revista presei 5 noiembrie

2009/11/05

Ziare.com: 180 de milioane de mc de gaz, pastrati pentru situatii de urgenta

Ministerul Economiei a stabilit o cantitate de gaze naturale pentru situatii de urgenta de 180 milioane metri cubi, care se va gasi la dispozitia Operatorului Sistemului de Transport (OST) si va fi mentinuta in rezerva pentru perioada decembrie 2009 – februarie 2010, potrivit unui proiect de HG.

Acest stoc de gaze naturale se afla in depozitele subterane, din care poate fi eliberata zilnic o cantitate de 3 milioane mc gaze.

“Capacitatea de extractie maxima zilnica din depozitele de inmagazinare, in scop comercial, trebuie sa fie limitata la acel nivel care sa permita accesarea a 3 milioane mc/zi, in orice moment din zi, dupa instituirea starii de urgenta, dupa cum urmeaza: din Depozitul Bilciuresti, rezerva de capacitate de extractie la dispozitia OST sa fie de 2 milioane mc/zi, din Depozitul Urziceni, rezerva sa fie de 0,5 milioane mc/zi, apoi, la Depozitul Depomures, rezerva sa fie de 0,2 milioane mc/zi, iar la Depozitul Ghercesti, rezerva de capacitate de extractie sa fie de 0,3 milioane mc/zi”, se arata in proiectul de Hotarare pentru aprobarea “Planului de actiuni pentru situatii de urgenta pentru anul gazier 2009 -2010”.

De asemenea, proiectul mai prevede, in cazul situatiilor de urgenta, limitarea si/sau sistarea furnizarii gazelor naturale la agentii economici care au contracte cu clauze de intreruptibilitate si se va disponibiliza o cantitate de 13,1 milioane mc/zi de gaze naturale.

Astfel, cosumatorii intreruptibili carora li se vor sista din capacitati sunt: Azomures, InterAgro (pentru Amurco SRL Bacau, Donau Chem SA Turnul Magurele, Viromet SA Victoria, GA&PRO CO Piatra Neamt si Amonil Slobozia), Nitroporos Fagaras si Electrocentrale Bucuresti. “Din aceasta cantitate disponibilizata, o parte se asigura din depozitele de inmagazinare subterana conform programului de extractie aferent respectivilor consumatori”, potrivit proiectului de act normativ.

Totodata, la Doljchim Craiova va fi redus consumul pana la nivelul de 15.000 mc/h.

In plus, mai multe societati comerciale vor trebui sa treaca de la un consum pe combustibil gazos la combustibil lichid/solid. Acestea sunt: Termoelectrica (CET-urile Borzesti, Chiscani si Doicesti), Electrocentrale Galati, Dalkia Termo Ploiesti, CET Gavana, CET Timisoara, Complexurile Energetice Craiova si Rovinari, CET Iasi, CET Govora, Termica Botosani, Termica Suceava, CET Energoterm Resita, CET Bacau, Termica Targoviste, Electrocentrale Deva si Enet Focsani.

Aceste companii sunt obligate sa-si achizitioneze combustibili lichizi/solizi pentru sezonul rece 2009/2010, cu scopul interschimbabilitatii combustibilului pe o perioada de cel putin 30 de zile, si sa raspunda la cerinta OST de schimbare a combustibilului in caz de urgenta.
Majorarea importurilor de gaze, o solutie pentru situatiile de urgenta

O alta solutie, in situatii de urgenta, este cresterea cantitatii de gaze importata, cu exceptia cazurilor cand situatia de urgenta a fost generata de reducerea cantitatilor importate.

In prezent, Romania are ca interconectari existente cu sistemele de transport ale tarilor vecine: conducta de interconectare cu sistemul din Ucraina pe directia Tekovo – SMG Mediesu Aurit, cu o capacitate de 11 milioane mc/zi, si conducta de interconectare cu sistemul din Ucraina pe directia Orlovka – SMG Isaccea, cu o capacitate de 24 milioane mc/zi.

De asemenea, transportatorul national de gaze Transgaz realizeaza o conducta de interconectare cu Ungaria, intre Arad si Szeged, cu termen de punere in functiune 1 ianuarie 2010, avand o capacitate initiala de 1,75 miliarde mc/an.

