revista presei 6 noiembrie

2009/11/06

Hotnews: Preturile la gazele naturale din productia interna s-ar putea dubla intr-un an. Romania este obligata sa alinieze preturile la nivelul celor internationale

Autoritatile romane sunt obligate, conform intelegerilor cu Comisia Europeana, sa alinieze pretul gazelor din productia interna cu cel din import. Si acest lucru ar putea fi facut intr-un an. Alinierea inseamna cresterea pretului de la 160 de dolari mia de metri cubi, cat este in  prezent, la circa 300 de dolari. In prezent, mia de metri cubi de gaze din import costa 280 dolari, insa pentru anul viitor, Gazprom a anuntat o scumpire a gazelor exportate in Europa cu 20-30 de dolari. Astfel, mia de metri cubi ar putea depasi 300 de dolari. In aceste conditii, pretul gazelor romanesti ar ajunge sa fie dublu fata de nivelul actual.

Contactat de HotNews.ro, secretarul de stat in Ministerul Economiei, Tudor Serban, a recunoscut ca Romania este presata de timp sa liberalizeze piata gazelor, fapt care presupune si alinierea preturilor. “Se poate intampla intr-un an sau mai repede“, a spus Tudor Serban. Acesta a precizat ca in cazul in care nu este facuta aceasta liberalizare la timp, Romania risca procedura de infringement.

Campaniile electorale, motivul pentru care autoritatile au tot amanat alinierea preturilor?

Termenul limita este un mister. In ultimii doi ani, autoritatile au evitat sa furnizeze informatii exacte referitoare la termenul impus de Comisia Europeana. Conform informatiilor detinute de HotNews.ro, liberalizarea pietei gazelor trebuia facuta pana la 1 ianuarie 2009, dupa ce Romania a obtinut din partea Comisiei Europeane o amanare de doi ani. Initial, Romania se obligase, prin tratatul de aderare, sa opereze alinierea de pret inca de la 1 ianuarie 2007.
Intrebat de HotNews.ro daca 2009 este termenul limita impus de Comisia Europeana, Tudor Serban a raspus ca nu-si aduce aminte. “Acest termen  va trebui sa fie stabilit cu un grafic de crestere care ar putea dura un an“, a spus, in schimb, Tudor Serban. Ministerul Economiei a inceput discutiile cu Romgaz si Petrom, producatorii de gaze din Romania, in vederea stabilirii unui calendar al liberalizarii. In ultima perioada nu s-a mai produs nicio scumpire a gazului produs in Romania, ci dimpotriva. Daca la inceputul anului pretul era de 180 dolari mia de metri cubi, acum este 160 dolari. De altfel, in ultimii doi ani, romanii nu prea au mai stiut ce inseamna scumpirea gazelor. Coincidenta sau nu, in aceasta perioada Romania a fost intr-o continua campanie electorala.

Liberalizarea loveste in consumatori

Cea mai mare problema este ca aceasta liberalizare se va resimti puternic in buzunarul consumatorilor. Cu cat, este greu de estimat. “Depinde, poate fi o crestere la consumator de 30-35% sau poate 20-25%“, a precizat secretarul de stat. Acesta a recunoscut ca ar fi fost mai bine daca  liberalizarea ar fi inceput mai devreme. Fiind facuta treptat, cresterea preturilor la gaze ar fi fost mai suportabila. Sub presiunea timpului, cresterea va fi brusca. In plus, mai exista si problema persoanelor cu venituri reduse. In cazul acestora, statul va trebui sa ia  masuri de protejare prin acordarea unor ajutoare. Aceste ajutoare vor reprezenta cheltuieli in plus pentru buget. “Tocmai de aceea este o  problema, mai ales in aceasta perioada de criza“, a precizat Tudor Serban.

Gazele ar putea fi tranzactionate prin OPCOM

Dupa liberalizarea pietei, gazele ar putea fi tranzactionate pe bursa energiei, mai precis prin Operatorul Pietei de Energie Electrica din  Romania (OPCOM), sustine secretarul de stat in Ministerul Economiei. In acelasi timp, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) care, in prezent, reglementeaza pretul gazelor, isi va pierde din atributii.

