revista presei 5 ianuarie

2010/01/05

Unimedia.md: “Cadou” de la Gazprom “cu drag pentru Moldova”: 233 dolari SUA pentru o mie metri cubi de gaz

Concernul rus “Gazprom” a anunţat un preţ preventiv de circa 233 dolari SUA pentru gazele naturale livrate în R. Moldova, în trimestrul întâi al anului curent. Prețul nou este cu cca 40 de dolari SUA mai mare în raport cu trimestrul patru al anului 2009, atunci când acesta avea valoarea de 192 dolari per mia de metri cubi.

Anunţul a fost făcut de viceprim-ministrul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei, în cadrul conferinţei de presă susţinute astăzi de conducerea Guvernului cu prilejul împlinirii a o sută de zile de la învestire.

Lazăr a menţionat că noul preţ preventiv al gazelor ruseşti a fost anunţat la finele anului trecut, printr-o scrisoare de către concernul rus “Gazprom”. Scumpirea gazelor naturale este un factor extern, pe care noi nu putem să-l controlăm, însă care va genera majorarea în lanţ a tarifelor la resursele energetice, a spus vicepremierul.

Potrivit lui, Guvernul este în prezent preocupat de identificarea unor acţiuni de diminuare a impactului economic al acestor scumpiri asupra păturilor social vulnerabile.

ANRE nu cunoaşte însă cu cât se vor scumpi gazele pentru consumatori. Potrivit lui Victor Parlicov, directorul general al ANRE, “pentru consumatorii finali gazele se vor scumpi. Cu cât urmează să precizăm în scurt timp. Cert este că tarifele vor creşte”. Directorul ANRE a mai afirmat şi că tarifele la curent electric vor creşte în acest an, dar nu nu se ştie deocamdată cu cât.

UNIMEDIA amintește că începând cu anul 2008, tarifele la gazele naturale livrate de către Rusia Republicii Moldova sunt revizuite o dată la trei luni. Potrivit Moldpres, contractul este semnat pentru o perioadă de cinci ani.

Hotnews: Georgia va gazdui un summit energetic saptamana viitoare, la care participa si Romania

Sefii catorva state, intre care Azerbaidjan, Polonia, Ucraina, statele baltice, Bulgaria, Turkmenistan, Kazahstan, dar si Romania urmeaza sa asiste la un summit energetic ce va fi gazduit la 14 ianuarie de orasul georgian Batumi, informeaza agenţia azera APA citata de NewsIn.

Adjunctul ministrului georgian al energiei, Nino Enukidze, a declarat ca agenda summitului este inca in lucru in prezent, dar va include probleme legate de securitatea energetica, dezvoltarea coridorului energetic sud-caucazian si alte subiecte de interes reciproc.

Reuniunea la nivel inalt va fi deschisa de presedintele Georgiei, Mihail Saakasvili. Grupuri de lucru din ţarile participante se vor intalni la Tbilisi in perioada 11-13 ianuarie pentru a pregati summitul.

Romania Libera: Industria carburantilor, afectata de scaderea activitatii transportatorilor

Scaderea activitatii din transporturi cu 40-60% fata

de anul precedent, reducerea

emisiilor poluante si criza economica sunt elemente care conduc, pe termen mediu si lung, la scaderea consumului de carburanti.

Cererea de carburanti  pe piata romaneasca va scadea pe termen mediu si lung pe fondul contractiei activitatii din transporturi, estimeaza specialistii.
Prima parte a anului 2010 va fi de asemenea dificila pentru companiile

din domeniu, pentru ca vor fi probleme pe partea de consum individual de carburant, sustin reprezentantii companiei

MOL Romania. “In acest an, industria carburantilor a scazut conform cu previziunile, iar transporturile au fost afectate”, a  declarat Laszlo Piry, senior vicepresedinte retail in cadrul MOL Romania.
Reprezentantii operatorilor din transport au estimat ca activitatea din domeniu s-a comprimat in 2009 cu circa 40-60% fata de anul precedent, pe fondul crizei economice.

