revista presei 5 septembrie

2009/09/05

Hotnews: Moscova, privata de cea mai importanta arma politica de intimidare: santajul energetic

In iarna care se apropie, pozitiile Rusiei pe piata europeana a gazelor naturale vor fi mai slabe ca niciodata si, dupa toate probabilitatile, Moscova va recurge din nou la arma santajului energetic doar daca se vor inregistra progrese semnificative pe gazoductele South Stream si Nord Stream, scrie Nezavisimaia gazeta.

Pe langa faptul ca, din cauza crizei, a scazut drastic consumul de gaze, UE si Ucraina, al carei teritoriu este traversat de principalele trasee de transport al resurselor energetice rusesti spre Europa, au creat rezerve insemnate, de teama sistarii furnizarii de gaze din Rusia.

Aceasta situatie asigura clientilor europeni ai Gazprom o mai mare libertate de miscare. Printre altele, premierul Iulia Timosenko a anuntat joi intentia tarii sale de a reduce considerabil achizitiile de gaze rusesti si de a majora cu 65-70% tariful de tranzit.

In ajun, comisarul european pentru energie, Andris Pielbalgs, a aratat ca Europa poate supravietui fara livrari de gaze rusesti timp de 90 de zile. “In 2010, vom cumpara 27-33 miliarde metri cubi de gaze, in functie de evolutia situatiei economice”, a anuntat Timosenko, la sedinta de joi a guvernului sau.

Ucraina va creste tarifele de tranzit

Potrivit afirmatiilor sale, o intelegere in acest sens a fost convenita in Polonia, la intalnirea cu premierul Vladimir Putin din 2 septembrie. Timosenko a confirmat, de asemenea, faptul a anul acesta Ucraina va achizitiona 33 miliarde metri cubi de gaze rusesti, fara penalitati din partea Rusiei pentru nerespectarea volum/ului stabilit prin contractul din 19 ianuarie. “Nu vor exita nici un fel de sanctiuni. Este exclus”, a subliniat Timosenko.

Mai mult, premierul ucrainean a anuntat ca l-a avertizat deja pe Putin in legatura cu faptul ca tariful de tranzit va fi marit cu 65-70%, in functie de pretul petrolului.

Gazprom, dispus la concesii

Expertii cred ca, in aceste conditii, Gazprom va fi constrans sa manifeste maxim de flexibilitate in negocierile cu partenerii occidentali. De fapt, continua NG, Gazprom a confirmat disponibilitatea lui de a accepta concesii maxime.

Serghei Kuprianov, purtatorul de cuvant al companiei, a declarat ca, probabil, pretul de tranzit va creste cu 50-60%. “Tariful de transport se calculeaza dupa formula prevazuta in contract”, a explicat Kuprianov. In functie de pretul la petrol, valoarea tarifului poate fi diferita.

In prezent, prognoza Gazprom pentru tarife in urmatorul an este de 2,56 – 2,7 dolari mia de metri cubi la 100 km. Valoarea reala a tarifului va fi stabilitata pe masura aparitiei datelor privind pretul la principalele produse petroliere si a gazului natural in perioada de baza.

Expertii considera ca, in aceste conditii, Rusia nu poate ajunge la un nou conflict cu tarile de tranzit, mai ales ca ultimul razboi de acest gen a avut un impact deosebit de negativ asupra imaginii tarii ca furnizor de incredere. “Sunt semne evidente ca Rusia este gata de compromis cu Ucraina”, a estimat expertul Mihail Krutihin.

“Ultimele intelegeri evocate de Timosenko in legatura cu refuzul Moscovei de a sanctiona Ucraina pentru nerespectarea tuturor prevederilor contractuale, adica de a se abate de la principiul ‘cumpara sau plateste’, reprezinta un serios gest de impacare din partea Gazprom”.

Pozitia Rusiei, slabita de impasul proiectelor South Stream si Nord Stream

In opinia expertului, aceasta pozitie concilianta a Rusiei poate fi determinata de faptul ca nici pana acum nu s-au clarificat lucrurile privind South Stream.

“In plus, nici soarta Nord Stream nu este pe deplin limpezita, principalul obstacol putand deveni Suedia. Prin urmare, Moscova este obligata sa-si normalizeze relatiile cu Kievul. Iar daca aceste trasee ocolitoare se vor impotmoli definitiv, Moscova va fi constransa sa accepte alte gesturi de bunavointa. Concret, pozitia Rusiei va depinde direct de aceste doua trasee ocolitoare, menite sa reduca dependenta Rusiei de tranzitul pe teritoriul Ucrainei.

“Daca pe vreuna dintre aceste directii se vor inregistra progrese, este posibil ca Gazprom sa intareasca acest factor printr-un nou conflict cu Ucraina, pentru a demonstra Europei ca, fara aceste fluxuri alternative, va avea mari probleme cu tranzitul prin Ucraina”, a estimat Krutinhin.

ziare.com: Razboiul Rece din Arctica

Pe masura ce incalzirea globala topeste tot mai mult ghetarii si calota glaciara, dezvelind pamantul de dedesubtul acestora, bogat in resurse, puterile lumii deschid aici un nou front de lupta.


Schimbarea climatica nu va declansa doar o catastrofa de mediu, ci si o lupta politica intre guvernele lumii.

Cele cinci puteri din zona arctica, SUA, Rusia, Norvegia, Canada si Danemarca, sunt cuprinse de frenezie, incercand sa isi asigure drepturiel teritoriale asupra unor parti nerevendicate dar disputate din cea mai mare zona salbatica ramasa in lume, scrie Times Online.