Jean Constantinescu, presedintele Institutului National Roman pentru Studiul Amenajarii si Folosirii Izvoarelor de Energie (IRE) considera ca  liberalizarea pietei este un proces extrem de dificil. “Este nevoie de reglementari, de zeci de proceduri. Sunt piete pe termen mai lung, cu  o zi inainte, de contracte bilateriale (n.red.ca in cazul energiei electrice). Pentru fiecare sunt reglementari si proceduri specifice“, a  precizat Constantinescu. In opinia acestuia, s-au pierdut foarte multi ani in care s-a evitat respectarea angajamentelor luate in fata Comisiei Europene. “Politicienii au facut in asa fel sa fie aceste discrepante uriase“, a spus presedintele IRE. Potrivit acestuia, in cazul  energiei electrice “s-a lucrat vreo 2-3 ani pentru a ajunge sa se tranzactioneze pe piata libera, respectiv prin OPCOM. Constantinescu considera ca in cadrul OPCOM ar putea fi infiintata o sectiune pentru tranzactionarea gazelor.

In ceea ce priveste alinierea pretului la nivelul celui din import, Constantinescu crede ca “este un lucru dificil de realizat deoarece este discrepanta foarte mare“. In plus, trebuie elaborat un sistem de ajutoare care sa ajunga la consumator.

Cand se vor scumpi gazele rusesti vor creste preturile si in Romania

In prezent pretul gazului din import se afla la un nivel relativ redus fata de anul trecut cand ajunsese la circa 400 de dolari. Din momentul in care criza financiara a inceput sa se faca simtita, s-au ieftinit si gazele. Pretul european la care trebuie sa se alinieze si Romania este cel impus de Gazprom, principalul furnizor. Din momentul liberalizarii, preturile pe piata romeneasca vor fluctua in functie de cum isi stabileste Gazprom politica de preturi. Recent, Gazprom a anuntat ca anticipeaza o majorare cu 20-30 de dolari a preturilor gazelor exportate consumatorilor europeni in 2010. Astfel, preturi mai mari la gazul rusesc inseamna preturi mai mari la gazul romanesc.

Angajamentul Romaniei pentru liberalizarea pietei gazelor nu a fost stipulat in niciun document

Prin negocierile pentru aderarea la UE s-a convenit alinierea pretului la gazul din productia interna la cel din import, intrucat pretul  de vanzare nu acoperea pretul de productie, acesta fiind subventionat, existent in momentul negocierilor. Astfel, in tratat a existat un calendar prin care pretul la gaz urma sa creasca treptat pana la 1 ianuarie 2007, un grafic care s-a respectat. Insa spre sfarsitul lui 2006, pretul gazului rusesc importat a inceput sa creasca din cauza cresterii pretului petrolului, asa ca tot graficul convenit intre Romania si Comisia Europeana isi pierdea relevanta. Prin urmare, la solicitarea Romaniei, s-a cerut Comisiei o derogare. Comisiei i s-a explicat ca ne-am indeplinit angajamentul asumat potrivit graficului, insa conditii obiective au marit din nou foarte mult decalajul intre pretul intern si cel de export. Comisia a inteles si ne-a acordat o perioada de gratie de doi ani, pana in 2009 sa recuperam diferenta. Insa acest angajament al Romaniei si acceptul Comisiei nu a fost stipulat in niciun document, este un gentlemen’s agreement, asa ca Bruxelles-ul nu are niciun mod de presiune formal, legal asupra Romaniei.

Inexistenta unei burse a gazului – care va trebui creata in final – creeaza acum aparenta unui blocaj, autoritatile romane nu au o viziune sau o strategie. Pe de alta parte, este evident ca va trebui sa se mearga spre crearea acestei burse a gazului si spre liberalizarea pietei, cu atat mai mult cu cat exista si o procedura de infringement deschisa in 25 iunie 2009 impotriva Romaniei.

Bruxelles-ul a initiat procedura de infringement impotriva Romaniei preturile reglementate pentru consumatorii industriali (non-household customers). Autoritatea nationala aproba preturile reglementate pentru electricitatea si gazul furnizat consumatorilor industriali, insa legislatia europeana – directivele privind gazul si electricitatea – cer statelor membre sa asigure concurenta pe cele doua piete si sa evite discriminarea intre consumatorii de energie atat in privinta drepturilor, cat si a obligatiilor pe care le au.


