorare si productie pentru zacamintele Tasbulat, Aktas, Turkmenoi, Komsomolskoe, si Jusaly. Activitatile Petrom din Kazahstan sunt desfasurate prin intermediul reprezentantei Petrom din Petrom este cea mai mare companie romaneasca de petrol si gaze, cu activitati in sectoarele Explorare si Productie, Rafinare si Marketing, Gaze Naturale si Energie. Petrom exploateaza rezerve dovedite de petrol si gaze estimate la 0,9 miliarde barili echivalent petrol, are o capacitate maxima anuala de rafinare de opt milioane tone si circa 550 de statii de distributie carburanti in Romania. Compania detine, de asemenea, o retea internationala de 269 benzinarii, localizate in Republica Moldova, Bulgaria si Serbia. OMV detine 51,01% din actiunile Petrom. Grupul OMV activeaza in 13 tari din Europa Centrala in domeniile de Rafinare si Marketing si in 17 tari in sase regiuni de baza in domeniul de Explorare si Productie. Ministerul Economiei detine 20,64% din actiunile Petrom, Fondul Proprietatea detine 20,11%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare 2,03%, iar 6,21% apartin actionarilor minoritari.

ziare.com: Polonia: Gazoductul Nord Stream, “o risipa de bani publici”

Gazoductul germano-rus Nord Stream din Marea Baltica este “o risipa de bani publici”, a declarat miercuri ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski.

Proiectul “a fost incheiat fara sa tina cont de vointa noastra”, a mai spus ministrul in comisia parlamentara pentru afaceri externe, potrivit AFP.

El a precizat ca proiectul nu este rentabil economic. “Este o risipa de bani publici”, a subliniat el.

In 2006, Sikorski, pe atunci ministru al apararii, nu a ezitat sa compare acest proiect cu Pactul Ribbentrop-Molotov.

Nord Stream, care ar urma sa lege pe 1.198 kilometri Vyborg in Rusia de Greifswald in Germania este criticat si de statele baltice, care se simt ocolite si se tem pentru securitatea lor energetica.

Potrivit acestor tari, construirea conductei pe sub Marea Baltica este mai costisitoare decat daca gazoductul ar urma o cale terestra prin statele baltice si Polonia.

RIA Novosti: North Sea countries developing renewable energy network

Germany and several other European nations are planning to build a billion-euro renewable energy network spanning the North Sea, a national daily reported Tuesday.

According to the Suddeutsche Zeitung, the project will link German and British offshore wind farms, Norwegian hydroelectric plants, and Belgian and Danish tidal power stations with undersea cables to compensate for the irregular nature of renewable energy.

“Representatives from Germany, Britain, France, Belgium, Denmark, the Netherlands, Ireland, Luxembourg and Norway agreed to the massive undertaking in December and the respective governments hope to make it official by this autumn,” the paper said.

The participating nations expect to have the high-voltage power grid complete within the next decade.

“Up till now everyone has done their own thing. We want to change that,” a spokesman for the German Economy Ministry told the paper.

The European Union hopes to generate a fifth of its electricity needs from renewable energy sources by 2020, spurring the creation of gigantic offshore wind farms currently being built in the North Sea.

The paper said they are expected to produce 100 gigawatts of power, making the creation of the new energy network an important priority for Europe.

Novinite: Austrian EVN Builds Solar Power Plant in Bulgaria

Austrian EVN Builds Solar Power Plant in Bulgaria: Austrian EVN Builds Solar Power Plant in Bulgaria

The solar power plant built by the Austrian EVN near Bulgaria’s Sliven will be put in operation by the end ofFebruary. File Photo

The Austrian company EVN has built a solar power park near Bulgaria’s southern city of Sliven, the company reports.

EVN provides electric power to the Plovdiv Region and southeastern Bulgaria.

The investment is EUR 3 M. The park with a 863 kWp capacity is located near the village of Blatets, in the Sliven municipality.