Totodata, Transgaz are in vedere impreuna cu Bulgargaz EAD Sofia, in perioada 2010 – 2012, interconectarea sistemului de transport gaze naturale dintre cele doua tari, pe directia Ruse – Giurgiu, dimensionat pentru un debit de 1,5 miliarde mc/an, dar si realizarea reversibilitatii curgerii gazelor pe conducta SMG Isaccea I – SMG Negru Voda I, pentru un debit de circa 2,5 milioane mc/zi, in vederea asigurarii gazelor necesare Romaniei/Bulgariei, in cazul sistarii debitelor de gaze naturale preluate pe directia SC Orlovka (Ucraina) – SMG Isaccea.

standard.ro: Consumul de energie a început să-şi revină uşor, din septembrie

Compania de stat de transport electricitate Transelectrica a înregistrat rezultate financiare mai bune în al treilea trimestru decât în trimestrul precedent, pe fondul reducerii unor cheltuieli şi al creşterii consumului naţional de energie începând din a doua parte a lunii septembrie, au declarat pentru Business Standard oficialii societăţii.
“Şi-a mai revenit puţin consumul de electricitate de la finele lunii septembrie, iar în T4 chiar mai creşte, datorită vremii proaste, friguroase”, au explicat reprezentanţii companiei de transport. Societatea a consemnat în primele nouă luni ale anului un profit net de 11,458 milioane de lei (2,71 milioane de euro), de 11,6 ori mai mic decât cel înregistrat în perioada similară a anului trecut, când s-a ridicat la 132,915 milioane de lei (36,52 milioane de euro), potrivit datelor transmise ieri Bursei de Valori Bucureşti. Totodată, cifra de afaceri a companiei a fost de 1,792 miliarde de lei (423,9 milioane de euro), cu 10,8% mai redusă decât cea afişată după primele nouă luni din 2008, de 2,01 miliarde de lei (552,47 milioane de euro). Transelectrica a redus cât a putut de mult cheltuielile, dar scăderea totală la acest indicator a fost de circa 4%. Cheltuielile companiei au ajuns astfel, după primele nouă luni, până la 1,814 miliarde de lei (429,18 milioane de euro).

Până în prezent, diminuarea consumului de electricitate la nivel naţional a fost de aproximativ 10%, pe fondul crizei. “Normal că reducerea consumului provoacă reduceri de venituri. T1 a fost prost şi, imediat după el, din aprilie, căderea de consum a fost şi mai mare. În T2 am avut şi cheltuieli excepţionale, iar în T3, spre final, piaţa şi-a mai revenit puţin”, au mai explicat oficialii operatorului reţelei interne de transport electricitate.

Un nou credit la orizont pentru investiţii

Transelectrica încearcă, în prezent, obţinerea de la bănci a unei noi finanţări, pentru investiţii în valoare de circa 40 milioane de lei. Compania de stat de transport electricitate încheiase primul semestru cu un profit net de 8,9 milioane de lei (2,1 milioane de euro), în scădere de 12,8 ori comparativ cu rezultatul din perioada similară a lui 2008, de 115,5 milioane de lei (31,3 milioane de euro). Veniturile i-au scăzut cu 7,4%, de la 1,37 miliarde de lei (372 milioane de euro), în primul semestru din 2008, la 1,27 miliarde de lei (302 milioane de euro).

Directorul diviziei pieţe de capital din ING România, Florin Ilie, declara recent că listarea la Bursă a unor pachete de 10-12% din capitalurile Transelectrica (TEL) şi Transgaz Mediaş (TGN) a fost o fericire doar pentru investitorii mici, iar aceste două companii nu vor putea obţine bani de pe piaţa de capital atât timp cât vor avea plasate pachete mici de acţiuni.

Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica este operatorul de transport de energie electrică şi de sistem din România şi este listată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) din 29 august 2006. Compania este controlată de stat, care deţine, prin intermediul Ministerului Economiei, 73,69% din acţiuni, în timp ce Fondul Proprietatea are o deţinere de 13,50%.

Adevarul: La iarnă, Moş Crăciun vine cu criza gazelor

Europa ar putea suferi din nou din cauza sistării gazelor ruseşti în această iarnă. Rusia se va alătura proiectului Nabucco, întrucât este dependentă de piaţa europeană, susţine Joschka Fischer, consultant pentru Nabucco.

Europa poartă o parte din vină pentru efectele pe care le are asupra sa sistarea gazelor ruseşti, întrucât nu a luat suficiente măsuri de reducere a dependenţei faţă de Rusia şi nu are încă alternative pe care să se bazeze, a declarat Joschka Fischer, consultant pentru proiectul Nabucco şi fost ministru de externe al Germaniei, prezent la Bucureşti la conferinţa Energy in Central and Eastern Europe, organizată de Forum Invest.

„Suntem încă într-o structură care se bazează pe o reţea de tip sovietic. Deşi s-au luat măsuri, nu au fost severe“, a spus Fischer, adăugând că, potrivit ultimelor declaraţii ale premierului rus, Vladimir Putin, este posibil să existe din nou întreruperi în alimentarea cu gaze din cauza divergenţelor cu Ucraina, după ce, iarna trecută, livrările Gazprom către Europa au fost sistate timp de trei săptămâni. „Până acum, iarna însemna perioada sărbătorilor. Acum iarna nu mai vine Moş Crăciun, vine criza gazelor“, a arătat Fischer.