Ziua: Gazele se vor scumpi cu pana la 35% in 2010

Pretul gazelor din productia interna va trebui adus la nivelul celor din import, ca urmare a aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, iar masura va trebui luata pe parcursul anului urmator. In conditiile in care, in prezent, mia de metri cubi de gaze din import costa 280 dolari, iar pentru anul viitor Gazprom a anuntat o scumpire a gazelor exportate in Europa cu 20-30 de dolari, pretul gazelor pentru romani va fi aproape dublu fata de cel actual, potrivit Hotnews.ro.

Secretarul de stat in Ministerul Economiei, Tudor Serban, a declarat, pentru sursa citata, ca Romania este presata de timp sa liberalizeze piata gazelor, fapt care presupune si alinierea preturilor. “Se poate intampla intr-un an sau mai repede”, a spus Serban. Acesta a precizat ca in cazul in care nu este facuta aceasta liberalizare la timp, Romania risca procedura de infringement. Pentru moment, autoritatile au evitat sa furnizeze informatii exacte referitoare la termenul impus de Comisia Europeana. Mai mult, pretul gazelor chiar a scazut de la inceputul anului cu 20 de doari, pana la 160 de dolari mia de metri cubi.

“Depinde, poate fi o crestere la consumator de 30-35% sau poate 20-25%”, a spus secretarul de stat, intrebat fiind cu cat va creste pretul pentru consumatori.

In plus, el a adaugat ca era mai bine daca liberalizarea se facea treptat, in conditiile in care Romania ar fi trebui sa ia aceasta masura inca de la 1 ianuarie 2007. Jean Constantinescu, presedintele Institutului National Roman pentru Studiul Amenajarii si Folosirii Izvoarelor de Energie (IRE) considera ca  liberalizarea pietei este un proces extrem de dificil. “Este nevoie de reglementari, de zeci de proceduri. Sunt piete pe termen mai lung, cu  o zi inainte, de contracte bilateriale (ca in cazul energiei electrice – n.red). Pentru fiecare sunt reglementari si proceduri specifice”, a  precizat Constantinescu, potrivit Hotnews.ro. In opinia acestuia, s-au pierdut foarte multi ani in care s-a evitat respectarea angajamentelor luate in fata Comisiei Europene. “Politicienii au facut in asa fel sa fie aceste discrepante uriase”, a spus presedintele IRE.

Ziare.com: Hidroelectrica se imprumuta 50 milioane de euro

Cel mai mare producator de energie electrica din tara, Hidroelectrica, a semnat cu doua banci pentru imprumuturi de circa 50 milioane de euro, din care unul se ridica la 30 mil. euro, iar celalalt are o valoare de 80 mil. lei (peste 18,6 mil. euro – n.r.), a declarat joi Mihai David.

“Nu va putem spune inca despre ce banci este vorba, pentru ca suntem in negocieri cu alte patru banci pentru restul banilor pe care vrem sa-i imprumutam pana la 300 milioane de euro. Avem nevoie de cash flow. Acest lucru este important mai ales acum in perioada de criza. Acesti bani ne permit accelerarea ritmului de punere in functiune a hidrocentralelor”, a precizat directorul general al companie, Mihai David.

Directorul general al Hidroelectrica spune ca in acest mod compania isi restructureaza creditele pe termen scurt.

Mihai David a anuntat in urma cu cateva luni ca negociaza cu mai multe banci pentru imprumuturi totale de 300 milioane de euro, necesare pentru investuitii.

Mihai David a participat joi la punerea in functiune a hidrocentralei de la Ipotesti, echipata cu patru grupuri hidroenergetice si cu o putere instalata de 57 MW, a carei retehnologizare a costat aproximativ 65 milioane de euro. Fiecare grup al hidrocentralei are o putere de 14,25 MW.

Lucrarile au fost incredintate unui consortiu format din companiile Voith-Siemens si VaTech Andritz.

Hidroelectrica este cel mai mare si cel mai ieftin producator de energie electrica din Romania. Compania a acoperit anul trecut 26% din productia de energie electrica a tarii si foloseste ca sursa regenerabila de energie apa. Compania este detinuta de statul roman, prin Ministerul Economiei, si are peste 5.000 angajati.

standard.re: Planurile E.ON de a fi furnizor integrat de utilităţi se împiedică la Electrica

Planurile E.ON de a deveni primul furnizor integrat de energie şi gaze naturale din România, prin fuziunea entităţilor existente, E.ON Gaz România şi E.ON Moldova Furnizare, ar putea fi întârziate de acţionarul minoritar Electrica.