In mid-December, EVN put in testing operation the first part of the park with a 178,2 kWp capacity, and is set to test two more groups of photovoltaic elements.

The testing will continue until the end of February when the park will be set into full operational mode.

Novinite: Bulgaria Govt Allows Consortium to Explore Oil, Gas Reserves

Bulgaria Govt Gives Consortium Rights to Explore Oil, Gas Reserves: Bulgaria Govt Allows Consortium to Explore Oil, Gas Reserves

Overgas Inc. AD, Balkan Explorers (Bulgaria) Ltd. “and” JKX Bulgaria Ltd., were announced as the three companies that will jointly explore the reserves over an area of 1787 square kilometers. Photo by BGNES

The Bulgarian government has given three companies the rights to explore the reserves of oil and natural gas in the ‘Provadia’ block in northeastern Bulgaria.

Overgas Inc. AD, Balkan Explorers (Bulgaria) Ltd. “and” JKX Bulgaria Ltd., were announced as the three companies that will jointly explore the reserves over an area of 1787 square kilometers.

The cost of exploratory work within the 3-year permit is expected to exceed EUR 14.5 M, the government press office said. Overgas will hold a 64% share in the consortium with Balkan Explorers (Bulgaria) Ltd. “and” JKX Bulgaria Ltd. holding 18% each.

energia.gr: Japan Project Aims To Turn Carbon Dioxide Into Natural Gas

Japanese researchers Wednesday said they hoped to enlist bacteria in the fight against global warming to transform carbon dioxide buried under the seabed into natural gas.

The researchers at the Japan Agency for Marine-Earth Science and Technology aim to activate bacteria found naturally in earth to turn CO2 into methane, a major component of natural gas.

A team led by chief researcher Fumio Inagaki has already confirmed that the bacteria exists in the crust deep under the seabed off the northern tip of Japan’s main island, a spokesman for the institute said.

But the project faces a big challenge to develop a method of activating the bacteria and accelerating the speed of methane gas generation, a spokesman for the agency acknowledged.

In the natural environment, the bacteria turn CO2 into methane gas very slowly, over billions of years, he said.

The researchers hope to develop technology within about five years to activate the bacteria and shorten the transformation time to about 100 years, he said.

“The institute still has many hurdles, including the need to secure a budget, before officially kicking off the project,” the spokesman said. “But if launched, it would be the first such project as far as we know.”

The aim is for the bacteria to produce methane gas from CO2 buried in a layer about 2,000 meters under the sea bed, the agency said.

Researchers in Japan and elsewhere are seeking to capture and store carbon dioxide underground in an effort to curb greenhouse gas emissions. Such projects are controversial as environmentalists warn that CO2 could seep out.

Eurasia Daily Monitor: China Tightens Grip on Kazakh Gas

President of China Hu Jintao is welcomed in Astana, Kazakhstan by a Kazakh official on December 12, 2009

Profuse eulogies such as a “milestone in Sino-Kazakh’ relations,” “an epoch-making event” were the most frequently uttered by the Chinese President Hu Jintao and his Kazakh counterpart Nursultan Nazarbayev after their talks in Astana on December 12. Hu Jintao had every reason to describe his official visit to Kazakhstan as a success. Both leaders signed three important documents relating to cooperation in the development of renewable energy resources, a joint memorandum on financing the second section of a gas pipeline from Kazakhstan to China and a credit agreement for the reconstruction of Atyrau oil refinery in West Kazakhstan (Khabar TV, December 12).

Hu Jintao and Nazarbayev attended the launching ceremony of the first 1,304 kilometers section of the gas pipeline stretching from the Kazakh-Uzbek border to Khorgos on the border with China through Zhambyl, in southern Kazakhstan and Almaty regions. It took the Kazakh-Chinese joint venture set up by state-controlled KazTransGaz and Trans-Asia Gas Pipeline Ltd, affiliated with the China National Petroleum Company (CNPC) a record 14 months to implement the $6.7 billion project with an estimated capacity of 4.5 billion cubic meters (bcm) of gas to be delivered to China annually in its first phase. The volume of gas deliveries is planned to reach 40 bcm per year (Khabar TV, December 12).