Pe de alta parte, reprezentantul MOL sustine ca provocarea anului viitor pe segmentul vanzarilor de carburanti va fi comportamentul de plata al clientilor, cu repercusiuni asupra vanzarilor. “Provocarea in 2010 va fi balansarea reculului consumului personal cu revigorarea sectorului industrial. Pe tot parcursul anului 2010, aceasta balansare s-ar putea  traduce prin mentinerea volumului de carburant vandut”, a mentionat Laszlo Piry. “Pentru 2010, MOL are in plan, pentru Romania, mentinerea volumului de carburant vandut. De asemenea, investitiile se vor focusa pe modernizarea retelei existente. Vrem totodata sa punem accent pe vizibilitatea preturilor. si, daca sesizam oportunitati de investitii, le vom urmari si fructifica”, a precizat Laszlo Piry. In schimb, vanzarile  de carburanti ale companiei petroliere Lukoil Romania au scazut cu 10% in primele noua luni, iar in statii au scazut cu 5%,  ajungand la 570.000 tone, a declarat Constantin Tampiza, directorul general al companiei. “Cea mai proasta perioada la vanzarile de carburant a fost primul trimestru din 2009”, a precizat Tampiza. Compania a inregistrat in primele noua luni ale anului 2009 o cifra de afaceri de 923 milioane dolari, in scadere cu aproape jumatate fata de 2008, cand a raportat afaceri de 1,7 miliarde dolari. “Cererea de combustibil va avea doua tendinte: gradul de penetrare a numarului de vehicule nu este la nivelul european, iar cererea pentru sectorul transporturilor poate sa creasca, dar consumul se va eficientiza pentru a emite mai putine noxe. Pe termen mediu si lung, vedem o scadere, pentru ca va fi o reconfigurare in transporturi pentru reducerea emisiilor poluante, iar astfel cererea de combustibil va scadea. Plus ca se va reduce si din cauza crizei economice. De asemenea, marjele in rafinare se reduc pentru ca scad cererea, precum si unele industrii”, a explicat Mariana Gheorghe, director general Petrom.  Potrivit acesteia, in contextul in care operatorii din transporturi urmaresc eficientizarea activitatii, pe fondul crizei economice, pe piata romaneasca se inregistreaza o supracapacitate de rafinare. “In 2008 s-au procesat 13,5 milioane tone de petrol in Romania, iar cererea a fost de 9,3 milioane tone. Deci, este evident ca exista o supracapacitate”, a precizat Mariana Gheorghe.

Cotidianul: Tariful de transport al energiei aplicat de Transelectrica a crescut cu peste 5% de la 1 ianuarie

Tariful mediu pentru serviciul de transport al energiei electrice aplicat de Transelectrica (TEL) a fost majorat de la 1 ianuarie cu 5,4%, de la 16,13 lei/ MWh, în 2009, la 17 lei/ MWh, a anunţat, luni, compania.

Majorarea a fost aprobată prin ordin al Preşedintelui Autorităţii de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Documentul prevede şi creşterea cu 3% a tarifului pentru serviciul de sistem, de la 20,08 lei/MWh la 20,68 lei/ MWh.

Pe de altă parte, taxa pentru serviciile prestate de filiala OPCOM participanţilor la piaţa angro de energie electrică a fost menţinută la nivelul din 2009, de 0,3 lei/ MWh. Sumele nu includ TVA.

Gandul: CJ Dolj cere Romgaz şi Petrom implicare socială

Consiliul Judeţean (CJ) Dolj avertizează companiile care extrag petrol şi gaze în comune din nordul judeţului că nu le va mai da aprobări pentru exploatarea de zăcăminte dacă nu găsesc o “soluţie” ca să contribuie la un “plan de investiţii multianual” al localităţilor respective. “Fac un apel către cei care exploatează petrol şi gaze (Petrom şi Romgaz – n.red.), care sunt companii mari şi foarte puternice, şi care extrag aceste bogăţii în multe localităţi din Dolj, şi în special în nordul judeţului, ca acum când se construieşte bugetul pe 2010 să găsească posibilitatea să întoarcă spre aceste localităţi o parte din bani“, a declarat preşedintele CJ, Ion Prioteasa.