Acesta a subliniat că Uniunea Europeană încearcă medierea conflictului, la solicitarea guvernului rus. „Mai trebuie lucrat pentru a se evita o nouă criză, mai ales că în ianuarie vor fi alegeri prezidenţiale în Ucraina”, a adăugat fostul ministru.

Rusia, furnizor pentru Nabucco

Fischer a mai spus că ruşii nu pot fi acuzaţi că şi-ar fi dorit o astfel de criză, în condiţiile în care şi ei depind de Europa ca piaţă de desfacere.

„Rusia va rămâne un furnizor principal pentru Europa. Profeţia mea este că, odată ce Nabucco va ajunge în situaţia de a se realiza, Rusia îşi va schimba politica la 180 de grade şi ni se va alătura“, consideră diplomatul german, arătând că situaţia în regiune ar fi fost alta dacă Nabucco era deja funcţional. Expertul a arătat că South Stream nu există decât în declaraţii, însă Nord Stream (dezvoltat de Gazprom şi de companiile germane BASF şi E.ON) este avansat şi va juca un rol important în siguranţa energetică a Europei.

Energia alternativă, soluţie pentru viitor

Fischer a punctat că Nabucco nu va avea nevoie de gazele iraniene, întrucât se bazează pe Azerbaidjan, Turkmenistan şi Irak ca ţări furnizoare.

„Poziţia iraniană e imprevizibilă. Deşi Iranul are mari resurse de gaze, nu e clar dacă are destule pentru export“, a adăugat Fischer. Diplomatul german a mai susţinut că, pe lângă sursele convenţionale, statele europene trebuie să ducă o luptă comună pentru încurajarea energiilor alternative, întrucât marile state emergente, precum China, au devenit concurenţi redutabili în acest sector. „Europa trebuie să se îndrepte spre parteneriate, nu să domine sau să se lase dominată“, a mai afimat el.

La rândul său, Edward Chow, expert pe probleme energetice în cadrul Institutului pentru Studii Strategice şi Internaţionale de la Washington, prezent la acelaşi eveniment, susţine că, la nivel regional, România nu şi-a exploatat încă la maximum potenţialul de a deveni nu doar punte de legătură între resursele estice şi consumul occidental, ci şi furnizor de gaze în regiune.

Continuăm importurile

România nu trebuie să renunţe la importul gazelor ruseşti, întrucât este nevoie de diversificarea surselor, a spus Mariana Gheorghe, CEO Petrom, adăugând că liberalizarea preţului gazelor interne, care este în prezent la jumătate faţă de cel extern, va majora producţia.

Nabucco va schimba întregul peisaj politic în regiune. Ar fi un succes dacă Rusia s-ar alătura proiectului.

Joschka Fischer, consultant Nabucco

Novinite: Ukraine Admits Trouble Paying for Russian Gas, Crisis Looming

Bulgaria: Ukraine Admits Trouble Paying for Russian Gas, Crisis Looming
A new gas crisis between Russia and Ukraine appears to be looking as Naftogaz has admitted having financial issues. Photo by EPA/BGNES

The Ukrainian state-owned company Naftogaz has admitted having financial difficulties that could hinder its paying for Russian gas supplies for October 2009.

In a company communique Wednesday, cited by BGNES, Naftogaz points out that the hard financial situation of the country and the rising debts owed to it by domestic Ukrainian consumers of natural gas complicate the finding of money for the full and timely payment to the Russian company Gazprom for the gas supplied in October.

This statement comes several days after Russian PM Vladimir Putin said a new gas crisis between Russia and Ukraine was possible not unlike the one in January 2009.

Bulgaria was among the EU states that were hit the hardest by January 2009 gas war between Russia and Ukraine, and stands to suffer great losses if the situation is repeated.

energia.gr: Gazprom Sees Rise In Gas Demand

After a year in which Europe slashed its imports of Russian natural gas, OAO Gazprom says it sees signs of a turnaround, with European demand now exceeding precrisis levels.

Analysts, however, said Gazprom’s customers had simply started buying bigger quantities of Russian gas late in the summer to take advantage of lower prices, not necessarily because the European economy was recovering.

Gazprom said its sales to Europe since July exceeded sales in the same period of 2007 and 2008. It said its European customers were buying 15% more on some days in October than they did a year earlier.

In part, that reflects the recovery under way in some of Europe’s largest economies.

Germany, for example, saw an uptick in industrial production and gas-fired power generation this summer, which spurred demand for gas, according to oil-and-gas consulting firm Wood Mackenzie.

Others say the picture is much less certain.

“There has been a rise in demand, but it’s unclear if it’s due to the underlying economic recovery or just the onset of winter,” said Louise Boddy, a gas analyst at ICIS Heren.

Tags: , , , , ,

Comments are closed.

October 2017
M T W T F S S
« Sep    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Site Metter