The opening of the gas pipeline from Central Asia to energy-hungry China, bypassing Russia, came as an unpleasant surprise to the Kremlin, which had pinned much hope on the reconstruction of the existing but dilapidated gas pipeline and laying an additional parallel pipeline. Preliminary agreements on this project were reached between Russia, Kazakhstan and Turkmenistan in 2007. But the Chinese, effectively forestalling the Russians in muted competition for gas resources of Central Asia, dashed all hope of successfully carrying out the plan. Russian Gazprom and Lukoil still retain significant positions in Uzbekistan, while the successful launch of the new pipeline points to the weakening energy alliance between Russia, Turkmenistan and Kazakhstan. Once the construction of the second gas route to China from western Kazakhstan through Beineu, Bozoy, Shalkar and Samsonovka is completed in spring 2010, China will secure access to long-coveted Caspian oil and gas. The second 1,500 kilometers pipeline section to the Chinese border is expected to supply 10 bcm of gas annually.

However, Uzbekistan and Kazakhstan will have to be content playing the role of transit countries, while China will receive its main bulk of gas supplies (up to 30 bcm annually) from Turkmenistan and nearly half of that volume from the Samandele fields. Potentially Kazakhstan’s Zhanazhol gas deposits in Aqtobe region can attract Chinese companies, but its estimated reserves are insufficient to secure long-term supplies to China. The most important Kashagan fields are not expected to operate earlier than 2013 (Panorama, July 4, 2008).

Many experts in Astana regard the rapidly developing pipeline projects as part of Beijing’s economic expansion into Kazakhstan. Chinese investment volumes into Kazakhstan’s economy are likewise growing at a staggering speed. Analysts expect investment flowing from China to exceed $20 billion within two to three years. Some Kazakh members of parliament expressed alarm over the snowballing of the national debt to China. The figures rose from $4 billion in 2008 to $7.9 billion in the first six months of 2009. China currently ranks fourth among the main lender countries to Kazakhstan after the Netherlands, United States and the UK. The increasing budget deficit, and the growing need to update the oil and gas infrastructure as well as inefficient financial management compels the Kazakh government to rely on Chinese investments, which unlike Western financial aid, comes without any political price attached. In April 2009, during his official visit to China, Nazarbayev secured $10 billion from Beijing for the KazMunaiGaz state-controlled oil company and the Development Bank of Kazakhstan. Samruk-Kazyna Foundation, set up by presidential decree in 2009 to promote business projects, concluded an agreement with the State Bank of China to borrow $3 billion. Large-scale financial investment into Kazakhstan’s economy enables China to inch forward into the country’s energy sector. In November 2009, KazMunaiGaz and China National Petroleum Corporation (CNPC) purchased a 100 percent share of Mangistau Munaigaz, one of the largest Kazakh oil and gas companies, from Indonesian Central Asia Petroleum Ltd. Astana also granted China licenses to develop uranium deposits in Kazakhstan. Unsurprisingly, Chinese Sinopec readily offered to implement the modernization project at Atyrau oil refinery in western Kazakhstan, estimated to cost $3.4 billion by the Japanese Marubeni Company, for $1.4 billion (www.centrasia.ru, November 16).

In his talks in Astana, Hu Jintao demonstrated his readiness to make some political concessions stating that the long-debated issues on the joint use of trans-border Rivers would be settled jointly, and that China would refrain from any action against Kazakhstan’s national interests. A few days before Hu Jintao’s trip to Astana, a bilateral agreement was reached on the shipment of 3 million tons of Kazakh grain to South East Asia through China. Most likely, Beijing will make additional friendly gestures to Astana in future. However, few understand what underlies such Chinese generosity.

Tags: , , , , , , , ,

Comments are closed.

November 2017
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Site Metter