Adevarul: Scumpirea gigacaloriei reprezintă o aliniere la nivel european

ANRE a anunţat arobarea creşterii preţului gigacaloriei la 9,1% în Bucureşti şi de 10,1% în Constanţa. ANRE a emis decizia la 23 decembrie 2009, iar noile preţuri sunt valabile de la 1 ianuarie 2010. Astfel, preţul cu care Elcen va livra agentul termic în Bucureşti va creşte de la 134,56 lei pe gigacalorie la 146,13 lei pe gigacalorie.

Municipalitatea va face eforturi ca scumpirea gigacaloriei să nu fie resimţită la factură, potrivit unui comunicat citat de Realitatea TV. “Noi nu am crescut în niciun fel taxele, acestea s-au actualizat prin legislaţie. Noi le-am scăzut cu 10% ca să stimulăm plătirea lor“, a declarat într-o intervenţie telefonică Mircea Raicu, viceprimar Bucureşti.

Preţului energiei electrice şi al gazelor a fost revizuit şi acesta este mai mic decât în Uniunea Europeană (UE). Preţul calculat la energie electrică şi termică în UE este exprimat în moneda europeană, potrivit informaţiilor oferite de Andreea Paul, consilier al premierului Emil Boc.

Din 22 ianuarie Bursa de la Sibiu va avea şi o piaţă a acţiunilor în paralele cu Bursa de la Varşovia. Vom reuşi să facem creditări pe Bursa de le Sibiu“, a declarat preşedintele Bursei de la Sibiu, Teodor Ancuţa. În momentul de faţă pe Bursa de la Sibiu se tranzacţionează contracte futures (angajamente de a vinde sau cumpăra o marfă, valută, indice financiar, având cantitatea, calitatea, scadenţa şi modalitatea de lichidare / livrare standardizate).

La Bursa de la Sibiu se listează cursul euro. Pentru sfârşitul anului euro se cotează la 4,41, după cum a anunţat Ancuţa.

“Sunt optimist pentru că eu cred că eonomia va creşte în 2010, drept pentru care Ana Holding a făcut investiţii“, a declarat omul de afaceri George Copos la Realitatea TV.

Cred că instituţuiile statului încep să lucreze. Faptul că am luat un credit de peste 25 de milioane de la bancă şi faptul că investesc peste jumătate demonstrează optimusmul meu. Sunt puţine companii care vor face profit în 2010, dar sunt convins că din 2013 vom creşte şi trebuie să ne pregătim pentru această perioadă grea“, a mai spus Copos.

ziare.com: Belarus ar putea sista livrarile de electricitate catre Kaliningrad

Belarusul ar putea suspenda funizarea de electricitate catre regiunea Kaliningrad, enclava rusa, in lipsa reglementarii tranzitului energiei electrice pentru anul 2010, in conditiile inchiderii unei centrale nucleare in Lituania, anunta compania ODU, care intra in concenul Belenergo.

“Stiind ca de la 1 ianuarie se inchide centrala nucleara din Lituania, iar energia electrica va fi deficitara, Rusia trebuia din timp sa reglemeteze chestiuniule de tranzit catre regiunea Kaliningrad”, a spus un reprezentant al concernului Belenergo citat de RIA Novosti.

Compania belarusa mentioneaza ca “pana in prezent companiile energetice ruse OAO “FSK EES” si “Inter RAO EES” nu au convenit cu partea rusa conditiile de tranzitare a energiei electrice pe teritoriul Belarusului pentru asigurarea energetica a consumatorilor regiunii Kaliningrad, precum si livrarile comerciale catre statele baltice”.