Societatea de stat respinge deocamdată proiectul, deoarece fuziunea îi micşorează pachetul de acţiuni la noua entitate, ducându-l sub 10%, de la 27%, ceea ce i-ar putea aduce probleme suplimentare cu angajaţii. “Nu am dat OK fuziunii, din cauza problemelor pe care ni le-ar putea crea o eventuală avizare”, a explicat, pentru Business Standard, directorul general al Electrica, Ioan Folescu. “Ni se diluează pachetul de acţiuni foarte mult. În plus, cu această schimbare trebuie să fie de acord şi salariaţii, care au dreptul prin lege să cumpere pachete de până la 10% la filialele Electica privatizate”, a explicat, la rândul său, Eugen Brădean, şef pe afaceri corporatiste al companiei de stat.

La finele acestei luni este programată Adunarea Generală a Acţionarilor la E.ON Moldova Furnizare, parte a fostei Electrica Moldova, iar Electrica intenţionează să ceară amânarea aprobării fuziunii. “Fuziunea mai durează… Potrivit contractului de privatizare, o astfel de decizie nu se aprobă decât cu 75% din voturi şi este aspect rezervat, plus că ne trebuie act normativ şi nu avem un Guvern care să-şi asume asta…”, au mai explicat oficialii companiei de stat.

Şeful Electrica a mai spus că, în opinia sa, fuziunea dorită de E.ON nu are şanse să se realizeze în acest an. “În prezent, proiectul este în faza de aprobare de către acţionarii companiilor supuse fuziunii: E.ON România, Ministerul Economiei, Electrica şi Fondul Proprietatea”, au explicat, la rândul lor, oficialii E.ON România. Ei au adăugat că, în noua structură, acţionar majoritar va fi E.ON România, cu 51% din acţiuni, în timp ce restul de 49% din acţiuni va fi repartizat între Ministerul Economiei – 26,05%, Fondul Proprietatea -14,96%, respectiv Electrica – 7,99%. “Fuziunea celor două companii se va realiza prin absorbţia E.ON Moldova Furnizare de către E.ON Gaz România”, au afirmat oficialii societăţii în cauză. În prezent, E.ON România deţine 51% din acţiunile E.ON Moldova Furnizare, iar Electrica şi Fondul Proprietatea au împreună 49%. Reprezentanţii E.ON au susţinut, de asemenea, că, “în cazul în care proiectul va fi aprobat în varianta propusă, participaţiile deţinute de acţionarii noii companii vor rămâne din punct de vedere economic la aceeaşi valoare cu aceea a participaţiilor deţinute în prezent.

Scenariul exitului

Electrica ar putea “destul de simplu” să-şi vândă acţiunile de la fosta sa filială de furnizare din Moldova ca să evite situaţia în care participaţia sa se diminuează sau are probleme cu salariaţii care vor să cumpere până la 10% din acţiunile noii companii E.ON, spun specialişti din piaţă. Însă, atât oficialii firmei de stat, cât şi cei ai E.ON resping acest scenariu, cu toate că, începând din 16 octombrie, Electrica poate să-şi exercite opţiunea de vânzare timp de 30 de zile. “În momentul de faţă, Grupul E.ON din România nu intenţionează să achiziţioneze acţiunile deţinute de acţionarii minoritari la companiile E.ON operaţionale în domeniul gazelor naturale şi a energiei electrice”, au spus şi reprezentanţii societăţii germane. Miza vânzării ar fi de câteva zeci de milioane de euro, dar planul Electrica pare, cel puţin în acest moment, să iasă din fosta sa filială d-abia anul viitor.


Probleme

  • Electrica nu este de acord cu diminuarea participaţiei sale la E.ON Moldova Furnizare la 7,9%
  • Firma de stat trebuie să fie “acoperită legal” şi să aibă un act normativ pentru “consfinţirea” fuziunii, iar guvernul interimar nu poate să-şi asume o astfel de decizie
  • Pachetul său de acţiuni va fi redus sub 10%, iar salariaţii trebuie să fie convinşi să accepte diminuarea pro-rata şi să fie de acord cu 40% din totalul noilor titluri

standard.ro: China, cel mai mare operator străin petrolier

China a devenit în această săptămână cel mai mare operator străin din sectorul petrolier irakian, devansând mari grupuri internaţionale, potrivit presei internaţionale.
“Ceea ce frapează este venirea în forţă a companiilor din China, în contextul în care Irakul era, până la naţionalizarea totală a sectorului petrolier, în 1975, o piaţă controlată de britanici”, a declarat Ruba Husari, fondatorul site-ului specializat Iraq Oil Forum. Strategia Chinei constă în intrarea pe pieţele din ţările producătoare de petrol.