Expertii estimeaza ca aici s-ar gasi rezerve masive de hidrocarburi – pana la 13% din rezervele nedescoperite de petrol si 30% din rezervele nedescoperite inca de gaze naturale din intreaga lume.

Exploatarea acestor rezerve nu este o chestiune de zile, ci de ani. Spre exemplu, Rusia, in uriasul camp petrolifer Shtokman, a descoperit ca nu prea are tehnologia necesara si ca ar fi nevoie de sume exorbitante pentru a scoate deocamdata ceva de acolo.

La fel a patit Norvegia in campul petrolifer Goliath, tot in Marea Barents ca si Shtokma. Insa viitoarele decenii vor aduce tehnologii noi, asa ca cei cinci se bazeaza pe aceste vise pentru a pune mana acum pe cat de mult teritoriu pot.

In afara resurselor naturale, tarile invecinate in aceasta regiune sunt constiente ca un Ocean Arctic fara gheata (da, este posibil, daca se mentin tendintele actuale!) ar avea o importanta sporita din punct de vedere strategic.

Rusia, interesata in cel mai inalt grad de securitatea sa nationala, se confrunta astfel cu perspectiva unei a patra granite a frontului- o putere ostila ar putea sa-i atace bazele navale si exploatarile de hidrocarburi situate de-a lungul coastei nordice.

Si Statele Unite inteleg punctul de vedere al Rusiei, intrucat si in cazul lor s-ar putea intalni o situatie in care nave ostile, navigand pe langa Alaska, s-ar putea apropia prea mult de instalatiile de exploatare a hidrocarburilor de la Prudhoe Bay si de radarele amplasate de-a lungul coastei.

Groenlanda si Islanda au si ele o importanta strategica vitala in regiune, intrucat controleaza rutele navigabile trans-atlantice.

Este limpede deci de ce hidrocarburile si geopolitica dicteaza actuala goana dupa pamanturile din zona arctica.

Desi pana de curand aceasta regiune era ignorata deoarece era un mediu prea ostil, cele cinci puteri au redescoperit ca au mari interese aici. Revendica acum regiunile care inconjoara Polul Nord. Dreptul international a favorizat, de-a lungul istoriei, trasarea unor linii drepte de la un punct central la granitele statelor pentru rezolvarea unor astfel de dispute.

In cazul de fata, pornind de la Polul Nord, regiunea disputata s-ar imparti ca o placinta, in felii aferente fiecarui stat. Astfel, SUA si Norvegia ar fi favorizate.

Evident, ceilalti ar prefera o alta abordare, anume cea “mediana” sau “echidistanta” – trasarea unei linii echidistante fata de cel mai apropiat punct al coastei lor. Canada si Danemarca s-ar folosi de acest principiu pentru a trasa o “platforma continentala exterioara” care s-a extinde pana la 560 de kilometri in largul coastelor lor.

Ca si cum aceasta disputa nu ar fi suficient de complicata, lupta nu se limiteaza la regiunea din jurul Polului Nord. Rusia si Norvegia isi disputa Marea Barents, Canada si Danemarca se bat pe Insula Hans, aflata langa Groenlanda, si, in fine, Canada si SUA se cearta pe cate o felie importanta din Marea Beaufort.

Adevarul: Bugetul ANRE pentru 2009 are un excedent de 9,02 milioane de lei

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) va finaliza acest an cu un excedent de peste nouă milioane de lei, după ce, anul trecut, veniturile au fost egale cu cheltuielile, iar, în 2007, instituţia a înregistrat un deficit bugetar.

Astfel, pentru acest an sunt prevăzute venituri de 44,5 milioane de lei şi cheltuieli de 35,4 milioane de lei.

Anul trecut, veniturile şi cheltuielile au fost, fiecare, de 49,345 milioane de lei.

În 2007, ANRE a avut un deficit de 41,873 milioane de lei, după ce cheltuielile s-au ridicat la 74,042 milioane de lei, iar veniturile nu au depăşit 32,169 milioane de lei.

Cea mai mare pondere a veniturilor din acest an provine din taxe şi tarife pentru eliberarea de licenţe şi autorizaţii de funcţionare pentru firmele din domeniul energetic, care vor aduce în conturile instituţiei 42 de milioane de lei.

Principalele cheltuieli, de circa 27 de milioane de lei, reprezintă cheltuieli de personal.

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei este o instituţie publică autonomă, cu personalitate juridică, aflată în coordonarea directă a viceprim-ministrului. ANRE are misiunea de a crea şi aplica sistemul de reglementări necesar funcţionării sectorului energiei şi gazelor.

energia.gr: Gazprom: Ukraine Has Paid In Full For August Gas Deliveries

Ukraine has paid in full and on time for Russian gas delivered in August, Russian gas firm OAO Gazprom (GAZP.RS) said Friday.

Ukraine’s ability to pay for Russian gas deliveries is closely watched in the European Union as the bloc gets around a quarter of its gas supplies from Russia, the bulk of which is shipped through Ukraine.

In January, many European countries were left without gas deliveries from Russia for almost three weeks after Gazprom cut exports through Ukraine over a pricing dispute with the country’s state gas firm Naftogaz.

Gazprom didn’t specify how much Naftogaz had paid for August deliveries.

Tags: , , ,

Comments are closed.

October 2017
M T W T F S S
« Sep    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Site Metter