Rusia si Belarus intentioneaza sa continue negocierile in vederea stabilirii conditiilor de realizare a livrarilor si de tranzit a energiei electrice intre 11-12 ianuarie, au declarat pentru Interfax reprezentanti ai companiei ruse Inter RAO EES.

“Partea rusa a trimis Belarusului propunerile sale, insa nu a primit inca niciun raspuns”, potrivit reprezentantilor companiei. De asemenea, acestia au precizat ca in conditiile in care nu s-a ajuns la semnarea unor noi acorduri, compania continua sa actioneze in cadrul acordurilor deja semnate.

“Volumul tranzitului nereglementat este de circa 39,5 milioane de kilowati pe ora. Aceste actiuni (ale Rusiei) constrang partea belarusa sa examineze unele masuri de incetare a transportului comercial netaxat al energiei electrice prin retelele sistemului energetic al Belarusului, ceea ce poate pune in pericol asigurarea energetica a consumatorilor regiunii Kaliningrad, inclusiv populatia”, se arata in comunicatul companiei ODU.

“Cu toate acestea, partea rusa continua sa realizeze tranzitul”, subliniaza comunicatul.

RIA Novosti: Russia, Belarus to continue oil transit talk on Monday

Russia and Belarus will continue discussions on Monday as they attempt to resolve differences over the supply and transit of oil in 2010, an aide to Russia’s energy minister said on Sunday.

“The negotiation process is not finished. Negotiations will continue tomorrow,” Irina Yesipova told RIA Novosti.

The dispute has raised fears in Germany and Poland that supplies may be affected, as they were during a similar dispute in 2007, but Yesipova earlier said that deliveries via Belarus were continuing without disruption while the negotiations were ongoing.

Mikhail Barkov, vice-president of Russia’s Transneft oil pipeline monopoly, said on Sunday that oil transit via Belarus would not be reduced under any circumstances, but oil deliveries to the former Soviet republic depended on Minsk’s position.

Belarus benefited from significant discounts on Russian oil imports in 2009, and is seeking a similar deal this year. Russia says it is willing to eliminate all duties on oil supplied to Belarus for domestic consumption, but wants oil bound for European markets to be subject to duty.

A Belarusian government source said on Saturday that Russia’s position at negotiations on a 2010 agreement for oil deliveries to Belarus is seriously undermining the new Customs Union between Belarus, Russia and Kazakhstan.

Russian officials have said that until an agreement is reached, Belarus will have to pay the full duty on oil it receives.

russiatoday.com: South Stream development pushes cut off risk into past

European gas consumers have faced disruptions to their supply over recent New Years breaks, but the threat of future cutoffs is receding with the progress of the South Stream project.

The trans-European project made big strides in 2009. South Stream passed the tipping point – winning approval from 6 transit countries. That secures its route – from the Black Sea to Europe, splitting into two forks, north and south. Only Bulgaria says it may yet review an agreement reached with the previous administration.

The feasibility study for the underwater section will be launched at the beginning of 2010 with construction scheduled to begin at the end of the year according to Gazprom CEO, Alexei Miller.

“The realization of the South Stream project will ensure undisrupted supplies of gas to Europe. The pipeline will carry 63 billion cubic metres of gas annually from 2015. We are sure that construction will go according to schedule.”

The project launched by Gazprom and Italy’s Eni was joined by Electricity de France – which will take a 10% stake in the underwater part of the pipeline.

The multiple backers will secure funding for the project, according to Vitaly Ermakov from Cambridge Energy Research Associates.

These are just permissions to start project work, preparing the project documentation. The issue of financing this very costly project has not yet been considered seriously. It will be an issue. South Stream, according to Gazprom’s estimates, may cost as much as 25 billion dollars – unprecedented for a new pipeline.

And even when it’s built, there remains a question over demand for gas in the target market of the EU according to Alexander Nazarov, Senior Analyst IFC Metropol

“To the question, ‘is there a need for South Stream?’ the answer is no. Especially if we keep in mind the Nord Stream pipeline project.”