Ziua: Kievul reaprinde criza gazelor

Premierul rus Vladimir Putin a devenit tot mai vocal in privinta achitarii datoriilor Ucrainei pentru gazele rusesti de catre Uniunea Europeana

Ucraina ar putea trimite din nou Europa in pragul unei noi crize a gazului pe fondul neachitarii dato­riilor pentru gazele furnizate de gigantul energetic rus Gazprom. Oficialii ucraineni au declarat ca Naftogaz se afla momentan in incapacitatea de a-si achita aceasta factura de 470 milioane de dolari.

Moscova avertizeaza ca nu va tolera o noua intarziere a platilor si avertizeaza UE sa scoata bani din buzunar pentru a nu mai fi pusa in situatia in care gazele rusesti via Ucraina sa nu mai ajunga la consumatorii europeni. Romania detine in prezent rezerve de gaze naturale care sa ii permita sa faca fata pe o perioada de cateva luni unei eventuale crize. Scenariul opririi gazului rusesc din conductele catre Europa de la inceputul acestui an este pe cale sa se reediteze din cauza incapacitatii de plata a societatii ucrainene Naftogaz, companie care administreaza distribuirea hidrocarburilor pe tot teritoriul acestei tari. Oficialii Naftogaz au anuntat miercuri ca societatea intampina dificultati majore in a plati factura pentru gazele livrate de Gazprom catre Ucraina pentru luna octombrie. “Situatia financiara dificila in Ucraina si datoria crescanda a consu­matorilor nationali complica acumularea de catre Naftogaz a fondurilor necesare platii integrale si in termen a gazelor importate in octombrie”, se precizeaza intr-un comunicat al companiei ucrainene, fara insa ca aceasta sa ofere mai multe detalii despre situatia in cauza. In acest caz, europenii sunt pe cale sa nu mai primeasca gaze rusesti din acelasi motiv ca si la precedenta criza care a aruncat UE intr-un haos energetic. Practic, orice escala­dare a tensiunilor pe directia Kiev-Moscova constituie o sur­sa de neliniste pentru statele membre UE, opineaza agentiile internationale de presa. Princi­pala cauza a acestor temeri o reprezinta faptul ca un sfert din gazele consumate in UE provin din Rusia si aproximativ 80 din volumul gazelor rusesti tranziteaza teritoriul ucrainean.

Moscova preseaza

Factura ucrainenilor pen­tru luna octombrie se ridica la 470 de milioane de dolari care trebuie platiti maine, 7 noiem­brie, conform contractului incheiat intre Moscova si Kiev la inceputul anului in curs. Presiunile Rusiei pentru ca Ucraina sa isi plateasca lunar facturile s-au intensificat de la ultimul episod tensionat dintre cele doua tari. Kievul si-a achitat integral si in temenii fixati gazul rusesc consumat in luna septembrie, suma ce s-a ridicat la circa 400 de mili­oane de dolari. Fondul Monetar International a acordat un impru­mut Ucrainei in valoare de 16,4 miliarde de dolari si si-a dat acordul ca ultima transa a imprumutului, in valoare de 3,3 miliarde de dolari, sa fie utilizata pentru acoperirea datoriilor externe, inclusiv cele ale Naftogaz catre Gazprom. La inceputul acestei saptamani, premierul rus Vladimir Putin a reluat tema finantarii de catre UE a datoriilor Ucrainei pentru gazul rusesc. “Ar fi bine ca si europenii sa contribuie, au si ei bani”, a declarat Putin, dupa ce afirmase ca si Rusia a acordat Ucrainei “un mare ajutor eco­nomic” prin plata unor datorii de 2,5 miliarde de dolari.

Vocea Rusiei: Conducătorul Comisiei Europene a îndemnat Ucraina să nu întârzie cu plata gazului

Preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barrozu l-a îndemnat pe preşedintele Ucrainei Victor Iuşcenko să adopte măsuri pentru a nu întârzia achitarea gazului rusesc, a transmis agenţia Reuters, cu referire la reprezentantul Comisiei Europene.