There are other rivals, including the already-completed Blue Stream to the south. As for gas producing countries, some like Iran and Azerbaijan may be willing to supply Europe, while Turkmenistan has turned East, and is scheduled to start gas deliveries to China next year.

russiatoday.com: Russia has gas conflict back-up plan

Russia says it’s made significant concessions to Ukraine, so it has no excuse to cut gas pipelines to Europe this winter. But Energy Minister Sergey Shmatko says precautions are still in place.

Importers of Russian gas have used much less in 2009 than they agreed to buy under contract. That’s after the economic crisis caused demand to slump. While Gazprom insists EU states pay for pre-agreed volumes, Ukraine’s being allowed to take a third below the 52 billion cubic meters stipulated in 2009, and even less in 2010.

Russia’s also letting its near-bankrupt neighbor pay for December gas later than usual.

But Ukraine President Viktor Yushchenko is said to see a conflict with Russia boosting his chances in presidential elections on January 17. So the EU is doing all it can to avoid reliance on Kiev, says EU Energy Commissioner Andres Pielbags.

“Our gas storages are 100% full. We’ve also increased all the types of switching opportunities for countries which can’t have gas for very long period.”

When Ukraine stopped transit to the EU last January, Moscow struggled to get independent monitors to metering stations to prove Kiev was cutting supplies not Moscow. This time the monitors will be ready. RT’s obtained a copy of the Early Warning System accord, signed by EU Energy Commissioner Piebalgs and Russian Energy Minister Shmatko. It sets European experts to be posted at transit stations on Ukraine’s border. Russian Energy Minister Sergey Schmatko it is better preparation in case the worst unfolds.

“Last winter we started discussing how to react only after problems had begun. This time we’ve already agreed how to work together in a crisis.”

Vladimir Putin’s met Ukrainian counterpart Yulia Timoshenko to agree how to make this Christmas trouble-free. Moscow finds her easier to deal with than with Yushchenko. Russia and EU representatives repeat the best solution – is to avoid a crisis altogether.

Eurasia Daily Monitor: Russia Resuming Gas Imports From Turkmenistan on a Small Scale

President of Turkmenistan Gurbanguly Berdymukhammedov (R) and his Russian counterpart, Dmitry Medvedev, in Ashgabat on December 22, 2009 (AFP)

On December 22 in Ashgabat, Russian President Dmitry Medvedev and his counterpart in Turkmenistan Gurbanguly Berdimuhamedov witnessed the signing of documents on the bilateral gas trade and transportation. The documents mark the end of Russia’s punitive, nine-month halt of gas imports from Turkmenistan. The halt inflicted severe losses on Turkmenistan’s revenues.

However, Russia’s monopsony is now lost thanks to the opening of Turkmenistan-China and Turkmenistan-Iran pipelines in December (EDM, December 15, 16, 18). Russia is returning in a diminished role to an intensifying contest for Turkmen gas.

Gazprom’s Vice-President Aleksandr Medvedev and Turkmengaz Chairman Nury Muhammedov signed the sale-and-purchase agreement in the presence of the two heads of state (Interfax, December 22, 23). According to a subsequent announcement by Gazprom spokesman Sergey Kupryanov, deliveries would start on January 9, rather than January 1 (Interfax, December 31).

Under the agreement, Turkmenistan would deliver “up to” 30 billion cubic meters (bcm) annually to Russia from 2010 onward. However, the agreement does not specify the delivery volume for 2010, let alone subsequent years. Nor does the agreement envisage any time-frame for reaching the nominal 30 bcm target. According to Russian business press reports, Gazprom’s 2010 budget has earmarked funds for purchasing only 10.5 bcm of Turkmen gas this year (Vedomosti, December 23).

Gazprom’s purchase price for Turkmen gas is not disclosed officially. The new agreement pegs that price to the oil-products basket, potentially approximating European netback prices for Russian-delivered gas. According to unofficial reports, Gazprom’s purchase price is anticipated to range from $220 to $250 per one thousand cubic meters of Turkmen gas during 2010 (Vedomosti, Vremya Novostei, December 23).

President Medvedev claimed at the signing ceremony that this agreement is not a new one, but merely updates the 2003 Russian-Turkmen agreement on the gas trade for the period 2004-2028. Gazprom’s official announcements follow the same line and the document itself is billed as “amendments and addenda to the basic contract” of 2003. Such claims seek to maintain the illusion that Russia retains some kind of priority claim on Turkmenistan’s future gas production.

That 25-year agreement of intent –misrepresented as a “contract” by Gazprom to discourage European involvement with Turkmenistan– had envisaged Turkmen gas deliveries to Russia rising from some 40 bcm in 2004 to 90 bcm annually from 2010 onward. Russia, however, proved unable to implement that agreement, thereby implicitly invalidating it. Gazprom imported some 45 bcm of Turkmen gas per year on average, downscaled that to 42 bcm in the contract for 2009, and stopped unilaterally the import of Turkmen gas in early April 2009 due to falling demand in Russia and Europe. Consequently, Russia imported only 11.3 bcm of Turkmen gas in 2009, all of it until early April (ITAR-TASS, December 22; Vedomosti, December 23).

Furthermore, the arrangements for 2010 reduce Russia’s intake of Turkmen gas to a fraction of what it was, without stating an intention to revert to the former volumes, let alone the former projections. Those projections at 90 bcm per year far exceed pipeline capacities at Gazprom’s disposal in Central Asia. For all these reasons, Gazprom would have been in massive breach of its contract with Turkmenistan, had the 2003 framework agreement been a “contract” as claimed.

Also on December 22, Presidents Medvedev and Berdimuhamedov witnessed the signing of a document of intent on joint pipeline construction projects. One project, the Caspian coastal pipeline, would run from western Turkmenistan’s gas fields via Kazakhstan to Russia. The other project, the East-West pipeline, would connect eastern Turkmenistan’s gas fields with western Turkmenistan. There are no specifics about throughput capacities, companies involved, investment costs, or ultimate export destinations for either project (Interfax, December 22, 23).

The Caspian coastal pipeline forms the subject of an earlier agreement of intent and an inter-governmental agreement, each of them signed during 2007 by Russia with Turkmenistan and Kazakhstan. Projected at 30 to 40 bcm annually, that line was to increase dramatically the overall capacity of the Central Asia-Center pipeline system, enabling Russia to maximize its intake of Turkmen gas in the future (though well behind the schedule of the 2003 agreement of intent). Russia has been unable to move that project off the ground thus far. If built, the Caspian coastal pipeline could absorb the gas production of international companies from the Caspian offshore and send that production to Russia, instead of the planned trans-Caspian route to Azerbaijan and southern corridor to Europe.

The East-West pipeline across Turkmenistan would carry gas from the country’s supergiant fields to the Caspian shore. Depending on who would finance and build it, that line could plug either into the Caspian coastal pipeline bound for Russia, or into a trans-Caspian pipeline bound for Europe. The Kremlin had initiated the East-West pipeline project on its own terms and proposed it to Berdimuhamedov. The Turkmen president, however, announced in April 2009 an international tender for bids to construct that pipeline. Many bids are said to have been registered since then.

Russia’s continuing quest for Turkmen gas –and apparent readiness to pay realistic prices for it– reflects Moscow’s anticipation of shortfalls in Russian gas production in the post-crisis recovery period. Those shortfalls would affect Gazprom’s capacity to meet export commitments, requiring a substantial offset through imports from Turkmenistan. In the short term, Russia is content with importing relatively small volumes of Turkmen gas at 10 bcm this year, while leaving open the possibility of importing “up to” 30 bcm if and when European demand rebounds. However, China and even Iran are vying with Russia for the existing and future volumes of Turkmen gas exports, while international companies such as the German RWE proceed with development offshore.

Tags: , , ,

Comments are closed.

October 2017
M T W T F S S
« Sep    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Site Metter