Ucraina este nu numai cumpărător, ci şi tranzitar al gazului rusesc în Europa. „Barrozu a subliniat, că este necesar ca sistemul ucrainean al plăţilor pentru gazul rusesc să nu fie blocat” a menţionat reprezentantul Comisiei Europene.

RIA Novosti: Putin thanks Sweden, Finland for approving Baltic pipeline

MOSCOW, November 5 (RIA Novosti) – Russia’s prime minister thanked Sweden and Finland on Thursday for approving the construction of a Russian-German natural gas pipeline through their economic zones in the Baltic Sea.

“Sweden’s government has given its permission to the Nord Stream consortium to build two parallel pipelines to carry gas through the Swedish economic zone in the Baltic Sea,” Vladimir Putin told the Cabinet. “I want to thank the Swedish government for this decision.”

“And a big thank you to our Finnish partners,” he said.

Denmark approved the $12 billion pipeline, set to bypass the traditional transit nations of Ukraine, Poland and Belarus, last month.

Russia and Ukraine, which transits around 80% of Russia’s Europe-bound gas, have had a series of conflicts over gas prices and debts in recent years, which led to brief cutoffs in supplies in 2006 and at the start of this year.

The 1,200-kilometer (750-mile) Nord Stream pipeline is designed to pump some 56 billion cubic meters of gas a year from the Russian port of Vyborg to the German port of Greifswald.

Putin said the pipeline consortium had tackled environmental concerns expressed by Sweden.

“Nord Stream has consistently fulfilled what the Swedish government demanded,” he said.

Poland, which receives gas fees from transiting Russian gas via its territory, has also objected to the project. Another Baltic state, Estonia, has lobbied against building the pipeline, citing environmental concerns. Some analysts in Russia have called the country’s objections political.

The pipeline is being built by Russia’s Gazprom, which holds 51% in the project, Germany’s E.ON Ruhrgas and BASF-Wintershall which own 20% each, and Dutch gas transportation firm Gasunie with 9%.

Nord Stream and the South Stream gas pipeline to carry gas to southeastern Europe are part of Russia’s efforts to cut dependence on transit nations. South Stream is a rival project to the EU-backed Nabucco, which would bypass Russia.

Russia and Germany are now to formally approve the project.

A senior official in Russia’s Natural Resources Ministry said on Thursday Russia could approve the project in late November or early December.

The operator has already submitted the required documents to the environmental watchdog, Rosprirodnadzor.

“To my knowledge, a decision to approve the gas pipeline in Russian territorial waters is to be taken in late November – early December this year,” Vladimir Ivlev said.

RIA Novosti: Putin thanks Sweden, Finland for approving Baltic gas pipeline

MOSCOW, November 5 (RIA Novosti) – Russia’s prime minister thanked Sweden and Finland on Thursday for approving the construction of a Russian-German natural gas pipeline through their economic zones in the Baltic Sea.

“Sweden’s government has given its permission to the Nord Stream consortium to build two parallel pipelines to carry gas through the Swedish economic zone in the Baltic Sea,” Vladimir Putin told the Cabinet. “I want to thank the Swedish government for this decision.”

“And a big thank you to our Finnish partners,” he said.

Denmark approved the $12 billion pipeline, set to bypass the traditional transit nations of Ukraine, Poland and Belarus, last month.

Russia and Ukraine, which transits around 80% of Russia’s Europe-bound gas, have had a series of conflicts over gas prices and debts in recent years, which led to brief cutoffs in supplies in 2006 and at the start of this year.

The 1,200-kilometer (750-mile) Nord Stream pipeline is designed to pump some 56 billion cubic meters of gas a year from the Russian port of Vyborg to the German port of Greifswald.

Putin said the pipeline consortium had tackled environmental concerns expressed by Sweden.

“Nord Stream has consistently fulfilled what the Swedish government demanded,” he said.

Sweden’s environment minister, Andreas Carlgren, said approval was given following “an extensive analysis of the pipeline’s impact on the environment.”

Nord Stream senior management adviser Lars O Gronstedt said Sweden’s permission was “a result of major environmental studies, and years-long close cooperation with state bodies and discussions with the parties involved and experts.”

The Finnish government said later on Thursday that Nord Stream was still to receive an environmental permit from the country’s regulator overseeing the area, including over security measures to be taken while exploding wartime mines and munitions.

Poland, which receives gas fees from transiting Russian gas via its territory, has also objected to the project. Another Baltic state, Estonia, has lobbied against building the pipeline, citing environmental concerns. Some analysts in Russia have called the country’s objections political.

The pipeline is being built by Russia’s Gazprom, which holds 51% in the project, Germany’s E.ON Ruhrgas and BASF-Wintershall which own 20% each, and Dutch gas transportation firm Gasunie with 9%.

Nord Stream and the South Stream gas pipeline to carry gas to southeastern Europe are part of Russia’s efforts to cut dependence on transit nations. South Stream is a rival project to the EU-backed Nabucco, which would bypass Russia.

The project is now to be formally approved by Russia and Germany.

A senior official in Russia’s Natural Resources Ministry said on Thursday Russia could approve the project in late November or early December.

The operator has already submitted the required documents to the environmental watchdog, Rosprirodnadzor.

“To my knowledge, a decision to approve the gas pipeline in Russian territorial waters is to be taken in late November – early December this year,” Vladimir Ivlev said.

Nord Stream spokesman Steffen Ebert said Germany was expected to give its formal approval before the end of the year.

The construction is due to begin in 2010 and completed in 2012.

Novinite: Barroso Warns Ukraine over Allowing New Russian Gas Crisis

Bulgaria: Barroso Warns Ukraine over Allowing New Russian Gas Crisis
Barroso – pictured here with US President Barack Obama and Swedish Prime Minister Fredrik Reinfeldt (L) at the US-EU Summit in Washington, 03 November 2009 – has warned Ukraine over a new Russian gas crisis. Photo by EPA/BGNES

The President of the European Commission, Jose Manuel Barroso, has called upon Ukraine’s President Viktor Yushchenko to avert any delays in his country’s payment for Russian gas supplies.

Barroso’s warning aimed at preventing a new gas crisis between Russia and the Ukraine like the one in January 2009 comes a day after the Ukrainian state company Naftogaz said it was facing financial difficulties.

The EC President has warned Yushchenko over the phone, a Commission spokesperson announced as quoted by BGNES. Barroso is concerned that the IMF program for financial aid for Ukraine might fail to be realize which could affect the economic stability of the country.

energia.gr: Sweden, Finland Okay Russia’s Nord Stream Pipeline

Sweden and Finland agreed on Thursday to allow the Russia-led Nord Stream gas pipeline to Germany run through Swedish and Finnish economic zones in the Baltic Sea, their governments said.

“The government authorises Nord Stream to build a pipeline in international waters inside the Swedish economic zone,” Swedish environment minister Andreas Carlgren told reporters.

The Finnish government said in a statement it “granted consent for Nord Stream AG’s plan to construct an offshore natural gas pipeline system that would traverse the Baltic Sea.”

The $7.4 billion Nord Stream project, which is led by Russian state-run energy giant OAO Gazprom (GAZP.RS) in partnership with Germany’s E.On Ruhrgas AG and BASF-Wintershall, will run under the Baltic Sea to bring gas from Russia to the European Union.

The pipeline will link the Russian city of Vyborg and Greifswald in Germany over a distance of 1,220 kilometres, going under the Baltic Sea and passing through Russian, Finnish, Swedish, Danish and German waters.

Denmark agreed to Nord Stream Oct. 20, leaving Russia and Germany the only countries that still need to officially approve the project.

Poland and the Baltic states are critical of Nord Stream, claiming the project’s sole aim is to circumvent them.

Nord Stream AG wants to start installing the pipeline, formed of two parallel gas tubes, in 2010. Gas delivery to Europe will start in the autumn of 2011, after the first tube is installed, and the entire project should be completed by 2012.

The pipeline has the capacity to bring 55 billion cubic meters of Russian natural gas to Europe per year, which represents 11% of expected gas consumption in Europe for 2011.

The European Union is looking to diversify its gas sources and supply routes to no longer fall pray to disputes between Russia, which accounts for 40% of its imports, and Ukraine, through which 80% of its Russian gas purchases transit.

Tags: , , , , ,

Comments are closed.

October 2017
M T W T F S S
« Sep    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Site Metter